Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok
Al postavlja se jos jedno logicno pitanje.
Ako je zaista pokretac ovog egzodusa rat i nasilje. kako to da se `po pravilu` spominje odlazak u visokorazvijene zemlje zapadne evrope?
kako to da niko od izbeglica nije rekao sledece:
Ostajem u ovoj zoni mediterana, jer mi je kulturoloski bliza, a i toplije je... :lol:
ili
Zelim da se naselim u Srbiji (primer, moze biti bilo koja zemlja EX YU) jer sam od strica koji je ovde studirao cuo da je narod divan i da se lepo i opusteno zivi :vops:

Po mom zapazanju, mnogo stvari je u celoj ovoj prici dirigovano.
Ako obratite baznju, videcete da su odgovori izbeglica maltene identicni.
lice, kao komentari BOTOVA po internetu.

Nesto tu ipak ne stima... :violina:

Najbolje bi bilo da siromasne izbeglice zive na salasima koje su arapi pokupovali po Vojvodini, a bogatiji da se nastane u Beogradu na Vodi koji arapi grade. Uskoro cemo svi biti kao Air Serbia, "domaci" u tudjim rukama.

laki72":grpzieno je napisao(la):
Ostajem u ovoj zoni mediterana, jer mi je kulturoloski bliza, a i toplije je... :lol:
ili
Zelim da se naselim u Srbiji (primer, moze biti bilo koja zemlja EX YU) jer sam od strica koji je ovde studirao cuo da je narod divan i da se lepo i opusteno zivi :vops:

Питање пре свих питања: Зашто нису емигрирали у географски, историјски и културолошки ближе земље које су финансијски јаче од западне Европе?

Вожд":8cl1g1l7 je napisao(la):
Poverenica: Migrante treba naseliti u pustim delovima Srbije
Tanjug | 25. 08. 2015. - 17:43h izmena vesti 19:07h | Foto: Tanjug/M. Đoković | Komentara: 140

Povernica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je najhitnije izgraditi prihvatni centar za migrante u Beogradu, a da bi im se, u narednoj fazi, mogla ponuditi opcija da ostanu u delovima Srbije koji su pusti, uz prethodno obavljenu detaljnu bezbednosnu procenu.
Brankica Janković: Odnos države mnogo bolji prema migrantima
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/585578 ... ima-Srbije

:roll: Па нису ни они веверице. Њима је пустиње доста, хоће људи у Берлин, Минхен, Амстердам..

Него замислите прихвате, па за коју годину..
"Посело 2020."

"А сада наступ КУД "اسد بابل" из Мајданпека.."

Баш бисмо били мулти - култи.. :D

Из разлога који је повереник за равноправност г-ђа Јанковић навела, а и како кажу, скривеног плана ткз. европске заједнице, у Београду ће се одржати протест против таквих планова и идеја, од стране "Наши" и "Образ"-а

Хахахах...Па ове квази-националне организације се више ни не труде да сакрију да су слуге сваког режима чија је једина сврха да дискредитују нормални патриотски блок.

Evropa mora u rat sa ISIS
Marko R. Petrović | 25. 08. 2015. - 21:48h | Foto: AP, Rojters | Komentara: 83

Evropa mora odlučno da krene u borbu protiv ISIS-a, čak i vojno, ako želi da reši izbegličku krizu koja poprima sve veće razmere.
Neko ih mora zaustaviti: Pripadnici ISIS-a

To je, diplomatskim rečnikom, poručio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, predstavljajući svoj plan u pet tačaka. EU treba da predvodi međunarodno delovanje, a poželjno bi bilo, naglašava, da dobije mandat UN za delovanje protiv Islamske države i zaštitu civilnog stanovništva.

On je za Televiziju ORF izrazio nadu da će zemlje koje “imaju veće pravne mogućnosti, ali pre svega, i veće vojne kapacitete”, još intenzivnije delovati protiv ISIS, a i Austrija bi, prema njegovim rečima, trebalo da pruži veći doprinos.

- Pored humanitarne pomoći koju pružamo žrtvama, treba da razmislimo o podršci onima koji se na terenu bore protiv terorista, eventualno zaštitnom opremom - objasnio je on.

