Šta je novo?

Metro

Slazem se, mislim da nikome nije bas jasno sta se tu desava, pritom gradi se iza pancevackog mosta preko puta Big-a jos jedan ogromni kamp isto Power China, ne znamo i dalje cemu je on namenjen.
Svakako je potrebna, moguće ili da su loše procenili lokaciju ili da im nije potreban tu - svakako, koliko znam, toj TBM mašini je potreban nadzor 24/7 365 pa je kamp u blizini svakako neophodan

Čučavac... 🤣 Najs! 🤣

addition-to-mycollection-more-collection.gif

@mvbg1 Da, radovi u Požeškoj su istraživanja za metro.

@nemanja04 @borris_ Evo poprečnog preseka tunela iz projektne dokumentacije za Beogradski metro. Možete videti da je unutrašnji prečnik 8,44 metra. Dužina glave se verovatno odnosi na dužinu onog dela krtice koji je valjkastog oblika i drži zemlju dok se ne postave betonski elementi.

Takođe sivo ispisani nazivi su oni elementi za čiju izgradnju je odgovorna Power China, crno ispisani su oni za koje je odgovoran Alstom.
Pogledajte prilog 258317
Malo je cudan ovaj presjek. Po ovome, voz kada je u brzini (plavi gabarit) udara u platformu za evakuaciju. Nesto je cudno (a mozda i ja grijesim). 3,5m izmedju sina je ista distanca kao na novoj liniji 15 u Parizu.

E sada dosta toga fali u ovom presjeku. Nema kabla za mobilnu telefoniju (leaky cable), fale nosaci za kablove (taction, Visoki napon, niski napon itd itd) fale elementi za signalizaciju. Nisu pokazali kako se vatrogasci prikljucuju na vodenu cijev.

Ovakav presjek sluzi da se provjeri da sve moze da se instalira u tunel. Ovdje dosta toga fali.

Gdje ide voda koja se nakupi izmedju sina (trecih sina)?

Da li se bar kod Dunav Stanice nešto mrda na onom novom gradilištu iza? Zemljište istražuju već sigurno 4 godine, jbt. Neki gradovi za to vreme izgrade celu liniju i puste je u saobraćaj. Po Makišu drljaju pesak isto toliko, a od zgrade depoa nema još ni temelja. Predlog budžeta za iduću godinu izgleda da ima osetno veća izdvajanja za metro u poređenju sa 2024-om i 2025-om ako su tačne tabele koje su postovane ovde, ali bolno je koliko su spori i traljavi. Da nije usranog Ekspa i Narkostadiona, na ovoj tački bismo možda bili još pre 2 godine.

Poslednja izmena:
@Pumba
... Evo šta kaže AI o mašini koje se tamo vidi...
Ne znam koju koristiš, ali ove glavne (npr. GPT, copilot, ona Google) znaju Srpski odlično.

Da li se bar kod Dunav Stanice nešto mrda na onom novom gradilištu iza? Zemljište istražuju već sigurno 4 godine, jbt. Neki gradovi za to vreme izgrade celu liniju i puste je u saobraćaj. Po Makišu drljaju pesak isto toliko, a od zgrade depoa nema još ni temelja. Predlog budžeta za iduću godinu izgleda da ima osetno veća izdvajanja za metro u poređenju sa 2024-om i 2025-om ako su tačne tabele koje su postovane ovde, ali bolno je koliko su spori i traljavi. Da nije usranog Ekspa i Narkostadiona, na ovoj tački bismo možda bili još pre 2 godine.
Navodno stižu TBM iz čungkinga dogodine™

Vrh