Bravo @GOJE dobra analiza, ohrabruje iako je pitanje kad ce puknuti, ali gruvamoЕво ме!
- ОСУЛИ СУ СЕ. Именују власнике стр-а у надзорне одборе, враћају раније хапшене тешке криминалце на позиције, користе функционере као батинаше. Буквално, немају довољно људи у том средњем, оперативном слоју.
- ПАРЕ ИМ ПРЕСУШУЈУ. Скоро неограничени извори финансирања нису одрживи на дужи рок, јер ништа није као што је било, привреда је опрезнија, јавна предузећа очерупана, а одржавање лојалиста је све скупље.
- КАМПАЊА ЈЕ ОГОЉЕНА. Искључиви циљ им је задржавање постојеће тврде базе, тзв. једнозубља. То је изузетно ризично, јер су потпуно одустали од свих осталих циљних група.
- ЦРНИ ЛАБУД. Ђаво је поменуо да се студенти надају и прижељкују још неку катастрофу, како би повратили енергију, и свалили кривицу на власт, назвавши то споља изазваним трагедијама у циљу рушења власти. Чемерно и јадно је на шта смо спали у том смислу, да се очигледан јавашлук и корупција тако правдају. Не дај боже да се нешто трагично деси, али ови лудаци су посејали толико срања, да сваки дан неки пут, кров, пруга, штагод прсне...
- ПЛАШЕ СЕ. Све више се прича о дану после, транзицији и последицама. Верујем да доста њих има излазне стратегије у виду нагодби, признања, сведока сарадника. Питање је тренутка када ће тај балон експлодирати, и кренути међусобни фајт.
- ТАЈМИНГ. Тренд подршке студентима је у благом опадању. Потребна је измена стратегије пред изборе (лидер, артикулација, уједињење свих актера), а за то треба времена. Уверен сам да ће преовладати рацио, јер се ради о сувише великој шанси читаве генерације. Ђаво управо купује време мислећи да ће се десити све супротно, али ни њему предуго одлагање не иде у прилог. Моје мишљење је да обе стране верују да је идеално одржати изборе у октобру/новембру.
- МАСА И ЕНЕРГИЈА. По неким опскурним статистичарима, сви протести на Свету који су скупили преко 3.5% популације на једном протесту су успели. Ми смо то пребацили ихахај 14.3. и 15.3. а о енергији и жељи да не говорим. Енергија може да се гуши и потискује, али ће се само вратити у још жешћој ерупцији.
- МЛАДОСТ. Рекао сам на почетку, 100,000 напаљених студената>1,000,000 баба. 2,000,000 нас обичних људи>10,000 батинаша лојалиста, 1,000 најбољих професора, глумаца, академика, спортиста>1,000 шефова мафије, парацркве, секташа и емоционално и социјално хендикепираног хулигана у покушају, у кога се уселио шејтан лично. Пашће на свом терену, на изборима, које неће моћи да покраде.
Узео сам податке са парламентарних избора 2023 да видим како ствари стоје, тј како су стајале тада, да се размисли о томе како победити:
Сви они који су сада на власти и за кога мислим да би сарађивао са њима су узели 2.277.472 гласова. Ту су снс, спс, срс, несторовић.
Опозиција и они за које верујем да јесу, односно који су гласали и опет би гласали за опозицију су узели 1.172.348 гласова. Ту су спн, дсс/покс, дјб/тадић, народна странка.
Гласове заветника/двери нисам урачунао јер би по мом мишљењу ишли пола пола.
Нисам рачунао неке са мањим бројем гласова као ни мањине јер се они увек приклоне већини, која год то била.
Дакле разлика је неких 1.1 милион гласова. Сам снс је тада освојио 1.783.701 глас, што значи да су остали учествују са око пола милиона гласова.
Чак да ти остали пређу на страну опозиције опет снс има коју десетину хиљада гласова више.
На тим изборима је гласало 58.77% бирача.
