Hello, 21. vek je, TV je prevaziđen.
Nisam izbacio TV zbog Pinka i Hepija, već zbog nekvalitetnog i senzacionalističkog sadržaja na svim ostalim kanalima. Pritom mislim i na kanale koji imaju "naučni sadržaj" koji je na jako diskutabilnom i upitnom nivou. Koji su to kvalitetni TV kanali? Fudbal ne pratim. Informativni program ne pratim. Naučno-obrazovne emisije su često površne, a onih par izuzetaka koji su vredni gledanja, mogu da pustim na internetu kada mi odgovara i kada imam slobodnog vremena.
Ljudi uglavnom koriste TV da im pravi društvo u stanu i da im zvrnda dok nešto rade ili se motaju po stanu. Nisu navikli na tišinu, što je razumljivo. U takvim situacijama više volim da pustim neku kvalitetnu muziku nego da uključim TV i da upijam hiljadu nepotrebnih informacija u minutu, čime remetim dugoročnu koncetraciju.
P.S. Ne može da se poredi sa mobilnim telefonom. Tu uglavnom pretražiš šta te zanima, pročitaš i tu se završi. Kada pričamo o društvenim mrežama i TVu, tu su stvari donekle slične jer ćeš bespotrebno, svesno i nesvesno, dobiti hiljade informacija koje ti ne trebaju, a koje utiču na tebe, po mom mišljenju negativno. Treba sačuvati mentalno zdravlje i kognitivne sposobnosti u vremenu kada najviše novca zarađuje neko ko krade tvoju pažnju.
I da, to "Tehnologija služi da uzimamo od nje ono što nam treba, a ne ono što nam nameću" je danas nemoguća misija. Previše ti se stvari nameće, pa na kraju podsvesno poludiš i kažeš "uzeću sve".