dragan
Professional
Ideja o izgradnji marine na samom ušću Save u Dunav mi se nameće svaki put kad vidim
kako izgleda Pristanište Beograd i sve ono oko njega, a koje ostavlja prvi i nezaboravan
utisak na sve strane turiste koji brodom dođu u Beograd.
Sa druge strane reke je totalno zapušteno i neiskorišćeno zemljište od samog ušća uzvodno prema Zemunu.
Prvo da postavim post br.17 od 28.Dec'06g.,koji se izgubio na jednoj opštoj temi -' Preuređenje dunavske obale' :
Tako sam pisao pre godinu dana, a sada se opet povela diskusija na ' Opera na uscu ... ' :
kako izgleda Pristanište Beograd i sve ono oko njega, a koje ostavlja prvi i nezaboravan
utisak na sve strane turiste koji brodom dođu u Beograd.
Sa druge strane reke je totalno zapušteno i neiskorišćeno zemljište od samog ušća uzvodno prema Zemunu.
Prvo da postavim post br.17 od 28.Dec'06g.,koji se izgubio na jednoj opštoj temi -' Preuređenje dunavske obale' :
-------------------------------------------------------------------------------dragan 28.Dec'06g.":1jjtkydk je napisao(la):Pošto će da se gradi nova Luka, mogli bi da izgradimo i novo Pristanište, da
se nebrukamo više.
Novo Pristanište Beograd ( po mojoj ideji ) treba da se izgradi na samom ušću:
GUP-om je predviđena "zelena površina",park.Nisu "videli" potencijal ove lokacije.
Taj prostor koristi Vojska ( Rečna mornarica ) kojoj uopšte nije mesto u centru grada.I neki splavovi, bez dozvola za rad.
Tu se nalazi sva infrastruktura zato što je to bila luka za titovu jahtu "Šumadinka",koja je prodana.
Mesto je idealno, jer mogu da se naprave vezovi i na Konjskom ostrvu ( 300m ), a ono poveže mostovima ili
pontonom sa obalom.
Turisti bi imali mnogo bolji doživljaj u parku i pogledu na Kališ, a pogotovu kad se izgradi Hotel "Dunav"
na samom špicu,gde sad nema ni keja ( opet moja ideja )
Vojsci treba oduzeti pravo korišćenja i napraviti idejni projekat za Novo Pristanište Bgd. na 4-5ha ( N.Bgd.) i
Konjskom ostrvu ( Zemun ), kao za marinu Dorćol.
Strani investitori će se "potući" na tenderu za ovu lokaciju , koja je jedinstvena na Dunavu.
Hotel "Dunav" može da se izgradi na špicu u sadašnjem vrbaku iza broda.Sa terasa hotela i staklene bašte
na krovu, turisti bi imali izvanredan pogled.
Novi hotel "Dunav" bio bi idealan za goste Centra "Ušće" .Mogli bi pešaka na posao
Tako sam pisao pre godinu dana, a sada se opet povela diskusija na ' Opera na uscu ... ' :
bigvlada":1jjtkydk je napisao(la):Ne vidim šta gradski arhitekta vidi neponovljivo u špicu ušća.
To je desetak stabala, koja su gotovo uvek u mulju, starim lancima, raznoraznom
đubretu kao i vrbama koje nisu sečene zadnjih petnaest godina.
dragan":1jjtkydk je napisao(la):
.Marina ' DUNAV' ( trenutno u idejnoj razradi ) će da bude na Dunavu, tj. mora da bude na ušću.
Na toj lokaciji već postoji dobra infrastruktura, jer je tu nekad bila privezana titova lađa.
Zato se dva keja nikad nisu ni spojila - da bi bio šumarak za maskiranje.
Tu je sada Rečna Mornaraca u onom belom pontonu-stambenoj lađi, gde se prave terevenke
i večerinke vojnih penzionera, a noću vojnika koji je kao čuvaju.
Imaju i sportske terene, odbojka i košarka, koji su totalno propali, a zauzimaju lep plac.
To treba 'oterati' i izgraditi na špicu lux hotel sa terasom-vidikovcem na krovu, a marina
bi mogla da primi i 4-5 brodova da se gosti Beograda iskrcaju ko ljudi, a ne kao dosada.
Za taj i takav projekat ima odmah danas investitora, koji neće pitati za cenu.
Nenad":1jjtkydk je napisao(la):A inace ideja marine je interesantna: objasni sta podrazumevas pod tim konceptom.