[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=617052#p617052:2fabtsdg je napisao(la):
dex libris » Wed Apr 17, 2019 9:37 am[/url]":2fabtsdg]Moram da dodam da mi je potpuno neshvatljivo kako toliko ljudi na ovom forumu ne razume kolika je šteta naneta tvrđavi probijanjem drumskog i železničkog koridora kroz nju...
Sada, kada je konačno moguće barem delimično ispraviti tu grešku jer se uklanjanjem pruge omogućuje pristup Priobalnom bedemu koji nikada nije istražen (a bez toga nije moguće napraviti bilo kakav plan obnove te zone) mnogi se opet zalažu za uvođenje tramvaja, metroa, regionalnog voza i čega sve još ne..
Dex, ja se potpuno slazem s tobom da je neophodno obnoviti sve dijelove tvrdjave ali uklanjanje pruge ne nudi mnogo toga za obnovu.
Na slici ispod, nastaloj negdje pred Prvi svjetski rat,vidi se mjesto gdje pruga ulazi u prostor tvrdjave. Pruga je polozena u sancu izmedju dva vanjska bedema i to samo na rastojanju izmedju Sava kapije i kule Nebojsa. Samim tim,pruga ne predstavlja nikakvu prepreku da se potpuno obnove oba bedema. Jedino mjesto gdje pruga presjeca bedeme je priobalna kula neposredno prije kule Nebojsa ali i to bi se moglo obnoviti jednostavnim izmjestanjem pruge ispred kule (umjesto preko nje).
Pogledajte prilog 1
Drugi dijelovi tvrdjave, bedemi i bastioni, nemaju veze s prugom. Bastion mracne kapije (desno od pruge na slici) zatrpan je tzv bulevarom a spoljni zid (lijevo od pruge na slici) zatrpan je pristanistem. To znaci,da se uklanjanjem pruge nista ne dobija u smislu obnove tvrdjave. I dalje ostaje donjogradski bulevar i pristaniste kao prepreke obnove.
I ja sam za to da se sve prepreke obnovi uklone ali u onoj mjeri u kojoj to ima smisla.
Pristaniste ne mozemo rusiti a i kad bi ga srusili otkrili bi da je spoljni zid ionako najvecim dijelom ispod nivoa Save tako daobnova tog dijela bedema nema nikavog smisla ni izgleda da se dogodi.
Jedino sto je moguce obnoviti je dio zatrpan ili probijen donjogradskim bulevarom. Ovaj tzv bulevar osim sto prolazi kroz prostor tvrdjave, probija dva bedema (oznaceno sa 2 i 3 na slici ispod) koja zbog njega nije moguce obnoviti i prelazi preko bastiona (oznaceno sa 1 na slici) na kom je i kapija napravljena za ulaz u tvrdjavu. A mi, ne samo da ne radimo na njegovom uklanjanju vec i pravimo pasarelu i preko bulevara i preko pomenute kapije dodatno degradirajuci samu arhitekturu tvrdjave.
Dakle, prica o pruzi kao celicnom okovu koji sprecava obnovu tvrdjave, samo je zamajavanje i skretanje paznje sa stvarnih prepreka koje sprecavaju obnovu Donjeg Grada.