Šta je novo?

Izbori 2025

gazenje.png

Узео сам податке са парламентарних избора 2023 да видим како ствари стоје, тј како су стајале тада, да се размисли о томе како победити:

Сви они који су сада на власти и за кога мислим да би сарађивао са њима су узели 2.277.472 гласова. Ту су снс, спс, срс, несторовић.
Опозиција и они за које верујем да јесу, односно који су гласали и опет би гласали за опозицију су узели 1.172.348 гласова. Ту су спн, дсс/покс, дјб/тадић, народна странка.
Гласове заветника/двери нисам урачунао јер би по мом мишљењу ишли пола пола.
Нисам рачунао неке са мањим бројем гласова као ни мањине јер се они увек приклоне већини, која год то била.

Дакле разлика је неких 1.1 милион гласова. Сам снс је тада освојио 1.783.701 глас, што значи да су остали учествују са око пола милиона гласова.

Чак да ти остали пређу на страну опозиције опет снс има коју десетину хиљада гласова више.

На тим изборима је гласало 58.77% бирача.
Да опозиција успе да доведе свежих 10% гласова, то је око 650.000. Само по себи није довољно.

За победу је потребно нешто од следећег а највероватније комбинација свега наведеног:

1. Узети добар део бирача власти. Ту би велику улогу имао СПС и неки мањи играчи као Стаматовић;

2. Анимирати више од 10% свежег гласачког тела;

3. Да ниједан опозициони глас који сам рачунао не заврши испод црте;

4. Да се изборна крађа сведе на минимум (не више од 3%).

Треба додати и биолошки фактор:

Ако кажемо да нас је 50.000 мање сваке године и да узмемо да је од тога 40.000 гласача власти и 10.000 опозиције,
и ако кажемо да сваке године има нових 60.000 гласача од којих је 40.000 за опозоцију а 10 за власт уз 10.000 незаинтересованих,

То је 30.000 хиљада гласача мање за власт и 30.000 хиљада више за опозицију, од 2023. до данас је то 60.000 мање за власт и 60.000 више за опозицију.

Укупно 120.000 у корист опозиције, није много али може бити пресудно.

Узевши све ово у обзир, делује да ће много зависити од тога колико ће гласача власти променити страну или апстинирати. Можда грешим.

Једно је сигурно, борба није лака и не сме се помишљати да су они већ готови.

Да додам још и ово, чак и кад се победи, а ваљда хоће, треба видети како живети са 2 милиона људи који су гласали за све ово што чини власт.

Ево ме! :)

- ОСУЛИ СУ СЕ. Именују власнике стр-а у надзорне одборе, враћају раније хапшене тешке криминалце на позиције, користе функционере као батинаше. Буквално, немају довољно људи у том средњем, оперативном слоју.
- ПАРЕ ИМ ПРЕСУШУЈУ. Скоро неограничени извори финансирања нису одрживи на дужи рок, јер ништа није као што је било, привреда је опрезнија, јавна предузећа очерупана, а одржавање лојалиста је све скупље.
- КАМПАЊА ЈЕ ОГОЉЕНА. Искључиви циљ им је задржавање постојеће тврде базе, тзв. једнозубља. То је изузетно ризично, јер су потпуно одустали од свих осталих циљних група.
- ЦРНИ ЛАБУД. Ђаво је поменуо да се студенти надају и прижељкују још неку катастрофу, како би повратили енергију, и свалили кривицу на власт, назвавши то споља изазваним трагедијама у циљу рушења власти. Чемерно и јадно је на шта смо спали у том смислу, да се очигледан јавашлук и корупција тако правдају. Не дај боже да се нешто трагично деси, али ови лудаци су посејали толико срања, да сваки дан неки пут, кров, пруга, штагод прсне...
- ПЛАШЕ СЕ. Све више се прича о дану после, транзицији и последицама. Верујем да доста њих има излазне стратегије у виду нагодби, признања, сведока сарадника. Питање је тренутка када ће тај балон експлодирати, и кренути међусобни фајт.
- ТАЈМИНГ. Тренд подршке студентима је у благом опадању. Потребна је измена стратегије пред изборе (лидер, артикулација, уједињење свих актера), а за то треба времена. Уверен сам да ће преовладати рацио, јер се ради о сувише великој шанси читаве генерације. Ђаво управо купује време мислећи да ће се десити све супротно, али ни њему предуго одлагање не иде у прилог. Моје мишљење је да обе стране верују да је идеално одржати изборе у октобру/новембру.
- МАСА И ЕНЕРГИЈА. По неким опскурним статистичарима, сви протести на Свету који су скупили преко 3.5% популације на једном протесту су успели. Ми смо то пребацили ихахај 14.3. и 15.3. а о енергији и жељи да не говорим. Енергија може да се гуши и потискује, али ће се само вратити у још жешћој ерупцији.
- МЛАДОСТ. Рекао сам на почетку, 100,000 напаљених студената>1,000,000 баба. 2,000,000 нас обичних људи>10,000 батинаша лојалиста, 1,000 најбољих професора, глумаца, академика, спортиста>1,000 шефова мафије, парацркве, секташа и емоционално и социјално хендикепираног хулигана у покушају, у кога се уселио шејтан лично. Пашће на свом терену, на изборима, које неће моћи да покраде.
Bravo @GOJE dobra analiza, ohrabruje iako je pitanje kad ce puknuti, ali gruvamo

