Šta je novo?

Komunalna milicija (BELI)

Komunalni policajci od septembra na ulicama gradova


Zakon o komunalnoj policiji će početi da se primenjuje od 23. januara naredne godine i, kako je predviđeno, ovu službu će imati 24 grada, uključujući i prestonicu.

Procena nadležnih republičkih institucija je da bi prvi komunalni policajci mogli da se nađu na gradskim ulicama tek početkom septembra.
U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je juče organizovalo okrugli sto na temu komunalne policije, kažu da bi već krajem januara mogao da bude raspisan konkurs za primanje ljudi u obe službe.
- Krajem marta bi mogla da počne obuka koja će trajati 3,5 meseci, tako da bi obučene ljude mogli da imamo već početkom jula. Posle toga sledi polaganje stručnog ispita, tako da bismo već početkom septembra mogli da imamo prve komunalne policajce. Ovo je najbrža dinamika po kojoj bi moglo da se radi - kaže Slobodan Miletić, član radne grupe za izradu Zakona i podzakonskih propisa u oblasti komunalne policije.
Ministarstvo je, inače, pripremilo predloge raznih pravilnika kako bi Zakon o komunalnoj policiji moga da zaživi i u praksi. U pitanju su pravilnici o načinu kontrole komunalne policije, njenom stručnom osposobljavanju i usavršavanju, proveri psihofizičke sposobnosti i o službenoj legitimaciji.
Na ovom okruglom stolu bili su prisutni i načelnici gradskih uprava iz cele Srbije, koji su se u velikoj meri interesovali o kriterijumima za odabir kadrova za ovu službu.
- Odabir kadrova je jedno od presudnih pitanja i mora se dobro urediti. Ukoliko to ne bude bio slučaj, sve propada. Komunalni policajci bi morali biti mladi ljudi, psihofizički sposobni, edukovani… Moraju makar malo znati engleski jezik, poznavati rad na računaru. Komunalna policija ne sme biti mesto, gde će se smeštati nesposobni kadrovi iz drugih službi - rekao je profesor Pravnog fakulteta Bogoljub Milosavljević, istakavši da je neophodno uspostaviti i sistem kontrole kako bi se izbegle zloupotrebe.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=126902
 
“Komunalci“ s pendrekom

PREGLASNA muzika iz komšijskog stana, šut bačen pored kontejnera, havarisani automobili koji zauzimaju parking mesta... uskoro će postati briga komunalne policije. Zakon o komunalnoj policiji stupa na snagu u subotu, a prve komunalne policajce, sa palicom i lisicama o boku, ali bez pištolja, trebalo bi da vidimo na ulicama sredinom godine. Ove „čuvare reda“ mogu da imaju 23 grada u Srbiji i grad Beograd.
Gradovi su već skrojili uniforme po svojoj meri, a većina se odlučila da ove policajce obuče u teget. U Požarevcu će, međutim, raditi u sivim odelima. A na sve ovo, naravno, saglasnost daje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Oni će uskoro uputiti javni poziv, a gradovi će zatim raspisati konkurse da bi se znalo ko će nositi nove uniforme.
- Zakon propisuje da na 5.000 građana patrolira jedan komunalni policajac. To znači da će ih u Beogradu raditi 360, u Novom Sadu oko 60, a u Kragujevcu 35 - objašnjava, za „Novosti“,
Aleksandar Radosavljević, savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. - Oni će brinuti o komunalnom redu, javnom gradskom i drugom saobraćaju, zaštiti životne sredine, kulturnih dobara, puteva, ulica...
Građani će moći da prijavljuju prekršaje nesavesnih komšija, zagađenje, rupe na putu, automobile na travnjacima, polomljene klupe u parkovima... Prekršaje će policajcima prijavljivati - i-mejlom, pismom, telefonom, pa i lično, na ulici.
Ukoliko ih neko ometa u radu, komunalni policajci će moći i da primene silu, da upotrebe opremu - pendrek i lisice. Za manje prekršaje pisaće mandatne kazne. Ukoliko je potrebno, asistiraće im i regularna policija, ili će ozbiljniji prekršaji završiti na sudu.
Novac za rad komunalne policije svaki od gradova izdvajaće iz sopstvene kase. Zaječar je među gradovima koji su potpuno spremni za novu službu. Donete su sve odluke, raspisani tenderi za nabavku opreme i vozila, određen je prostor...
- Od 14 komunalnih policajaca, osmoro smo već odredili iz redova zaposlenih u opštinskoj službi. Za ostalih šestoro konkurs će biti raspisan do kraja meseca - kaže Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

JAGODINI NEPOTREBNI
KOMUNALNA policija Jagodini nije potrebna. Jagodinci su kulturan narod, ništa ne lome i ne uništavaju, i ta služba kod nas ne bi imala šta da radi - tvrdi Dragan Marković, prvi čovek ovog grada. - Naš grad bi morao da ima 30 policajaca, što su mesečni troškovi od oko milion i po dinara. Reč je o ogromnim parama koje možemo i pametnije da potrošimo.

