Šta je novo?

Kultura i umetnost

iz ove perspektive, ne mogu da imam neko pozitivnije misljenje o nasoj kandidaturi osim da se radi o josh jednom naslovu koji je tu samo da se popune novine i pricha o necemu umesto o svakodnevici.
 
Ovo mi je jako slicno sa pricom o gradu buducnosti jugoistocne evrope :) :kafa:
 
Renderi enterijera Narodne biblioteke. Radovi ce navodno biti gotovi za tri meseca:

ulazni_hol_20101111.jpg

citaonica_20101111.jpg

galerija_citaonica_20101111.jpg


Izvor: E Kapija
 
Pobednicko resenje za Narodni muzej bice objavljeno u nedelju, 28. novembra, u 12.00h.
 
Ma to se arhitekta malo igrao...ne verujem da ce to postaviti, ali vec sa ovim poplocanjem u renderu trg izgleda mnogo bolje :)
Jako mi se dopada atrijum muzeja, bice dosta osvetljeno i spoj starog i novog je dosta dobar. Ajde samo neka ga vise rekonstruisu, jer stvarno je bruka i sramota da nam je muzej zakatancen ovoliko dugo.
 
Podreka: Sklad života i arhitekture http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2011&mm=05&dd=03&nav_id=509889
"...Njegova izložba "Struktura i boja" ( L'structura l'couleur) otvara se 5. maja u Kulturnom centru Beograda u okviru Šeste Beogradske međunarodne nedelje arhitekture..."

пре пар година сам био на једној његовој изложби, то је заиста нешто што не треба пропустити :gobb:
 
Agonija zvana rekonstrukcija Narodne biblioteke konacno je dozivela svoj kraj (director's cut - odnosno i formalno otvaranje posle dobijanja upotrebnih dozvola ocekuje se na jesen)... Iako mi je neizmerno drago sto ce Biblioteka konacno otvoriti svoja vrata, ostaje gorak ukus u ustima kada znamo kako se rekonstrukcija odvijala.

v207113p0.jpg

v207113p1.jpg

v207113p2.jpg

v207113p3.jpg

v207113p4.jpg


Izvor fotki: Mondo

Sada "samo" jos Narodni muzej, Muzej savramene umetnosti, Muzej grada Beograda, Pozoriste Dusko Radovic, Filharmonija, Opera (ili 2 u 1), ozviljavanje gradskih bioskopa i gomila drugih manjih muzeja, pozorista, galerija, biblioteka i ostalih kulturnih institucija :D

Dobrodosli u Evropsku prestonicu kulture!!!
 
Aleluja pa zavrsavaju.Jedna veeeelika primedba,drug je uspeo uci unutra one daske su vise za manastirske klupe nego za visesatno sedenje na njima.Ekstremno su neudobne koliko god izgledale fensi ovako.
 
Kinoteka sređena, sledi opremanje
Izvor: Tanjug

Dan Jugoslovenske kinoteke, 6. jun, biće obeležen svečanim programom u novoj zgradi Kinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici, koju je danas obišao ministar kulture Predrag Marković, zajedno sa novinarima.

39375024deb865a648db308970972_orig.jpg


Marković je izrazio zadovoljstvo zbog završetka radova na zgradi Kinoteke, podsetivši da se na to čeka već šesnaest godina.

“Ovaj divni prostor biće živo i atraktivno mesto za istraživače i za publiku, omogućiće da se u odličnim uslovima čuva i prezentuje sve ono što Kinoteka ima kao jedan od najvažnijih filmskih arhiva u svetu”, rekao je ministar. On je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom zamašnom projektu iz koga, prema njegovim rečima država sada izlazi, u smislu infrastukture, i prepušta samoj instituciji da pripremi zgradu za upotrebu, ali nije precizirao kada će biti useljena.

Ulaganja države posle prethodnih peripetija, kako je rekao Marković, krenula su 2006. godine, u dve faze. Država je dala iz Ministarstva kulture i nacionalnog investicionog plana nešto manje od trista miliona dinara, a kredit Evropske investicione banke bio je sto osamdeset miliona dinara.

“Ukupno, zajedno sa opremom čije je nabavljanje u toku, iznos ulaganja države Srbije zajedno sa kreditima je 477.834.000 dinara”, naveo je Marković.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović podsetio je da je ta institucija osnovana pre šezdeset dve godine, a da je za svoj dan izabrala datum prve filmske projekcije na Balkanu. Naime, prvi film prikazan je 6. juna 1896. godine u kafani "Zlatan krst" na Terazijama.

“Očekivali smo da do sutrašnje proslave zgrada u Uzun Mirkovoj bude potpuno završena i stavljena u upotrebu, ali imali smo maler sa tenderom za kinoprojektor i kompjutersku opremu”, izjavio je on.

4772690574deb865a999ee838555001_orig.jpg


Zelenović je najavio sadržaje u novom zdanju na pet nivoa. Tu će biti više sala za projekcije, muzej sa predmetima iz istorije filma, biblioteka filmskih izdanja i čitaonica, prostorije za arhiv, kao i za direkciju i klub.

