Ambassador
Advanced
Dakle, ovo zasita zaslužuje temu za sebe! Bezobrazluk prelazi sve moguće granice! Uništavaj, uništavaj, uništavaj, to je izgleda potpis SPC. Posle skrnavljenja manastira na Fruškoj gori i u Vojvodini, Studenice, "podizanja Stupova", SPC je na novom projektu uništavanja kulturne baštine - ovaj put na Kosovu.
(Ne)stručna obnova fasade
25. novembar 2008. | 01:41 | Izvor: B92
Beograd -- Fasade Pećke patrijaršije omalterisane su i obojene u crveno, uprkos zabrani republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva kulture Srbije.
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=11&dd=25&nav_id=330552
A čisto da se podsetimo:
(Ne)stručna obnova fasade
25. novembar 2008. | 01:41 | Izvor: B92
Beograd -- Fasade Pećke patrijaršije omalterisane su i obojene u crveno, uprkos zabrani republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva kulture Srbije.
Izvor: B92Brojni stručnjaci, koji se bave spomenicima kulture upozoravaju da je naneta trajna šteta. Arhitekta Marija Jovin, jedan od rukovodilaca radova na obnovi Pećke patrijaršije, tvrdi da je obnova fasade bila neophodna kako bi se živopis sačuvao od propadanja.
Ona je u Poligrafu B92 rekla da je poziv za završetak radova 2006. dobila od mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.
“Ja sam dobila i nalog i poziv mitropolita crnogorskog gospodina Amfilohija, koji je predsednik Saveta za očuvanje crkava i baštine, dobila sam poziv da odem da završim posao koji sam započela još 2003-4. godine kada sam pripremala projekat sa mojim kolegama i kada sam na kraju 2006. počela te radove“, rekla je Jovinova.
Ona kaže da je za rekonstrukciju korišćen novac iz državnog budžeta.
“Najviši organi i Vlada Srbije su i finansirali ove radove, dakle, nisam ja iz svog džepa izvadila pare. To su sredstva koje je obezbedila Vlada Srbije i ja sam radila ono što sam dobila kao saglasnost po projektu na koji sam dobila saglasnost komisije“, kaže Jovinova.
Pećka patrijaršija se nalazi na listi svetske kulturne baštine, ali su u UNESCO-u za B92 potvrdili da nisu bili konsultovani, niti su učestvovali u obnovi tog spomenika kulture.
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=11&dd=25&nav_id=330552
A čisto da se podsetimo:
http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?pid=35162#p35162Lucifer":16gctndb je napisao(la):Nazalost, ne samo da su po Vojovidini unistina neka barokna ostvarenja, vec je jos 80-ih godina unisten i manastir studenica. Taj manastir je naime izgradjen u potpunosti u duhu tzv. raske skole koja je zapravo bila recipirana romanika, jer su majstori dovedjeni sa promorja. Prilikom restauracije 80-ih godina originlna romanicka kupola je zamnenjena moravskom! To izgleda ovako:
Studenica - original
Studenica - posle restaruacije ("porsrbeljena")
Za one koji ne primecuju, osnovna razluika je u tome sto je kupast krov zamenjen krovom koji prati arkade. Time se krov glavne kupole razlikuje od svih ostalih krovnih povrsina, a sto je najbitnije, izgled manastira, koji je prvi svedok zapadnog uticaja na nasim prostorima, promenjen je tako, da vise izgleda istocnjacko-"srpski". To je skandal svetskih razmera.