OBUKA KANDIDATA
KADA gradovi izaberu kandidate, počeće njihova obuka - najavljuje Radosavljević. - Obuka u trajanju od 14 meseci trebalo bi da počne u martu. Sastojaće se od po 200 teorijskih i praktičnih časova. Praktični deo je, zapravo, policijska obuka, i odnosi se na postupanje prilikom privođenja, pretresa ljudi...
http://www.novosti.rs/code/navigate...rekom&kword_add=komunalci, komunalna policija

ne kapiram ovaj tekst. stalno mi je u glavi da će konačno da počnu da šetaju na proleće, sad ovde piše da im u martu počinje 14omesečna obuka ?? verovatno treba da stoji 4omesečna. i interesuje me odakle će da stvore tih 360 policajaca kad ne vidim da je uopšte bio raspisan konkurs? u stvari već znam odgovor na ovo pitanje :/
 
ЈАВНИ ПОЗИВ градоначелницима свих градова у Републици Србији
25.02.2010.На основу члана 33. Закона о комуналној полицији („Службени гласник РС”, број 51/09) и чл. 3-6. Правилника о програму, времену и начину стручног оспособљавања и усавршавања, садржају и начину полагања испита и провере стручне оспособљености, евиденцији и уверењима о положеним испитима и утврђеној оспособљености комуналних полицајаца („Службени гласник РС”, број 106/09),

Министарство за државну управу и локалну самоуправу упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ

ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА СВИХ ГРАДОВА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ.У складу са Законом о комуналној полицији, потребно је да доставите пријаву кандидата за стручно оспособљавање за обављање послова и примену овлашћења комуналних полицајаца.
Рок за достављање пријава је 31. март 2010. године.
По истеку наведеног рока, Министарство ће објавити термине стручног оспособљавања на својој web-site страници.
Овај позив објављује се на web-site страници Министарства за државну управу и локалну самоуправу.


http://www.drzavnauprava.gov.rs/news/newsitem.php?id=1762
 
O komunalnom radu brinuće 320 policajaca

O komunalnom redu u glavnom gradu ubuduće će brinuti 320 komunalnih policajaca, a oni će biti finansirani iz gradskog budžeta, odlučeno je danas na sednici Skupština Beograda

