Šta je novo?

Izbori 2025

Tako se to radi pogotovo ovaj poslanik sa naočarima, a ne stalno građane guraju ispred. Oni prvi nek pokažu svojim primerom. I organizovane akcije podržavam, a individualni izlivi frustracija neće rešiti ništa. Naravno da narodni poslanici imaju pravo da uđu u skupštinu i da policija kao organ izvršne vlasti u tome ne sme da ih spreci. Polkcija ne sme bez razloga da legitimiše bilo koga! A ovde razloga nema. Narodne poslanike uz to ne sme da zadrži ili privede dok ne budu lišeni poslaničog imuniteta!

Oni su mogli da ih samo isprate do skupštine i to je maksimum njihovog postupanja prema poslanicima. Nikako da ih spreče da uđu. Čim su ušli dakle poslanici su.

Нек јави неко Ћацадији да не запоставе спортске теме, не може само инфо секција и физички Ћациленд....

Prilozi

• Tomash.jpg
    Tomash.jpg
    120,4 KB · Pregleda: 62
Na stranu to što štite kriminalce bez pitanja, oni i da je sve normalno u državi a poslanik se nalazi u neposrednoj blizini zgrade može samo da ga isprati ako ovaj ne želi da se legitimiše, ne mora. Ako je ušao u zgradu, gotovo. Ako nije e onda ima pravo da mu utvrdi identitet.

Ponavljam, ovo sve u normalnim uslovima. Ovde su uslovi odavno nenormalni.

Oni prvi put razgovaraju sa nekim. Kad im građani govore šta bilo ili im srednjoškolci oko 9 uveče dobacuju sa ograde. Ništa. Kao zaliveni. Boli ih uvo. A sad su lepo progovorili. 🙂 Hajde da progovaraju svaki dan. Ovo je akcija koja zaista ima smisla.

Polkcija ne sme bez razloga da legitimiše bilo koga!
Nažalost sme, jedan od zakona koji su progurali radikali, a mi smo samo ćutali.

Razlog je jednostavno - rutinska kontrola.

Zašto? Zato. Tipa nosiš plavu jaknu, mi smatramo da je sumnjivo.

Ne bi bilo glupo. Zašto bi bilo glupo? Kako ranije nije bilo glupo?

Cimaju ljude iz čista mira.

Dobro veče, opljačkana banka pre pet minuta na 300 metara odavde, molim dokumenta...

Dobro veče, izgledom ličite na osobu koja se na snimku vidi da je opljačkala banku, želimo da izvršimo proveru...

Itd. To je sve ok. Sa zadovoljstvom će svako pomoći policiji u radu.

Šta danas rade? Maltretiraju narod iz čista mira, a tamo gde su tone droge, tu ne diraju. Šta bi pronašli da izvedu svu policiju Srbije sad na ulice Beograda i pretresu sve ljude koji čekaju bus ili šetaju? Par buksni i da neko nije platio kaznu za nepropisno parkiranje. Baš strašno.

"Osnov sumnje" je skup činjenica koje posredno ukazuju da je učinjeno krivično delo ili da je određeno lice učinilac krivičnog dela

Oni su to batalili i uvalili pojam rutinska kontrola. A rutinska kontrola je sve. Šta god im padne na pamet. Nosiš tamno - sumnjiv si, kamulfiraš se u mraku... nosiš šareno - možda si hipik drogoš...

Pa tek onda sledi drugi deo da po toj gluposti i spominjanjem rutinske kontrole mogu da te legitimišu, ali ne i da vrše pretres, a gotovo uvek pretresaju.

Realno bilo bi glupo da ne sme.

Osnovana sumnja.
De jure - ne smeju.
De facto:

- Dobar dan, dokumenta molim vas
- Zašto?
- Lličite na traženo lice
- Koje?
- A pa to je poverljiva informacija. Ali ličite na traženo lice, Dačića mi, pa moram da vas legimitišem.

I tu se svaki spor završava.

Nego, vidim pored toga što napadaju i mlate obične ljude, neki su napali i novinarsku ekipu N1?

Šta kaže komšijski bastion pravde i demokratije EU na sve to?

