Šta je novo?

Kolor šeme vozila GSP-a

Zašto neko stručan nije poradio na kolor šemi(i ja svašta pitam :)) bar da liči na nešto, moglo je u kombinaciji sa belom, nekim simbolom grada možda. Ovako autobusi kao neke plave kutije koje se kreću, i ove oznake bez nekog reda. I čemu dva grba? Grb,uz natpis Beograd je bilo sasvim dovoljno.

Искрено, никад горе бачене паре.. Гангулин осећај за естетику је очај живи, а нико изгледа не сме да му каже да може паре да опере и на неки функционалнији начин - да и грађани имају барем НЕКЕ користи од тога... али Гангула је то, само бахато...

5cdef2cfa5ef1~2.jpeg

Da se razumemo, ova boja je estetski sasvim ok. Mislim dakle na ovu teget, ne na neke varijacije i ofrlje nijanse. Dakle sama boja jeste lepa.

Problem je:
1) što na listi prioriteta za JGP ima jedno 89 prečih i bitnijih stvari
2) što uličar i njegovi forsiraju priču da stara, crveno-bela kolor šema ne može lepo da izgleda (što je glupost)
3) što uličar i njegovi forsiraju priču da je prethodna kolor šema bila "komunjarska" iako je zapravo vukla korene još iz ljubljene Kraljevine

Tako da nije problem sama boja, problem je priča koja se gura oko nje, i to ko je gura, i na koji način. I zašto. Ja bih manji problem imao sa Uličarem da je izašao i rekao "e, znate, ja i neka moja stručna komisija sa Akademije mladih luzera smo utvrdili da je ova teget lepša od one crvene i jbg, eto, mi hoćemo tako" nego ovo što izvode, sve ove laži, nametanja i cirkusi. Mislim imao bih problem i tada, ali bi ispali malo manje glupi. Ispali bi samo bezobrazni. A ovako ispadaju em ljigavi i bezobrazni, em glupi. Jer govore teške gluposti i nebuloze. I bave se glupostima umesto da rešavaju najveće i najhitnije probleme.

Zato i treba nastaviti sa prozivkama i sprdnjama. Neće ih to samo od sebe smeniti, ali kada vidim Uličara onako uzrujanog i nadrndanog, bude mi drago, jer znam da mu nismo ostali dužni.
Čekaj da se konačno seti zelene za električne šporete iz Kine. Tek ima da bude rusvaj. Ako sam išta očekivao u slučaju ponovnog jednobojnog mackanja radi mackanja to je bila zelena u nijansi Bazela.

Шта сте запели додаће гаражни број и превозника вероватно су нешто осмислили можда ће свима бити слични натписи или шта већ видећемо.
Ako se budu vodili primerom Gomilaniš-Ekspresa onda ok.

Čak je i estetski logo skroz ok...jes da je kopija RATPa ali nema veze.
Logo sekretarijata treba da koriste, posebno ukoliko posle objedine GSP i Strelu u jedno preduzeće. Ako može SG Bus u Singapuru može i BG Bus ovde.

Najbolja boja je ona koja nije kao boja mase drugih vozila, plus je boja koja je sama po sebi lako uočljiva po svim vremenskim prilikama. Primera radi, jednom prilikom sam se zatekao na BK, bila je zima. Spustila se toliko gusta magla da sam morao po sećanju da idem do mesta gde sam trebao da obavim posao. Jedino što se videlo su bila crvena svetla na vozilima i poneko vozilo crvene boje. Dakle, čak ni druge boje koje su apsolutni kontrast boji magle, se nisu videle. E da, čini mi se da sam i jedno vozilo žute boje uočio kroz maglu.

Sa druge strane, vozila milicije su idealno zakamuflirana kada se zavuku negde gde je mračno i odatle vrebaju, posebno kada su neki protesti ili neki visokorizični dogaðaj. Nije ih problem primetiti, barem meni, ali mora se biti pod odreðenim uglom i na odreðenoj razdaljini.​
Još jedna mana jeste gubitak kontrasta između porozora i karoserije (tamno-tamna kombinacija) budući da predstavlja opasnost po slabovide (da belaj bude veći novi zglobni BMC zglobovi imaju crnu harmoniku a ne sivu). Čak je i Budimpešta gore farbala sivo što je posle nastao problem sa lepljenim staklima do krova. Nova budimpeštanska, zagrebačka, stokholmska i novosadska plava su najprijatnije za oči, pri čemu nude kontrast (uočljivu pozicija vrata ispod linije prozora). Kod pojedinih modela poput novog M.A.N-ovog ono malo preostalih nazacrnjenih panela će ostati zamračeno ukoliko se ne lepi traka do prozora kao u Stokholmu.

Kad su već zapeli za plavu, mogli su da iscrtaju siluetu znamenitosti grada (Avalski toranj, Most na Adi, Pobednik, Hram Svetog Save, Beograđanka, kapije pa čak i kulu Beograd) i to crnom u slučaju svetle ili cyan nijanse poput one u Albukrkiju, ili belom u slučaju zadržavanja postojeće tamnoplave. Znači BG Bus brend i skyline outline sa istim fontom garažnih brojeva (mislim da je običan Arial, iako bi bilo bolje da je inače najrasprostranjenija Helvetica) i belom providnom nalepnicom sa informacijama o prevozniku.

Дизајн аутобуса генерално од типа 2015. па на даље са доминантно црним и тамним површинама (стакла) су за друге комбинације боја, модерније.
Моје мишљење је да је металик-сива/сребрна најпрактичнија, уз нек модерни дизајн детаља који могу бити у бојама грба града.

1729313371492.png

Maда је мени и даље фаворит ова шарена колор шема са силуетом градских здања.
1729313616904.png

Kako uopšte farbaju ove autobuse? Farbanje vozila, da bi ispalo kako teba, nije baš jednostavno i brzo.

Kod GSP-a mi deluje da rade upravo kao na godnjoj slici - sprej i farbaj?
To je neka privremena boja ili šta?

Беше био и Зиу у тој шеми? Изгледа ми као да је она претходница Тицних јесењих тонова са тегет штрафтом.

Negde 1998., Ondašnja gradska vlast je odlučila da ofarba vozila GSP-a u belo, svetlo plavo i na dnu tamno plavo. Počeli su sa tramvajima.
Tada je SPO pokusao da prefarba autobuse u kolor semu svetlo plava - krem, kao sto je u Novom Sadu. 1998 su poslali veci broj GSP-ovih autobusa na generalni remont u Ikarbus i neke su ofarbali u plavo krem. Medjutim, neko to nije dozvolio pa su busevi u fabrici opet prefarbani u crveno krem. Solas gb.517 rashodovan 2006. ispod lajsne koja je skinuta vidi se plava boja.

Prilozi

• A 517 (4).jpg
    A 517 (4).jpg
    33,7 KB · Pregleda: 117
Znam to, vozili su kod mene do 2016. oni Sovjetski busevi, i bili prljavi konstantno 💀

Bio je sarkazam za boje.

Pa meni je to više indigo plava.

Samo da doddam u vezi farbanja tramvaja ubelo-svetlo plavo-tamno plavu kombinaciju 1998. Krenuli su da farbaju najnovije tramvaje KT4M-YU koji su stigli 1997.

Металик сива боље подноси класичну прљавштину. Посебно зими. Ластина бела шема је занимљива, штета што је нису имали аутобуси у градском превозу, Необуси и Икарбуси.

Takodje su 90-ih ofarbali skroz u krem boju samo dva autobusa IK-166 (1157) i IK-161 (1217). Ali se nije pokazala i na tome se zavrsilo.

Vrh