, jesi video @astrodule kako se tesi, a ne kao ti, odmah da se obesim... :)

@Novosadjanin mislim da su studenti pokrenuli mnogo apsitinenata, a da im je tako " klackalica" raspisali bi oni, nego postoji mogucnost velikog poraza, a zamisli da ne mofu da formiraju vecinu pa ispliva haos...
Nekako ovo nije normalna stranka jer ne daju vlast, znaju sta moze da se vidi, a ne mogu da dobiju legalno, opet i kad pokradu sledi novi talas protesta i zato ne daju. Nema u NS za mesne zajednice, a kamoli parlamentarni.

Mislim da 2mil koji glasaju za njega bi brzo promenili misljenje samo da se rts oslobodi.

Snaga i slabost ove vlasti je izgleda to sto ne smeju jednu kariku da puste...zamisli da radi REM, ili RTS, ili jača opozicija? Ili ministar koji nije pod kontrolom?
Zazo nema promena, ali kad jednom puknu bice zanimljivo.

Ja generalno o izborima ne bih mnogo jer jos nisu studenti usli u kampanju, alinda ne treba podcenjivati sns kad jednom raspise to da. Ima podrsku EU, to je dovoljno jezivo.

Узео сам податке са парламентарних избора 2023 да видим како ствари стоје, тј како су стајале тада, да се размисли о томе како победити:

Сви они који су сада на власти и за кога мислим да би сарађивао са њима су узели 2.277.472 гласова. Ту су снс, спс, срс, несторовић.
Опозиција и они за које верујем да јесу, односно који су гласали и опет би гласали за опозицију су узели 1.172.348 гласова. Ту су спн, дсс/покс, дјб/тадић, народна странка.
Гласове заветника/двери нисам урачунао јер би по мом мишљењу ишли пола пола.
Нисам рачунао неке са мањим бројем гласова као ни мањине јер се они увек приклоне већини, која год то била.

Дакле разлика је неких 1.1 милион гласова. Сам снс је тада освојио 1.783.701 глас, што значи да су остали учествују са око пола милиона гласова.

Чак да ти остали пређу на страну опозиције опет снс има коју десетину хиљада гласова више.

На тим изборима је гласало 58.77% бирача.
Да опозиција успе да доведе свежих 10% гласова, то је око 650.000. Само по себи није довољно.

За победу је потребно нешто од следећег а највероватније комбинација свега наведеног:

1. Узети добар део бирача власти. Ту би велику улогу имао СПС и неки мањи играчи као Стаматовић;

2. Анимирати више од 10% свежег гласачког тела;

3. Да ниједан опозициони глас који сам рачунао не заврши испод црте;

4. Да се изборна крађа сведе на минимум (не више од 3%).

Треба додати и биолошки фактор:

Ако кажемо да нас је 50.000 мање сваке године и да узмемо да је од тога 40.000 гласача власти и 10.000 опозиције,
и ако кажемо да сваке године има нових 60.000 гласача од којих је 40.000 за опозоцију а 10 за власт уз 10.000 незаинтересованих,

То је 30.000 хиљада гласача мање за власт и 30.000 хиљада више за опозицију, од 2023. до данас је то 60.000 мање за власт и 60.000 више за опозицију.

Укупно 120.000 у корист опозиције, није много али може бити пресудно.

