Šta je novo?

Kako obogatiti turisticku ponudu Beograda?

U nekom skorijem roku mozemo ocekivati zavrsetak rekonstrukcije Narodnog muzeja i MSU. To ce vec po sebi biti dodatni kulturno turisticki sadrzaji. Zanima me kakva su vasa iskustva i na koji nacin to mozemo najbolje naplatiti. Pitanje Kalemegdana je posebna tema ali ulazak u Kremlj se naplacuje da li bi mi mogli da naplacujemo ulazak u odredjene delove i sadrzaje. Sa druge strane kakvu politiku cena imati a da kultura i turisticka ponuda budu dostupni cenovno i nasim domacim posetiocima i stanovnicima Beograda.

U situaciji kada nam vec duzi niz godina raste broj stranih gostiju nekako sadrzaje treba bolje njima prilagoditi ali i adekvatno naplatili.

A sta bi naplacivao na Kalisu? Mislim ovo sto sad nudi sramota je naplacivati.

Celu dilemu sam postavio u formi razmisljanja i pitanja pre svega. Mozda ulazak u rimski bunar, sahat kulu.

Ništa ne treba naplaćivati za otvoreni, javni prostor. Bilo bi to previše uobraženo od Beograda i ne bi bilo fer prema siromašnima. Našim najbrojnijim građanima.

Mislim da se rimski bunar vec naplacuje. Podzemni lagumi isto, moze da se plati tura ''Beograd ispod Beograda", ostalo mi nista ne pada na pamet. Verujem da se i one audio ture naplacuju. Mozda da se vise reklamira taj podzemni Bg strancima, i da bude nekih dodatnih sadrzaja na turi (sad ima cini mi se degustacija vina).

Rece mi direktor u privatnoj poruci da se ti sadrzaji naplacuju sto je po meni odlicno. Sustina je naci sto vise sadrzaja gde se moze uzeti po koji evro. Dolazak stranih turista za Beograd nam u u periodu jan-maj ove godine u odnosu na proslu raste 14% tj 250 hiljada dolazaka, a takodje u istom procentu i broj nocenja koji sada iznosi 509 hiljada.

атракције се наплаћују (400 РСД улаз у свих пет: Сахат кула, Римски бунар, Барутана, Кула Небојша и Војни бункери)

OK, naplacuju se, ali da li ima interesenata? Mozda poneki stranac i plati ali domaci turisti tesko - naviklo to da bude dzabe.

Vodila sam juče rođaka koji je poslednji put bio u Beogradu '96. da vidi Avalski toranj i baš je jedno prelepo iskustvo, a izdvojila bih:
-toalet pored blagajne koji smrdi do blagajne i još koji metar dalje
-blagajnika koji na pitanje "Je l' može da se plati karticom?" odgovara jednim konciznim "Ne radi aparat." bez suvišnosti poput "Izvinite" ili "Hvala"
-dečka koji upravlja liftom i jede: u jednom smeru nešto poput đuveča, a u drugom smeru pola paradajza i nešto iz konzerve
-kafić opremljen u maniru čekaonice za čistilište u nekom jeftinom paklu, s dosta šperploče i ništa manje iverice koja se odlepljuje, a sve u najfinijim nijansama velika nužda boje
-rupu u plafonu u tom istom kafiću prečnika cca 30 cm i kanticu ispod rupe strateški postavljenu da u nju kaplje voda
-vrata koja vode na ogradu koja ne rade na senzor koji imaju, ali rade ako mehanički zaglaviš ruku unutra pa malo izdrmusaš
-apsolutni manjak bilo kakve izložbe, fotografije, ili čak postera koji bi ukazao na istorijat, gradnju ili sudbu što prethodnog, što ovog novog tornja

Što me sve navodi na sledeći zaključak:
je*** VAM MAJKU SVIMA UKLJUČENIM I U GRADNJU I U TURISTIČKU EKSPLOATACIJU AVALSKOG TORNJA, POČEV OD HANSA HOLCIJUSA PA NAOVAMO!
Tako stoji u tekstu.

Koza na štiklama (sa Fejsa)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=397961#p397961:i68sh3z3 je napisao(la):
nensav » 18 Јул 2016, 16:14[/url]":i68sh3z3]OK, naplacuju se, ali da li ima interesenata? Mozda poneki stranac i plati ali domaci turisti tesko - naviklo to da bude dzabe.

има и те како. поред те од 400 РСД за свих пет, имаш за појединачну атркацију, није више од 150-200 РСД. неко моје искуство шетње по Калемегдану је да највише људи иде у Римски бунар, Војне бункере и Кули Небојшу

Да има памети, Диздарева кула не би била опсерваторија већ кула са неком музејском поставком посвећеном средњем веку у коју би се исто наплаћивао улаз. А опсерваторију би ваљало вратити на Звездару, или евентуално обновити ону кулу која је постојала код Војног музеја и својим изгледом би допринела атрактивности тврђаве. Исто такође треба и турско купатило вратити изворној намени. Са овим интервенцијама добили би смо још два-тра атрактивна садржаја за Београд и саму тврђаву.