Usvajanjem Odluke o izmenama i dopunama odluke o gradskoj upravi, odbornici su se složili da komunalna policija bude formirana kao posebna organizaciona jedinica u okviru Uprave grada Beograda.
U obrazloženju odluke navedeno je da na svakih 5.000 stanovnika može biti najviše jedan komunalni policajac, pa će ih u Beogradu, s obzirom da u njemu živi 1,6 miliona građana, biti 320. Odluka stupa na snagu sutra, jer već teku rokovi za primenu Zakona u komunaloj policiji, koji je stupio na snagu u julu prošle godine, navedeno je u obrazloženju.
Odbornici su usvojili i Odluku o komunalnoj policiji kojom su definisali njene nadležnosti, Odluku o boji i načinu označavanja njihovih službenih vozila i Odluku o unoformi i oznakama komunalnih policajaca. Odlukom o komunalnoj policiji predviđeno je da policajci svakodnevno rade na održavanju komunalnog reda, zaštiti javnih površina od bespravnog zauzeća i oštećenja, suzbijanu nelegalne prodaje, kontroli uklanjanja snega i leda kao i na sprečavanju prosjačenja i upotrebe zapaljivih i eksplozivnih sredstava na javnim mestima.
Predviđeno je da komunalni policajci sprečavaju prljanje fasada i ispisivanje grafita, lepljenje plakata, ostavljanje gradskog šuta i otpada na javnim površinama, otkrivaju bespravnu izgradnju objekata, kontrolišu održavanja komunalne zoo higijene, način držanja i izvođenja kućnih ljubimaca i obezbeđuju poštovanje kućnog reda u stambenim zgradama.
Oni će, takođe, održavati red i na vodenom prostoru i obalama reka, kontrolisati da li ugostiteljski objekti poštuju propisano radno vreme, nadzirati javni gradski, prigradski i lokalni saobraćaj kao i parkiranje. Odlukom o komunalnoj policiji predviđeno je da njeni pripadnici vode računa o zaštiti životne sredine, posebno zaštiti od buke, zaštiti vazduha od zagađivanja, ali i da učestvuju u akcijama spasavanja u slučaju požara ili drugih elementarnih nepogoda.
Komunalni policajac može izreći novčanu kaznu na licu mesta, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i podneti prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, ali i u određenim slučajevima upotrebiti sredstva prinude - fizičku snagu, službene palice ili sredstava za vezivanje (lisice).
Odlukom o boji i načinu obeležvanja vozila i plovila, i opremi komunalne policije, propisano je da službena vozila policajaca koja brinu o komunalnm redu u glavnom gradu budu bele boje, sa natpisom "komunalna policija" ispisanim ćiriličhnim slovima tamnoplave boje. Službena motorna vozila komunalne policije imaće ugrađenu svetlosnu signalizaciju, dok će istom odlukom policajci osim uniforma tamnoplave boje imati i službene palice, kao i sredstva za vezivanje. Odlukom o uniformi i oznakama komunalnih policajaca, predviđeno je da se uniforme onih policajaca koji nadziru javni gradski, prigradski i lokalni saobraćaj razlikuju - bela navlaka za kapu, belo narukavlje, bele rukavice i reflektujući prsluk.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...O+komunalnom+radu+brinuće+320+policajaca.html
 
Bilo je i vreme da se uvede ova sluzba, jer mi izgleda da se Beograd pretvorio u veliko smetliste. Nije toliko tesko, cini mi se, rasterati silne ulicne prodavce, ali spreciti gradjane da prljaju je sizifov posao. Kada mi komsija sa terase baca, ne biste verovali sta sve ( mada mnogi znaju i sami), a ja nemam kome da se obratim, jedino da se fizicki obracunam, ali to ne boli toliko kao kad se udari po dzepu.
Iako nisam optimista da ce ova sluzba raditi svoj posao bas kako treba, dobro je da postoji, to je bar neki pocetak.
 
Spejs kauboj":3q18eun1 je napisao(la):
Nije toliko tesko, cini mi se, rasterati silne ulicne prodavce, ali spreciti gradjane da prljaju je sizifov posao.
Што мој?:rant:
 
A moj cale je video potpun paradoks, koji mi baca senku sumnje na funkcionalnost komunalne policije!
Vozac djubretarca Gradske cistoce, je otvorio prozor, i bacio punu kesu djubreta pored puta! :bash:
 
Zato se i brinem, stalno zivimo u tom uzasnom paradoksu,,,kazem, nisam toliki optimista, ali to ne znaci da treba da dignemo ruke i ne trudimo se, bar oni koji su svesni sta se desava..

@sizif
Moram da se nasmejem, nije nista licno....jer bas kako rece stf - paradoks, taman kad pomislis da se nesto poboljsava, da je neki posao zavrsen, shvatis da si opet na dnu i da moras sve ispocetka, a Sizif je pravi simbol toga, sto sigurno i sam znas :laugh:
 
Veliko interesovanje za komunalne policajce
Uslove ispunilo 120 kandidata

Zrenjanin - Od pristiglih 250 prijava na konkurs za 15 komunalnih policajaca u Zrenjaninu, uslove ispunjava 120 kandidata. Oni su obavili lekarski pregled, a najbolji će u maju započeti obuku, saopštila je Aleksandra Mak-Odavić, načelnica Gradske uprave u Zrenjaninu.

Kako saznajemo, na konkurs su se javili Zrenjaninci koji su ostali bez posla, ali i oni koji nikada do sada nisu imali stalno zaposlenje. Među kandidatima je veliki broj žena sa višom i visokom stručnom spremom, iako je uslov diploma četvorogodišnjeg školovanja.

Obuka za komunalne policajce će trajati tri i po meseca i obuhvatiće 200 časova teorije i toliko časova praktične obuke, a nakon toga sledi polaganje ispita. Prema usvojenim republičkim kriterijumima, područje grada Zrenjanina biće „pokriveno“ sa 26 komunalnih policajaca.