Plan Sebastijana Kurca

Proširiti vojno delovanje protiv ISIS pod mandatom UN
Raditi na uklanjanju uzroka migracija (islamski fanatizam, siromaštvo, nefunkcionalne države...)
Pojačana policijska saradnja i podrška lokalnih vlasti država zapadnog Balkana
Aktivno uključenje zapadnobalkanskih država u „interna razmišljanja“ EU
Uspostavljanje prihvatnih centara u zemljama oko Sirije i Iraka (Turska, Liban, Jordan...), sa mogućnošću da se izvan EU podnesu zahtevi za dobijanje azila
Ispred granica Grčke i Bugarske sprovesti zajedničko delovanje i kontrole spoljne međe EU
Forsirati kvote za raspodelu izbeglica u EU
Borba protiv krijumčara ljudima

Srbija će, prema rečima premijera Aleksandra Vučića, podržati plan koji će zajednički predstaviti austrijska i nemačka vlada.

- U potpunosti podržavamo plan od pet tačaka - kaže Vučić, navodeći da su važne sve tačke, među kojima i one o podršci lokalnim zajednicama i zemljama tranzita. On nije rekao da li će Srbija raditi nešto još konkretnije od onoga što sada čini kada je reč o borbi protiv ISIS-a, a odnosi se na bezbednosne provere.

Kako je “Blic” pisao, čelnici bezbednosnih struktura SAD i UAE već su tražili od kolega iz Srbije da aktivno nadziru krizne tačke u okruženju, ali i migrante koji prelaze preko Srbije. Predsednik SAD Barak Obama pozvao je Vučića da učestvuje na samitu u Njujorku o borbi protiv ISIS-a.

„Blicu“ je u vrhu bezbednosnih struktura rečeno da Srbija razmenjuje informacije sa službama SAD i Emirata, ali i s onima iz Evrope, posebno sa Francuskom, koja je često odredište migranata.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje i da zapadnoj Evropi veliku pomoć predstavlja to što Srbija popiše većinu migranata.

- Realno je pretpostaviti da među njima ima i onih koji su učestvovali u borbama. Ali potpuno je drugačije kada im dostavite spisak ljudi evidentiranih da su ušli u zemlju a koji bi mogli da budu povezani sa teroristima - kaže Radić za “Blic”.

Zemlje sa većim vojnim kapacitetima još jače da deluju: Sebastijan Kurc juče u Makedoniji

On, međutim, isključuje direktno angažovanje VS u borbi protiv ISIS-a.

- Oslonac u borbi protiv ISIS-a i dalje je na lokalnim snagama, uz podršku avijacije zapadnih zemalja. Povremeno je moguće angažovanje određenih specijalnih jedinica drugih zemalja - kaže Radić, ali ocenjuje da VS u tome neće učestvovati.

Blic

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/58534 ... at-sa-ISIS

stf":1fq81b04 je napisao(la):
laki72":1fq81b04 je napisao(la):
ili

Питање пре свих питања: Зашто нису емигрирали у географски, историјски и културолошки ближе земље које су финансијски јаче од западне Европе?

Mogu da ti ponudim nekoliko odgovora:
- geografski, zemlje u okruženju su blizu rata, tzv. islamske države, i svih ostalih ludila koja su ih zadesila
- rat može da se proširi i na okole države, vrlo lako i brzo
- te države ih ne žele, a niti umeju da ih zbrinu i pruže im bolju i stabilnu budućnost
- oni upravo isto to misle o tim državama
- oni žele nešto bolje
- dozvoli mogućnst da ti ljudi žele da žive kao što žive Zapadni Evropljani, da žele da rade, da imaju građanska prava, da žive u pravno uređenom društvu, da budu građani koji imaju jasno definisana prava i obaveze koja se poštuju. To želimo i mi u Srbiji, zašto je teško poverovati da i oni ne žele to isto? Pa njihovi dedovi su se borili protiv kolonijalista, zašto bi oni želeli da žive u policijskim i vojnim naslednim diktaturama koje su se sada raspale? Pa, pobunili su se pre par godina protiv takvih uređenja. Nisu oni živeli u šatorima po oazama, i oni su imali TV, radio, automobile, internet, štampu, knjige, škole, fakultete, učili su jezike, putovali su, imali su prozor u svet, i to ne od juče, već (sem interneta, naravno :) ) nego decenijama.
- možda žele da pobegnu od "kulturološki i istorijski bliskog" okruženja i samo da - žive neopterećeno tim stvarima.
- te zemlje u okruženju i nisu baš toliko "jače" od zapadne Evrope - danas svi zavise od svakoga

Mogao bih da ponudim još mnogo sličnih odgovora, ovo mi je prvo palo na pamet.

stf":1hl0t1dk je napisao(la):
laki72":1hl0t1dk je napisao(la):
ili

Па сад, није да нису, погледајмо само колико има сиријских избеглица у Турској, Египту, Либану, Joрдану чак и Ираку, у којем је исто рат. Истина је, има их много по парковима, и у Прешеву и у Кањижи и Суботици, мада кад видим све избеглице по парковима око аутобуске, није то више људи него на неком концерту Цеце. Проблем је што се они баш у парку насељавају због аутобуса и воза, али то је до самих локација станица. Може ваљда да се промени крајња дестинација аутобуса са азилантима.

[YouTube]http://www.youtube.com/watch?t=16&v=cGvWRTqZJiY[/YouTube]
Kroz Srbiju – u jednom smeru

relja":3a1axg1e je napisao(la):
stf":3a1axg1e je napisao(la):

Mogu da ti ponudim nekoliko odgovora:

- geografski, zemlje u okruženju su blizu rata, tzv. islamske države, i svih ostalih ludila koja su ih zadesila
- rat može da se proširi i na okole države, vrlo lako i brzo
Рат је 1995 могао да се прошири и на Србију па су Крајишници бежали у њу, не у Немачку.
- te države ih ne žele, a niti umeju da ih zbrinu i pruže im bolju i stabilnu budućnost
- oni upravo isto to misle o tim državama
А видимо, земље западне Европе их желе? Једва их чекају. Дижу зид.

- oni žele nešto bolje
- dozvoli mogućnst da ti ljudi žele da žive kao što žive Zapadni Evropljani, da žele da rade, da imaju građanska prava, da žive u pravno uređenom društvu, da budu građani koji imaju jasno definisana prava i obaveze koja se poštuju. To želimo i mi u Srbiji, zašto je teško poverovati da i oni ne žele to isto?
- možda žele da pobegnu od "kulturološki i istorijski bliskog" okruženja i samo da - žive neopterećeno tim stvarima.
Да имигранти желе да живе на "западни начин" не би у тј истој западној Европи било мулти култи друштва, гетоизације, расних немира и свега што произилази из поптуног игнорисања културно-друштвене асимилације. Да желе да живе на западни начин, прилагодили би се новом друштву, а не би се то друштво принудно прилагођавало њима и тиме погоршавало ионако осетљиве међурасне односе. Пре само 65 година целокупна Европа је била потпуно националистичка у већој или мањој мери. То не може тако брзо да се избрише на тако насилан начин. Национализам у Европи је јак у свим земљама, само се медијски и политички вешто прикрива.

Европски народи имају идентитет и културу стару исто колико и арапски свет. Када Европљанин оде да ради у арапске земље, мора да се прилагоди тамошњој култури, док арапски све у Европи не мора да се прилагоди јер европски политичари форсирају "мулти-култи" филозофију. Европа ће само из тих разлога пропасти културолошким грађанским ратовима, а ти ратови ће се десити пре овде, него у једном Катару или Саудијској Арабији рецимо. Дакле, имигранти заправо имигрирају у далеко расно несигурније земље и само ће цела ситуација убрзати тај процес.

- te zemlje u okruženju i nisu baš toliko "jače" od zapadne Evrope - danas svi zavise od svakoga

Mogao bih da ponudim još mnogo sličnih odgovora, ovo mi je prvo palo na pamet.

Баш зато што ти је прво пало на памет и јесте површно. Имигрантска криза је далеко озбиљније питање, а овако овлаш размишљање не чини ништа добро. Нарочито што је медијски индоктринирано.

Onda ti želim puno sreće u daljoj potrazi za odgovorima :)

stf":2llrafa7 je napisao(la):
Рат је 1995 могао да се прошири и на Србију па су Крајишници бежали у њу, не у Немачку.

Hoćeš da kažeš da niko nije otišao u Nemačku, Australiju, SAD, Kanadu, Švedsku?