Да опозиција успе да доведе свежих 10% гласова, то је око 650.000. Само по себи није довољно.
За победу је потребно нешто од следећег а највероватније комбинација свега наведеног:
1. Узети добар део бирача власти. Ту би велику улогу имао СПС и неки мањи играчи као Стаматовић;
2. Анимирати више од 10% свежег гласачког тела;
3. Да ниједан опозициони глас који сам рачунао не заврши испод црте;
4. Да се изборна крађа сведе на минимум (не више од 3%).
Треба додати и биолошки фактор:
Ако кажемо да нас је 50.000 мање сваке године и да узмемо да је од тога 40.000 гласача власти и 10.000 опозиције,
и ако кажемо да сваке године има нових 60.000 гласача од којих је 40.000 за опозоцију а 10 за власт уз 10.000 незаинтересованих,
То је 30.000 хиљада гласача мање за власт и 30.000 хиљада више за опозицију, од 2023. до данас је то 60.000 мање за власт и 60.000 више за опозицију.
Укупно 120.000 у корист опозиције, није много али може бити пресудно.
Узевши све ово у обзир, делује да ће много зависити од тога колико ће гласача власти променити страну или апстинирати. Можда грешим.
Једно је сигурно, борба није лака и не сме се помишљати да су они већ готови.
Да додам још и ово, чак и кад се победи, а ваљда хоће, треба видети како живети са 2 милиона људи који су гласали за све ово што чини власт.
Посматрајући само бројеве, та излазност је за 17% већа од претходне. То је 1.105.000 гласова.Bez 75% izlasnosti teško. Imamo statističara @Henry_Chinasky, on ima solidne procene.
Da li da budem opet pesimista?Уз памет и квалитетан рад, може да се рачуна на све,
Čeka se sa tim jer je opozicija nesposobna/potkupljena i igra u službi vlasti.Da li da budem opet pesimista?
To podrazumeva da ova opozicija koja je na "anđeoskoj" strani već juče krene po celoj Srbiji i da angažuje sve odbornike i poslanike da idu po selima i predgrađima, a ne da postave štandove samo u centru grada.
Pripremiti materijal o svim pljačkama, obećanjima sa posebnim akcentom na tu sredinu gde se nalaze u tom trenutku (recimo Borča i sva obećanja o kanalizaciji)
Pa sve te stranke imaju par svojih ljudi u svakoj opštini, svakom selu, jedino im treba poslati taj materijal i to deliti ljudima. Tu su takođe i studenti. I svi da se pojave tamo bez stranačkih obeležja.
Šta se čeka sa tim?
Ако кажемо да нас је 50.000 мање сваке године и да узмемо да је од тога 40.000 гласача власти и 10.000 опозиције,
и ако кажемо да сваке године има нових 60.000 гласача од којих је 40.000 за опозоцију а 10 за власт уз 10.000 незаинтересованих,
@duke23 Studenti nisu obišli više od 100 sela, a ja pričam o celoj Srbiji.
Šetnje po Srbiji su sigurno imali ogroman značaj da ti ljudi iz sela gde su studenti prolazili vide ko su ti studenti, da to nisu neki plaćenici kako ih nazivaju po medijima.
Ali čak i tada neki i dalje ne mogu da razumeju da se neke stvari ne rade zbog para, nego iz ubeđenja i to niko od SNS-ovaca ne može da shvati.
Mora se u svaki kutak Srbije doći lično, svako predgrađe, svako selo. Pa evo Kosjerić, pa samo ja znam za par sela ka Vardi gde treba delovati, a ne verujem da su studenti imali štandove u Vardi, Makovištu, pa čak ni u poznatijoj Seča reci (ako grešim, ispravite me)
Do 2027. će visoko obrazovanje biti privatizovano, a većina studenata će biti iz Pakistana.Studenti zele da pri raspisivanju izbora izađu sa listom i zaštite imena ,ali je jasno i da treba neka organizacija unutar fakulteta