A da... ne kaže ništa. Moraju hitno da odluče koliko još milijardi evra će da bace na oružja koja će biti uništena u Ukrajini i koliko miliona migranata osvajača će da puste sledeće godine... I koliko novih CO2 poreza da uvedu.

Uvek se oduševim kad vidim da ima ljudi koji na traženje dokumenata odgovori nekim pitanjem (npr. "Zašto?"). :ROFLMAO:

Što ih bude više koji budu govorili ,,zašto?", to će ih biti manje koji će govoriti ,,zašto?".

https://nova.rs/vesti/politika/naje...-istoj-adresi-u-dunavskoj-ulici-u-novom-sadu/

Neka objasne ovi "stručnjaci" koji se frljaju sa procentima na lokalnim izborima zašto uvek zaborave u svojim računicama da ukalkulišu i ovakve zakulisne radnje, pretnje i seljenje birača, plaćanje glasova.
Sve što živi u Kosjeriću je izašlo na izbore da glasa protiv nas, i opet je bilo više onih koji su glasali za nas

Malo sam detaljnije sada video šta je bilo sa poslanicima i nažalost moram da ponovim raniju tvrdnju, ali ovaj ću put biti baš direktan "Opozicija nam je debilna (ili potplaćena)".

Sve ovo je moglo da se uradi na način koji ne bi dozvolio ni gram zloupotrebe.

1. psovanje policajca
2. odbijanje legitimisanja
3. drsko ponašanje

Zašto? Da ih sutra (večeras) prozivaju po svojim medijima.

Tek ako bi im bilo uskraćen pristup glavnom ulazu bih počeo da ih psujem i gurkam se sa njima.

Cela opozicija, cela, treba sutra to isto da uradi. Da krenu peške kroz park, preko Trga - ne sme niko da im zabrani prolaz. Oni su izabrali legalan način borbe i to treba da forsiraju u svakom trenutku.

Mi smo zvanično za mirnu borbu, a i nemamo imunitet.

Treba da imaju opravdani razlog, ali je jasno da se to može zaobići ma šta da stoji u zakonu, kao razlog za proveru identiteta, a uz to svakako ne smeju maltretirati građane i zloupotrebljavati ovlašćenja.

@Beki u kom tačno zakonu stoji rutinska kontrola. Rutinska kontrola saobraćaja? Ne kažem da ne stoji nešto tog tipa i u zakonu o policiji ili možda slično široko postavljeno u smislu da mogu da legitimišu radi održavanja javnog reda i mira, što mu dođe na gotovo isto sa rutinska kontrola, ali gde to tačno stoji, jer se ja ne sećam?

Boldovao sam ti stav 10 koji je najbliži tome, tj. najšire postavljen razlog.

Zakon o policiji

Provera i utvrđivanje identiteta lica i identifikacija predmeta

Uslovi za proveru identiteta lica

Član 75

Provera identiteta lica primeniće se prema licu:

1) koje treba uhapsiti, dovesti, zadržati ili uputiti nadležnom državnom organu;

2) od kojeg preti opasnost koja zahteva policijsko postupanje;

3) nad kojim se obavlja pregled ili pretresanje ili se preduzimaju druge zakonom propisane mere i radnje;

4) koje se zatekne u tuđem stanu, objektu i drugim prostorijama ili u prevoznom sredstvu koje se pregleda i pretresa, ako je provera identiteta potrebna;

5) koje neovlašćeno prikuplja podatke o licu, objektu ili prostoru koje se bezbednosno štiti;

6) koje se zatekne na prostoru ili u objektu u kojem je privremeno ograničena sloboda kretanja, ako je provera identiteta potrebna;

7) koje prijavljuje izvršenje krivičnog dela ili prekršaja ili učinioce tih dela, odnosno pruža obaveštenja od interesa za rad policije;

8) koje svojim ponašanjem izaziva sumnju da je učinilac krivičnog dela ili prekršaja ili da ga namerava učiniti ili po svom fizičkom izgledu liči na lice za kojim se traga;

9) koje se zatekne na mestu izvršenja krivičnog dela ili prekršaja;

10) koje se nalazi na mestu na kojem je iz bezbednosnih razloga neophodno utvrditi identitet svih lica ili pretežnog broja lica;

11) za koje postoji opravdani zahtev službenih lica organa državne uprave, pravnih ili fizičkih lica.

