Što se tiče onih koji letuju apartmanski ili kako to kažemo da svi razumeju ,,paradajz"...Postignuta je određena komocija. Cene hrane kod nas su dostigle nivo kao u Grčkoj, po nešto je skuplje, nešto čak i jeftinije. Sa cenama goriva smo takođe izjednačeni, možda u Grčkoj čak bude i nešto jeftijije. Tako da jednog dela prtljaga, koji zauzima mnogo u gepeku, možete da se oslobodite. Jer je ušteta nikakva ili neznatna, u svakom slučaju nije vredna da se u Srbiji kupi hrana i ,,vuče" celim putem do letovališta. A znate konkretno, što se mene tiče, da gledam da sve što mi ne treba, ne nosim
Ove godine, što se tiče prelaska granica, Septembar je kao Avgust ili Jul, kolone su kilometarske, a čekanja po sat-dva, pa i više. Radnim danima, ne vikendom, kada je možda očekivano, jer mnogi iz Makedonije i Bugarske krenu na vikend na Egejsko primorje. Mnogi, kojima se ukazala kakva-takva prilika, a vec su bili na odmoru u sezoni, u Septembru su krenuli još jednom. A na granicama standardno, ljudi mnogi, sa autom D segmenta, po dvoje ili sa jednim detetom(koje nije beba), krovni kofer XXL veličine, kada otovore vrata, stvari ispadaju, potrpane svuda gde može...kao da se sele u letovalište, a ne da idu tamo da bi letovali. I pakuju se kao da ih ima 6 ili 7, a ne dvoje ili troje. Realno, za velike porodice, sa troje, četvoro dece, potreban je mini-van sa 7 sedišta ili čak putnički kombi.
Prtljag ,,paradajz" turiste se deli na 4 dela: Garderoba, mobilijar za plažu, dečije igračke za plažu i hrana. A hteo sam da pitam da li više volite da iznajmite ležaljke na plaži ili da nosite svoj mobilijar? I zašto?
Jasno je da i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane.