Šta je novo?

Izbori 2025

Pored kriminalaca, krezublja i onog senilnog dela penzionera koji su iskreno glasali za SNS, podjednaku štetu Srbiji i njenoj političkoj sceni naneli su svi oni retardi koji od 2012. do početka ove decenije nisu hteli da izlaze na izbore ili su glasali za SNS "da bi kaznili žute", pa "kazniše" gonoreju glasanjem za HIV.

Ironično, danas su takvi najgrlatiji i najaktivniji po forumima i mrežama, sa svakodnevnim sejanjem pokliča tipa "IDEMO BRE!!!" i "SVI ISPRED SKUPŠTINE!!!"

Deset godina ladili klikere i svirali onoj stvari, prespavali sve moguće proteste, aktivizme i akcije a sad kad je sve nepovratno propalo i izgorelo, sad glume Napoleone i Če Gevare.

Posle kad propadne i ova smena, odnosno kad se izjalovi i ovo i sve ostane manje više isto, opet će da se pišu tešenja tipa "ovo je ljudi moji zato što nismo revoluciju sproveli do kraja, nadajmo se da nove generacije neće praviti tu grešku". A svojih 10-13 godina neaktivnosti, apatije i sviračine k... će opet da prećutkuju i ignorišu. I naravno, opet će da krive sve žive osim sebe i EU.

voleo bih da su nebitni, ali mislim da tu gresimo... pogotovo beogradjani
nama ne treba fifty fifty, nego 60/40. da kada ovaj proglasi pobedu, znamo da je izgubio, pa da idemo da se bijemo i evenutalno se pogine

Да али не постане човек Титиним пензионером по дифолту кад напуни 68 година већ је то специфична генерација која се сваке године потискује у гроб. Сваке године неких 60.000+ људи из те генерације умре а за гласање стаса 60.000 млади који нису одрастали у СФРЈ, не маре за РТС и који имају далеко нормалнији поглед на политику. О томе Дошљак прича

Људи који су имали 20 и нешто година у време када се интернет развијао сада већ газе педесете, то нису људи који ће се у следећој деценији, када се пензионишу, ослањати искључиво на ртс за информисање и то су људи који су се и сами махом борили против овог зла

Pa ja znam neke ljude koji su se borili protiv Miloševića, a danas su ćaci. Nema tu pravila.

Ne znam otkud optimizam da ce da se postuje zakon pri izbornom procesu i da ce neke institucije odjednom da rade svoj posao. Kad je proslo 1000 krsenja zakona ne vidim zasto ne bi i 1001.

Dodje izborno vece, obe strane proglase pobedu i sta onda? Zandarmerija sa platom 3500e ce da predje na stranu naroda? Vazi.

Код њих ништа. Ја то нисам ни написао. Они су небитни.

Бројчано су итекако битни. Ако АВ има захват од 85-90% у генерацијама 60+ може себи да "приушти" да има захват од 10-15% (ако и толико) у генерацијама 30- које су за трећину малобројније.

Odlična analiza.

I ima još jedna stvar - kada čovek ode u penziju (ne svi ali većina koje znam) vrlo brzo prihvata njihov pogled na svet.
Мој отац има 70 година. Деведесетих на сваком протесту. Губитник транзиције. За време жутих изгубио 12 година радног стажа. Пензија уништена. Гади се СНСа и Вучића.

Бројчано су итекако битни. Ако АВ има захват од 85-90% у генерацијама 60+ може себи да "приушти" да има захват од 10-15% (ако и толико) у генерацијама 30- које су за трећину малобројније.
Има захват од око 70%, а не 90%, у генерацијама 65+. И то је константа, неће се променити. А у генерацији 18-30г. има захват на нивоу статистичке грешке, негде око 5%. И то је доказано истраживањима. До сада те генерације су биле аполитичне и немотивисане за излазак на изборе. А сада су набријане.

Ви као да сте преспавали претходну годину, аман.

P.S

Znao sam jednog sada pokojnog, koji je da li jednom ili dvaput dao glas Naprdnom šljamu. Ali u onim prvim godinama i izborima, kada je bilo ključno, i kada su se vinuli u nebesa i uspostavili temelje za totalnu hegemoniju i doživotnu vladavinu.

Govorio je tad kako mrzi i ovu radikalštinu (bio je na svim protestima 90ih) ali moraju da se kazne žuti jer će samo tako biti bolje. Evo sad može odozgo da gleda plodove svojih izbora i odluka. Žuti se ili stopili u SNS ili se sunčaju po Kalifornijama, Černogorjima i Kiprovima. Đelić, Dinkić, Vlahović, Šutanovac, Cvetković... Stoli ih bojko za sve što su uradili, jer im ne fali ni dlaka s glave. A Srbija nepovratno uništena i srozana toliko da čak i kad jednog dana dođe kraj ovom režimu (tamo negde za 20 godina), zemlji, narodu i društvu će biti potrebno još 30 godina samo da se detoksikuju i oporave od svega što je ovaj šljam doneo ili pojačao loše do daske. A i to što nam ostane tada će biti raspala i zapuštena Srbija, sa 2-3 miliona Srba i morem nagomilanih problema, truleži i dugova.