Opravdanim zahtevom iz stava 1. tačka 11) ovog člana smatra se zahtev iz kojeg je vidljivo da su službenim licima takvi podaci neophodni za zakonito postupanje ili da je fizičkim licima povređeno neko pravo.

Policijski službenik dužan je da upozna lice sa razlogom provere njegovog identiteta.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, policijski službenik može uskratiti licu obaveštenje o razlozima provere identiteta ako prikuplja obaveštenja o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti i ako bi to moglo ugroziti postizanje cilja provere.

Uvek se oduševim kad vidim da ima ljudi koji na traženje dokumenata odgovori nekim pitanjem (npr. "Zašto?"). :ROFLMAO:

U Americi se oduševiš ili gde. Tek tamo ne bi smelo bez jasnog osnova sumnje.

Kod nas. Ako se ne varam, sličnih smo godina (nešto preko 40?).

Ja sam odrastao sa očekivanjem da kad ti pandur priđe, verovatno dobiješ lepe batine, pa se trudiš da se od istih izvučeš.
"Zašto hoćeš moju ličnu kartu" se nekako ne uklapa u to.

@roger34 ti si odrastao u vreme rizlu imaš, ličnu kartu nemaš 😊

Mislim da je uljudno pitati za razlog zaustavljanja i identifikacije. Pogotovo ako ništa ne ukazuje da bi trebalo to da radi. I ne bi trebalo da imamo strah od toga. A da ima svakakvog postupanja sa njihove strane, ima. Svi su doživeli barem jedno negativno iskustvo. Pogotovo kad nisu snimani ili ako nemaš javnost da te štiti ili nekog da kasnije posvedoči, to svakako stoji. Ali nije smešno. 🙂

Treba da imaju opravdani razlog, ali je jasno da se to može zaobići ma šta da stoji u zakonu, kao razlog za proveru identiteta, a uz to svakako ne smeju maltretirati građane i zloupotrebljavati ovlašćenja.

@Beki u kom tačno zakonu stoji rutinska kontrola. Rutinska kontrola saobraćaja? Ne kažem da ne stoji nešto tog tipa i u zakonu o policiji ili možda slično široko postavljeno u smislu da mogu da legitimišu radi održavanja javnog reda i mira, što mu dođe na gotovo isto sa rutinska kontrola, ali gde to tačno stoji, jer se ja ne sećam?

Boldovao sam ti stav 10 koji je najbliži tome, tj. najšire postavljen razlog.

Zakon o policiji

Provera i utvrđivanje identiteta lica i identifikacija predmeta

Uslovi za proveru identiteta lica

Član 75

Provera identiteta lica primeniće se prema licu:

1) koje treba uhapsiti, dovesti, zadržati ili uputiti nadležnom državnom organu;

2) od kojeg preti opasnost koja zahteva policijsko postupanje;

3) nad kojim se obavlja pregled ili pretresanje ili se preduzimaju druge zakonom propisane mere i radnje;

4) koje se zatekne u tuđem stanu, objektu i drugim prostorijama ili u prevoznom sredstvu koje se pregleda i pretresa, ako je provera identiteta potrebna;

5) koje neovlašćeno prikuplja podatke o licu, objektu ili prostoru koje se bezbednosno štiti;

6) koje se zatekne na prostoru ili u objektu u kojem je privremeno ograničena sloboda kretanja, ako je provera identiteta potrebna;

7) koje prijavljuje izvršenje krivičnog dela ili prekršaja ili učinioce tih dela, odnosno pruža obaveštenja od interesa za rad policije;

8) koje svojim ponašanjem izaziva sumnju da je učinilac krivičnog dela ili prekršaja ili da ga namerava učiniti ili po svom fizičkom izgledu liči na lice za kojim se traga;

9) koje se zatekne na mestu izvršenja krivičnog dela ili prekršaja;

10) koje se nalazi na mestu na kojem je iz bezbednosnih razloga neophodno utvrditi identitet svih lica ili pretežnog broja lica;

11) za koje postoji opravdani zahtev službenih lica organa državne uprave, pravnih ili fizičkih lica.