Nisu ni sirijci prvog dana rešili da preplivaju Egejsko more nego su i oni neko vreme proveli u Turskoj, Libanu, Jordanu. Rat je počeo 2011.godine.Izbeglica ima preko 4 miliona. Koliko je srba do 1999. godine otišlo? Koji je to procenat srba bio a koji je sirijaca? Ja bih rekao sličan.Jesmo li mi tada bili organizovani i da li nas je neko slao tada sa zadatkom?

Razlika je samo što se tada odlazilo legalno tj. odeš u ambasadu i predaš papire za iseljenje a oni odluče da li te prihvataju ili ne. Strane ambasade u Turskoj ne prihvataju traženje azila tako da su u suštini ukinuli legalan način dolaska. Jedini legalan koji još uvek postoji jeste da se "pojaviš" u zemlji domaćinu i tu da zatražiš azil.

Све је ово давно испланирано. Ми можемо само да тупимо зубе за џаба. Не треба њима ни наша помоћ ни разумјевање. Они то веома добро знају и од нас и не очекују ништа, а ово што добију добро дошло, баш смо се изненадили да су Срби тако добри. Е, а када виде да смо мекани онда ће тражити хљеба преко погаче, а што ће вама оволика празна села, могли би ви то нама дати.
Ништа добро из овога неће изаћи.

duke23":3jjxon4i je napisao(la):
stf":3jjxon4i je napisao(la):
Jesmo li mi tada bili organizovani i da li nas je neko slao tada sa zadatkom?

Да. Све присилне миграције изазване вештачким ратовима су планиране и све имају исти циљ - направити безличну народну масу полусвесних робова без идентитета. Зашто? Јер се таквима најлакше влада.

Европа, као најмањи континет са највећим бројем културолошки и друштвено различитих народа са јасно израженом припадношћу и идентитетом је највећа препрека остварењу тог циља. Да би се то постигло, неопходно је "разводнити" тај идентитет до тачке непорепознатиљивости, као што је то случај са канадско/америчко/аустралијским "нацијама".

Циљ Мулту-култу друштва заправо није поштовање свих култура, већ гушење свих култура стварањем паприкаш "културе" од свих тих, тј. стварање "глобалистичке" културе.

Спремљен план за хитну помоћ мигрантима, који ће бити усвојен на наредној седници Владе Србије. Од тога како се старамо о избеглицама зависи отварање поглавља 24. Угрожени и даље стижу

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... -azilanata

:lool:

Напред нада, а иза само мука и невоља

Хвала Србији, јер једино у вашој земљи нас не туку и не малтретирају, испричао је пре неколико дана за „Политику” један од избеглица из Сирије

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/N ... ja.lt.html

stf":10ug2ek2 je napisao(la):
...Циљ Мулту-култу друштва заправо није поштовање свих култура, већ гушење свих култура стварањем паприкаш "културе" од свих тих, тј. стварање "глобалистичке" културе.

....Crveno, crveno, crveno
crveno je boja ljubavi
crveno, crveno, crveno
crveni smo draga ja i ti...
:lool:
Ma jok
Sva velika društva su furala taj isti taj fazon
Grci, Rimljani, Austroguari, Rusi a mi nismo zaostajali..... :)

Nisam pogledao do sada azilante iz tog ugla :shock:

Мађарска: Сузавац на мигранте, могуће слање војске на границу
БУДИМПЕШТА, СУБОТИЦА -

Мађарска полиција испалила је данас сузавац на групу од око 200 миграната која је покушала да напусти прихватни центар за избеглице у месту Реске, близу српске границе. Мађарска је данас најавила и да ће на границу са Србијом упутити више од 2.100 полицајаца, због рекордног броја избеглица и миграната коју улазе у ту земљу Европске уније, а влада разматра могућност да тамо упути и војску.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/madjar ... 32400.html

Ruski list Komsomolskaja pravda objavio je reportažu novinarke Darje Aslamove, koja je obišla Srbiju i Mađarsku. Kurir prenosi deo njenih utisaka iz Beograda i Kanjiže:

Gradić Kanjiža na srpsko-mađarskoj granici prepun je izbeglica. U devet sati ujutru otvara se kafana "Venecija", gde izbeglice mogu da napune svoje nove Ajfone i laptopove, odu u toalet ili operu kosu u sudoperi.

