Šta je novo?

Karađorđeva ulica

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612212#p612212:2x4qx9yu je napisao(la):
jlaki » Čet Mar 28, 2019 7:56 pm[/url]":2x4qx9yu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=610914#p610914:2x4qx9yu je napisao(la):
Bukira » 23 Mar 2019 01:16 pm[/url]":2x4qx9yu]Slikano jutros:

file.php

Bilo bi baš lepo da su nešto naučili od pređašnjih protesta biciklista i da prvo urade biciklistički koridor i omoguće prolaz biciklističkom stazom, dok se izvode ostali radovi
Kol'ko sjutra ima da krenu u realizaciju toga. :wink:

Доста сам размишљао о попуњавању уличног фронта Карађорђеве, и ево једна идеја која ми је пала на памет. Можда ће ово изгледати као Скопљизација, али мислим да је примереније него да се граде нови стилови (већ имамо у комшилуку фијаско са оном вилом код Аустријске амбасаде, плашим се сличних појава). Немојте ми замерити на лошијим приказима, нажалост немам слику уличног фронта са моста са новијим фасадама. Па да кренемо.

Карађорђева 17-19 и 21 би добиле по један спрат у истом стилу као што су им постојећи спратови.

Pogledajte prilog 3

Карађорђева 23 би добила дупликат на месту уџерице у Карађорђевој 25.

Pogledajte prilog 2

Карађорђева 31 би добила по два дупликата са обе своје стране на адресама Карађорђева 29 и 33. Нажалост немам план ове прелепе зграде, те ћу зато приложити ову монтажу коју сам направио у пејнту. На монтажи се види цео фронт од броја 23 до броја 43, али нажалост са старим неуређеним фасадама, а и фале 17-19 и 21.

Pogledajte prilog 1

Карађорђева 41 и 43 би добиле симетричне копије на адресама Карађорђева 35-37-39.

Остају само празна поља која сам уоквирио плавом бојом. За њих ми пада пар идеја на памет. Прва јесте да се на плацу између дуплираних 31 и 43 сазида велики зид на којем би био урађен прелепи мурал са зграде број 31 али у мозаику. Друга идеја јесте да се направе степеништа, а трећа да се ураде "куле" у стилу зграде број 31.

Ако неко има овакву фотографију уличног фронта са сређеним фасадама и вешт је да направи монтажу ове моје замисли било би ми од велике помоћи :)

Što se ne bi pored zgrade gde se nalazi mural , napravio neki mini trgić ili skver , da se isti može videti? Šteta bi bilo da se to prekrije , kao što reče Hyung. Ili da se napravi neka zgrada koja bi išla samo koliko je zadnji deo zgrade , koji je bez murala.

Evo od mene brzinska montaza da se odradi trgic koji bi sluzio za predah i za posmatranje murala, buduca zgrada bi morala da ima uvucen front ili deo fronta. Na ovom predlogu ima nastresnicu.

Dopada mi se kako obojica razmisljate. Na temu "kloniranja zgrada" pisao sam pre nekoliko godina, nisam video da je iko to do sada uradio.
Kod @posmatraca mi se dopada sto je ostavio otvor kod zgrade sa velikim muralom, iz razloga sto je lepo da se barem malo vidi zelena padina ispod KV, a tu je i ulaz u jedan od laguma, ciani mi se.
Dvorista iza ovih zgrada takodje imaju potencijala.

реално могу да само одустану и направе јапански врт од овога било би боље него дословно све што су урадили од 2012. у погледу урбанизма и градске естетике

Da. Ovde je bila baš lepa zelena površina...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Mi u Karađorđevoj ipak imamo jedno "zamrznuto" stanje iz 1941.
Da nas rat nije zahvatio, ova neparna strana Karađorđeve bi bila popunjena u toku 1-2 građevinske sezone.
Mislim da bi prvo trebali istraživači da potraže i pronađu idejna rešenja iz tog perioda,
Vrlo je verovtno da tako nešto postojalo, a možda je i sačuvano. Ako liče na onu novu zgradu carinarnice, možda je i bolje što nisu izgrađene.

Skoplje?
Oni su imali jedinstvenu priliku da rekonstruišu javne zgrade iz vremena Kraljevine Jugoslavije koje su nestale u onom užasnom zemljotresu, i to nisu uradili.
Toliko o Skoplju.