Узевши све ово у обзир, делује да ће много зависити од тога колико ће гласача власти променити страну или апстинирати. Можда грешим.

Једно је сигурно, борба није лака и не сме се помишљати да су они већ готови.

Да додам још и ово, чак и кад се победи, а ваљда хоће, треба видети како живети са 2 милиона људи који су гласали за све ово што чини власт.

Моја груба процена, ако је веровати мајској анкети НСПМ и демографских података, је да опозицију (студенте + класичну) подржава

5:1 млађих од 40,
2:1 40-60 година

а режим

~2:1 старијих од 60.

У Србији сваке године умре око 90.000-100.000 људи и то 90% преко 60 година. Узимајући у обзир и заступљеност подршке међу младима и број људи који стекну гласачко право сваке године, рекао бих да режим сваке године губи око 37.000-40.000 гласача услед чистих природних демографских промена а да опозиција добија око 22.000.

Опет, ако су ти подаци НСПМ реални, значи да ће 2027. удружени око режима имати 33% подршке а удружена опозиција 45%. Неке 2031. би удружени око режима имали 31% а опозиција 47% и тако даље.

Сад, могуће је да су ти подаци нереални и пренадувани, да одговори на анкету не би били једнако преведени у стварност услед уцена и крађе гласова но ипак је очигледно да студенти јесу активирали значајан број гласача који иначе не би гласао што је ближе да изједначи терен. Мени то није толико нереално када се узме да је већ на градским изборима у Београду и Нишу режим изгубио и то пре надстрешнице и свега овога. У Косјерићу и Зајечару смо већ били ближе 50%-50% што је драстично другачије од 2023.

Такође, 2016. године Вучић и Дачић са својим сателитима остварују 66% гласова, 2023. остварују 54%. То је колапс од 12% подршке режиму за само 7 година, и без свих ових скандала и активизације народа против режима. Верујем да се подршка свим званичним режимским странкама колективно урушила и да уз уцене и крађу гласова у најбољем случају могу да извуку неких 45% на следећим изборима, са тенденцијом даљег пада.

Сад, ти Несторовића и Јовановића рачунаш као лажну опозицију што је легитимно али људи за њих гласају јер их сматрају опозицијом, не зато што подржавају режим. У случају као у Косјерићу где би била уједињена опозициона листа против режимске, Несторовић и Јовановић би морали или да се приклоне опозицији или сами себи саботирају подршку. Ако си у праву и они су фул лажна опозиција која ће се као таква показати на изборима (што верујем да би), онда ће на следећим изборима режим једва преживети уз њихову помоћ на републичком нивоу. Али ће свеједно изгубити сијасет места јер у Београду, Нишу, Новом Саду итд. је подршка сад пала толико ниско да их ни Несторовић и Јовановић не могу спасити.

А издаја гласачког тела може да се спроведе само једном, Шапић је највећи део својих гласача већ изгубио, тако би и Јовановић и Несторовић и на следећим парламентарним изборима би колективно отишли на сметлиште историје. Штавише, рекао бих да је Шапић био већа штета по режим него корист и да је Вучић горко зажалио што је придобио његове гласове.

То је по мени неки најреалистичнији сценарио, парцијално ослобођење земље као Турске и Мађарске на следећим изборима а онда остварење превласти на оним иза. То додуше зависи од активизације гласачког тела и превасходно студентске листе која мора да буде носилац промена.

И да, ја СПС не бих рехабилитовао ни придобијао, искористио би што су слаба тачка режима и ударио највише на њих. Ако је њима подршка стварно пала на 5% онда су већ близу да падну испод цензуса и приморају СНС да купљене гласове троши на њих. Тиме би режим остао само на СНС и тих пар зомби странки које вештачки држи изнад цензуса трошећи своје уцењене гласове + лажна опозиција на коју рачуна да ће радити у његову корист када поклекне

Да не дужим још више, мислим да је ово машинерија која убрзано пуца по шавовима и да Вучић губи конце у рукама које је имао као и стручњаке који су били на његовој страни, све ће бити већи карамбол у вођењу државе, све већи скандали и све већи покушаји да криминалним методама држе власт што ће само више распаљивати народ против њих и коштати их подршке. Раније су из криза излазили тако што поклекну пред народом и рачунају да ће народ заборавити па су и тако губили драстично подршку. Сада терају инат, иду из грешке у грешку и још више распаљују народ против себе. Гажења, насиље, хапшења, пожари, Ужице, колапс трамвајског саобраћаја итд. итд.

