Šta je novo?

Košutnjak

Ovaj pasus može da se prepiše na skoro svaki veći projekat u Beogradu a verovatno i u Srbiji)

Plan karakteriše i izuzetno loše saobraćajno rešenje, koje ne može ni da zamisli hiljade novih stanovnika na ovom prostoru. Opterećenost lokalne infrastrukture već prelazi postojeće kapacitete, a naseljavanje hiljada novih stanovnika dovešće do čestih kolapsa saobraćaja i zastoja u javnom prevozu. Kapacitetan prevoz nije izgledan u doglednoj budućnosti, a premeštanjem metroa iz južnih beogradskih naselja u Makiško polje izgubljena je svaka planska potpora za dalje podizanje gustine naselja u ovom delu grada. Kao integrativno saobraćajno rešenje predlaže se izgradnja tri kružna toka na Ulici kneza Višeslava, kojima bi se stanovnici novih blokova povezali sa primarnom saobraćajnicom.

Sa fb stranice Petlovo Brdo:

Radni sastanak sutra od 18.00
Pozivamo sve volontere i koji žele da pomognu da dođu sutra, 5. jula od 18.00 iznad bazena (Džinova *ulja).
Dogovaramo plan aktivnosti
Predlog plana:
Zaduženja i organizacija
Od srede ili četvrtka, 8. jul ili 9. jul držimo štand (ili dva) u Požeškoj od 17.00 pa do uveče na kome će građani moći da se informišu o svemu i gde će moći da potpišu neku od ponuđenih verzija primedbi
Podela letaka po Banovom brdu i Rakovici i svuda po Beogradu ko želi da pomogne
Organizacija za skup za subotu, 11. jul od 18.00
Dogovor o samom okupljanju i trasi eventualne šetnje građana
Prijave okupljanja, šetnje i držanja štanda podnosimo kao i do sada, u ponedeljak rano ujutru
Ko može neka ponese neki dinar za fond za letke, fotokopiranje i druge troškove
Ko ne može da dođe ali bi pomagao online samo neka ostavi poruku ovde ili na email adresu:
kosutnjak@protonmail.com
Još jednom da napomenemo ... naša borba je zasnovana na doslednoj solidarnosti sa drugim grupama građana
I najvažnije ...
Ne damo im ni metar Kosutnjaka !
vidimo se sutra ko može

Ja sam baš pominjao kako je katastrofalno da BNV ima onako male parkove, pa se našlo par intelektualaca koji su mi objašnjavali da preterujem i kako Beograd obiluje zelenim površinama itd, pa smo poredili London i Bg i tako u krug. Zaključak je: SAMO bu**** MOŽE DA POVERUJE DA ĆE KOD NAS ZELENILO OSTATI NETAKNUTO! Ljudi se polomiše da na Banovom brdu sauvaju parčence zelenila, a najgora stvar od svega je što veliki broj "gradjana" u ovoj zemlji jendosnatvno zabole za prirodu, ima da liči Srbija na Bangladeš, polako poprima te obrise novom "modernom" gradnjom.

Морам да се укључим ... Београд је зелен из висине, али доле изгледа другачије. Велике природне целине нису увек и природа која је доступна и пријатна за посету и боравак у њој. Нека ми неко наведе и један једини велики пејсажни врт, који има сваки велики европски град, чија суштина је заснована на неколико битних и основних садржаја које свака таква природна целина има. Шумарци - не шуме, поља и језерца, све повезано стазама, неколико павиљона у виду кафеа, ресторана или само за одмор. Где имамо то у Београду ?

Све природне целине су или шуме које се заобилазе, или једноличне и досадне разређене шуме што постаје Ада, без поља, која су на Ади примера ради сва испуњена теренима, оградама, а нема ни најосновнијег - стаза за шетање !

Острва која лепо изгледају из даљине и на које већина никад није ступила ногом.

Најзад аутомобили коју су присутни у свакој или близу сваке вртне или веће природне целине...

А мало је довољно да заиста невероватно велике природне целине учинимо природнијим, садржајнијим и доступнијим. Већина људи недовољно посећује те природне целине, а места која се посећују попут кружења око језера на Ади су далеко од лепе природе...

