Šta je novo?

JKP Infostan - Обједињена наплата комуналних услуга

Koliko sam ja shvatila svaka zgrada tj podstanica ima kalorimetar koji očitava koliko je potrošeno u sezoni. Taj ukupni iznos se deli na broj stanova po kvadraturi. Ne vidim kako se tu plaća za komšiju jer ako on ima recimo loše prozore njemu će samo biti hladnije, kao i do sad što je bilo.

Minus ovog obračuna je taj da nema individualne kontrole potrošnje, tako da ja npr ne mogu da odem na mesec dana isključim radijatore, ili gasim noću kad nas šure i platim manje već ću plaćati kao i do sad, punu potrošnju.
Šteta što nije prvo ponuđeno da svi ugradimo kalorimetre tj ventile na radijator kao što je u novogradnjama i da nam se da mogućnost kontrole. Ovako bojim se da je samo razlog za dodatno poskupljenje.

I šta je instalaciona snaga koji vrag? Jel to porez na budale kao eps što ima?

Pa taj ko ima loše prozore će odvrnuti grejanje na max i zgrada će samim tim trošiti više, a na kraju svi plate isto.

Pa taj ko ima loše prozore će odvrnuti grejanje na max i zgrada će samim tim trošiti više, a na kraju svi plate isto.
А ако плаћамо фиксну цену, дал неко реално гаси радијаторе или просто му увек стоји грејање?

Pa gasice i paliti kao do sad kad im se cefne tj od 6 do 22 ali zavisno od spoljne temperatura i da neće puštati više od 21 C sto je idotski onda termo glava nema svrhu

Pa i sad su svima na max, niko ne smanjuje radijatore. Ja sam pokušala jednom da zavrnem jer mi je prevruće noću i zaglavila se igla, posle je jedva proradilo.
Ne znam koliko kod nas puštaju ali meni je u stanu oko 24 C sa drvenim prozorima dok radi grejanje. Noću ne mogu da ohladim, spavamo sa otvorenim prozorom. Ja bih najradije da mogu noću da zavrnem, to je meni bačena energija.

Pa niko ne zavrće jer plaćaju fixno cele godine to je problem, ljudi drže otvorene prozore, a ionako dodolaš kog datuma će da se uključi grejanje dok oni saberu njihovu prosečnu temperaturu pa trošiš i struju dok ne puste. Kalorimetri svima u stan je jedino adekvatno rešenje.

A kako to izvesti? Jel moraju svi u zgradi da se slože oko ugradnje? To se plaća ili elektrane obezbeđuju?

To ne znam jer na svu sreću(meni) nemam CG. Možda ima na forumu neko ko je ugradjivao ali mislim da bi stambena zajednica trebala da donese odluku o tome, ko plaća nisam siguran ali isto mislim da je na stanarima. Pošteno bi bilo da država subvencioniše ako ne ceo iznos onda bar poveći deo ugradnje kalorimetara u stan (koliko se sećam bila je neka priča o tome) jer time i ona štedi jer se ne baca energija.

Pa i sad su svima na max, niko ne smanjuje radijatore. Ja sam pokušala jednom da zavrnem jer mi je prevruće noću i zaglavila se igla, posle je jedva proradilo.
Ne znam koliko kod nas puštaju ali meni je u stanu oko 24 C sa drvenim prozorima dok radi grejanje. Noću ne mogu da ohladim, spavamo sa otvorenim prozorom. Ja bih najradije da mogu noću da zavrnem, to je meni bačena energija.
Pa što bi zavrtali kad plaćaju fiksnu cenu? Luftiraju se u Januaru kao da je Jul. Ako već imaš opciju da kontrolišeš sopstvenu potrošnju siguran sam da će većina paziti na potrošnju, to je valjda i prednost novogradnji jer svaki stan ima svoj kalorimetar. Što se tiče zavrtanja to je makar lako, zameni ventile za termoglave i temperatura će se sama regulisati nećeš morati da odvrćeš zavrćeš. Sad ti je savršena prilika jer je grejna sezona gotova.

A kako to izvesti? Jel moraju svi u zgradi da se slože oko ugradnje? To se plaća ili elektrane obezbeđuju?
Mora većina da se složi kao, isto kao i za bilo koje drugo pitanje. Projekat, termoglave, merne uređaje plaća stambena zajednica, posle toga svi plaćaju uslugu očitavanja potrošnje privatnoj firmi, obično onoj koja je i ugradila merače. Imaš bezbroj članaka i stranica koje ovo detaljnije opisuju, a i firme koje rade instalaciju mernih uređaja imaju sve opisano npr. https://technomer.rs/

Hvala. Neću da ugrađujem ništa dok se svi ne složimo, ne pada mi napamet da plaćam za druge.
Šta ako se npr svi slože osim jednog/dva stana. Oni ostaju bez termo glava, kako se njima obračunava? To pitam jer imamo dva stana u državnom vlasništvu u kojima niko ne živi.

To već ne bih znao da odgovorim, bojim se da ćete to morati upravnika da pitate, a i on će morati da pošalje upit toplanama. Možda može da se individualna potrošnja naplaćuje svakom stanaru po utrošenom, a da se razlika između tog utroška i ukupnog utroška izmerenog na podstanici podeli između ta 2 stana. Ali ovo samo nagađam, u Srbiji je sve zakomplikovano do bola.

Što se tiče zamene, preporučujem da svakako ugradite sebi termoglave, zbog vašeg komfora i mira. Prvo imaćete nove ventile tako da je rizik od curenja manji, drugo možete da namestite sobnu temperaturu koju želite i termo glava će sama regulisati toplotu radijatora, a treće nije velik trošak, jedna termo glava košta oko 10ak eura. U zavisnosti od broja radijatora i cene ugradnje može da izadje između 100 i 150 eura što je relativno mali trošak kad se pogledaju benefiti.

Postoji tema o toplanama zar nije dobra termo glava oko 25 do 40 evra pa puta broj radijatora

Vrh