Нека 2031. је последња година где ја могу да замислим да они мирним путем задрже икакву парламентарну већину, све ван и око тога је отворена војна диктатура за коју сумњам да могу да изнесу из простог разлога што она захтева јаку и организовану државу а њихова се већ распала. Једноставно, не можеш имати И анархију И диктатуру

Bez 75% izlasnosti teško. Imamo statističara @Henry_Chinasky, on ima solidne procene.
Посматрајући само бројеве, та излазност је за 17% већа од претходне. То је 1.105.000 гласова.

Да кажемо да су сви они опозиционо настројени, опет не би било довољно за победу, било би близу егала.

Наравно постоји и друга страна где, ја се у ово не разумем само да нагласим, толики пораст у излазности долази након неких већих промена у друштву, што може да индикује и промену воље у бирачком телу власти. Отуда можда излазност од 75% може да значи и неке промене.

Изнео бих нешто што не иде у корист томе, наравно ово је само моје посматрање. Резултати у Косјерићу и Зајечару и како их пренети на републику.

Према интернету и википедији, просечна старост у Србији је 43.9 година, у Косјерићу 43,79 а у Зајечару 46,27 година.

Косјерић је имао излазност од 84.2% Власт је победила јако тесно.

Зајечар је имао излазност од 63.64%. Власт је имала лакшу победу.

Шта нам то говори:

1. Тамо где је старије становништво излазност је мања и иде у корист власти,
2. Чак ни излазност од скоро 85% не гарантује победу.

До наредних избора власт мора да се потруди да придобије поене код народа што последњим потезима нешто не делује да ради, осим отварања путева, уз то да пази да јој се не деси још нека катастрофа, што сумњам да ће избећи.

@Kailan хвала на твојим погледима и тумачењу података.

Само ми је недоумица на ког Јовановића ти мислиш? Оног из дсс сам сврстао у опозицију, тј његове гласаче а Чедине сам отписао као статистичку грешку.

Што се тиче Несторовића, можемо опет да се нађемо у ситуацији као за БГ изборе када је он својом одлуком да се не приклони никоме сачувао власт и донео поновљене изборе.

Да ли су његови гласачи рационални па ће гледати шта је паметније и за кога гласати или су чврстог уверења да је он и његова опција прави избор за њих, остаје питање.

На крају свега, зависи од тога какве листе и које колоне ћемо имати. Између осталог.

@Novosadjanin

Није потребно да се рачуна било шта у односу на резултате из 2023. ТА ПРОМЕНА СЕ ВЕЋ ДЕСИЛА, све је потпуно другачије. Формирана је ђаволска база од 2 милиона, и наша база (романтизовано је можемо назвати анђеоска, зар не) од 3 милиона гласача. Ето, толико је једноставно. На евентуалним изборима, свих 2 милиона 100% излази и гласа за њих, и постоји капацитет да украде/изманипулише/намакне још 300,000/400,000. То је апсолутни плафон. Помињао сам какав је тренд и каква су очекивања на овој нашој страни. Уз памет и квалитетан рад, може да се рачуна на све, а уз поделе, шибицарење и сујету, долазимо на егал, а сви знамо како се то завршава. Кад кажем сујета, не мислим на опозиционе лидере - они се ништа не питају, и неће имати избора. Дакле, мислим на студентски покрет, који хитно мора да промени стратегију, именује лидера и начела који ће да окупе нашири могући јединствени фронт, и онда нема зиме.

Zaboravljate predsedničke izbore na kojima jako teško može da nađe kandidata koji bi pobedio. A autoritarni vođa sigurno nije spreman da sa nekim deli vlast. Osim toga pobeda opozicionog kandidata na predsedničkim izborima je psihološki momenat kada vlas gubi legitimitet uprkos većini u skupštini. Slično kao što se desilo na izborima 2012.

Уз памет и квалитетан рад, може да се рачуна на све,
Da li da budem opet pesimista? :)

To podrazumeva da ova opozicija koja je na "anđeoskoj" strani već juče krene po celoj Srbiji i da angažuje sve odbornike i poslanike da idu po selima i predgrađima, a ne da postave štandove samo u centru grada.

