Šta je novo?

Mузеј железнице и стара железничка возна средства

Дошљак

Professional
Učlanjen(a)
31.10.2014.
Poruke
30.728
Pohvaljen
48.175
На блогу удружења љубитеља железнице сам читао о иницијативи за спашавање неколико локомотива које труну из ложионице. Интересује ме о којим се тачно локомотивама ради и где се тачно налазе. Такође мислим да би било лепо да продискутујемо и о будућем музеју железнице нормалног колосека и потенцијалним експонатима, мислим да их по Нишу има највише. Извините ако је почетак теме мало штур, али отварам је пре свега из радозналоти и жеље да се више информишем.
 
Овде су..
https://www.bing.com/maps/?v=2&cp=rg0br ... orm=LMLTCC

Две парне локомотиве и последњи примерак ЈЖ 811, на кога је ово велико дрво прошле године пало. Вагон на боку такође припада њему.




Железнички музеј, што се мене тиче - стара ЖСт, наравно када се заврше Прокоп и НБгд.
 
Da su stare lokomotive podelili selima i gradovima gde je nekada železnica prolazila (pa isad gde prolazi)
bar bi imao neko da se brine o njima i da ih kao turističku atrakcijju štiti
ovako em smo drugima uskratili zadovoljstvo
em nam prevrnute trule čekajuci red na Smederevske peći....
 
Стварно гре'ота.
Обилазио сам их повремено, али једноставно више немам срца..
 
Ложионица је мсто за музеј локомотива.
 
Хвала на информацијама, пролазио сам неколико пута иза ложионице и око старог депоа, нисам знао да су те локомотиве на том делу. Зна ли се које су тачно то локомотиве?

Слажем се да је стара ложионица са својих 20ак скоро 30 места за локомотиве ко створена за музеј, надам се да ће тако и бити. А сигуран сам и да имамо шта ту да изложимо (сигурно ове 2 зарасле локомотиве, неке оних 10ак што су у Нишу, парњачу плавог воза поред станице, затим по примерак сваке дизел локомотиве - реално су и ове у употреби зреле за музеј, али боље немамо, затим по примерак електро локомотива 441 и 461, шинобус, а ту би могле да буду смештене и 3 парне локомотиве воза Романтика и одатле нпр. да крећу до Топчидера где би се укључивале у композиције...).
 
Mislim da je najbolje mesto za potencijalni muzej železnice železnička stanica Topčider. Jeste da tamo ne postoji okretnica ali se može napraviti hala za smeštaj eksponata a odatle mogu da kreću vožnje aktivnih eksponata kao turistički vozovi po Srbiji. Tamo su sada stacionirani i Plavi voz i vagoni Romantike. Može se ostaviti veza ka Beogradskom sajmu i eventualno preko starog železničkog mosta. naravno, ako ostane u funkciji.
 
nestorBK":bh7cvmo7 je napisao(la):
http://novinenovosadske.rs/wp-content/uploads/2013/08/02233.jpg
Može li neki hint, o kom vozu je reč, kad je i koliko dugo saobraćao, ili neki link gde mogu da pročitam o tome? Hvala unapred.

Ganz Hargita - Cbmot MAV.

hgita4.jpg

hgita1.jpg

dus4487vbnm.jpg


https://hu.wikipedia.org/wiki/Cbmot
 
Био је готово комплетан док је стајао у Пожаревцу, али на другој локацији. А онда су лопови оглодали своје... и изгледа да су знали шта не треба да дирају, јер је направљено од азбеста (зато и не би ваљало да се поново њиме возе путници). Карло, више чланова УЉЖ и ја смо обишли олупину ове године.

Реч је, иначе, о предратном моделу италијанског произвођача ОМ (Италијани су ономад правили убедљиво најбоље возове), који је са својих 130 км/х дуго био најбржи на мрежи ЈЖ. Одлично сачуван примерак постоји у Сарајеву.
 
Коју ознаку је имао овај воз у ЈЖ?
 
Може и шкољка да се изложи ако се пристојно среди споља. Већина изложених возних средстава код нас и онако нису предвиђена да се у њих улази. Јесте да нека нетранспарентна стакла не би баш била баш аутентична, али сетимо се само да су нпр. многи тенкови у Војном музеју без мотора, често само шкољка и купола, затим многи авиони који су изложени по Србији исто немају стакла већ су им кабине заковане и сл.
 
Нешто старији снимак..


http://s98.photobucket.com/user/damir66 ... b.jpg.html

Могле би се спасити бар управљачнице, ОМ-а, Ганца и сличних "случајева"..

Узгред, зар у салон ИВ СР БиХ (без "роштиља") није Фијат?
 
Могуће да јесте, то је исти модел који су производили и Фијат и ОМ.
 

Кикинда: Нови сјај за стару локомотиву
 
Добро, то је њихов "плави воз".. :D
А и он је био разбуцан, па су га средили.
 
Vrh