Šta je novo?

Izbori 2025

Ја сам у телеанкетама увек говорио да ћу гласати за СПС.

Најважније је у сваком случају да се ни следећи избори не третирају као једина шанса већ као одскочна даска за промене.

Лично мислим да режим има де факто мањину и да је то довољно да се сруши али било како било нема одустајања, већи градови су већ слободни и чекају учествовање на градским изборима. Нема одустајања већ само тврдоглаво, континуално смањивање мандата режиму без обзира на препреке. Ако радикали за 12 година борбе нису клонули духом нећемо ваљда ни ми после пар месеци

Nijedna vlast do sada nije srušena od strane naroda. Narod je možda bio lutka na koncima u rukama opozicije, a koja je bila marioneta velikih sila. Dokle god aktuelna vlast odgovara velikim silama, biće na vlasti. Onda kada bude srušena, biće srušena zato što njima više ne bude odgovarala, jedino je pitanje kako će se to predstaviti da se desilo. Moje mišljenje iz iskustva onoga što sam doziveo, a godina imam previše da verujem u bajku da narod sam od sebe može da sruši vlast. Komuzimam nije srušio narod, niti je srusio Slobu, kao sto nije srušio ni Žute, tako neće ni ovu vlast. Ovoj vlast će biti kraj kada veliki budu rekli da joj je kraj, kao i svima pre nje. A da li će instrument za rusenje vlasti velikim silama da bude narod ili nesto drugo, možda, ostaje da se vidi.

Ko misli drugačije, niti sa tim imam problem, niti ću da mu rušim sneška.

Овом објавом су показали колико их није брига за сопствене професоре. Ни динар новца им нису прикупили од фебруара месеца када су престале да им стижу плате, тј. откада им стиже 12,5%, али зато неће да се врате барем на неки хибридни модел наставе. Нису блокирали Уставни суд, Министарство просвете, Палату правде, Тужилаштво, затвор у Новом Саду где се налази ухапшени професор Милан Спремић ког студенти уопште више ни не помињу, али зато блокирају факултете који су их подржали. На многим факултетима су професори предложили или ће предложити да се омогући онима којима је остало још 2-3 испита да заврше годину, а ко год буде хтео да му се година замрзне имао би право на ту опцију и школарина за ту годину би му се рачунала као за следећу. Међутим, и студентима који протестују, а и онима који не учествују у свему овоме не одговара да се врате на наставу, али битно да њихови родитељи уредно примају плате као да се ништа не дешава. Одвратно и лицемерно.

Nijedna vlast do sada nije srušena od strane naroda. Narod je možda bio lutka na koncima u rukama opozicije, a koja je bila marioneta velikih sila. Dokle god aktuelna vlast odgovara velikim silama, biće na vlasti. Onda kada bude srušena, biće srušena zato što njima više ne bude odgovarala, jedino je pitanje kako će se to predstaviti da se desilo. Moje mišljenje iz iskustva onoga što sam doziveo, a godina imam previše da verujem u bajku da narod sam od sebe može da sruši vlast. Komuzimam nije srušio narod, niti je srusio Slobu, kao sto nije srušio ni Žute, tako neće ni ovu vlast. Ovoj vlast će biti kraj kada veliki budu rekli da joj je kraj, kao i svima pre nje. A da li će instrument za rusenje vlasti velikim silama da bude narod ili nesto drugo, možda, ostaje da se vidi.

Ko misli drugačije, niti sa tim imam problem, niti ću da mu rušim sneška.

Људима у Србији је свемоћни "страни фактор" из сенке постао замена за некадашње масонске/јеврејске/ванземаљске и сличне завере. Ми смо немоћна колонија и резултат избора у Косјерићу је зато што тако страним силама моћи одговара па што бих ја контрирао кад могу да се запослим преко општине и крадем. Тако желе страни агенти и велике светске силе

Ja uopšte ne znam čiji je to komentar ispod zašto bi mi bilo išta relevantno sem zvanicnog studenstskog obaveštenja. Fakultet nije akreditovan za online nastavu. Nek Hulja barem raspiše izbore i omogući studentima da nastave godinu. Odgovoran je on i vičite na njega i silite se njemu ko god da ste.

Studenti šta kažu i šta odluče povodom svega imaju moji podršku.

Kako studenti da skupljaju pare za profesore, od čega? Drugi su se organizovali u te svrhe, fondacija Alek Kavčić, mreža solidarnosti. Svoditi celu ideju studentskih protesta na taj nivo je priča iz Ćacilenda.
Ideja fonda solidarnosti je takođe na nivou ćacilenda, za koju samo funkcionalno nepismen čovek može da pomisli da će rešiti problem. Evo Kavčić je skupio malo jače od milion evra i podelio je po 15-16 hiljada po nastavniku. Efekat teži nuli...