Pripremiti materijal o svim pljačkama, obećanjima sa posebnim akcentom na tu sredinu gde se nalaze u tom trenutku (recimo Borča i sva obećanja o kanalizaciji)

Pa sve te stranke imaju par svojih ljudi u svakoj opštini, svakom selu, jedino im treba poslati taj materijal i to deliti ljudima. Tu su takođe i studenti. I svi da se pojave tamo bez stranačkih obeležja.

Šta se čeka sa tim?

Тај који је веровао 4 изборна циклуса да ће добити канализацију на левој обали Дунава, ће и даље гласати ђавола, јер спасава државу од усташа. Нема ту помоћи. А и не треба да буде. Лоптица је на студентском покрету, који мора најхитније да се организује у јединствени фронт, уместо 100 раштрканих пленума, објави своју листу, лидере и начела, и позове све да стану иза њих.

Da li da budem opet pesimista? :)

To podrazumeva da ova opozicija koja je na "anđeoskoj" strani već juče krene po celoj Srbiji i da angažuje sve odbornike i poslanike da idu po selima i predgrađima, a ne da postave štandove samo u centru grada.

Pripremiti materijal o svim pljačkama, obećanjima sa posebnim akcentom na tu sredinu gde se nalaze u tom trenutku (recimo Borča i sva obećanja o kanalizaciji)

Pa sve te stranke imaju par svojih ljudi u svakoj opštini, svakom selu, jedino im treba poslati taj materijal i to deliti ljudima. Tu su takođe i studenti. I svi da se pojave tamo bez stranačkih obeležja.

Šta se čeka sa tim?
Čeka se sa tim jer je opozicija nesposobna/potkupljena i igra u službi vlasti.

Što se animacije po selima, manjim gradovima, niko nije bolji posao uradio od studenata. Da su izbori danas, on ne može imati 126 poslanika u Skupštini od onih koji ga pre izbora podržavaju. Problem su kupljeni i ubačeni elementi koji će promeniti stranu nakon izbora.

Što se tiče odnosa penzioneri/mladi. Godišnje umre oko 100k, a u birački spisak uđe 65k. Već sad se može reći da je prošlo 2 godine (jer još uvek nemamo raspisane izbore, a za prošle je birački spisak zaključan pre decembra).
Kod penzionera/mladi se izostavlja onaj deo da svake godine bez obzira koliko ljudi umre deo građana prelazi u kategoriju stari (najviše se odnosi na mentalni deo). Danas imate situaciju da su ljudi koji su početkom 90ih bili dvadesetogodišnjaci i bili opozicionari (i duhom I telom) prešli na stranu vlasti, ako ne otvoreno a onda gde se vrti priča o stabilnosti i potrebi da se ništa ne menja.

Nakon nadstrešnice sledeći događaj koji će smanjiti broj glasača vlasti, a povećati opozicije, jeste Rio Tinto. Sve i da taj projekat ima korist za Srbiju u milijardama, politički/pr on je samoubistvo. I ne može da se ispinuje u kratkom roku. Posmatrajte to kao da neko zagovara nuklearnu energiju 1990.
Znači da je samo potrebno da krene da kopa pre sledećih izbora.

Ako predesdničkih ne bude pre 2025. i ako ga režim dovoljno isprovocira da se politički angažuje, Đoković je taj koji bi te izbore dobio bez obzira ko mu je kandidat. Verovatnoća za ovaj scenario je mala, ali postoji.

@GOJE , mač sa dve ostrice. Studenti zele da pri raspisivanju izbora izađu sa listom i zaštite imena ,ali je jasno i da treba neka organizacija unutar fakulteta ( ono sto je mene brinulo najvise da su prosto odustali, povukli se itd) Nisu, znam, ali valjda sad jednostavno ljudi uzimaju predah. ( mislim da je zato i krenulo demontiranje Sajma sada, kada u BG ima malo ljudi)

I jos nesto povodom tih njegovih 2mil ljudi, kad se oseti da je kraj na vidiku, mnogi se sklanjaju intakticki povlace. 99' nije bilo interneta i razmene informacija pa je JUL i SPS svoje clanove drzao u ubeđenju da su nepobedivi, ali kada se vlast promenila podrska je brzo opala.

