Šta je novo?

Marina "Dorćol" - (Stambeni kompleks)

Био сам ово лето у Мадриду и апсолутни шок ми је био колико су читави блокови града затвореног типа. Баш сам обилазио и та периферна насеља која подсећају на наша и огроман број, ако не и већина, су затворена у некој мери. Не могу да опишем колико је бизарно када видиш нешто што личи на СФРЈ насеља и сконташ да је цео блок ограђен и недоступан.

Тачно се десила промена у виду увоза странаца да обављају јефтино послове за вишу/вишу средњу шпанску / белачку класу која се са тим парама повукла у своје затворене богате комплексе и препустила град преосталој (сада културно помешаној) сиротињи. То је у крајњој линији циљ и стратегија напредњачке неолибералне булументе само што имају много више посла да то обаве будући колико је земља била дубоко у супротном табору. Али чисто "нова" насеља која праве прате ту логику што се најбоље види око Ерпорт ситија чак и када нису блокови затворени јер су толико неуклопљени међусобно да било какав пролаз кроз њих постаје потпуно обесмишљен. А притом се све више и граде затворени блокови тако да људи немају шта да раде у таквом граду осим да се кроз њега возе колима.

Урбанистичке последице су катастрофалне јер је кретање кроз такве делова града неизбежно деградирано чињеницом да немаш слободу истог и стога мораш да кружиш наоколо да заобилазиш огромне површине затворених блокова што отежава сваки вид транспорта осим - аутомобилом

Предложио бих свакоме ко мисли да је тај тип градње добар или нормалан за један град да узме Google street view и истражује мало како се некад град развијао (у центру) и ове америчке будалаштине за утекле богаташе у виду приватних спаваоница без икаквог садржаја или локалне културе

1756466979042.png

Био сам ово лето у Мадриду и апсолутни шок ми је био колико су читави блокови града затвореног типа. Баш сам обилазио и та периферна насеља која подсећају на наша и огроман број, ако не и већина, су затворена у некој мери. Не могу да опишем колико је бизарно када видиш нешто што личи на СФРЈ насеља и сконташ да је цео блок ограђен и недоступан.

Тачно се десила промена у виду увоза странаца да обављају јефтино послове за вишу/вишу средњу шпанску / белачку класу која се са тим парама повукла у своје затворене богате комплексе и препустила град преосталој (сада културно помешаној) сиротињи. То је у крајњој линији циљ и стратегија напредњачке неолибералне булументе само што имају много више посла да то обаве будући колико је земља била дубоко у супротном табору. Али чисто "нова" насеља која праве прате ту логику што се најбоље види око Ерпорт ситија чак и када нису блокови затворени јер су толико неуклопљени међусобно да било какав пролаз кроз њих постаје потпуно обесмишљен. А притом се све више и граде затворени блокови тако да људи немају шта да раде у таквом граду осим да се кроз њега возе колима.

Урбанистичке последице су катастрофалне јер је кретање кроз такве делова града неизбежно деградирано чињеницом да немаш слободу истог и стога мораш да кружиш наоколо да заобилазиш огромне површине затворених блокова што отежава сваки вид транспорта осим - аутомобилом

Предложио бих свакоме ко мисли да је тај тип градње добар или нормалан за један град да узме Google street view и истражује мало како се некад град развијао (у центру) и ове америчке будалаштине за утекле богаташе у виду приватних спаваоница без икаквог садржаја или локалне културе

Pogledajte prilog 249862
Dovoljno je da se vidi sta se desava u Frankfurtu oko Hauptbahnhofova kao jednog od najekstremnijih primera i prica se tu zavrsava. E sada ko je krivac to je diskusija za druge teme van ovog projekta. Polako ali sigurno i nas ceka taj scenario

Dovoljno je da se vidi sta se desava u Frankfurtu oko Hauptbahnhofova kao jednog od najekstremnijih primera i prica se tu zavrsava. E sada ko je krivac to je diskusija za druge teme van ovog projekta. Polako ali sigurno i nas ceka taj scenario
Ne mora da znači. Ulice oko štajge u Frankfurtu (poput Kajzerštrase itd) mnogo su češće u severnoj i severozapadnoj Evropi, negoli na Mediteranu ili Istočnoj Evropi.
Prag npr ima neuporedivo blažu ekipu oko štajge, nasilja ima mnogo manje, nije baš "no-go" zona. Sa druge strane, pola Brisela je za većinu lokalne populacije nebezbedno, osim kvartova poput Iksela.

Madrid, opet, nema takvu zonu poput Frankfurta. U Rimu je napeto jedino oko Terminija, ali je zato Napulj jedna velika Gomora uživo. Dajem sada nasumične primere iz glave bez neke veće sistematizacije, ali hoću da kažem da postoje razni modeli tretiranja društvene dekadencije i da samo od nas zavisi kako ćemo tome pristupiti.

Na kraju krajeva, zar nemamo i mi već sada de facto no-go zonu oko Pionirskog parka?

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 249862
Komentar ti je zanimljiv i opširan, nemam želju da adresiram baš svaku tačku, ali mi deluje (ostavljam prostor da grešim) kao da smatraš da je to sve deo jednog velikog plana. Ja, pak, mislim da su to jednostavno ekonomske konjukture koje apsolutno niko nije mogao da predvidi ni pre desetak godina, a kamoli ranije.

Veći deo Evrope južno od Alpa je kuburio sa nezaposlenošću od kad je prva parna lokomotiva stigla u te krajeve. Elite se samo prilagođavaju i nameštaju sebi da im bude bolje, jer sit gladnom ne veruje. Ima i do zeitgeist-a, ljudima je internet omogućio stvaranje mikro-kosmosa, opšti rast javne bezbednosti (drastičan pad broja nasilnih zločina, pre svega vatrenim oružjem) doveo je do bizarnog rezultata da se ljudi više plaše danas za svoju bezbednost, nego nekada kada je ona objektivno bila ugroženija (jer danas jedno ubistvo pištoljem izaziva mnogo veći šok nego nekada, plus ti je informacija dostupan na klik u džepu). Beli Evropljani su i smekšali, kontinent je dosta star i prosto trenutno je najbronija grupacija stanovništva ona koja ima najmanje testosterona i spram toga je najviše alergična na bilo kakav rizik.

Poenta mog komentara je da se svet nakon pada Berlinskog zida jako ubrzao i da se dešava neverovatan broj stvari istovremeno i užasno je teško za bilo koga da suvereno diriguje svoje želje ostatku sveta, više je prilagođavanje onih koji to mogu sebi da priušte. U deo tvog komentara oko prostornog planiranja ne ulazim jer nisam u materiji.

Poslednja izmena:
Мадрид је комплексна полу-неуспешна прича.

У суштини састоји се из два града: Историјског Мадрида који је у урбанистичком смислу класичан европски град и нов(ије)о шире "метро подручје" које је пуно ових ограђених и прилично немаштовитих и просечних блокова. А све испресецано и повезано огромном мрежом аутопутева која као да је позамљена из Америка. Оно што санира проблем у највећој мери јесте полицентричност тих нових предграђа и железница па саобраћај тамо релативно добро функционише. Али је зато квалитет урбаних простора прилично низак. Проблем је наравно проузрокован у највећој мери недостатком приступачног становања.

Ипак сам ближи Калиановом становишту да то све јесте део ширег плана где грађани плаћају више за мање док се ради на разбијању заједнице у циљу издвајања људи на, пред системом, немоћне јединке.

Brodelov Mediteran, recimo, ili Civilizacija i kapitalizam, jako lepo i nadasve opširno (jer je autor, pre svega, Francuz) prikazuje međuspregu ekonomskih konjuktura i raznih socijalnih staleža (levi bi rekli klasa).

Moj problem sa tim "širim planom" je : ko ga je stvorio, kada, da li se on ažurira spram okolnosti (što će reći da nisu sve okolnosti pod kontrolom), kako se sprovodi i zašto se to radi?

Sovjetski savez je meni interesantan primer jer je bio totalitaran, jako ideološki profilisan, sveprisutna ruka države... pa se opet raspao u paramparčad 1991. Znači da ili te elite (u ovom slučaju sovjetska) koje sprovode te velike planove nisu svemoćne, nisu racionalne (dakle ne rade (uvek) u svoju korist?) ili postoje konkurentske elite koje, pak, sprovode svoj plan, pa bolji plan pobeđuje? Ili u okviru te elite, ima nekoliko mini-elita, koje burgijaju jedna protiv druge? Namerno donekle banalizujem jer hoću da ilustrujem da je stvarnost, naročito današnja, toliko kompleksna (veštačka inteligencija kao poslednji dodatak mozaiku), sa nikad više agenata/aktera u ljudskoj istoriji, sa izuzetno minijaturizovanim nišama i interesima, da ja prosto ne mogu, na osnovu meni dostupnih činjenica, da prihvatim da postoji jedan jedin (ili čak 2-3 konkurentska), širi plan.

Prvo da se izvinim za off, a drugo da vas dvojica (@Delija i @Kailan) ne pomislite da ja sad ovde teram neku kontru, pratim obojicu godinama na ovom forumu i izuzetno cenim doprinos diskusijama i svašta sam novo naučio, samo jako često nailazim na argument šireg plana i prosto hoću da čujem kontra-argumente od nekoga ko to ume dobro da sroči.

Vrh