Najvažniji posao komunalne policije biće borba sa divljim deponijama i građanima koji na nedozvoljenim mestima odlažu otpad. Sem toga, komunalni policajci moraće da se suoče i sa problemom buke, a rešenje nije nimalo jednostavno, jer su najveći izazivači buke fabrike okružene stambenim naseljima.


http://www.danas.rs/danasrs/srbija/vojvodina/uslove_ispunilo_120_kandidata_.41.html?news_id=187454
 
Počinje obuka komunalne policije
11. april 2010. | 14:27 | Izvor: B92 Beograd -- Služba komunalne policije bi kroz par meseci trebalo da profunkcioniše u svim gradovima u Srbiji, najavljeno u Ministarstvu za lokalnu upravu.

Dvomesečna obuka prvih komunalnih policajaca počeće 3. maja u policijskim centrima širom Srbije. Do sada su svoje pitomce predložili Beograd, Niš, Leskovac, Novi Sad, Čačak i Sremska Mitrovica, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Ministar ocenjuje da će uvođenje komunalne policije znatno poboljšati kvalitet života građana. Komunalni policajci biti pod upravom gradonačelnika, ali će sve svoje aktivnosti usklađivati sa redovnom policijom.

“Zadatak komunalnog policajca je da bude običnom građaninu pri ruci ama baš za sve. Da ispunjava obaveze koje mu daje gradonačelnik, da bodi računa o parku, šutu, bespravnoj gradnji… Imaće velika ovlašćenja”, kaže Marković.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=11&nav_category=12&nav_id=423616
 
Komunalna policija na ulici od jeseni

Konkurs za komunalne policajce u Beogradu biće raspisan posle 1. maja. Po njegovom završetku, sledi obuka u trajanju od 3,5 meseca, a prvi komunalni policajci bi prestonicom mogli da prošetaju na jesen.

U ovom trenutku Gradska uprava razrađuje sistematizaciju ovih radnih mesta, uslove i oglas za konkurs.


- Očekujemo da će konkurs biti raspisan posle 1. maja. Kandidate koji budu bili izabrani posle toga čeka 400 sati obuke, što je oko 3,5 meseca. Očekujemo da će prvi komunalni policajci već na jesen biti na gradskim ulicama - kaže član Gradskog veća Slobodan Šolević.


Prema njegovim rečima, obuka kandidata obuhvata 200 sati policijske obuke i 200 sati stručne obuke (iz oblasti komunalnih delatnosti). Pre nego što obuka i počne, svi kandidati će morati da prođu sistematski pregled.


Na beogradskim ulicama biće oko 350 komunalnih policajaca, pošto Zakon predviđa da jedan policajac ide na 5.000 stanovnika. Gradske vlasti već su odredile da će uniforma komunalnih policajaca biti kombinacija svetle i tamno plave boje, dok će osnovna boja njihovih vozila i plovila biti bela sa natpisom „komunalna policija“.


Nadležnosti komunalne policije su velike, tako da će se ona baviti uvođenjem i održavanjem reda u oblasti javne čistoće, prevoza, deponovanju otpada, parkiranja, taksi prevoza, održavanja pijaca, grobalja, parkova, zelenih površina, uklanjanja snega i leda, otkrivanja i sprečavanja bespravne gradnje… Ova služba moći će da izdaje upozorenja, usmena naređenja, proverava identitet neke osobe, privremeno oduzima predmete, koristi video nadzor ali i upotrebi prinudu (fizičku snagu, službenu palicu i sredstva za vezivanje). Komunalni policajci imaće ovlašćenja da izreknu novčanu kaznu na licu mesta, podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, prijavu za učinjeno krivično delo.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/187392/Komunalna-policija-na-ulici-od-jeseni
 
