beli grad":3hfsre59 je napisao(la):
Napisao sam da spratnost treba da bude od p +1 do p + 3, sto znaci da kuce nisu iskljucene, ali ne kuce koje mozemo da vidimo od Altine do Kludjerice, pa i u samom srcu Beograda, nego graditeljski zanimljive, posebne i dobro izgradjene sa gradski uredjenim javnim prostorom i njegovim sadrzajima.
Еее па у том случају одлично се разумемо.
Ево и прве приче од мене, мини извештај по сећању.
На крају Борче, постоји насеље Мали збег. Дивље, ружно, нежељено и ничим изазвано.
Неко се оглушио о потребе људи да нађу простор за живот брзо и јефтино. Људи узеше иницијативу, купише њиве, поделише како коме. И почињу да бију по кућама свих дезена, величина, облина а фасаде нигде.
Пролазио сам туда више пута и чудио се. Нема канализације, свуда смеће, дворишта са шутом и алатом, уске улице попречне, увече прст не видиш, и све остало ружно за шта сте икада чули.
15 година касније опет ме пут наводи тамо.
Неки домаћини уредише имања, време и то лечи, чак солидан број у односу на пре.Канализација је прострујала, сваком домаћину комуналци доделише канту и редовно је празне у заказано време. Никле су бандере у низу и би светлост. Поставише саобраћајне знаке, проширише неке улице а попречне, уске сад су једносмерне... Иза насеља биће петља, назиру се земљани радови ка хотелу Президент, у Земун ће за 5 минута, а надам се да им неће ни требати.Док се са друге стране Зрењанинца увелико виде хале фирми које су пелцер тек сад најављене индустријске зоне, која се годинама пре тога и онако развија.
Далеко је све то од правог, али некоме би и овако било више него пожељно. Претвара се у дом, место за живот, као да су крајишници имали јачу визију него неки овде. Ништа није вечно лоше, само захтева труд и увек може бити само боље.