U večernjim satima u centru Kanjiže nema mesta. Stotine ljudi su se smestile na dva centralna trga, možda ih ima i do dve hiljade ljudi. Kada padne noć, mrak je signal za pokret. Grupe izbeglica od po 30-50 ljudi se pripremaju da ilegalno pređu mađarsku granicu. Stanovnici Kanjiže u tišini posmatraju crne senke imigranata.

"Oni izađu iz grada, a onda ih pokupi romska mafija" – kaže taksista Viktor. – „Mi ne smemo da vozimo ilegalce, ali Romi rade šta žele. Oni su glavni krimučari izbeglica širom balkanske rute. Romi izbeglice dovoze skoro do granice, a zatim ih kroz samo njima poznate puteve provode kroz šumu u Mađarsku. Sve je počelo u januaru. Ljudi počeli da organizovano pristižu svaki dan. I protok se povećava. Iskreno, bili smo uplašeni, šta će biti sa nama?", kaže Viktor.

Veliki talas migracija

Evropa je 2015. eksplodirala. Dvema prethodnim imigrantskim rutama, onoj preko Gibraltara do Španije, i onoj preko Mediterana do italijanske Lampeduse – dodata je nova, bezbedna balkanska ruta. Prvo, turski Izmir pa grčka ostrva. Prva žrtva je bilo poznato ostrvo Lezbos. Grci su mi rekli da Turci na svaki mogući način pomažu imigrantima. Priča se da Turska namerno sponzoriše izbeglice i da ih bukvalno gura ka međunarodnim vodama.

Onda Atina, Makedonija, Srbija, Mađarska, a zatim do Austrije i Nemačke i Češke Republike ili do Slovačke. Čak je i Engleska iznenada otkrila da je status ostrva ne može spasiti od invazije. Tunel ispod Lamanša je svaki dan pun ogorčenih izbeglica. I u Nemačkoj je vlast morala da upotrebi vojsku, koja je dala šatore za imigrante i zaštitila ih od ljutih meštana.

Od januara do jula, samo na balkanskoj ruti je prošlo stotinu hiljada ljudi, predviđa se da će do kraja godine biti 250 hiljada. I sledeća godine obećava katastrofu. Mnogo puta sam radila u "vrućim tačkama" i u svom životu videla veliki broj izbeglica, srećnih kada dobiju komad hleba. Ali, ove izbeglice me impresioniraju svojim blagostanjem i sposobnošću da brzo stvore sopstvena pravila.

Izbeglice u Beogradu - cilj Nemačka

Park u Beogradu, u blizini autobuske stanice, izgleda kao parkovi u mnogim evropskim gradovima. Muškarci se peru u fontani, čitave porodice spavaju na travi. Čim sam stigla u park, bila sam upozorena od grupe momaka. "Ne može da snima ovde" - rekao je jedan od njih na pristojnom engleskom jeziku, pokazujući na moju kameru.

"Tako!" – uzviknula sam i stavila ruke na kukove - "Park je javno mesto, a ja sam novinar i radim svoj posao".

"Ovde su naše žene!"

"Pa šta? Vaše žene nose hidžab i pokrivaju se od glave do pete. Ako im se ne sviđaju lokalni oobičaji, mogu da se vrate. Vi znate da je Beograd glavni grad pravoslavne države? I da žene ovde idu otvorenih lica? Koliko sati ste u Beogradu?" ,pitam.

" Tri dana" - zbunjeno je odgovorio.

"I postavljate svoja pravila? Ovo nije tvoja zemlja" rekla sam mu.

Onda smo oboje smanjili ton i zaključili primirje. Moj novi prijatelj se zove Halid, iz Damaska je i ima 21 godinu.

"Ja sam Sirijac" - ponosno kaže. – "Nisu svi ovi Sirijci ... " prezrivo je pokazao na okolne ljude.

"A zašto je to važno?", bila sam iznenađena.

"Oni lažu, da su iz Sirije. Samo je Sirija sada u modi. U svim novinama. Niko nije zainteresovan za izbeglice iz Iraka, Avganistana, Libije i Tunisa. Ovde su čak i Avganistanci počeli da se nazivaju Sirijci."

Halid i njegovi drugovi su pobegli iz Sirije da ne bi bili regrutovani u vojsku.

"Zašto bih borio za Asada? Radije bih otišao u Nemačku" - rekao je.