Sporazum o obuci Komunalne policije

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković potpisali su danas Sporazum o obuci budućih pripadnika Komunalne policije u centru za obuku u Sremskoj Kamenici.
Nakon potpisivanja u Palati Srbije, Marković je rekao da se 78 kandidata za komunalne policajce iz Beograda, Niša, Novog Sada, Leskovca i Sremske Mitrovice od juče nalazi u Sremskoj Kamenici gde će se narednih
70 dana proći teoretsku i praktičnu obuku od ukupno 400 časova.
Priručnik za obuku budućih komunalnih policajaca sastavljen je u saradnji sa Misijom OEBS-a, Savetom Evrope i Evropskom komisijom, rekao je Marković i ocenio da je uvođenje te službe "ozbiljan vid decentralizacije".
On je rekao da će konkurs za prijem komunalnih policajaca iz drugih gradova biti otvoren do 1. juna i izrazio očekivanje da će do septembra obuku završiti između 500 i 600 kandidata. Ministar je rekao da će ukupan broj komunalnih policajaca biti oko 1.000.
Prema njegovim rečima, Komunalna policija će preuzeti određene nadležnosti MUP-a Srbije i baviće se izvršavanjem odluka skupština gradova, što će omogućiti da policija bude rasterećena i da lakše obavlja poslove iz svoje nadležnosti.
Ministar Dačić je izrazio očekivanje da će formiranje Komunalne policije podići nivo bezbednosti i javnog reda ali da će pomoći da MUP Srbije racionalnije koristi resurse za svoje nadležnosti.
Dačić je najavio da će osim centra u Sremskoj Kamenici, MUP staviti na raspolaganje i druge svoje centre za obuku kada i ostale lokalne zajednice budu prošle selekciju kadrova za svoju komunalnu policiju.
On je rekao da postoji prostor da se, po ugledu na Komunalnu policiju, u saradnji sa lokalnim samoupravama oforme i službe koje se bave odnosom ljudi prema životinjama ili služba za obezbeđenje škola.

http://www.novosti.rs/code/navigate...ije&kword_add=ivica dacic, komunalna policija
 
Jel to Beograd imao Komunalnu Policiju 70 tih.?

Parking%20kontrolor.jpg


Komunalni policajac sankcioniše prekoračenje plaćenog vremena ili neplaćenje parkiranja

http://www.parking-servis.co.rs/lat/info/zanimljivosti/2010/08/27/653-beogradizacija
 
Komunalni policajci izlaze na ulice sledeće nedelje
L. Gedošević - 04.11.2010. - 00:49
Smotra beogradskih komunalnih policajaca, ali i njihovih kolega iz cele Srbije, biće održana u ponedeljak, 8. novembra, što bi ujedno trebalo da označi i početak rada čuvara komunalnog reda...
Njihov posao će biti uvođenje i kontrola komunalnog reda u najrazličitijim oblastima, od čistoće na ulicama, parkovima, pijacama i grobljima, preko sprečavanja prljanja i oštećivanja gradskog mobilijara, ostavljanja otpada i sprečavanja prosjačenja, do kontrole uklanjanja snega i leda...

komu-v.jpg


RED - Kada prošetaju beogradskim ulicama, neće biti zabune da su u pitanju komunalni policajci pošto će imati svoje, specifične uniforme, u kombinaciji svetle i tamno plave boje. Oni će imati i pločice sa prezimenom i identifikacionim brojem, a na uniformi će nositi i grb glavnog rada. Osnovna boja njihovih vozila i plovila biće bela, sa natpisom „komunalna policija“, a od opreme će imati tablice “stop - komunalna policija”, pištaljke, baterijske lampe, foto i video opremu, uređaje za očitavanje biometrijskih ličnih karti, detektore metala...
Od kada je pokrenuta priča o formiranju komunalne policije, svakodnevno je isticano da će za njen uspešan rad biti neophodna saradnja sa građanima, jer će oni ovoj službi moći da podnose prijave, peticije i predloge u vezi sa komunalnim redom.
Komunalna policija će raditi 24 časa dnevno, u tri smene, i biće raspoređena u svih 17 opština.
Kada su u pitanju ovlašćenja, komunalna policija će imati mogućnost da legitimiše, privremeno oduzima predmete, odvodi i kažnjava prekršioce na licu mesta, ali podnosi i zahteve za pokretanje prekršajnog ili krivičnog postupka. Od sredstava prinude, komunalni polcajci će na raspolaganju imati upotrebu lisica za vezivanje, palica ali i fizičku silu.

