To je jedna velika zabluda, da svako ko koristi interet ili pametni telefon treba automatski da se pusti niz vodu i da sve podatke stavi na izvolte svima jer kao, ako Gugl već zna sve o meni, pa što ne bi znali i Facebook, i Twitter, i BlackRock, i ekipa sa Tora, hakeri, Nigerijski prinčevi, internet-ucenjivači i razbojnici i svi ostali.
Korišćenje interneta ne mora automatski da znači odavanje svih važnih podataka o sebi celom svetu. I internet može da se koristi bez povezivanja svojih tragova na internetu sa svojim pravim identitetom. Zato se za emailove, avatare, nickove, loginove i slično... ne koriste lične informacije nego psuedonimi i fasade. Bar za one koji se masovno dele ili koriste za trećerazredne svrhe. Ono, sigurno neću da se registrujem na Nexus mods sa ličnim emailom i imenom... Može Gugl da zna svašta o meni na osnovu nadziranja mog telefona i grabljenja podataka i statistike iz njega, ali džaba mu je ako ne može da ih poveže sa mojim imenom ili identitetom. Pošto mi ni telefon nije na lično ime i email, tako da mogu da ga na na na...
Ideja i floskula ''pa svi ionako već znaju sve o vama, tako da besmisleno je boriti se'' je ravno ideji i floskuli ''pa vaš JMBG i potpis ionako stoje upisani u E-upravu, što ih onda ne biste objavili i prikazali celom svetu?'' Pa zato što to ne ide tako i zato što postoje razlike.
Evo, jel pristaje neko ovde da mi pošalje podatke o sebi sa sve JMBGom i potpisom? Ne? Pa što? Pa ako je istina da korišćenje interneta = prikazivanje svega o sebi celom svetu, onda kak'e veze ima ako na sve to ja dobijem i nečiji JMBG i potpis? Pa prosto, zato što nije to baš tako simplistički kako moderni geekovi i propagatori ''otvorenog sveta i uma'' propovedaju.
Prihvatanje da se koriste neke predatorske aplikacije i servisi (npr Android) do
neke mere NE znači automatski da korisnik pristaje da bude deo masovnog nadzora i kontrole i da njegovim podacima može da se trguje i igra kao da je neki predmet. Mora da postoji linija koja se ne sme preći. E ako države dopuštaju takvima previše, onda sam korisnik se postara da podaci jedne vrste ne mogu da se povežu sa podacima druge vrste.
Međutim,
što se tiče popisa, tu je malo drugačija priča. I mislim da na tom polju se malo preteruje sa pričom o privatnosti, jer Partija koja vlada ovim brlogom od zemlje ima prikupljene informacije o mnogim ljudima koje uredno skladišti i koristi. A ako o nekome i nema dovoljno, uvek može da povuče iz E-uprave i javnih spisa i arhiva. Tako da ako neko misli da će popisivač otkriti nešto što SNS već ne zna, ili
ne bi mogao da otkrije kad bi poželeo, mislim da greši. Naravno, besmisleno je presuditi dok ne vidimo sama pitanja popisa.
Od prirode pitanja zavisi i šta čovek treba da uradi odnosno šta da odgovori ili ne odgovori. Ako negde postoji spisak pitanja, voleo bih da ga vidim. Nisam stigao da ispratim tu priču oko popisa, jer u Srbiji da bi se čovek objektivno informisao, mora čovek da čita 20 izvora i da onda radi presek svih da bi došao do objektivne istine. A mene to smara sve više.