Кошутњак би требало да добије садржаје који су у складу са природом и који природу приближавају људима. Филмски град је сјајно место сусрета природних и уметничких садржаја окружен са три стране насељима, у том правцу треба тражити решење !

Kod nas postoje mesta, bilo da su sa zelenilom ili ne, koja su "in" i koja su "must" za posećivanje. A toliko ima prostora koji je neistražen, a relativno zanimljiv. Isto važi i za Košutnjak. Da mi je bliži, verovatno bih ga mnogo češće posećivao.

Sa jedne grupe na Fejsu:

Našem dragom Beogradu preti opasnost u vidu seče 23,5 hektara šume u Košutnjaku radi izgradnje stambenog naselja i sportskih terena. Osim što volimo da odemo tamo na izlet, ovaj ekosistem predstavlja pluća iovako zagađenog Beograda i zbog toga je bitno da njegova stabla niko ni da pomisli na skrnavi, a kamoli usudi da im priđe motornom testerom.

Imamo prednost jer se trenutno nalazimo u fazi koja traje do 13.7, a zove se Rani javni uvid (nakon nje je faza Izrade plana i tu smo već zakasnili). U njoj građani svakog radnog dana od 9h do 18h mogu da vide Elaborat povodom izrade Plana detaljne regulacijje za kompleks "Avala film" iliti naziv ovog tužnog projekta. Kraljice Marije 1 je adresa na koju zainteresovani mogu da pošalju svoje primedbe i sugestije za sve planove od javnog značaja, pa i ovaj.

Zbog toga Vas pozivam da prošetetate do prve Pošte koja mu dođe tu iza ćoška i uputite svoje mišljenje na gorepomenutu adresu o ovom ekološkom genocidu. Više zainteresovani mogu i lično otići da plan pogledaju, ali se sugestije svakako upućuju pismeno.

Znam da se svi trenutno nalazimo u životnoj-egzistecijalnoj-studentskoj-ličnoj-finanijskoj-republičkoj i mnogim drugim krizama, međutim mislim da je baš bitno na ovo obratiti pažnju jer će, samo kasnije, biti deo svih ovih kriza ukoliko se na vreme ne predupredi.

Takođe znam da mnogi misle da ovo neće upaliti, ali Vas molim da razmislite još jednom. Delanje je bolje od nedelanja, pogotovo za situaciju koja je bitna vrlo vrlo- da ne bi šuma ili park u Vašem kraju bili sledeći! Svi znamo šta se desi kad se jednom "probije led" , pogotovo ambiciozno kao što je sada zamišljeno. Imamo ovo pravno sredstvo i imamo vremena.

Nadam se da sam nekog podstakla da kaže odlučno: "Ne", a one koje nisu podstaknuti želim da zamolim za jednu stvar iz fotelje - pritisak na dugme "Share", a sve u nadi da će ova objava podići dovoljnu količinu kritične mase koja će sprečiti amputiranje 3/4 pluća.

S tim može da živi, al je dah kratak i kapacitet minimalan. :)

Hvala na strpljenju i čitanju.

Svako dobro Vam želim!

Primer prigovora:
https://docs.google.com/document/d/...5MFaHlbgvWeGDDhnhafzP4ylGPnlSMZVxm2Ufw7nuIl-8

Ili ako ne možete da otvorite
Pogledajte prilog 1

Радо ћу послати!

Да ли је приговор прихватљив само са потписом, или морају и неки лични подаци?

Bilo bi dobro dodati ispod imena i adresu zbog mogućeg odgovora koji doduše u fazi Ranog javnog uvida nije obavezan. Idealno bi bilo da ko je u mogućnosti dva primerka prigovora odnese na pisarnicu Gradske uprave u 27. marta gde jedan ostaje Sekretarijatu a drugi overen za podnosioca primedbe.

A ovaj drugi govori kao da je Vesić lično, jer kaže da će zasaditi tri put više stabala od posečenih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=754466#p754466:35ihei1n je napisao(la):
gishko » Пон Јул 06, 2020 10:37 pm[/url]":35ihei1n]Sada videh u emisiji Medju nama da vesić kaže da se ne planira nikakva seča.

