Šta je novo?

Jezera, potoci, kanali i ostale vode Beograda

Debilizam za debilizmom
prvo su prveli Mirijevski potok u utakve kanalizacione cevi
a sad eto i deo po deo Banjičkog potoka verovatno sanjaju da i to urade Topčiderki
Debili rešili da sve Beograske potoke prebace u kanalizacioni sistem
Debili, Debili, Debili, Krembiiiiiliiii .... :rant:
Pod uredjenjem bilo kog vodenog toka se podrazumevaju se radovi na uredjenje korita, obale i nivoa toka
Ovo su čisto kanalizacioni radovi
Upropaštavaju Bgd potok po potok prevode u kanalizaciju a pri tome se i hvale kakve su štetočine :rant:
 
Beograd leži na više od devet reka, nećete nikad pogoditi gde se nalaze (GRAFIKA)

Autor: Ž. Blažić/Foto: G. Srdanov 21.10.2014. - 14:26 0:06 Komentara (2)

Da li biste mogli da zamislite da se niz Nemanjinu ulicu umesto tramvajem spuštate čamcem? Verovatno ne, ali nekada je upravo tom ulicom od Slavije do Železničke stanice tekla Vračarska reka.

http://arhiva.24sata.rs/vesti/beograd/v ... 4703.phtml
 
Potpuno se slažem sa boca-icom. Potoci bi mogli da budu bogatstvo i ukras Beograda.
 
Jovan Cvijić. Mapa Beograda iz 1898. Vidi se pozicija državne granice i tri glavna potoka koji teku kroz grad. Naročito je zanimljiv sliv Mokroluškog potoka. Formiraju ga čak četri pritoke.

Na Zemunskoj strani se vidi trasa Dunavca. Takođe, ovde se vidi pravi smisao prideva VELIKO Ratno ostrvo. Odmah pored njega je postojalo i Malo Ratno ostrvo, koje mu je bilo "parnjak", pa su ih ljudi tako razlikovali. Verovatno je primarno značenje bilo da se misli na veće od dva ostrva, a ne da je ono samo po sebi veliko (ionako je često bilo potopljeno i ispresecano nizom kanala). Sa druge strane Dunava je jasno izdvojeno još jedno ostrvo, Kožara. Od svih tih ostrva samo je Ada Ciganlija pripadala Srbiji.

Beograd_1898_JCvijic_IMG_3202_resize.jpg
 
Još malo Beogradskih voda na starim mapama.

Cvijićeva mapa iz prošle poruke, iz 1898. je najraniji i najprecizniji prikaz koji sam pronašao za tok Dunavca na levoj obali Save i mesta gde se ulivao u Dunav.

Beograd_1898_JCvijic_IMG_3202_resize.jpg


Nešto kasnije, 1914., Dunavac i ovaj deo leve obale Save i dalje izgledaju slično, mada je mapa manje precizno nacrtana.

Nbg_Vode_1914.jpg


1930. godine Dunavac se više ne uliva u Dunav, pa pretpostavljam da je deo na ulazu u železničku stanicu Zemun bio nasipan i uređivan. Ali dalje od Dunava, prema budućem Novom Beogradu, i dalje je delimično močvarni teren, pa tako tu imamo još jednu "Veneciju" i "Bare". Međutim duž Savskog toka, uzvodno, pojavljuju se drenažni kanali i crpne stanice koji pokušavaju da ukrote plavno područije sa leve strane Save. Bilo bi lepo naći preciznije mape koje prikazuju i deo leve obale Save koji ovde fali.

Nbg_Vode_1930_1.jpg


Ovde se vidi i bukvalni izvor večitih problema u ulici 22. Oktobra u Zemunu. U pitanju je pravi, i izgleda prilično izdašan izvor negde ispod šire oblasti Karađorđevog Trga. Ovde ulica i zgrade pucaju i tonu otkad je ovaj deo Zemuna izgrađen. Napukla i opasna zgrada u 22. Oktobra i dalje stoji u istom stanju u kom je i bila. Iako su nedavno pustili saobraćaj, za autobuse na liniji 15 je zbog ovoga i dalje zabranjen prolaz, pa moraju da idu kroz Karađorđevu, i zatim skreću levo na veoma nezgodnoj i prometnoj raskrsnici sa Glavnom ulicom. Sada je prošlo već godinu dana i četri meseca otkako su po ko zna koji put počeli da je popravljaju. Koliko bi bolje bilo da su Beogradske vode i dalje na površini, a ne u kanalizaciji ili, kao ovde, u temeljima okolnih zgrada.

Dunavac se dakle posle delimičnog nasipanja zemljišta uz Dunav i železničku stanicu ulivao u potok koji potiče iz ovog izvora, pa zatim išao, ne više u Dunav nego u Savu, ulivajući se u nju malo ispred železničkog mosta. Izvor na Karađorđevom Trgu:

IzvorNaKaradjTrgu1930.jpg


Leva obala uzvodnog dela Save, odmah iznad vrha Ade Ciganlije.