Uz dobru predizb.kampanju, greske koje pravi AV (pravimo puteve, zgrade, a ljudi to ne jedu), moze mu se osuti to gl.telo i to najvise onih koji su iz koristi uz njega zbog posla i privilegija ( sunce ti poljubim, oni 12g.vladaju a da narod ucene, obmanu i ponude korist)

Ovo sto pominje @zekagradjevinar , meni se sve cini da cemo morati na ovaj nacin da se borimo ali bolesnik nece dati ni te izbore.

@duke23 Studenti nisu obišli više od 100 sela, a ja pričam o celoj Srbiji.

Šetnje po Srbiji su sigurno imali ogroman značaj da ti ljudi iz sela gde su studenti prolazili vide ko su ti studenti, da to nisu neki plaćenici kako ih nazivaju po medijima.

Ali čak i tada neki i dalje ne mogu da razumeju da se neke stvari ne rade zbog para, nego iz ubeđenja i to niko od SNS-ovaca ne može da shvati.

Mora se u svaki kutak Srbije doći lično, svako predgrađe, svako selo. Pa evo Kosjerić, pa samo ja znam za par sela ka Vardi gde treba delovati, a ne verujem da su studenti imali štandove u Vardi, Makovištu, pa čak ni u poznatijoj Seča reci (ako grešim, ispravite me)

У тих 50К пола је емиграција, где је однос гласача верујем 80:20 на штету Муслиуа (и то оптимистично по њега). Уз то, то је нето емиграција, значи да је одлив већи (и да претпоставимо да остане овај однос 90:10). Улазе Бангладешани и сл који немају право гласа (мада верујем да ће Муслиу и то покушати да искористи у неком тренутку, ако већ није).

@duke23 Studenti nisu obišli više od 100 sela, a ja pričam o celoj Srbiji.

Šetnje po Srbiji su sigurno imali ogroman značaj da ti ljudi iz sela gde su studenti prolazili vide ko su ti studenti, da to nisu neki plaćenici kako ih nazivaju po medijima.

Ali čak i tada neki i dalje ne mogu da razumeju da se neke stvari ne rade zbog para, nego iz ubeđenja i to niko od SNS-ovaca ne može da shvati.

Mora se u svaki kutak Srbije doći lično, svako predgrađe, svako selo. Pa evo Kosjerić, pa samo ja znam za par sela ka Vardi gde treba delovati, a ne verujem da su studenti imali štandove u Vardi, Makovištu, pa čak ni u poznatijoj Seča reci (ako grešim, ispravite me)

Tačno, ali pričamo o 6 meseci. Nisu mogli sve da obiđu, ali i to je bilo dovoljno da u Kosjeriću odlučuje dvadestak glasova.
Prvo su probuđeni manji gradovi, za nadati se da će to biti urađeno i sa selom.

Studenti zele da pri raspisivanju izbora izađu sa listom i zaštite imena ,ali je jasno i da treba neka organizacija unutar fakulteta
Do 2027. će visoko obrazovanje biti privatizovano, a većina studenata će biti iz Pakistana.

Već je počelo urušavanje državnih fakulteta novim pravilom za rangiranje kandidata.

2027. studentske liste neće biti.
Svakako mislim da ne bi bilo promišljeno glasati za ujedinjenu listu "rušimo Hulju" bez da se izjasne o važnim pitanjima šta posle Hulje.

To je recept da kasnije dobijemo novog Hulju.

Da se danas održavaju izbori, u scenariju u kojem na izbore izlaze samo studentska lista (lista profesora, radnika, poljoprivrednika, stručnjaka, podržanih od strane studenata), pokret na čelu sa Aleksandrom Vučićem (SNS, SPS, Zavetnici) i stranke manjina, 54.8 odsto građana Srbije bi glasalo za studentsku listu, dok bi za Vučićevu listu glasalo 42,1 odsto.

Onda ima opcija B, gde je razlika toliko mala da zašto uopšte rizikovati? Već sad je jasno da neće tako biti i da neće svi izaći zajedno, tako da samo preti da ostanu ispod cenzusa.

Takođe, ukoliko bi celokupna opozicija (građanska i „desna“, Kreni-promeni, dr Milić i dr Nestorović) izašla ujedinjena na izbore, osvojila bi 10,2 odsto, studentska lista – 45,9, a pokret na čelu sa Aleksandrom Vučićem još manje nego u prvoj varijanti – 41,4 odsto, pokazuju najnovija istraživanja u koje je Danas imao uvid.

Vrh