Evo snimka, premotajte na 46 minut

https://www.youtube.com/watch?v=ccomBdsjnFo
Онда тачно знам да ће бити супротно.

Da li neko zaista veruje da se Vesic moze zaustaviti prigovorima?
Da li puko postojanje prigovora odlaze konacnu odluku?

Seca 30 Hektara sume , pa ovo je bukvalno udar na zdravlje . Alavost nema mere. Raslojeno drustvo na lopuze koje su u tranziciji akumulirale milione , na cije podmazivace nije imuna ni jedna vlast i ostatak od 99% zatupljenih koji cute. Kosutnjak, hipodrom ...pa gde je mera.

Nema mere.
Verujem da ce se sve povrsine pretvoriti u stanove. Veci deo Kosutnjaka, zatim Usce.
Donji Grad takodje, mozda ne u stanove vec u ekskluzivni poslovni prostor.

Zasto da ne. Vecini je svejedno.

Užas, cela ta priča sa urbanizacijom parkova je katastrofa, onda će da prave potrebe da se u svakom parku grade restorani, promotivni štandovi koji će postati kafići itd. Pogledajte samo park u BnV, ono je najobičniji kompleks sportskih terena i betona uokviren travom. Generalno mi je i ovo sa Avala filmom glupost, tu je prirodni rezervat, šta ima da se gradi bilo šta u šumi. Ko zna u šta će vremenom prerasti pa će posle biti potrebe ceo Košutnjak da poseku.

Ali kad čujem ovo "zasadićemo 3 puta više drveća", da ali na Kosmaju ili negde gde već ima dovoljno, sa tom rečenicom znam odmah kako razmišljaju i da normalnim putem nema pomoći Košutnjaku, isto kao i u Valjevskoj.

Evo slika sa lokacija koje su novim planom predviđene za seču. Slike su šuma kod Kinoteke, šuma kod Zastava Filma, šuma iza Rts-a. Na svim lokacijama je predviđeno krčenje za zgrade i druge objekte. Sam Avala Film nisam slikala iako i tamo ima dosta zelenila. Dosta četinara ima, borova.

Slike može da koristi ko god hoće.

Juce se od 18h potpisivala peticija na pocetku Ade protiv secenja sume, ne znam da li ce danas opet i da li na istom mestu. Ko zna, nek napise.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=756530#p756530:1r4l29ih je napisao(la):
11030 » Mon Jul 13, 2020 3:05 pm[/url]":1r4l29ih]Evo slika sa lokacija koje su novim planom predviđene za seču. Slike su šuma kod Kinoteke, šuma kod Zastava Filma, šuma iza Rts-a. Na svim lokacijama je predviđeno krčenje za zgrade i druge objekte. Sam Avala Film nisam slikala iako i tamo ima dosta zelenila. Dosta četinara ima, borova.

Šta reći osim da je to još jedno leglo pacova, zmija i narkomana koje treba urediti.

:kafa:

Rambo Amadeus - Beton
Da se pitam ja bih betonir'o travu,
I ofarb'o tamno braon svaku vodu plavu.
Nekako bih probušio tanki sloj ozona,
A zemlju bih zaštitio kesom od najlona.
Beton beton samo beton, beton nama treba,
Jer iz trave nonšalantno ljuta zmija vreba.
Da se pitam ja bih osjek'o sve šume,
A za ukras postavio od traktora gume,
Kiselinom ja bih zemlju navodnjav'o,
A đecu bi svakog dana rentgenom slikav'o!
Beton beton samo beton, beton đeci treba,
Jer iz trave nonšalantno alergija vreba.
Da se pitam na sred grada ložio bih kazan,
Svako bi mi jeo, zna se, ručak jednobrazan.
Praznikom bih instalir'o oko glave lovor,
I narodu održao slijedeći govor:
Beton beton samo beton, beton nama treba,
Jer iz trave nonšalantno ljuta zmija vreba.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ISy529JLpAI[/youtube]

Vrh