Šta je novo?

Izbori 2025

Pa i ja sam Labusa vidjao u Tempu na Vilinim vodama pre 10tak godina. Nemoj se zavaravati. Ljudi u majicama od 10e i farkama od 25e su puni ko Titanik. To je deo strategije da ne strce javno u Srbiji.

Сећам се кад ми је девојка која је била агент некретнина пре 20 година причала да је на закључење милионског уговора у еур (тадашње куповне вредности) за кућу и плац на Дедињу, власник дошао Југом и у пецарошким гуменим чизмама до колена. Причала у фазону који љаксе, а ја се мислим паметан лик...

...
или пример нашег лика кога сам упознао, за кога нисам сигуран да ли му је тежина у десетинама или сад већ у стотину М еур, кад нађе мајицу, кошуљу, панталоне које му одговарају, купи их 10 комада и то му траје деценију и преко, нема он времена да се смара са тим (што га потпуно разумем :ROFLMAO: )...

То што су усташтво, сељоберство и ћацизам толико раширени у Хрватској, па чак и инкорпорирани у темеље њихове државности и скоро свих политичких актера, не представља ми ни најмање задовољство нити утеху. Примећујем, чак, да нам доста завиде на овом нашем новом буђењу, и да прижељкују и сами тако нешто.

Hrvatski slučaj je poučan za nas. Njihova osnovna ideja kako da najzad dođu do prave državnosti je bila da budu veoma poslušni najjačoj stranoj sili, a da je iskoriste i kad oslabi i okrenu se sledećoj, tj budućoj najjačoj sili. Dakle neka vrsta lova u mutnom u kojoj postepeno za sebe osvajaju sve veći stepen nezavisnosti u okviru neke veće države ili imperije. Na kraju tog puta bi ih tobože čekala potpuna nezavisnost i prava državnost. To je oduvek bio plan.

Nevolja je što tako vaša politika više nimalo ne zavisi od vas. Pa su tako u nekom trenutku nabasali na Naciste kao nesumnjivo najjaču silu u tom vremenu. Što je onda značilo da moraju do kraja da prihvate i njihovu ideologiju jer će inače Hitleru izgledati kao samo još jedni "sumnjivi sloveni", pa ništa od koristi i dugoročnog plana nacionalne emancipacije. Ostatak priče znate. Tragovi u kulturi međutim uvek delimično ostaju, kao što vidimo i po ovakvim koncenrtima. Sad su, sedeći isti princip, u EU, pa ih opet niko više ni za šta bitno ne pita, iako se svet bukvalno rekonfiguriše pred njihovim očima, pa bi baš sada bilo VEOMA poželjno da oni sami sebi biraju poziciju, a ne da to neko drugi radi za njih.

I zato je neutralnost i ne ulaženje u suprostavljane vojne blokove za nas najbolja politika. Ako se opredelimo za neki blok koji je trenutno daleko od ispravog puta, uleteće nam i mnoge druge vrlo neprijatne stvari bez kojih bi zaista mogli.

Pricamo o coveku koji nam je svima duzan po 960 eur il koliko vec? Da smo zdravi u glavi hvatali bi za gusu njega dok ne kaze gde su pare s Kipra... i da nam uplati

1000044618.jpg

Dok šnjuvam po istraživanjima, nalazim i ovo. Videćemo kako će se menjati parametri i percepcije, s obzirom na procese koji su u toku. Kao i kod ostalog građanstva, razume se.

Understanding Multidimensional Security Perceptions Among Students in Serbia: The Role of Institutional, Socio-Economic, and Demographic Determinants of Sustainability

Scientific-Professional Society for Disaster Risk Management, Belgrade 2025

This study investigates and forecasts multidimensional security perceptions among Serbian university students, who are a particularly engaged and vulnerable demographic in transitional societies. It examines how demographic traits, socio-economic status, and levels of institutional trust and engagement shape students’ evaluations of security in everyday life. The study examines six primary dimensions of security perception: personal safety, safety at public events and demonstrations, perceived national threats, digital security and privacy, perception of emergencies and crises, and trust in institutions and security policies.
Descriptive statistics indicated moderate to moderately high overall perceived safety, with personal safety scoring the highest, followed by digital security and disaster preparedness. Lower scores were recorded for public event safety, perceived national threats, and, in particular, trust in institutional security policies.