Gde se nalazi
Makenzijeva 31
broj telefona: 2453-142 (centrala)
i-mejl adresa: komunalna.policija@beograd.gov.rs

Ovlašćenja
Upozorenje
Usmeno naređenje
Provera identiteta
Dovođenje
Pregledanje lica i predmeta
Privremeno oduzimanje predmeta
Korišćenje video nadzora
Izricanje mandatne kazne
Podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava

Nadležnosti:
Suzbijanje nelegalne prodaje
Sprečavanje prljanja i oštećivanja fasada, spomenika, skulptura, ispisivanje grafita, lepljenje plakata
Ostavljanje građevinskog šuta i drugog otpada
Izlivanje otpadnih voda
Kontrola uklanjanja snega i leda
Sprečavanje prosjačenja
Sprečavanje bespravne gradnje objekata
Kontrola održavanja komunalne zoohigijene i držanja i izvođenja kućnih ljubimaca
Obezbeđivanje poštovanja kućnog reda u stambenim zgradama
Kontrola reda na rekama i obalama
Kontrola taksi prevoza
Kontrola parkiranja
Održavanje pijaca, grobalja, parkova, zelenih površina...

Kazne
Komunalna policija će praktično obavljati poslove iz delokruga svih postojećih inspekcija, i za prvo vreme primenjivaće trenutno važeće kazne. Mandatne kazne za fizička lica iznose 2.500, a za pravna 10.000 dinara, dok prekršajne iznose 25.000 dinara za fizička, pa do pola miliona dinara za pravna lica.

Broj
Zakon o komunalnoj policiji predvideo je da na 5.000 stanovnika ide jedan komunalni policajac. Kada je u pitanju glavni grad, on bi trebalo da ima oko 350 pripadnika ove službe.
Izvor: 24sata.rs
 
Da dodam,ubacili su uz novembarske racune flajere za komunalnu policiju i beokom servis :kk:
 
Komunalna policija počela sa radom
8. novembar 2010. | 14:11 | Izvor: Tanjug
Beograd -- U prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, predstavnika Vlade i lokalnih samouprava, u Skupštini Srbije svečano je obeležen početak rada Komunalne policije.


(Tanjug)
Predsednik Tadić izjavio je da komunalni policajci, kao i država koju predstavljaju, moraju biti pravedni ali i strogi prema onima koji krše propise.

"Očekujem da ćete vi promeniti izgled gradova, da ćemo zajedno na kraju našeg posla promeniti izgled Srbije, da ćemo je učiniti urednijom i bolje organizovanom", rekao jeTadić.

Čestitajući komunalnim policajcima početak rada, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je izrazio uverenje da će zahvaljujući njihovim aktivnostima građani Srbije živeti kvalitetnije i u lepšem okruženju.

"Komunalna policija ipak nije svemoguća. Na kraju sve zavisi od nas samih, naše kulture življenja, našeg odnosa prema sugrađanima i prema gradovima, i od naše spremnosti da poštujemo pravila društva u kojem živimo i kome pripadamo", kazao je Marković.

I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je, govoreći u ime gradova u kojima će Komunalna policija najpre profunkcionisati, konstatovao je da ta služba neće moći da osigura prestanak kršenja komunalnog reda ukoliko građani sami ne shvate da treba da promene negativne navike.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je da MUP Srbije formiranje Komunalne policije doživljava kao veliko olakšanje, budući da pripadnici tog ministarstva nisu imali dovoljno kapaciteta da se kršenjem komunalnog reda bave na način na koji će to činiti nova služba.

Dačić je podsetio da je više od 30 stručnjaka MUP-a Srbije učestvovalo u obuci 360 komunalnih policajaca, i da je, nakon tri klase koje su prošle obuku, u toku osposobljavanje četvrte klase.

Komunalna policija danas počinje da radi u osam gradova, a, prema najavama iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, do kraja godine biće uvedena u još deset gradova.

Obuka komunalnih policajaca traje 70 dana i planirano je da bude upošljeno 850 policajaca u 23 grada širom Srbije.

U aprilu će biti prvo vrednovanje rezultata njihovog rada, i tada će se videti da li treba da bude povećan ili smanjen broj policajaca.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=11&dd=08&nav_category=12&nav_id=470846
 
Nemogu da vjerujem koli je samo dizajnirao uniforme ovako :shok: :kafa:
 
Svaki grad ima svoj dizajn. U NS-u su specijalci sa crnim beretkama,beograd fura security fazon a ovi zadnji su ko soferi :laugh:
 
Novosadski lice na ruske OMON jedinice :kk:
 
Trebalo bi ovu temu pomeriti jer definitivno nije više RELAX. Nadam se da ćemo se konačno malko unaprediti po pitanju komunalnog reda.
 
Sad je na redu Animal Police tako su obecali prvo u BG u okviru Komunalne Policije jedno odeljenje za brigu o zivotinjama
 
Vrh