"Zašto ne tražite azil u Grčkoj, Makedoniji, ili barem ovde u Srbiji?"

"To je sve siromašne zemlje" - prezrivo kaže Halid. "Ja čak i nisam znao da je Evropa tako siromašna. Mi u Siriji smo pre rata živeli mnogo bogatije. Samo na putu ka Beogradu sam platio posrednike 3000 dolara. A dalje do Nemačke ću morati da dam još hiljadu i petsto. Imam novac. Mogu da platim hotel za pet zvezdica u Beogradu, ali mi nije dozvoljeno, jer su nam lokalne vlasti dale samo 72 sati da ostanemo u zemlji. Moja registracija je danas završena. Čak i ovde u parku, plaćam za tuš i toalet. Ali onda u Nemačkoj, sve će biti besplatno: obrazovanje, pomoć, kuće za imigrante.To je dobro! Želim da idem na Ekonomski fakultet. Čim se naselim, preseliću i moju porodici: dva brata, otac, majka, baka i tri sestre."

Izbeglice u Beogradu nisu iste kao sirijske izbeglice, koje sam videla u Libanu, oni koji su izgubili sve i koji polako umiru pod brutalnim suncem u prepunim kampovima, o kojima niko ne brine. Oni koji su uspeli da dođu u Evropu su elita. Sa novcem i sa ciljem.

Policija priznaje da postoje ekstremisti među imigrantima. Ali, sve što policija može da uradi - jeste da uzme otiske prstiju. Pre nego što nas je takozvani "Sleeper teroristi". Kada je potrebno, oni "probude" i Evropa će preplaviti talas terora ".

Ahmedova osveta

Sa dr Ahmedom (kako je rekao da se zove) sam se upoznala u Kanjiži u kafani "Venecija". Odmah sam obratila pažnju na ovog sina Afrike sa tamnim sjajnim licem, debelim, isturenim usnama, i rukama hirurga, pretpostavljam.

Polako je pio kafu i pušio cigaretu. Predstavila sam mu se i započela razgovor. Razgovarali smo o tome šta je "moderno" a šta nije u ratu, i o tome da su sve izbeglice uverili lokalne vlasti da su iz Sirije.

"Trendi. Rat!" - Dr Ahmed se nasmejao sarkastično. "Pa, u pravu si. Evropa ne želi da čuje o izbeglicama iz Iraka i Avganistana. U njihovom slučaju su spremni da zapuše uši vatom! A čak je i uvredljivo da se govori o izbeglicama iz Libije. Francuska i Velika Britanija su bombardovale moju zemlju, a sada okreću glavu od nas. Oni kažu: eto, mi smo vam doneli demokratiju, a vi niste umeli da iskoristite plodove slobode! Ustvari vas, Libijce, treba da je sramota što ste izneverili naša očekivanja. Kajem se, i ja sam ispao bu****. Bili smo u euforiji kada je svrgnut Gadafi. Moj sin je bio dečak, oduševljavao se revolucijom, a na kraju je poginuo" govori Ahmed.

Njegovo lice je ostalo smireno i kada je govorio o svom sinu. To je taj fatalizam i uzdržanost stanovnika muslimanskog istoka.

"Imam dve ćerke. Pobegli smo u Egipat čim je počeo haos, ostavljajući grob svog sina. Ja sam doktor, ali u Egiptu nisam mogao da nađem posao na mom nivou. Svuda ima konkurencije. Nadam se da ću u Evropi da potvrdim diplomu. Znam dobro engleski. Možda ću imati sreće," kaže Ahmed.

"Ali meštani su u panici od invazije!" odgovaram. "Grci, Srbi, Mađari, Slovaci, Česi tvrde da nije njihova krivica što se ceo Bliski Istok i Severna Afrika dave u krvi".

„Nemam primedbi na Srbe. Zasada. Ali Grčka, Mađarska, Slovačka i Hrvatska su članice NATO-a. Tačno je da one nisu bombardovale moju zemlju, ali zar one ne uplaćuju novac u vojni budžet NATO pakta? Zar ne šalju svoje vojnike u Avganistan i Irak? One neće moći da izbegnu kaznu. NATO je krvlju okupao čitav Bliski istok, i sada će slaba Evropa, koja se prepustila američkom Satani, biti uništena. Naše žene će roditi mnogo dece. Za pet godina će se lice Evrope potpuno izmeniti. Ja se tome ne radujem. Ja poštujem veliku evropsku kulturu i ne želim da umesto crkava ovde stoje minareti. Ali tako će biti. To je osveta. Inšalah!”, govori Ahmed.