Direktor je podsetio da je u prethodnih nekoliko godina Kinoteka uspela da izgradi novi depo, rekonstruše stare depoe za nitratne filmove u svom Arhivu u Košutnjaku i da otvori Centar za digitalizaciju, zahvaljujući pomoći države i stranih partnera, kao i predanom radu ove generacije kinotečana.

Predstavnik nadzornog tima za radove u Uzun Mirkovoj ulici Nenad Ivanišević kazao je da je sve urađeno kako treba i da su svi ponosni na ovaj projekat. On je dodao da će biti potrebno još nekoliko meseci za opremanje.

Upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković najavio je da će na sutrašnjoj proslavi među zvanicama biti članovi Izvršnog odbora Evropske federacije filmskih arhiva, koji će u Beogradu održati svoju sednicu.

“Većina njih je nedavno dobila nove zgrade. Našu ću im pokazati sa osećanjem trijumfa jer je najlepša među njima”, rekao je on.

Tucaković je podsetio da 7. juna počinje 13. festival nitratnog filma, u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici, izrazivši uverenje da će sledeći, 14. festival biti održan u novoj zgradi.

Upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljanović rekao je da će sutra zvanicama biti prikazan deo digitalne rekonstrukcije prvog srpskog igranog filma “Karađorđe”, iz 1911. godine, zatim dokumentarni materijal o radovima na zdanju u Uzun Mirkovoj, kao i nedavno pronađeni biser iz Arhiva - prvi srpski crtani film i to u boji iz dvadesetih godina prošlog veka, dok će hor izvesti filmsku muziku Zorana Simjanovića.

Zatim će na nitratnom festivalu, od 7. do 14. juna, biti prikazan 31 stari film iz 20 evropskih arhiva.

Izvor B92

Ranije se pominjalo da zgrada u Uzun Mirkovoj ima cetiri sale, dodajmo joj i salu u Kosovskoj - znaci od jeseni ce se u Beogradu u cak pet bioskopskih sala vrteti stari filmovi :)
 
vucko":j9egbjax je napisao(la):
Код Винче је масовна појава да се приликом копања темеља приватних кућа налазе кости и грнчарија, али се наставља са радовима под слоганом: "Нећу ја да ми држава узме плац"

Винча је много шире налазиште, али се свакодневно уништава дивљом и припитомљеном градњом.
Држава би требала да уведе надзор земљаних радова на свим могућим локалитетима у земљи, да не бисмо имали јако паметне локалце и њихово "само ја" размишљање.
 
Narodna biblioteka najzad otvorila vrata za gradjane. Posle cetiri predugacke godine za ovakvu vrstu rekonstrukcije, ova znacajna institucija je ponovo u funkciji. Iako nam je drago sto ce nam Biblioteka, sa vojim bogatim fondom, ponovo biti na usluzi - navodno u mnogo kvalitetnijim uslovima - ne treba nikako i nikada precutati sramno trajanje rekonstrukcije, narocito sto neke druge kulturne institucije, poput Narodnog muzeja ili Jugoslovenske kinoteke, prezivljavaju istu sudbinu, i to u trenutku kada u Briselu prosimo za titulu "Evropske prestonice kulture".

Pogledajte kako izgleda Narodna biblioteka posle četiri godine renoviranja


Obnovljena Narodna biblioteka Srbije (NBS) otvorena je danas u osam sati za korisnike. Posle četiri godine rekonstrukcije, korisnike će dočekati novi enterijer i oprema. Broj mesta u biblioteci povećan je na 600 i sva su tehnički opremljena internet priključcima, a tu su i čitaonica za slepe i slabovide, kao i elektronska, multimedijalna i druge specijalizovane čitaonice.

Radno vreme biće od 8 do 21 sat radnim danom i od 8 do 15 sati subotom. Na sajtu NBS navedeno je da korisnici koji su već bili učlanjeni u Biblioteku imaju besplatnu članarinu do 20. januara 2012. godine.

145049_bgbiblioteka2_f.jpg

175122_biblioteka-foto-a-stankovic35_ig.jpg

175121_biblioteka-foto-a-stankovic33_ig.jpg

175120_biblioteka-foto-a-stankovic32_ig.jpg

175119_biblioteka-foto-a-stankovic28_ig.jpg

175118_biblioteka-foto-a-stankovic24_ig.jpg

175117_biblioteka-foto-a-stankovic05_ig.jpg

175116_biblioteka-foto-a-stankovic02_ig.jpg

Izvor Blic
 
FINO FINO :pob: :gobb: Nego da vidimo sta se ono od kulturnih institucija rekonstrujise a tome se nevidi kraj MSU.IMS.NARODNI MUZEJ,dodati na spisak po zelji namjerno nisam stavio kinoteku i MNT jer kod njih ima tragova radova znaci u ovomtrenutku se nesto radi na objektima fazno :violina:
 
Slazem se, kao i zgradu konoteke konacno :kk: :)
 
Vrh