Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedan od napadača je ušao u EU kroz Grčku u oktobru. Kuda li je prošao?

<1000 ih je podnelo zahtev za trajni azil. Max 100 ako ih je ostalo.
Ako ti je to bitno zbog terorističkih napada, neću da napišem da ne brineš samo ću reći da je opasnost od terorizma u Srbiji realna kao i svakoj zemlji na svetu. Samo što je verovatnoća da će to biti ove izbeglice 0.001%. Srbija je ove godine imala više upozorenja na terorizam, s tim što ni jedna nije dolazila od izbeglica već od freedom fighters-a sa juga.
Neki u Srbiji misle da bi bila odlična ideja zatvoriti granicu sa Makedonijom tako da imamo na hiljade zarobljenih i bespomoćnih ljudi u nekom međuprostoru zvanom ili Makedonija ili Kosovo i Metohija, koji bi onda za par hiljada evra bili sposobni na sve. Samo što bi tada kao i napad u Kumanovu bili malo drugačije okarakterisani i propraćeni.
Moj stav od početka je taj da mi problem nismo ni stvorili, niti ga možemo rešiti, a svakako ne možemo da pokušamo da ga rešimo na našu štetu.
Sadašnji odgovor države sa kontrolisanim i koliko toliko humanim transportom od granice do granice je za mene prihvatliv.

Ono sto baca neko novo, drugacije svetlo na ovu temu je odgovor na polemiku nekih od nas na ovoj temi je cinjenica da pasos pronadjen u Parizu, a koji se dovodi u vezu sa teroristickim napadima, glasi na osobi koja je letos prosla kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvarsku...

Ispade da ipak tu masu nesrecnika lako mogu da iskoriste neki koji imaju drugacije motive, te proci i pored bezbedonosnih provera.

Postavlja se i pitanje kako ce se ovaj akt terorizma odraziti na odnos gradjana prema izbeglicama u zemljama kroz koje oni prolaze.

A možda je taj "nađeni" pasoš samo razlog da prekinu dotok azilanata.
Čuj samoubica koji nosi pasoš na zadatak i još pasoš preživi detonaciju bombe oko vlasnika.
Možda teorije zavere, ali potpao sam i ja pod taj uticaj.

Poslato sa telefona

Tako je @astrodule, postoji i ta mogucnost koju si naveo.
Ali to je samo razlog vise da mi kao drzava budemo izuzetno obazrivi po pitanju migrantske krize.

Pa ne mora da znaci da je podmetacina...mozda su teroristi namerno nosili pasos da bi pokazali od koga ta "poruka" i "nedelo" zaista dolazi...a mozda su hteli da udju na stadion pa su hteli da izbegnu slucaj da ih neko legitimise a oni nemaju licni dokument...sve je moguce...mada ostaje sumnja kako je pasos preziveo eksploziju...

Pa vidi, tesko moze da spreci, ali sa druge strane moze da se desi da imamo posledice.
Naime, madjarska granica predstavlja granicu sengen zone ili kako se u evropi cesto kaze 'spoljna granica'
Ne bih bio zacudjen da u narednom periodu kontrole i provere budu ozbiljno poostrene pod izgovorom zastite od terorizma.
To sto hiljade ljudi dolazi u Evropu i EU uglavnom prelazeci 'Zelenu granicu' a ne regularne granicne prelaze, birokratama u Briselu nije bitno, jer kao i u dosadasnjim kriznim situacijama oni ce se ponasati 'autisticno'.
Kao rezultat mozemo imati duze zadrzavanje i maltretiranje nasih gradjana i drugih koji su u tranzitu kroz Srbiju.

Pa normalno da ce da nosi pasos, nece valjda da rizikuje plan ako ga murija zaustavi a on nema dokumenta? Da vi idete da se detonirate negde kolima, jel bi ostavili vozacku i saobracajnu kod kuce?

Uostalom, sa ili bez pasosa, svejedno bi bio identifikovan.