И ја сам увек за наплату уласка с тим да повлашћене категорије имају већи попуст. Рецимо ако је улаз 400 дин за одрасле за ђаке студенте и пензионере да буде 100 дин.
Не толико због прикупљања новца у буџет колико због свести да је и за културу потребно издвојити новац. Овако имамо искривљену слику да патике вреде 100 евра и да их купуји и ситомашнији слојеви а кад треба дати 100 дин за улазак у музеј онда је држава криминална и пљачка своје грађане.

колико се сећам, студенти улаз у Рисмки бунар плаћају 60 РСД, а у Кулу Небојша 100

http://imus.org.rs/slobodan-ulaz-u-konak/

Svakog utorka ulaz slobodan, inace su karte 100/200 din. Veoma zanimljiva postavka,bas mi se svidelo, pogotovo pank portreti. Videh strance danas, mozda audio vodic na eng/nemackom, bio bi plus i sigurno bi muzej bio poseceniji.

Ne znam kako je na Pupinu, jos nisam bila, cula sam brojne pohvale, nadam se da ima i na eng. Vojni muzej ima fenomenalnu postavku ali samo na srpskom. Mislim da je to veliki propust jer je to odlicna prilika da se stranci uopznaju sa nasom kulturom i istorijom. Naravno dodati i komercijalne sadrzaje, suvenire. Ne znam sto je to toliko tesko, nisu to neka ulaganja..

Ја бих тури додао Ботаничку башту и цену повећао на 500 динара.

Авала: Кафић и парк испод Торња
М. С. | 02. август 2016. 14:02 |
Пословни простор од око 230 квадратних метара биће адаптиран у угоститељско‑трговачки објекат, а у плану је и уређење платоа са дечјим игралиштем

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... pod-Tornja

Juče sam bio na Kosmaju i tamo nema ama baš nikakvog sadržaja. OK spomenik je zanimljiv, ali samo zbog njega izgubiti par sati je neisplativo.
Međutim, u podnožju je bio vašar (Sveti Ilija). To bi turistima već bilo zanimljivo, a takvih vašara ima i u Grockoj i drugim prigradskim naseljima.

Poslato sa telefona

ne mora na Kosmaju da bude previse tz sadrzaja tipa kafana i kafica i nova Avala i Ada Ciganlija. Tamo postoji suma, i priroda, i mir, i uzivanje, dolaze ljudi koji vole da budu sami da uzivaju u cvrkutu ptica i td, to je njima interesantno. A stranim turistima ak se misli na njih, mozda moze da se ponudi isto to, verujem da i oni ponekad oce da odmori oci i usi od velegrada

Ali gde čovek da sedne tamo (ne mislim na kafane, njih ima na obroncima i blizu spomenika), da se barem urede (markiraju) staze za šetnju.

Neka česma da se postavi (išao sam bajsom, nigde česmu nisam video, niti putokaz ka istoj).

Postoji neki ograđeni, zarasli fudbalski teren koji bi mogao da se pretvori u piknik prostor.

U podnožju imamo 2 manastira, ima potencijala da se sve to uredi malo lepše.

staze bi mogli da se urede, a sto se tice sedenja, na zemlju brate, vratimo se prirodi, ne mora svuda stolice i stolovi. Sala na stranu, moze poneka klupica, ali nista komercijalno. Mislim da je tamo problem nadleznosti, ne zna se ko je nadlezan za taj prostor.

@astrodule, imas cesmu gore na vrhu, kod zapustenog bazena, a dole u podnozju kod manastira isto mislim da ima. Pesacke staze nisu markirane i to je najveci propust. Inace idealno za ljubitelje prirode. Klupice imas na putu za vidikovac, koji ima fantazija pogled.

Kad se popnes od manastira Tresije na vrh, desno je put za spomenik, levo za vidikovac, pravo propali bazen i iza njega cesma. Lose je sve obelezeno. Evo na karti, crveno je vidikovac.

xauwwn.jpg

Pogled ka Avali

r8w4kn.jpg

Slazem se da treba da postoji bar jedan kafe restoran, a i mesto je idealno za kampovanje, moglo bi ka tom pravcu da se sredi. Jos markiranih staza, klupa, kamp, mozda i odmaraliste, cini mi se da ima neki napusteni hotel Ptt-a. Ne vidim da je za turiste zanimljiva destinacija, ali za nas domace bi bilo super da mesto zazivi.

Samo markirane staze, oznake i klupe (drvene sa stolovima) za početak.

Ja sam išao biciklom od Mladenovca, i kada sam došao na vrh (tj. taj plato sa raskrsnicom), mislim da sam video oznaku za spomen kosturnicu desno, a to je izgleda put za taj vidikovac.

Jeste, to je taj put, ali spomenik nisam uspela da nadjem.

Vrh