Živadin Jovanović: Sve je počelo u Srbiji

Živadin Jovanović, bivši ministar inostranih poslova Srbije pripada onima koji jasno vide vezu između prošlosti i sadašnjosti:

"Novi destruktivni talas migracije je posledica imperijalističke politike Zapada", kaže Jovanović. "Sve je počelo u Srbiji, nakon uništenja Jugoslavije i NATO bombardovanja Srbije. Ovde je bio prvi korak ka napadu na Somaliju, Sudan, Avganistan i Irak, pod izgovorom borbe protiv terorizma i ljudskih pravima. Amerika je uvek sprovodila politiku haosa, što joj daje kontrolu nad prirodnim resursima, strateškim linijama komunikacija i saobraćaja ljudi, droge, oružja. Posledice padaju na Evropu, ali Evropska unija - nije toliko saveznik Sjedinjenih Država već rival. Zato nnakon rata protiv Jugoslavije Amerika primorava EU da učestvuje u svim vojnim operacijama pod svojim vođstvom. U stvari, Evropljani se bore protiv sebe.

Napad na Libiju bio je varvarstvo, čiji je simbol monstruozno ubistvo Gadafija. Sada imamo veliku teritoriju sa nekontrolisanim razbojništvom. Rat u Libiji je izložio lice Zapada - sebčno i neokolonijalno. Videli smo da Francuska pati od kompleksa inferiornosti, davno izgubljenog ugleda a Sarkozi glumi Napoleona. Videli smo Britaniju, koja ima ogromno kolonijalno istorijsko iskustvo, ali joj nedostaje vojna sila. Zato britanci često deluju kao podstrekači sukoba, pokušavajući da kombinuju ambicije bivše imperije sa američkom moći i autoritetom“.

(Komsomolskaja pravda - prevod M.Đorđević)

http://best.kp.ru/msk/europe_migrants/

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/ahmed ... ak-1908259

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=41E8w1I--e8[/youtube]
Oko: Migranti kao geopolitičko oružje

Prošlog vikenda sam s drugarima izašao da se družimo i malo pripomognemo, u parku kod autobuske.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1120472407982789&type=1&l=6e3ee771b3

11950396_1120181408011889_4428064560976549069_o.jpg

Захвални смо народу Србије
Ј. МАТИЈЕВИЋ | 31. август 2015. 22:30 | Коментара: 13

“Новости” са Сиријцима Муниром (26) и Мухамедом (22),док се из Београда спремају пут Мађарске. Планови им биле мастер студије у Алепу. Хтели да иду у Европу, али не као избеглице

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... odu-Srbije

stf":e5xsj406 je napisao(la):

Ako govorimo o migrantima iz Sirije recimo, posto sam neke njih upoznao i koliko toliko sam upoznat sa situacijom, veliki broj osoba koje beze i traze utociste u zapadnoj Evropi su, neces verovati, hriscani. Te sto sam upoznao, obrazuju se, skoluju se, i jako dobre osobe.

Druga stvar, u muslimanskom svetu postoji velika netrpeljivost izmedju Siita i Sunita. Vecinske sunitske zemlje kao sto je Saudiska Arabija, UAE, Katar i ostali, koji su i najbogatije u tom regionu, podrzavaju, finansiraju, naoruzavaju i daju logistiku ISIS-u (to je javna tajna, ako je u opste i tajna), jer im neodgovara Asad kao Alavit koji spadaju u Siitski grupu. Cisto informativno Iran je vecinsko Siitski, dok je Irak podeljen. Naravno da ove zemlje ne bi mogle nista da urade da nemaju podrsku i odobrenje USA koja ima svoje interese, ali da ne razvodnjavamo temu.

Dakle u takvom poretku sta ostaje hriscanima ili siitima? Da idu kod neprijatelja u izgnanstvo? Da li iko ima dilemu kako bi se prema njima odnosili? Da ne govorim o vrednosnim sistemima i slobodama koje tamo (ne)vladaju, gde je Sirija za njih u tom smislu bila i te kako napredna i savremena.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh