Šta je novo?

Moje drvo beogradsko

Тражи одмах да Игор уклони то што је зексленд сејао ... да се не рашири по форуму, а можда је и алерген !
 
Moraću da porazgovaram sa Zeksom :)

Na prvi pogled mi deluje da je predloženo rastinje zahtevno po pitanju čišćenja. Ne sme se prepustiti đubretu koje lako nađe svoj put.
 
Нешто га нема, мора да залива свој мали врт. Кад би га бициклиста видео - ни кинеске ни друге траве не би се спасиле...
 
Ok. Vidim da ovde treba malo edukovati neke forumase :)

Prvo, to nisu nikakve sikare, vec kao sto sam napisao ukrasne trave koje zaista mogu da izgledaju vrlo atraktivno (objasnio sam sve u prethodnim postovima). Ovo je samo jedna od vrsta, ima ih zilion. Zasto sam ih predlozio, jer su vrlo nezahtevne sorte, ne zahtevaju veliko "cimanje", malo vise vode u toku leta i to je to, ali ovde jep problem sa nedovoljnom osuncanoscu. Djubreta nema i nikakav crni alergen ne dolazi u obzir.

Drugo, nemam licno nista protiv ni zalosnog duda, sta vise mislim da je vrlo dekorativno mini drvo (mada ne znam kad sam ga spomenuo?).

@ Glas prirode - Na tvoju veliku zalost ogroman broj azijskih biljaka sada vec uveliko dominira u landscaping-u evropskih vrtova i parkova, nije to nista strasno, vec je i pozeljno ih imati u sto vecem broju :)

Ali dobro ukusi su razliciti, samo treba malo iskulirati :mrgreen:
 
Немам ја ништа против, ја се мало шалим, али имамо бициклисту у гостима, а он воли да је свуда прегледно...
Да си пажљивије читао, знао би ко је предложио мали жалосни дуд !
 
Не знам шта ту има горак укус, али надам се да није репутација...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670850#p670850:124po5w1 je napisao(la):
Trejsi » 17 Окт 2019 05:46 pm[/url]":124po5w1]Sviđa mi se i ova ideja žalosnog duda.

Жалосни дуд јесте јако леп, али је за ову микролокацију изузетно непрактичан. Када сазри, плод дуда отпада а како је овде простор за садњу мали, а пешачка стаза одмах до, плодови ће падати на тротоар, бити гажени и направиће се хаос. А флеке од дуда се јако јако тешко скидају, или се не скидају. Уфлекаћете и хол зграде или још горе, уфлекаћете тепихе у становима.

Такође, важно је напоменути да жалосни дуд мора да се професионално орезује једном годишње да би задржао ту лепу вртну форму. Ако се дрво не орезује како треба, израсте примерак са слике (мислим на ово дрво у другом плану, висине преко 4 метра):

73186053_464248824439621_3486461761480032256_n.jpg
 
Ne razumem baš najbolje komentare koji su se nastavili na temi.

Elem, ja ne živim u Beogradu već dve godine, želim da sredim ovo ovde u naredna 3-4 dana koliko sam ovde. Trenutno sam očistio zemlju od korova i počupao korenje, po trotoaru sam tretrirao malo sa herbicidom, čekam da to deluje pa i to da očistm.

Iz tog razloga tražim nešto, da li drvo ili neko žbunje, koje će biti ne toliko teško za održavanje, reltativno otporno, a da može ispod da se stavi onaj drveni materijal kako bi to s vremena na vreme moglo da se očisti od pikavaca i ostalih stvari koje mušterije iz frizerskog i kozmetičkog salona znaju da zavale napolje. Dakle bi idelano bi bilo da odnožje bude dostupno radi čišćenja i održavanja.

I da, ovo radim apsolutno sam, tako da pokušavam da to ispadne i ekonomično koliko toliko. Takođe, treba mi nešto što je dostupno u rasadnicima u blizini gde mogu da odem i pokupim to jer ne verujem da će stići do ponedeljka da mi isporuče.

Ja se nadam da nisam nezavalan prema tebi zex, jednostavno sam spomenuo dud da mi se sviđa jer sam ga viđao par puta po gradu i dopada mi se kao lak.

Hvala još jednom svima.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670954#p670954:jpp3psy6 je napisao(la):
astrodule » 17 Oct 2019 11:14 pm[/url]":jpp3psy6]Iskren da budem - te šikare su mi odvratne. Ispred Maksija na Fontani je taj tip rastinja i nimalo mi se ne sviđa.

Ne svidja ti se jer nije dobro posadjeno. Trebali su da odvoje, ovako u redu ne mogu da dodju do izrazaja.

@ trejsi - sve ok, ja sam dao predlog, a ti izaberi sta ti se vise dopada. Meni svejedno :)

Miscanthus sinensis ispred Maxija kod fontane


https://www.google.com/maps/@44.8254994 ... 472!8i2736
 
Изгледа да више не морам ни да пишем о потреби садње, довољно је да прођем и ево нешто је засађено... : )

Драго ми је због борова и надам се да ће бити дуговечни ! Више пута сам указивао на потребу садње разноврсног растиња у преуређеном простору Ушћа. Надам се да ће бити још садница, посебно нижих, јер предели су равни, а без различите спратности растиња нема ни пејсажне архитектуре ни псејсажних вртова. И не само естетика предела, на Ушћу је потребно много више заштитног растиња, јер тамо је једно невидљиво велико језеро које се разлива на све стране, а стварају га возила у близини...

