Šta je novo?

Iznajmljivanje izdavanje stana (sta gledati prava i obaveze)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=360628#p360628:1z623snl je napisao(la):
Evelin Harper » 01 Dec 2015 12:24 am[/url]":1z623snl]
rookie":1z623snl je napisao(la):
Evo jedne agencije koja ne naplacuje proviziju zakupcu: http://www.cityexpert.rs/
Osim toga sajt im je odlicno odradjen, svaki stan u ponudi ima sve informacije sa mesecnim troskovima + slike + video sa virtuelnom setnjom kroz stan + mapa lokacije + interaktivni grafik strukture stana.
Nisam uocio da bilo sta skrivaju u vezi stana ili muljaju, sve je tu. Izgleda je neko konacno shvatio kako se profesionalno pristupa ovom poslu. Nadam da ce imati vise stanova u ponudi kao i da ce se druge agencije ugledati na njih.

Ovde postoji jedna vrlo vazna stvar. Navedena agencija nije agencija. Oni su samo prenosioci oglasne poruke. Ovo je prva stvar koju sam shvatio baveci se pojavom posto sam bio odusevljen sajtom. Raspolozenje je nestalo kada sam video da ne ispunjavaju ni minimum zakonskih obaveza. A to je insitucija zvana LICENCIRANI AGENT. Imaju samo jednog takvog. Dali stvarno mislite da jedan covek moze da opsluzi 300-400 nekretnina. Ne moze, a onda se pribegava slanju na teren nesposobnih i ljudi koji cak ne izvrse ni prezentaciju stana nego puste klijente da sami to obave. Ovo je iskustvo moje koleginice koja izdaje stan preko njih. O licenci necu ni da govorim. Nema je! Obzirom da nista i ne rade ne vidim razog ni da naplacaju proviziju. Rezime, sem sajta sve ostalo je suplje!

Pa zašto ga iznajmljuje ako je to šuplje kako kažeš i nestručno??? Šta će joj agencija onda, nek sama iznajmi stan?

^ 9 godina o čas posla prošlo...

Listam oglase, pa mi zanimljivo, kažu garsonjera "u retro stilu"

Nije ulagano od 80tih = retro stil 🙂 jel to sad znači da stan dobija na ceni na konto stila 😊

Screenshot_20241218-044122_Chrome.jpg

Što se cene zakupa tiče barem u NS duže vreme stagniramo ili smo blago dole u odnosu na godinu dana unazad i značajno dole od najezde Rusa pre par godina.

Ja sam svoj stan posle studentkinje i neke kratkoročne rente tokom leta, od polovine okt izdao mladom studentu, bio je tinejdžer kad se uselio, sad je napunio 20. Iskustvo je pokazalo da je najzahvalnije sarađivati sa omladinom. 🙂

Ne znam za Novi Sad, ali u Beogradu je za tako manje stanove sasvim normalna cena od 10€ po m2 za iznajmljivanje.
Nameštaj je takav kakav je, a mislim da je za dugoročni zakup bolja varijanta iznajmljivanja praznog stana.

Što se cene zakupa tiče barem u NS duže vreme stagniramo ili smo blago dole u odnosu na godinu dana unazad i značajno dole od najezde Rusa pre par godina.
Jel su to u NS cene izdavanja znacajno manje nego pre par godina ?
Onda su to drugaciji trendovi nego u BG.

@chiko

Ono što ja pratim su oglasi i tražene cene, nemam neki bolji uvid.

Kad sam ga izdavao prvi put '22. u maju bilo je moguće izdati po značajno većoj ceni nego danas Rusima, kao vrlo precenjeno. Mogao sam za 350/400 bez problema. Moj stan je realno 280. Sa tom cenom tada ne bih imao problem da ga izdam istog sekunda. Troje se otimalo istog dana za 280 pa sam izabrao studentkinju. Danas bih već malo više tražio, možda morao dvoje da istolerišem u stanu a ne jednu osobu itd. Razni faktori utiču na krajnju cenu koju dogovoriš. Ali definitivno nije kao ranije. NS je u jednom trenutku bio izjednačen sa BG, srazmerno veličini grada. Recimo Detelinara bi odgovarala Jerkoviću i tsl. Sad je ipak NS malo ispod, kada gledaš te referentne poredbene delove grada.

Ja ovom studentu izdajem za 230. iako realno mogu da postignem 280. Ali zašto 230? Jer imamo fleksibilan dogovor da mogu povremeno i sam da koristim stan kad se vrati u mestašce odakle je. Recimo sad za praznike 15 dana ponovo izdajem Ruskinji kratkoročno (bila već letos, pa tražila ponovo pre neki dan) a zaradu delimo on i ja...

Ovakav fleksibilan način izdavanja je deo cene. Posle januara, neću ga cimati do leta, vidim da mu je lepo tamo, nek uči svoj semestar, ali posle ispitnog roka mi daje stan na 20 dana tokom leta. 🙂

Inače nisam mu naplatio 15 dana oktobra ni stanarinu, ni račune... unapred je znao šta tražim, drugari smo od ranije, pa smo sve lepo i detaljno dogovorili + sam ga pitao za ovu Ruskinju da sam odluči, ništa mu ne namećem... i sad neće platiti januar ceo ni stanarinu, ni račune jer stan izdajem Ruskinji od 25.12 - 10.1. 🙂 To što Rusikinja bude platila za 15 dana pokriva ceo januar što bi on platio + račune za januar i ja još zaradim 150e.

Dobro meni a dobro i njemu, ima 20 dana (januar) free a i onako je hteo za praznike kući. 😉

Vrh