Ljudi u kojoj vi zemlji zivite kad vam se odrzavanje od 5e po kvadratu ne cini nerealnim. Za stan od 100 kvadrata to je 500 evra. Pa ko zeli to da plati?! I jos bolje sta bi dobio zauzvrat. O kakvom kvalitetu govorimo?! Sta treba da se desava npr u KR da bi opravdalo to pare. Da cetkicom za zube neko svaki dan pere hodnike i garazu. Ili da 20 specijalaca cuva zgradu. Cak i da ima neke spa centre, teretane postavlja se pitanje zasto bi svi placali odrzavanje toga ukoliko isto ne koriste ili koriste u daleko manjoj meri.
Niti jedan veliki kompleks u beogradu nije ni na pribliznom nivou da bi opravdao tu cenu, a niti zivimo u takvom gradu i drzavi. Za tako nesto imate Monte Karlo, Emirate i slicnu egzotiku.
Odrzavanje da, naravno. Investiciono po kvadratu, a ovo tekuce ciscenje, obezbdjenje po stanu svi jednako. Jer kvadratura uopste ne ukazuje koliko nas zivi tamo, koliko prljamo i slicno...
5e je samo bio neki imaginarni primer.
Nije BG ni Monte Karlo ni Emirati pa se opet prodaju kvadrati za 4-5 hiljada. Ko zeli da plati - onaj ko ima.
Ne slazem se oko sadrzaja nekog kompleksa. To sto neko ne koristi sadrzaje, kao npr. taj SPA to ne znaci da ne treba da placa odrzavanje istog. To je zajednicka imovina i svi su podjednaki kada je koriscenje i odrzavanje u pitanju. Kao sto npr. odrzavanje lifta u starim zgradama nece da placa komsija sa 1. sprata iako je i to njegova i imovina i obaveza. E onda za 10god ga strefi slog pa se otezano krece i lift mu je neophodan iako je na 1. spratu. Taj SPA mozda nije direktno uporediv ali poenta je ista.
A cena odrzavanja iako ne bi trebalo, ima veze i sa cenom kvadrata odnosno plateznom moci vecine stanovnika nekog kompleksa i to je nesto sto je na nekin nacin paralelno povezano.
Kada sam kao student radio selidbe secam se da nije bilo isto spustati pesice sa ne znam kog sprata neki kauc koji je za bacanje ili penjati neki kaouc bezobrazno skupo placen. Neko bi rekao nosis pa nosis ali samo onaj ko je to radio zna da nije tako. To je kvalitet usluge, kada nesto ne moras da pazis ili kada mora da si oprezan pa tu ide i mnogo vise vremena pa i vrednost same robe...
I na kraju cinjenica da moj ulaz ima 88 stanova. Neka prosek bude samo 3 clana po stanu to je min 250+ dusa koje svakodnevno ordiniraju hodnicima, liftom, ulazom. AKo zelimo da sve blista neko bukvalno mora da cisti svakodnevno i to ne jedna osoba jer je fizicki neizvodljivo.
Ne opravdavam ja takve cene niti sam na strani tih firmi za odrzavanje ali prosto nas narod je navikao i voli da ne plati ili da plati malo ali zato ocekuje ko zna sta.