A kada pogledamo, mi u Karađorđevoj imamo četiri višespratnice i sve četiri imaju fasade u različitim stilovima, zar ne?

I po meni, jedino što u ovakav šareniš i može da se uklopi jeste - šareniš.
Ovde treba biti što otkačeniji i dodati još 4 zgrade iste visine ali sa fasadama u različitom stilovima.
Nešto kao ŠBB-KBB u uličnom frontu Karađorđeve od 1920. do 1988, na po par decenija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612478#p612478:1d996hvh je napisao(la):
dejjan » Sub Mar 30, 2019 12:12 am[/url]":1d996hvh]Da. Ovde je bila baš lepa zelena površina...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

ovde ce posle ovago ponovo biti lepa zelena povrsina...neznam sta zelis da kazes?

Треба смишљено средити ону падину између степеништа и темеља моста, ту се у жбуњу највише скупља смеће.

Ova vrsta sadnje je kretenizam. Svi normalni ljudi su za sto vise uredjenih zelenih povrsina. Ono kad naletis na malo parcence neuredjene zemlje i posadis tu i tamo neko drvce ne znaci da si ga uredio. Druga stvar drvo ispod mosta, zaklonjeno od kise i bez adekvatnog osvetljenja. Sacuvaj me boze svakolike ljudske gluposti.

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk

Tako moja baba u selu uredila zelenilo ispred kuće ali se to ne radi u gradskom jezgru ne liči ni na šta. Pogotovo ovi kamenčići...

Ovo mi je u rangu kao kad stave gumu od automobila oko drveta, odvratno

Nepotrebno bacanje resursa uz primetno iskazivanje gluposti. Ako su imali viska sadnica bolje da su ih zasadili po parkovima ili najbolje u zvezdarskoj sumi, kosutnjaku, adi, gde redosled sadnje odredjenih stabala i nije toliko bitan koliko rastojanje od prvog sledeceg.

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk

I koja je svrha toga da se sadi tamo gde i ovako imamo bogato zelenilo , a da se zapostavljaju krajevi koji i ovako kubure sa zelenilom? Za ovaj deo ispod Brankovog mosta bi najbolje bilo da se izbetonira , osvetli i nekako uredi , jer bilo kakvo rastinje , teško da može da uspe , a ionako ne služi ničemu korisnom. Ja da sam na njihovom mestu , u inat bih posadio drveće na Kalemegdanu , na istom onom mestu gde su posekli.
Ja sam tako jednom prilikom , kupio muškatlu , i dok sam se vraćao kući , pukla mi kesa. Kako me mrzelo da biljku nosim u ruci , ostavio sam je ispred ulaza jedne zgrade koja je imala muškatle. Igrom slučaja , kada sam nedelju dana kasnije prolazio tuda , samo je ta saksija koju sam ostavio bila uništena. Biljka iščupana i polomljena , bačena u neposrednoj blizini.

Što napadate ljude koji su ovo zasadili?
Poenta je valjda da se skrene pažnja na taj zapušteni deo.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Довољан је био призор пуне црне вреће за смеће како виси са дрвета поред моста. Нисам приметио да ли су то успели да очисте. Испод моста би најбоље дошла фонтана, ја сам већ предлагао водопад.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=612801#p612801:2ls49uks je napisao(la):
astrodule » Ned Mar 31, 2019 5:13 pm[/url]":2ls49uks]Što napadate ljude koji su ovo zasadili?
Poenta je valjda da se skrene pažnja na taj zapušteni deo.

Verovatno ce i srediti u sklopu rekonstrukcije ulice kad predju na ovu traku polako tek su poceli da sredjuju

Nadam se. Taj "džep" prosto vapi da se uradi nešto sa njim već decenijama koliko pamtim.
Čak ni parking nije toliko loše rešenje.

Izbrojao sam čak 30 radnika pre naki dan, i konačno su radovi krenuli nekim prihvatljivim tempom. Laički, rekao bih da su do sada potrošili 120 kalendarskih dana za posao koji je mogao da se uradi za 20. Opravdanje za nekih 30 dana zbog snega imaju - sve preko toga je čist zločin.

...
26bd92e9901b16e4ef2966d126b337a0.jpg

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока

Vrh