Ne znam koliko se isplati malim marketima da kupuju direktno od Lidla u maloprodaji?
Pa pazi... ja sam u Kineskim robnim kućama (znači jedan lanac što ima više objekata po gradu) viđao u prodaji staklene posude i staklene čaše koje su se u Maksijima prodavale za bagatelu na akcijama. Tako da ako se njima isplatilo tada da na akcijama kupuju velike količine, vucaraju tolika stakla (em teško em lomljivo) u svoje radnje, što se ne bi isplatilo i nekom lokalnom malom supermakretu na kraju Višnjičke ulice (tamo negde daleko) da dođe do ''obližnjeg'' Lidla kod BIG-a, nakupuje kolica, stavi u kola i vozi tamo nazad u mesnu zajednicu i preproda za 10-15% veću cenu lokalcima u toku opšte nestašice nečega što je daleko potrebnije i traženije nego staklena posuda...
Ja bar gledam na to tako. Opet, najviše zbog iskustva sa Kinezima koji su teglili stakla da preprodaju posle kad istekne akcija u Maksiju, i isplati im se i dalje.
Ja stvarno nisam primetio nestasice
Zavisi od trgovinskog lanca i od lokacije. Ja sam bio naišao na opustošene rafove u Maksiju kod mene. Ostalo je samo par ''kratkotrajnih'' mleka u flašama i gomila bez laktoze.
Sva dugotrajna u tetrapacima su bila poharana. Ista situacija je bila i sa šećerom onomad na leto kad je Nelečeni pustio paniku a onaj neki smrad iz Kolubare uskladištio gomile pa napravio krize. Kačio sam i fotografiju praznog rafa.
Nego varira valjda od radnje do radnje, gde se šta više potroši i koliki magacin ima svaka radnja. Npr ako je neki mali Maksi u delu gde su sve poslovne zgrade, tu će se manje obrstiti mleko jer ljudi tu kupuju stvari za pauze i grickanja, i to za sebe i kolege. A ako je npr Maksi pored nekog velikog stambenog objekta, naravno da će tu mleko da ide ko alva. Za sastojke, za decu, za ovo, ono...