Život je opasan u „Karton sitiju“
Autor: Svetlana Palić | 05.05.2007 - 12:08
Najružnija beogradska živa razglednica, „Karton siti“ ispod „Gazele“, koju nijedan turista ne može da „promaši“ kad ulazi u grad, biće definitivno raseljen sledećeg proleća, najavio je za „Blic“ gradski arhitekta Đorđe Bobić.
Zbog problema u naselju „Dr Ivan Ribar“ koje nije htelo „kartonaše“ u svom kraju, Grad u tajnosti priprema četiri lokacije za 250 porodica, koliko se pretpostavlja da živi ispod najprometnijeg beogradskog mosta. Od raseljavanja ovog nehigijenskog naselja zavisi i rekonstrukcija „Gazele“.
- Jedva čekam da se ovo ruši. Ne mogu da podnesem ovo naselje. To je sramota. Sramota je za sve i za vlast što ovako ovo izgleda ispod mosta. Smrad je. Neka nas smeste gde hoće samo da imamo uslove da živimo, da radimo. Ne bih ja skupljala karton, radila bih sve, nijedan posao ne odbijam - kaže Đula Bajramović (38) majka petoro dece.
- Voleli bi da se selimo, što da ne? Ovde smrdi, imaju pacovi, vodu vučemo, struje ima ali slaba, od uličnog svetla, ne može frižider da radi - priča Fetija Krasnići (21) majka dvoje dece dok puni balone na jedinoj česmi u blizini. Ona je sa mužem došla u „karton siti“ sa Kosova pre dve godine.
Valentina Gavazović iz Prokuplja ima 25 godina i nosi šesto dete.
- Bolje da idemo nego da živimo ovde, opasno za decu mogu da izlete na ulicu. Volela bih da imam uslove da živim, decu da školujem, a ne ovako - pokazuje na kartonsku kuću, vlažnu, memljivu, dok bosa hoda po tepihu nađenom u kontejneru i prostrtom ispred „kuće“. Uz ulaz, rashodovani auto, koji verovatno služi i za spavanje, a centralni deo dvorišta je improvizovan kavez u koji odlažu kartone. Na vrućini, u „karton sitiju“ od prašine i smrada jedva može da se diše.
- Sve je bolje od ovoga. Živimo na deponiji, nije zdravo, mogu da dobijem neku sidu ili neku zarazu - zabrinut je njen brat Zoran dok sitna deca izviruju iza majke i ujaka. Zoran je invalid i živi od 4.000 dinara mesečno socijalne pomoći. Izračunao je da je to 130 dinara dnevno.
Na ulazu u „karon siti“ starosedelac, kaže živi na „dedovini“ već 12 godina.
- Mooože da se selimo, moože. Samo da oni plate prevoz i sve to, a ne ja - kaže „sterosedelac“.
Ivana Ibraimović (28) majke petoro dece pere veš u koritu ispred svoje „kuće“.
- Peri ne peri, sve je prljavo. Moj slučaj je da su nam u Leskovac zapalili kuću. Otad smo ovde, već dve godine. Nemamo gde- kaže Ivana.
Srbin se seli sam
Izbeglica iz Slavonije, verovatno jedini Srbin među romskim porodicama ispod „Gazele“ i jedini čija deca idu u školu, ljut je na novinare i na političare. Dok u jednoj ruci drži pivo, u drugoj cigaru, ispod sedih, od duvana požutelih brkova, priča ogorčeno.
- Sedeo sam sa Tadićem kao što sad sa tobom pričam, i sa Koštunicom. Slikali su me, dolazili novinari. Šestoro dece imam. Od svega sam dobio dva mala paketa pomoći. Sam sam kupio kućicu, seosko domaćinstvo, kod Kragujevca i čim se završi škola idemo - kaže.