Poslednja izmena:
Генерално перцепција и мог окружења а видим и доброг дела људи на овом форуму је искривљена. Звучаћу претнциозно јер не знам никог лично од форумаша па да оцењујем или процењујем, али осећај ми је да ни наша непосредна окружења и контакти ни ми сами нисмо репрезентативан узорак јер огромна већина људи на форуму су:

- особе млађе од 30 а свакако млађи од 40 ---> те генерације су за трећину малобројније од оних 60+

- особе са вишом/високом стручном спремом или они који ће то постати (студенти) ---> таквих је на нивоу Србије по последњем попису мање од оних који имају само основну школу (24,1% са основном школом наспрам 22,4% са вишом школом и факултетом)

Има ту још метрика које не иду у прилог... По попису 40% становништва Србије живи на селу, што само по себи није ништа негативно, напротив, али код изборне математике знамо која опција је ту доминантна.

Суштина је, зец је још у шуми, и да буду што регуларнији избори (мислим на сам изборни процес: бирачки списак, контрола гласања и пребројавање; о осталим стварима попут медија не треба се заваравати да ће икад бити регуларно стање док је ове власти) далеко је све од тога да је победа сигурна, баш далеко...

Da bismo pobedili Vučića na izborima, moramo da mu otkinemo polovinu njegovog biračkog tela u smislu da ne glasa za njega.
1000066699.gif

@Klonfer

Не вреди. Изгледа да ниси испратио ни истраживања јавног мњења, ни резултате последњих избора, као ни дешавања у Србији у последњих 12 месеци.

Колико вас у свом окружењу познаје одраслу особу са завршеном само основном школом?

Ја у кругу од рецимо пар стотина људи ниједну, иако је таквих по попису скоро четвртина међу одраслом популацијом.

Poslednja izmena:
@Klonfer

Не вреди. Изгледа да ниси испратио ни истраживања јавног мњења, ни резултате последњих избора, као ни дешавања у Србији у последњих 12 месеци.

А добро преспавао сам зимским сном, твоје мишљење, све ок...

Нашао сам неки ексел где сам рачунао на основу оних резултата истраживања НСПМ (34% за режим укупно, 44% уједињена листа студената и опозиције, 23% неизјашњених) и на основу података са РЗС израчунао да отприлике режим губи око 0.5% подршке сваке године коју отприлике толико добије опозиција. Па, ако занемаримо неизјашњене, однос са тих тренутних 56%/44% у корист студената скаче на 60%/40% у корист студената до 2030. године, само на основу чињенице да сваке године 83.000+ људи старијих од 60 година умре а 60ак хиљада младих сазри за гласање. Тај пад је најочигледнији у СПС и ПУПСу чији пад људи генерално игноришу али сада су једва изнад цензуса а пре само 20 година су били изузетно битан фактор

Но као што рече и Дошљак за структуру гласова које режим има, једног када падне бих очекивао драматично урушавање подршке када их напусте опортунисти тако да у року од 10ак година након губитка избора бих очекивао да подршка СНС/СПС/РС и њиховим сателитима падне на 20% у врх главе

Колико вас у свом окружењу познаје одраслу особу са завршеном само основном школом?

Ја ниједну иако је таквих по попису скоро четвртина међу одраслом популацијом.

И то су, осим евентуално Рома, искључиво људи од 70+ година. Понајпре жене јер је у то време био обичај да се само синови шаљу на студирање ако може породица да приушти уопште док су девојчице завршавале 4 године основне.

А добро преспавао сам зимским сном, твоје мишљење, све ок...
Саветујем ти да упоредиш резултате избора у Косјерићу и Зајечару са претходних неколико циклуса. Мислим да ће ти ствари бити јасније.

Ја у кругу од рецимо пар стотина људи ниједну, иако је таквих по попису скоро четвртина међу одраслом популацијом.

Ja poznajem bar petoricu. Nije uobičajeno za Beograd doduše.

U mom rodnom kraju većina 70+ ljudi su bez osnovne škole ili imaju svega par razreda, ostali uglavnom samo sa osnovnom. Nisu retki i ljudi rođeni 60ih koji imaju samo osnovnu školu.

Arhiv iskusno smanjio broj ljudi na SNS skupu.

Onda će da ih etiketiraju kao neobjektivne blokadere i reći će da nama povećavaju broj jer nisu objektivni, a oni u stvari nama smanjuju.

1000066700.jpg

Arhiv iskusno smanjio broj ljudi na SNS skupu.

Onda će da ih etiketiraju kao neobjektivne blokadere i reći će da nama povećavaju broj jer nisu objektivni, a oni u stvari nama smanjuju.

Pogledajte prilog 257481
Процена архива је изузетно прецизна као и обично, али урађена је на основу фотографије у 18х. Оба скупа су до 19х добила на бројности, а нарочито наш. Као што сам проценио синоћ - максимално 20к оба скупа.

Poslednja izmena:
Njihov skup se može precizno meriti jer su svi dovučeni u isto vreme, odnosno u tom nekom periodu od 5 pa do nekih pola 7, ili kad su već počeli da beže. Neki su utekli i pre, ali statistički mali broj.

Ako su merili opet u pogrešno vreme i pre nego što su svi dovučeni u tor, šta je onda poenta više i dokle tako neozbiljan da se uzima kao relevantan?

Elem, bilo ih je više od 14 000 i ne treba se zanositi budalaštinama. Svejedno je bio debakl.

Merenje našeg je gubljenje vremena jer protest traje danima 00-24h i ljudi konstantno dolaze i odlaze. Ok je izbrojati broj ljudi na fotografiji i reći da je to masa u tom trenutku, ali da je stvaran broj ljudi koji su prisustvovali nemoguće proceniti.

Мора постојати квалитетна фотографија са велике висине. Искористили су ту једну, која се појавила у јавности. Суштина је да се покаже како МУП брутално лаже, и да то свако може и лично лако да провери, а и да остане документовано. За архив нико не може да каже да лажу, или да су им процене фалш.

Vrh