Opravdanim zahtevom iz stava 1. tačka 11) ovog člana smatra se zahtev iz kojeg je vidljivo da su službenim licima takvi podaci neophodni za zakonito postupanje ili da je fizičkim licima povređeno neko pravo.

Policijski službenik dužan je da upozna lice sa razlogom provere njegovog identiteta.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, policijski službenik može uskratiti licu obaveštenje o razlozima provere identiteta ako prikuplja obaveštenja o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti i ako bi to moglo ugroziti postizanje cilja provere.

Znači, u suštini ni ne mogu.

Ono što ja znam jeste da kad sam bio klinac za vreme vlasti DS-a, uvek su precizno navodili zašto traže ličnu i realno se uvek nešto desilo u blizini, tipa pljačke banke.

Onda su došli radikali i uveli taj neki novi zakon o policiji i onda su samo krenuli da saleću bez razloga, ako i pitaš, kažu - rutinska kontrola.

Onda sam negde po reditima ili tako negde video da se svima to dešava i ljudi su navodili da danas mogu da te smaraju eto tek tako. Nosiš žutu jaknu - narkoman, nosiš crnu - sumnjiv, krimos.

Međutim, očigledno da baš i ne mogu.

Jedno vreme su već počeli i ozbiljno i da me stresiraju i u isto vreme da mi idu na k*****, svako malo su smarali, iako, naravno, nemaju ništa da mi nađu.

Tad sam počeo i negde da ih i izbegavam i malo se cimam kad ih vidim jer realno je smoooor, još su me i pretresali što definitivno nemaju pravo, uz priče da mogu da me skinu golog.

Nije me niko zaustavio već jedno 4,5 godina, ali sad baš želim 😂 I baš da vidim kako ti zakoni funkcionišu. Tražiću baš da kažu konkretno, sad me baš zanima koji deo iz toga člana 75 će da navedi i da li znaju uopšte.

Odoh da šetam gradom sa nadom da će me zaustaviti 🤣

Ljudi u Srbiji (posebno starije generacije) nose istorijsko iskustvo iz SFRJ i kasnijih turbulentnih perioda, i to utiče na to kako doživljavaju policiju danas. Percepcija je često oblikovana prošlim iskustvima policijske kontrole i nepoverenjem u institucije. U socijalističkim državama, pa i SFRJ, policija i tajne službe su često bile povezane sa kontrolom društva, političkom kontrolom, autoritetom države nad pojedincem. Ovde se na policiju gleda kao na politički alat, a ne servis građana. Policija je često viđena kao „produžena ruka države“, a ne institucija u službi građanima. To utiče na kulturu poverenja i još se oseća.

Na zapadu je recimo potpuno drugačije. Policija mora imati dobar razlog da te legitimiše i navesti razlog. Trude se da budu profesionalni i ljubazni. Ako prekrše pravilo posledice su ozbiljne. Interne kontrole su stroge i sudovi brzo reaguju ako je došlo do nesavesnog postupanja. Njihova uloga je zaista pružanje usluge građanima, a ne zaštita stranke na vlasti.

Drug mi je pričao da je recimo u Švedskoj (i generalno na zapadu) sasvim normalno da pozoveš policiju i kažeš da si otputovao negde. Naročito u manjim mestima. Onda oni povremeno obilaze. Ovde da neko to uradi misli li bi da zove da ih sprda i zalupili bi mu slušalicu.

Drug mi je pričao da je recimo u Švedskoj (i generalno na zapadu) sasvim normalno da pozoveš policiju i kažeš da si otputovao negde. Naročito u manjim mestima. Onda oni povremeno obilaze. Ovde da neko to uradi misli li bi da zove da ih sprda i zalupili bi mu slušalicu.
Pa ko je ovde lud da to uradi, vidiš da su pod fantomkama isti oni što čukaju stanove preko leta :p

Prosečan gradjanin uopšte nema dojam da je policija u službi njegove sigurnosti. Nego dozivljava policajce kao neke sirovine koje nisu ni za sta drugo, pa hajde da budu policajci. Ne znam da li su vam nekada u zadnjih par godina lopovi ukrali nesto i da ste išli u policijsku stanicu da prijavite - onda znate o čemu se radi.

Vrh