Nbg_Vode_1930_2.jpg


Makiš. Ovako je 1930. godine izgledao prostor koji nas danas snabdeva vodom za piće. Nadam se da će ovaj deo grada, kao najvažnije vodoizvorište, ostati zaštićen, i da će gradnja trajno biti zabranjena. Idealno mesto za prvi veliki novi park posle puno godina.

Makis1930.jpg
 
Odlican hidro prikaz
+ 1 :)
ne tako davno negde sam video i mapu starih (jačih) bunara
ako se prisetim gde okačiču ovde

Vode nisu nestale, još su tu, mada je veliko pitanje u kom su stanju
ali verujem da postoji veliki potencijal za tehničku vodu kojom bi Bgd bio daleko čistiji i fontanama bogatiji
 
@Zuma

Prenosim svoj post i fotku sa druge teme iz Radionice, gde se nalazi mapa koja pokriva područje koje tvoj post ne sadrži. Drenažni kanali koje spominješ su stari tokovi kanala Galovice i Petraca koji su se nekada na tom mestu ulivali u Savu. Mislim da je crpna stanica na njihovom ušću izgrađena 1906. godine, i radila do 1962. godine.

http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=8&t=2667&start=150#p353522

ratnakarta-150.jpg
 
Brana na Žarkovačkom potoku :kafa:Pogledajte prilog 1


Uzvodno je divlja deponija i nehigijensko naselje ispod mosta. Deponiju neće da čiste, a Cigane da raseljavaju. BeogradVode neće da čiste branu, vade se na to da nemaju para......i tako.
 
Па што не ангажују "сакупљаче секундарних сировина" и ето двоструке користи. Очишћена брана, а сакупљачи ће зарадити од продаје пластичних и стаклених флаша и осталог шта све ту има.
 
BeogradVode kažu da imaju para za 4 čišćenja godišnje, ali ni ta 4 ne odrade, nego jedno ili dva i to tek posle prijave vodnoj inspekciji.
 
Lszovcine neradnicke i kad custe ciste naopako umhesto nizvodno oni ciste uzvodno id***
 
Шта ту има толико да кошта, треба им неколико радника, евентуално чамац, чакље, мреже, грабуље, лопате и камиони.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=372543#p372543:1088qo7b je napisao(la):
Дошљак » 21 Feb 2016 09:03 am[/url]":1088qo7b]Шта ту има толико да кошта, треба им неколико радника, евентуално чамац, чакље, мреже, грабуље, лопате и камиони.
Upravo ti rekviziti su potrebni da se ukloni uzrok ovog uzasa nekoliko stotina metara uzvodno, romsko naselje ispod mosta u Zarkovu. Potok Paripovac je mogao da bude oaza, umesto toga je ruglo, konstantno se zatrpava zbog urbanizacije, sluzi kao kanta za smece i kolektor fekalija. Dok sam bio mladji nije mi bilo jasno zasto se povrsina oko njega ne uredi, a sam tok pretvori u nekoliko jezeraca i cak manjih vodopada. Danas mi je jasno da u zemlji kao sto je nasa ovakve ideje su fantaziranja. Pretpostavljam da ce uskoro ovaj potok teci pod zemljom.
 
Само код нас потенцијалне оазе могу да постану депоније, попут Париповца, Аде Хује и сличних примера :( Сећам се када сам сасвим случајно желећи да прошетам уместо да се 55ицом вратим од другара открио ову брану како сам био изненађен да тако нешто уопште постоји у Београду и како сам био разочаран гомилом смећа.
 
Prijavite komunalnoj inspekciji oni ce vodprivrednom inspektoru i onda ce da usledi ciscenje
 
Немам искуства са пријавама, да ли би могли да ме упутите?
 
Imas temu prijave gradskim sluzbama a mozes preko e uprave srbije tamo nadjes grad beograd pa komunalnu inspekciju registrujes se posaljes prijavu i pratis uputstva
 
Odeljenje za vodnu inspekciju: 7157-309 Može i na ovaj tel.
Već sam prijavio Beokomu pa ćemo da vidimo da li će nešto da urade.
 


Još nisu nemaju ugovor održavanju sa gradom za ovu godinu. :kafa:
 
Јединствене дивље орхидеје у Великом блату Палилуле

Језеро на коме опстаје 191 врста биљака, 120 врста птица, девет врста водоземаца, четири гмизаваца и једна строго заштићена врста рибе проглашено је заштићеним стаништем захваљујући орхидејама калжућарки и каћунку

http://www.politika.rs/scc/clanak/35505 ... u-Palilule
 
Vrh