Ljudi, jeste primetili koliko je botova na svim temama?! Čak i na npr A2, što nikad nije bilo jer se gradi od vremena Velje Ilića, ali sada svi oni koji su onako li-la, dolaze, komentarišu, ali ne da je vođa najbolji, nego "čemu izbori, opala ek stabilnost, neizvesnost u najavi..."
Izgleda da se masinerija okrece polako, dobili su nalog i pripremaju se izbori (morace da ih raspise mislim def),

Nego, sinoc na X se pronelo da je Nis otkazan, ima li neko info? Nesto nema najava toliko, ali morace on, pa kao u Bg, ne pominje skup 12.04.jer je pukao, ali je ostavio satore da maltretira ljude.
I ko je taj Košta iz EU koji stize? Znam ko je, ali me zanima hoce li ignorisati sve....

Ideja fonda solidarnosti je takođe na nivou ćacilenda, za koju samo funkcionalno nepismen čovek može da pomisli da će rešiti problem. Evo Kavčić je skupio malo jače od milion evra i podelio je po 15-16 hiljada po nastavniku. Efekat teži nuli...
На овај безобразлук сам већ одговарао. Идеја фонда солидарности је то што јој име каже - солидарност. Није предвиђена да реши проблем, а ово да је идеја на нивоу ћациленда је 🤮. Оба пута кад си писао о томе било је очигледно да ти је појам солидарности потпуно стран.

Država je u obavezi da isplaćuje plate nastavnicima. Nastavnici i saradnici na fakultetima rade. Po uredbi o normativima i standardima rada univerziteta i fakulteta samo deo njihovih radnih obaveza koji iznosi 6 do 10 od ukupno 40 časova nedeljno, odnosno direktna nastava na fakultetu je onemogućen blokadama. Izmena uredbe Vučevićeve vlade je protivzakonita, pa čak nije u skladu sa ostatkom uredbe koji i dalje navodi ovo što sam napisao u prethodnoj rečenici. Dakle, ako baš hoće da isplaćuju po učinku. nastavnici i saradnici na fakultetima moraju primiti minimum 75% do 85% plate, u zavisnosti od zvanja. Sve ostalo je protivzakonito. Za ovo se treba boriti, samo za zakonitost. Ostalo je mlaćenje prazne slame. Kakve solidarne pomoći koje nikome ne znače? Koja je poenta?

Drugo, pošto fakulteti ne dobijaju novac za isplatu plata, nego samo 12,5%, fakulteti nemaju novac da plate doprinose. 3 meseca neisplaćivanja doprinosa znači blokadu računa. Blokada računa znači gubitak akreditacije. I tako dalje posledica za posledicom.

Све се слажем осим тога за солидарну помоћ. Уведена је првобитно за наставнике у школама и некоме од њих може та помоћ заиста да значи за нешто у том тренутку у шта сам се уверио и из прве руке. Није предвиђено да буде главни начин борбе против лудила власти, али не видим зашто би се пљувала док год је само израз солидарности и у суштини споредни део целе приче, а не центар фокуса.

Kako studenti da skupljaju pare za profesore, od čega? Drugi su se organizovali u te svrhe, fondacija Alek Kavčić, mreža solidarnosti. Svoditi celu ideju studentskih protesta na taj nivo je priča iz Ćacilenda.
Те фондације су скупиле смешну количину новца, а студенти могу да помогну бар најсиромашније професоре који су самохрани и који су егзистенцијално угрожени. Да су блокирали Уставни суд и Министарство просвете, после 15 дана би држава поново почела да исплаћује плате професорима. Наставити са студентским протестима и акцијама, али не настављати блокаде факултета по цену гашења факултета. И да, не морам да подржим све што студенти одлуче и раде, јер нису они безгрешни анђели који су увек у праву, а право на своје мишљење о сваком конкретном потезу и објави имам.

Људима у Србији је свемоћни "страни фактор" из сенке постао замена за некадашње масонске/јеврејске/ванземаљске и сличне завере. Ми смо немоћна колонија и резултат избора у Косјерићу је зато што тако страним силама моћи одговара па што бих ја контрирао кад могу да се запослим преко општине и крадем. Тако желе страни агенти и велике светске силе

Od izbora za predsednika, do izbora predsednika opštine sa najmanjim brojem stanovnika je sve povezano, naravno da da. Ja sam veliki protivnik teorije zavere i naravno da ne znači da će i sada biti kao što je bilo prethodnih nekoliko puta. Mada liči da hoće, jer sve je ovo neki film koji sam gledao više puta i uvek se isto ili veoma slično završavao, samo su glumci bili drugi. Tako da će po svemu teško da bude drugačije - a moguće je, naravno, ništa nije gotovo dok se ne završi.

Nije ovo 2000. godina, da se na ulici ruši vlast, upada u RTS, Skupštinu i ostale objekte i onda se predstavi kako je narod srušio diktatora. Niti je ovo 1991. godina da se na demonstrante puca vodenim topovima i da se teraju sa ulica jakim snagama policije. Niti vlast može da trenira strogoću kao nekada, niti može da se prikaže da je vlast srušena, kao što je to nekada bilo.

U pravednost studentske borbe verujem - jer želim da verujem. Kao što želim da verujem da oni nisu instrument u rukama nekog drugog za postizanje ciljeva iz pozadine. Ali ako ova vlast padne i u javnosti se prikaže da je pala zato što su je studenti srušili na način na koji su se protiv nje borili, a živim u ovoj zemlji i ovom gradu i vidim šta se oko mene dešava - ja u to u mojim godinama i sa ovim iskustvom neću moći da verujem. Ko bude mogao - neka, to je njegovo pravo.

Ovo je prozapadno-marionetska vlast kao što je i prethodna bila, a koja pod sobom ima svoje marionete i vodi se sistemom: Postavi ispod sebe onog ko ti je lojalan, makar i da je najgluplji, samo da sa njim ne bi imao problem. I taj sistem se dalje preliva na sve. Takve vrednosti se postavljaju u drustvu, firmama...Svuda. To je sistem. A taj sistem mora da se menja.

Ovo nije politika, politika je nešto drugo, niti je ovo politički problem. Ovo je veliki društveni problem.

Država je u obavezi da isplaćuje plate nastavnicima. Nastavnici i saradnici na fakultetima rade. Po uredbi o normativima i standardima rada univerziteta i fakulteta samo deo njihovih radnih obaveza koji iznosi 6 do 10 od ukupno 40 časova nedeljno, odnosno direktna nastava na fakultetu je onemogućen blokadama. Izmena uredbe Vučevićeve vlade je protivzakonita, pa čak nije u skladu sa ostatkom uredbe koji i dalje navodi ovo što sam napisao u prethodnoj rečenici. Dakle, ako baš hoće da isplaćuju po učinku. nastavnici i saradnici na fakultetima moraju primiti minimum 75% do 85% plate, u zavisnosti od zvanja. Sve ostalo je protivzakonito. Za ovo se treba boriti, samo za zakonitost. Ostalo je mlaćenje prazne slame.

Drugo, pošto fakulteti ne dobijaju novac za isplatu plata, nego samo 12,5%, fakulteti nemaju novac da plate doprinose. 3 meseca neisplaćivanja doprinosa znači blokadu računa. Blokada računa znači gubitak akreditacije. I tako dalje posledica za posledicom.
Ti ljudi su u radnom odnosu - a što ne rade iz ovog ili onog razloga, je drugi par opanaka. Minimalno definisana osnovna zarada mora da im se isplaćuje - dokle god su u radnom odnosu.

Јао људи да ли смо стварно узели озбиљно да дискутујемо "зашто студенти не плаћају професоре"? Плаћају их, као што су платили годину и као што их сви плаћамо преко пореза, то што режим неће те паре да им проследи већ их држи за себе као "казну" просветним радницима је искључиво и у потпуности непосредна кривица режима.

Мислио сам после 13 година да бар људи на овом форуму умеју лако да препознају радикалско дефлектовање са себе и не наседају на такве будалаштине

Od izbora za predsednika, do izbora predsednika opštine sa najmanjim brojem stanovnika je sve povezano, naravno da da. Ja sam veliki protivnik teorije zavere i naravno da ne znači da će i sada biti kao što je bilo prethodnih nekoliko puta. Mada liči da hoće, jer sve je ovo neki film koji sam gledao više puta i uvek se isto ili veoma slično završavao, samo su glumci bili drugi. Tako da će po svemu teško da bude drugačije - a moguće je, naravno, ništa nije gotovo dok se ne završi.

Nije ovo 2000. godina, da se na ulici ruši vlast, upada u RTS, Skupštinu i ostale objekte i onda se predstavi kako je narod srušio diktatora. Niti je ovo 1991. godina da se na demonstrante puca vodenim topovima i da se teraju sa ulica jakim snagama policije. Niti vlast može da trenira strogoću kao nekada, niti može da se prikaže da je vlast srušena, kao što je to nekada bilo.

U pravednost studentske borbe verujem - jer želim da verujem. Kao što želim da verujem da oni nisu instrument u rukama nekog drugog za postizanje ciljeva iz pozadine. Ali ako ova vlast padne i u javnosti se prikaže da je pala zato što su je studenti srušili na način na koji su se protiv nje borili, a živim u ovoj zemlji i ovom gradu i vidim šta se oko mene dešava - ja u to u mojim godinama i sa ovim iskustvom neću moći da verujem. Ko bude mogao - neka, to je njegovo pravo.
Ја сам чуо да је лично Хилари Клинтон интервенисала како би се СПАС придружио режиму и овај остварио већину на изборима у Београду јер Хилари лично подржава кружне токове и није била задовољна њиховим бројем са Весићем

Дајте људи

Ovo je prozapadno-marionetska vlast kao što je i prethodna bila, a koja pod sobom ima svoje marionete i vodi se sistemom: Postavi ispod sebe onog ko ti je lojalan, makar i da je najgluplji, samo da sa njim ne bi imao problem. I taj sistem se dalje preliva na sve.

Ако ћеш икакав "страни фактор" да кривиш за то, криви Османлије које су такву културу деспотског, корумпираног система овде развиле а који одбијамо да променимо већ 100 и више година јер је то "наша култура". Ама баш никоме данас ван Србије није у неком посебном геополитичком интересу да Србија буде оваква каква је а посебно не "западу" јер је тренутно мање више свака опција на политичкој сцени "прозападна" или бар спремна да ради шта год Брисел и Вашингтон захтевају - од "грађанске опозиције" преко црвено-црне коалиције.

Заборављамо да су и студенти у просеку социјална категорија, субвенционисани и често сиромашни.
Они који плаћају кирију за студентске домове и порезе за станове које изнајмљују да.

Јао људи да ли смо стварно узели озбиљно да дискутујемо "зашто студенти не плаћају професоре"? Плаћају их, као што су платили годину и као што их сви плаћамо преко пореза, то што режим неће те паре да им проследи већ их држи за себе као "казну" просветним радницима је искључиво и у потпуности непосредна кривица режима.

Мислио сам после 13 година да бар људи на овом форуму умеју лако да препознају радикалско дефлектовање са себе и не наседају на такве будалаштине.
Па зашто се не блокирају зграда Владе, Уставног суда и Министарство просвете док држава поново не почне да исплаћује плате професорима? Да ли мислиш да професори, студенти који плаћају кирију за студентске домове или станове које изнајмљују могу овако до 2027. године? Није то никаква будалаштина, него рационално размишљање. Ако мислиш да професори треба да се жртвују да немају леба да једу, да немају одакле да плаћају рачуне и да буду топовско месо наредне две године, што не блокираш своје радно место?

Ја сам чуо да је лично Хилари Клинтон интервенисала како би се СПАС придружио режиму и овај остварио већину на изборима у Београду јер Хилари лично подржава кружне токове и није била задовољна њиховим бројем са Весићем

Дајте људи

Ja ne znam šta si čuo i ko je intervenisao i da li je, niti me to mnogo interesuje...Niti vidim spregu izmedju onoga što sam napisao, a na šta odgovaraš i kako odgovaraš, ali i ne moram. Imaj ti i svako drugi svoje mišljenje, potkrepljeno armunetima ili ne, nemam sa tim problem. Volim da pričam sa neistomišljenikom, ali isto i volim da mi taj neistomišljenik obrazloži zašto je negovo mišljenje drugačije od mog i takvo kakvo je, a ne ovako kako ti radiš.

Ако ћеш икакав "страни фактор" да кривиш за то, криви Османлије које су такву културу деспотског, корумпираног система овде развиле а који одбијамо да променимо већ 100 и више година јер је то "наша култура". Ама баш никоме данас ван Србије није у неком посебном геополитичком интересу да Србија буде оваква каква је а посебно не "западу" јер је тренутно мање више свака опција на политичкој сцени "прозападна" или бар спремна да ради шта год Брисел и Вашингтон захтевају - од "грађанске опозиције" преко црвено-црне коалиције.

To što smo po tom pitanju ostali zaglavljeni preko 100 godina je još jedna crna činjenica. Što ti je najbolja kvalifijacija bila da si dupeuvlakač tada, a i sada je, bez obzira koliko si sposoban. Mnogo loših stvari se iz tog razloga desilo. Spoljna politika je jedno, a unutrašnje društveno uređenje je drugo. Svuda ima nepotizma, kronizma, korupcije, protekcija i sličnog, pa i u nauređenijim i najsređenijim društvenim sistemima. Samo, kod nas je sa tim, ne preterano, nego mnogo preko preteranog.

Ta priča da se sve odlučuje negde spolja, a da smo mi marionete koje sprovode već unapred odlučeno odomaćio se iz dva razloga:
1. Ljudima je lakše da prihvate eventualni poraz ili da opravdaju svoje nečinjenje. U fazonu, "pa eto sve smo uradili ali nije do nas, to je već namešteno". Ili "ne vredi se ni boriti, pobednik se već unapred zna."
2. Narariv koji plasira vlast da bi ljudi unapred odustali od borbe.

To jeste isforsirana priča kod nas, ali je činjenica da strani faktor igra ogromnu ulogu u Srbiji. Samo je nama teško da razgraničimo šta je čija zasluga jer se sve te priče odigravaju iza kulisa.

Vrh