Šta je novo?

Milion za obnovu Doma omladine

Ne razumemo se, očigledno. Jel moze neka fotografija... ne vidim zašto je to sad bitno, ali eto iz čiste radoznalosti...
 
Ево...

Zelenjak.jpg


Примећујеш стару и нову регулацију, тј. колике је старе зграде требало срушити да се направи регуларан приступ тунелу. И срушили би, да су имали пара. Ето како се "широко" планирало...
 
Pa ta zgrada je bila presečena bombom 6. aprila po vertikali i tek negde 50-60-tih (ne znam tačno) obnovljena, skoro da izgleda isto kao pre rata...
Postoji bukvalno stotine fotografija presečene zgrade, ima ih i ovde na forumu.

Ubrzo posle toga je probijen tunel... nikada nije bila predviđena za rušenje.

Niti tu vidim neki problem... gužve na tom potezu ne bi postojale i ova širina tunela bi bila sasvim OK da imamo najnormalniju stvar - metro.
 
Relja, naravno da je bila predviđena za rušenje, kao i druga stara zgrada na slici, što je jasno i iz regulacije posleratne gradnje, i iz prinudnog suženja ulaska u tunel, za koje sam mislio da je svakom Beograđaninu s vozačkom dozvolom poznato. I to je mnogo kritičnija pozicija od one zgradice na mestu Doma omladine. Neuporedivo kritičnija.

Kakav sad metro?
 
Ali, kažem ti - obnovljena je par samo godina pre početka izgranje tunela... sa sve fasadom kao pre rata, koliko je bilo moguće...
Ovo zapravo jeste to "očuvanje arhitekstonskog nasleđa" - ali u ovom slučaju živi primer iz prakse za koji očigledno mnogi nisu ni svesni da postoji, ali znaju da negoduju kada vide stare fotografije...
 
Дом Омладине је као национална културна институција младих, будућности једне државе заслуживала простор на Тргу Републике.. Сетимо се конкурсног рада за поменути трг Слободана Јањића, Зорана Петровића, Милана Палишашког и Стевана Бравачића из 1954..
 
Слажем се са Вождом, Дечанска је баш непримерена локација за такву институцију. У близини би ми једино локација Политике могла доћи у обзир због пријатнијег амбијента.
 
I sada počinje Beobuildovsko traženje dlake u jajetu... nije baš na Trgu, nego je par desetina metara dalje :D
Da je na Trgu, bilo bi - a zašto nema lepšu fasadu... ili - trebalo bi da je Filharmonija... ne nego Opera... ne nego Muzej istorije Srbije...Grada Beograda... a zašto ga nisu nazvali "Dom omladine Srbije" :laugh:
 
Da je sagradjen na Trgu (pretpostavljam na mestu staklenca) onda bi najverovatnije bio drugacije projektovan :)
Iznad ne bi bila grada od 10 spratova, vec bi dom izgledao poput, recimo, srpskog naordnog pozorista u Novom Sadu ili tako nesto.
 
pfff ok. jos jedan projekat iz rubrike "dobro sto nisu".
 
Ово је био само пример, уосталом по том плану у згради је требала бити градска кућа, поента јесте да је Дом омладине требао имати простран плато испред, што због истицања монументалности зграде, што због могућности одржавања концерата, представа и скупова на отвореном.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=s_7Eo4Dshl0[/youtube]
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=868282#p868282:2z8uu5iz je napisao(la):
Пантограф » 30 Jul 2021 11:43 am[/url]":2z8uu5iz]Па и Сајмиште је остављено запуштено и прављени су ступидни планови "да уступи место уметности", тј. опери...

То све нема смисла, никаквог. Често идем у Нови Сад и стварно ми је жалосно да видим како је град број 2 у Србији после рата темељно и успешно реконструисан, а град број 1 остао развалина и у ширем центру, са све огромним насељима прављеним у 3 ПМ, "јер ће једном кроз њих проћи метро". Где то има? Да је Грац сређен, а Беч разваљен? Ко да има неке подземне воде-лударе у овом Београду.

Мада, ајде, кад већ кукамо за овом зградом, и у НС су срушили јерменску цркву...
Све потписујем у овој расправи о урбанизму БГ-а али брате лупи га за НС. То је град који је урбанистички потпуно разорен за време СФРЈ.

Стари блокови у центру уместо да су санирани нелогично су испресецани широким аутомобилским булевариима. Број, са улица видљивих калкана и нелогично "интерполираних" објеката, импровизованих паркинга, неправилних углова блокова и скверова у НС-у је невероватан. А све то цени по цени порушеног огромног дела предратног центра.

Притом, град је у обе своје осе буквално исечен на четвртине. У правцу север-југ мегаломанским булеваром Ослобођења са исто тако непримерено великим зградама за град те величине. То је довелоо до тога да по свим просторним и естетским и садржајним параметрима лево и десно од тог булевара у залеђу истог имамо два потпуно различита града.

А у правцу исток-запад град је подељен и просторно и саобраћајно и функционално СПЕНС-ом који је заправо једна велика урбанистичка катастрофа. Градња толиког мултифункционалног објекта је драстично централизовала НС и онемогућила равномеран развој града и диверсификацију садржаја по другим градским квартовима. Да не причам о томе што је објекат толики да кроз њега мора да иде и једна мала улица, да је тај објекат у зони чији су читави блокови заправо и до 10 пута мањи од самог габарита спенса! Потпуно лудило. То је као кад бисмо под једним кровом спојене арену, бг тржни центар по избору и центар МГМ посадили по сред Косанчићевог Венца нпр.

Ја док сам студирао у НС-у сам био приморан да пешке прођем кроз сами Спенс до ФТН-а јер је то најкраћа и у том правцу једина пешачка рута ка комплексу УНС-а.
 
U pravu si za Spens, naravno, to je neviđen monstrum i ne znam kome je palo na pamet da se toliki objekat gradi. Tačno je i da su porušili svašta - pomenuh Jermensku crkvu, to je posebno ludilo - i gurali modernistički grad bagerom preko starog. Bulevar oslobođenja je valjda trebalo da bude gradski autoput... Teško je pobeći od svog vremena, prave se greške, ali je Beograd zaista zastao na pola puta, i to gde ne treba: nije izgurao ni osnovno od novog (makar bolju uličnu mrežu), a naružio je staro. Ipak je onaj naš gornji deo bulevara, ona kasaba, veći blam. To da sačeka četvrtinu ovog veka... poraz. A Slavija i Trg Staklenca nenadmašni fejlovi u evropskim razmerama.
 
Да, ред је да се демистификује и бг урбанизам из доба СФРЈ.

У другој половини 20. века је пропуштена велика прилика. Да се радило како треба, да милијарде нису бачене у бунар, да су решене постојеће критичне тачке а нове нису створене Београд би данас, уз свој еклектични, неформални стил и ту квалитетну урбанистичку допуну која се није десила (на страну пар позитивних инцидената) био један од леших европских градова и дефинитивно један од најпријатнијих за живот.
 
Објекат ове намене је морао бити на самом тргу. А дом штампе је могао бити на његовом месту, таман између Борбе и Политике :D
 
Vrh