Levičari generalno nisu podržavaoci ovih protesta koliko sam shvatio iz nekih priča sa njima. Misle da su zahtevi površni i moralistički, da se ne bave uzrocima problema (pozicija periferije kapitalizma, neokolonijalizam itd.).

Negde razumem zašto tako misle, ali ipak je to povlašćeno razmišljanje kad hoćeš sve ili ništa. Političke prilike se grade sporo i mučno. Iz ove pozicije nema revolucije.

Levičari generalno nisu podržavaoci ovih protesta koliko sam shvatio iz nekih priča sa njima. Misle da su zahtevi površni i moralistički, da se ne bave uzrocima problema (pozicija periferije kapitalizma, neokolonijalizam itd.).

Negde razumem zašto tako misle, ali ipak je to povlašćeno razmišljanje kad hoćeš sve ili ništa. Političke prilike se grade sporo i mučno. Iz ove pozicije nema revolucije.
Sebe smatram levicarom i svestan sam dubljih problema koje imamo, ali mislim da svaki odrastao covek treba da razume da mi kao drzava i drustvo imamo gangrenu koja je prisla jako blizu vitalnim organima i ako se ne izborimo sa njom necemo ni imati prilike da se borimo za to da ne budemo bedna periferija kapitalizma.

I ja sam levičar ali nisam marksista. Moramo prvo da popravimo naše društvo i svrgnemo ovo zlo od SNS, SPS, SRS i njihovih satrapa.

Evo Zamurovića da ovekoveči nezavisnu republiku Zemun.

517409115_1249871776508550_5817638930525226129_n.jpg

Po meni je degutantno biti neutralan kada je propustima drzave ubijeno 16 ljudi, vecinom mladih, ali to je njima na cast...
Propustima državnog rukovodstva na raznim poljima desilo se loše svašta, a ne samo to.

Mislio sam neutralan sam u smislu (loše sam se izrazio), da ne pripadam ni jednima, ni drugima. Podržavam stranu koja se protivi aktuelnoj vlasti, jer sam protivnik iste i sam. Ima stvari koje mislim da rade pogrešno, ali delimo ideologiju.

Malo ko idelološki zaista podržava aktuelnu vlast. Da su sada izbori, vecina koja bi za njih glasala su u fazonu: ,, Ćuti, samo da ne dodje gori", pa iz tog razloga glasaju za istu. Kao u onom vicu: ,, Odvezite me, ali nemojte da terate komarce sa mene. -Zašto? -Doćiće drugi!"

A što je najgore, taj ulizičko-poltronski sistem koji vlada u strukturi akutuelne vlasti, vlada i u većini firmi, društvenih odnosa i još mnogo čemu.

I oko nekih stvari ne treba da se filozofira i razvlači pita, kao što mnogi ovde rade u želji da ispadnu pametni, neke stvari su proste i kao takve treba da se posmatraju. Ali i prosta stvar i tek kako može da bude veliki problem.

Ulizicko-poltronski sistem kao i mnoge druge stvari koje karakterisu sns nisu oni izmislili, to su hronicni problemi naseg naroda, ali su oni te stvari doveli do apsurdnih ekstrema i to mora hitno da se menja. Tragicno je i ironicno da mi umesto da polako menjamo neke stvari na bolje u deceniji relativne politicke i ekonomske stabilnosti, mi smo se srozali i tonemo sve brze.

Ulizicko-poltronski sistem kao i mnoge druge stvari koje karakterisu sns nisu oni izmislili, to su hronicni problemi naseg naroda, ali su oni te stvari doveli do apsurdnih ekstrema i to mora hitno da se menja. Tragicno je i ironicno da mi umesto da polako menjamo neke stvari na bolje u deceniji relativne politicke stabilnosti, mi smo se srozali i tonemo sve brze
Da razjasnim, politicke i ekonomske stabilnosti mahom usled faktora van nase kontrole

Vrh