Advokat Vladimir Terzić za “Novu” govori o mogućem proglašenju vanrednog stanja.
“Aleksandar Vučić će, uz pomoć predsednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić i premijera Đura Macuta,
verovatno ponovo zloupotrebiti ovlašćenja iz čl. 200. Ustava Republike Srbije, pa će proglasiti vanredno stanje bez odluke Skupštine. To je učinio i 2020. godine, u vreme pandemije COVID-19, kada navodno Narodna skupština nije mogla da se sastane i donese odluku o proglašenju vanrednog stanja”, kaže Terzić i dodaje:
“
To će biti ponovno otvoreno kršenje Ustava, na koje smo već navikli od ovog režima, samo što će ovaj put posledice tog kršenja biti drastičnije.
Mislim da režim priprema oštro uskraćivanje osnovnih sloboda – kretanja, protesta, govora i slobodnog iznošenja mišljenja, radi gušenja opravdanih protesta u Srbiji. Ideja je da se pod vanrednim stanjem vanredno podrži Ćacilend kao paravojna formacija, koja će imati veća prava od policije, koja putem bolovanja i izbegava ja otvorenog sukoba polako otkazuje poslušnost nenarodnom režimu, kao uostalom i sam ministar unutrašnjih poslova, čiji fizički stav govori – ovo je kraj, ne mogu više”.
Terzić objašnjava da je deo policije već spreman da otvori bolovanje, jer, kako tvrdi, niko ne želi da se sukobljava sa većinom građana koji samo žele izbore.
“Represija najlojalnijeg dela policije, gde rukovode finansijaki namireni lojalisti, nastaviće teror nad građanima Srbije, još veća represija se očekuje. Oni će imati pomoć ćacilendista iz Pionirskog parka, i stranačko kriminalnu logistiku iz “Paviljona”. Ostatak policije je već spreman da “ode na bolovanje”, jer niko ne želi da se sukobljava sa opravdanim protestom očigledne većine građana koji samo traže izbore, radi formalizacije većinske volje u državi. Niko ne želi da zlostavlja i muči građana u ime manjine koja je sklona kriminalu i jedino u tim krugovima ima potpunu lojalnost. I policajci su deo društva, tu je većina za striktnu primenu zakona a ne za zloupotrebu zakona u korist manjine na vlasti”, zaključuje Terzić.
“Imamo mi dovoljno mera koje možemo da preduzimamo u skladu sa zakonom”, izjavio je predsednik Srbije Aleksanadar Vučić u nedelju tokom obraćanja iz Palate Srbija. I dalje nije sasvim jasno o kakvim merama govori, a kako je rekao, vanredno stanje nije razmatrano. Ovakvim odgovorom, čini se da...
nova.rs