Znali su da će biti Moravskog koridora kada su projektovali Petlju Preljina. Kako sam imao uvid te 2012 u projekat Ljig-Preljina, sećam se da je jasno bilo naznačeno u projektu ovo rešenje koje se sada izvodi.
A evo i iz SPUŽ-a iz 2007.
https://www.putevi-srbije.rs/images..._na_zivotnu_sredinu_e-763_takovo-preljina.pdf
Pogledajte prilog 258048
Ok, moguće. Ja sam išao po svojoj pretpostavci što ne znači da je tačna. Ako su znali a nisu odmah odradili jeste promašaj.
Ili su možda išli logikom da neće skoro Moravski pa da odrade nešto za manje pare. Što i nije neko opravdanje pošto je suma skuplja nego da su odmah sve odradili.
Tako je sad odrađen kraj autoputa kod Požege (umesto prave petlje) i rekonstrukcija petlje Pojate (sitno proširenje umesto one sa toboganima).
E sad za ovaj dokument ima nešto što me buni (brzinski sam pogledao).
1 - svuda se navodi autoput preko Ostružnice i Umke, a ta varijanta je napuštena. Tako da ovo nije dokument koji je vezan za ovaj put koji je napravljen već koji je predlagan. Ali bi svakako trebao da bude većinski tačan i smernica za nov koji se odnosi na ovakav kako je izgražen pošto se 95% poklapaju.
2 - ove E oznake puteva nisu vezane za autoputeve već za pravce po evropi i obuhvataju različite kategorije puteva pa moguće da su mislili na bitnije pravce.
M-22 je Ibarska magistrala (sada samo 22), a M-5 je sadašnji 23. I oni su delovi tih E puteva pa su možda ovako napisala.
Moguće je da grešim.
Samo se plašim da naši nisu dobacili tako daleko tada da tada definišu tačno jednu tačku gde bi trebalo da se spajaju. Možda oblast.
Generalno kada se čitaju dokumenta često se nalaze neke nelogičnosti što namerne što slučajne, i onda može da navede na pogrešan zaključak (il npr mene da nisu planirali, il su lupili odnekud reč autoput a nisu na to mislili).
постојећег пута М-22, долази до насеља Прељина, гд есе налази крај посматране деонице. Траса АП на самом крају деонице скреће ка западу и даље наставља према Овчарско - Кабларској клисури. На самом крају деонице је пројектована денивелисана раскрсница - петља "Прељина" типа"труба", која повезује аутопут са магистралним путем М-22, а преко овог и са локалном мрежом путева у општини Чачак. Ова петља ће служити као источна веза града Чачака са аутопутем
Денивелисани укрштаји На посматраној деоници аутопута, Генералним пројектом је предвиђен денивелисан укрштај, како би се обезбедила веза између аутопута и локалне путне мреже. Тај укрштај је пројектован у зони насеља Прељина, као источна веза града Чачака (према Београду).
Jel imaš negde Generalno projekat od tada il neki kasnije koji se ticao gradnje? Tu bi trebalo da je detaljnije. Il Knjigu 1.2 il neku drugu gde su petlje?
Čak bi to moglu da se vidi i iz nekog starijeg prostornog plana. U tekstualnim delovima dokumentacije svašta može da se pročita.
Mada nemoj da se mlatiš bezveze. Urađeno je kako je urađeno. Za prosutim mlekom nema plakanja...