Примедба Стефанова је сасвим , на месту. Баш ме подсетио на нека давна времена кад је из њега често говорио - глас разума...
И зекслендови предлози су сасвим на месту, ја сам се мало шалио, зекс има свој мали лепи врт, али и велико искуство!

Мени је све природно лепо, мада ипак за одређене услове је потребан прави избор. Туја која је уска би можда била прави избор, мада би се мени свидела нека цветајућа врста, хибискус, дивља ружа или јоргован или нешто друго, ако неко зна за неку врсту која изобилно и дуго цвета и не шири се превише нека предложи. Ако Трејси није већ засадио нешто.
 
GP Indijski jorgovan (Lagerstroemia indica) je isto zanimljiv :) cveta celo leto neumorno, podnosi odlicno nasu klimu i obozava totalno osuncane polozaje, mada moze i u delimicno osuncanim polozajima ali ce manje cvetati. Sev. Amerika je puna, ali i Evropa, posebno jug.

Imam jedan star oko 7-8 god, a sad nedavno sam dovukao jedan iz Grcke, a tamo platio samo 3eur. Kod nas ga ima isto po rasadnicima, ali je dosta skuplji.

https://www.google.com/search?q=Indijsk ... e&ie=UTF-8

U 4 boje :
Pogledajte prilog 2

i najcesce boje:
Pogledajte prilog 1

 
Па хтео сам и ја да га предложим, мада сам навео јоргован, али неки примерци из Београда које сам видео су доста габаритни, па сам мислио да није за онај уски травњак.

Већина јоргована које знам у околини, изгледа врло кратко цветају око месец дана, око маја... Ти кажеш да индијски дуго цвета, сјајно ако је тако... Штета што их нема више по нашим вртовима и природним целинама.
 
Slučajno naleteh na ovu temu i oduševljen sam!
Imam par pitanja uglavnom oko sadnje na površinama oko zgrade u kojoj stanujem...

Stanujem u jednom od "savskih blokova" i hteo bih da se malo posvetim obnavljanju i obogaćivanju zelenih površina oko zgrade...

Za početak me zanima da li je veliki problem ako ne krenem u sadnju ove jeseni nego na proleće?

Takođe me zanima da li tom sadnjom ja kršim neki propis o komunalnom redu?

Unapred hvala na odgovorima...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Odlicno ! Neka ti dugo i sretno rastu !

Super izgleda !

@ SerbPacker - Sa sadnjom mozes poceti i sada, sad je idealno ! Mozes i na prolece posle 15.03 ili krajem marta...

A koliko vidimo svi oko sebe, komunalni red u ovom gradu fakticki ne postoji, tako da nemas sta da krsis :) svaka sadnja je dobrodosla ! :sesir:
 
Драго ми је што још има неко кога нешто може да одушеви, а посебно што је то наша стара доба тема која је настала у години када су нестали столетни платани. Замисао је била заснована на чувању сећања на свако дрво у Београду које за сваког од нас има неки значај или неку причу, с њим повезану. И на самом почетку многи чланови су својом порукама подржали тему и испричали приче о својим стаблима. На жалост многе фотографије су испариле, али речи стоје и даље. Сада је то већ неко далеко време које већ изазива и сетна осећања. Многе од писаца на теми је некад на потпуно невероватан начин сама стварност довела до познанства... Имали смо неке лепе тренутке и сусрете, али никада до сад нисмо нигде засадили дрво !

Кад схватите да ни ви ни хиљаде људи не можете да спасите ни једно једино дрво, не било које него моћно дрво, које је цео век сведочило живот једног дела града, једне битне улице, које је део историје и сама историја нашег Београда, пробудите се из сна у коме сте сањали да се нешто променило и да сте ви нешто икада томе допринели.

Али ако не можеш што хоћеш - измени што можеш !


Београд би био нешто мало другачији, да нас тестере нису - разбудиле... лета 2010.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=672089#p672089:3qvikfrb je napisao(la):
SerbPacker » Pon Okt 21, 2019 7:57 pm[/url]":3qvikfrb]Slučajno naleteh na ovu temu i oduševljen sam!
Imam par pitanja uglavnom oko sadnje na površinama oko zgrade u kojoj stanujem...

Stanujem u jednom od "savskih blokova" i hteo bih da se malo posvetim obnavljanju i obogaćivanju zelenih površina oko zgrade...

Za početak me zanima da li je veliki problem ako ne krenem u sadnju ove jeseni nego na proleće?

Takođe me zanima da li tom sadnjom ja kršim neki propis o komunalnom redu?

Unapred hvala na odgovorima...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
uvek možeš da oplemenjuješ površine, jedina stvar koju ne bi smeo da radiš jeste orezivanje grana i krošnji ili seča stabala. Sad ti je super vreme za sadnju, ali možeš i na proleće kada prođe period jutarnjih mrazeva
 
Хвала на изузетно корисном прилогу. Било би корисно сваком да погледа, посебно свима који предлажу уклањање дрвеће из неког разлога...
 
Vrh