Kao posledicu po nas možemo očekivati ili vraćanje viza ili pretnju vraćanjem istih.
Jedino mesto gde može da se smanji dotok izbeglica su Turska i Libija. Turci to ne žele zbog političkih igara, a Libija nije više država ponajviše zahvaljujući englezima i francuzima. Preko Italije je ove godine ušlo više od 200 hiljada ljudi tako da sve da i nijedan ne prođe balkanskom ništa se po pitanju terorista ne menja.

Do sada jesu i to u sluzbi vlasti, da bi narod rekao "dobro je uspeli su, a zapretise nam".
No pitanje je sta nosi buducnost?
U koliko ne daj Boze ovakav teroristicki akt ne bude izuzetak, vec prvi u nizu (a vec nije prvi i nije usamljen) pitanje je kakve ce biti reakcije zapadnih vlada, kao i birokrata iz Brisela.
Podmetanje 'kukavicijeg jajeta' nije specijalnost samo nasih politicara.
Radi se to tako svuda u svetu...

Šta će se desiti. Zapad će se suočiti sa problemom neoboljševizma, tj ispiranja mozga konceptima poput "političke korektnosti" dok životni standard i mogućnosti za pojedinca konstantno opadaju u pozadini, a kapital se akumulira. Terorizam je nuspojava.

Zatvaraju se granice, sve ide u ocekivanom pravcu. Imamo manje od dana za reakciju

laki72":13z1o7jo je napisao(la):
...U koliko ne daj Boze ovakav teroristicki akt ne bude izuzetak, vec prvi u nizu (a vec nije prvi i nije usamljen) pitanje je kakve ce biti reakcije ...

Reakcije...
Po pravilu dolazi do vece reakcije koja izaziva još vecu akciju
a kao odogovror max povecanja... i svestrana radikalizacija ...

Jedino rešenje je da pošten islamski svet
počne sam da se suprostalja zlim orgnizacijama medju sobom
jer svaka intervencija koja dolazi spolja uglavnom se doživljava kao atak
veliko je pitanje da li ce od dosadasnjih nj. muka imati ljudskosti, snage i pameti
ili ce jedostavno prepustiti da ovakiva dešavanja idu kako kuda su i pošla....

A azilati kao ne jaka i osetljiva grupacija na putešestviju
vrlo lako može biti uvucena u takvu spiralu ,bez obzira za koga tj. nai čiju stranu budu stali

Србија обавештена о затварању граница Словеније и Аустрије
Новости онлине | 16. новембар 2015. 19:36 | Коментара: 0

На основу договора земаља Шенгена, Србија је обавештена да ће доћи до затварања граница Словеније и Аустрије

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... i-Austrije

Vest je nedorečena.
Da li je zatvorena granica samo za izbeglice?
Ja mislim da će vratiti kontrolu na granične prelaze kao pre Šengena.

Poslato sa telefona

Pročitao sam negde da to znači smanjen broj ljudi u jednom danu koji udju u zemlju. Koliko se sećam brojka je oko 2500 ljudi na dan

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1078925

Vulin je danas odlučio da poreski obveznici pomažu izbeglicama, novčano. U isto vreme iz Srbije svakog dana pobegne nekoliko stotina ljudi zbog ugrožene egzistencije, u zemlje koje im neće dati azil ni socijalnu pomoć. Kao da u Srbiji nema dovoljno socijale i bede pa sad treba da pomažemo iz svojih inače praznih džepova za rešavanje belosvetskih problema koji sa nama imaju veze koliko i lanjski sneg u Čileu.

Na slici teksta je ulaz u Ekonomski fax. Pa ti sad pusti decu da idu tamo na studije ili prolaze parkom okolo. I tako već druga godina za redom. Ne čudi me što se zadnje 2 godine broj prijavljenih studenata prvi put manji od broja mesta kolko primaju. Kad sam ja upisivao prijavilo se 2500, a primali su 1500 čini mi se. Sada se manje od 1500 prijavljuje. Imigranti su uništili fax.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh