Šta je novo?

Izbori 2024

Sada da se lepo kapitalizuje dosadašnji trudi i da se oslobode dva grada u Srbiji. Možda bi pobeda bila tek simbolična, ali bi bio velik udarac za režim u smislu legitimiteta.

Videlo se da bojkot apsolutno nema efekta i ko pozove na isti svesno ili ne radi u korist vlasti.

Zna li neko kakvo je raspoloženje birača u ovo dva grada?

Sada da se lepo kapitalizuje dosadašnji trudi i da se oslobode dva grada u Srbiji. Možda bi pobeda bila tek simbolična, ali bi bio velik udarac za režim u smislu legitimiteta.

Videlo se da bojkot apsolutno nema efekta i ko pozove na isti svesno ili ne radi u korist vlasti.

Zna li neko kakvo je raspoloženje birača u ovo dva grada?
Valjalo bi da jedan studentski skup bude u Zaječaru, da malo motivišu narod. Nije malo mesto. gotovo 50 000 ljudi

Koliko sam na kratko uspeo da vidim od onoga što sam video...

I SNS-ovci su se juče peli na traktore. Čekaj bre, to je uništavanje tuđe imovine, kršenje zakona i tako dalje. Mislim, tako su govorili kada su demonstranti koji su nedavno protestovali protiv vlasti to radili. Samo što se ovi prvi ne jure da se uhapse, a ovi drugi se jure - to se zove selektivno sprovođenje zakona.

Selektivno sprovođenje zakona i privilegovanje nekoga, samo zato što je član vladajuće stranke, ma ko on bio - su dva od mnogo razloga zašto svaki pošteni radnik u ovoj zemlji ima razloga za nezadovoljstvo i protest.

Valjalo bi da jedan studentski skup bude u Zaječaru, da malo motivišu narod. Nije malo mesto. gotovo 50 000 ljudi
Lepo rečeno. Ne bih da stvaramo pritisak studentima, ali ovo je odličan povod da se počne sa "kampanjom" informisanja i buđenja ljudi, odnosno glasača. Takav skup bih ja organizovao kao ovaj vašar, ali sa ciljem da se ljudi informišu o tome zašto je bitno da se glasa i da se pozovu na izbore. Dakle, ne nužno pričanje i kampanja za neku opoziciju, odnosno ne negativna kampanja protiv režima, nego buđenje naroda i osvešćivanje o važnosti glasanja. To je ona moć studenata koju oni mogu dodatno da iskoriste u slučaju bilo kakvih izbora. A to već i rade na neki način sa akcijama "student u svakom selu".

Gledam onu guliju u Šarovićevom prenosu juče, najbolja varijanta da se očistimo od takvih jeste da im se ukine svaka socijalna i novčana pomoć + zabrana zapošljavanja u javnom sektoru (uključujući sva državna i javna preduzeća).

Kroz 10 godina bi njih 60-70% nestalo.

+ da im se ukine pravo glasa i državljanstvo. Ne mogu meni takvi izrodi koji se prodaju za sojinu pljeskavicu da odlučuju o mojoj. sudbini.

Pravo glasa i državljanstvo se ne mogu ukidati niti je to svrsishodno ;

Samo ih skinuti trajno sa socijalne i novčane pomoći + zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, a ko od njih već radi da mu se uruči otkaz.

Objasniti im da moraju da se snalaze na otvorenom tržištu rada u skladu sa svojim kvalifikacijama, znanjem i veštinama.

Kroz 10 godina bi njih 60-70% bilo već u grobu usled samoubistava, alkoholizma, kockarskih dugova itd.

... Čuvaj živce Miro.

a ko od njih već radi da mu se uruči otkaz.

A kako ćeš znati ko su oni? I pazi da otkazi budu zakoniti jer sudovi jako vole kad se uspostavi red da pokažu da sude po zakonu. Tako su onomad više od 400 ljudi vratili u NBS kad im je Dinkić podelio otkaze. Jer kad sudovi mogu oni jako vole da pokažu da su nezavisna grana vlasti. A u to vreme su bili nezavisnija grana daleko više nego danas.

A mi bismo da gradimo takvo društvo ako sam dobro razumeo. Društvo podele vlasti i vladavine prava.

Sem kao posle nacista, donošenje zakona o nevaženju pravnih propisa pre dana donošenja.. ne vidim kako ćete sve te zamisli sprovesti sem potpunim pravnim diskontinuitetom.

Gde bi svi krenuli od nule i morali da se dokazujemo, da smo neokaljani nekim novim vlastima... To bi bio haos. Ali ako je to zaista generalno gledano manje zlo, zašto ne.

Poslednja izmena:
Juče su mnogi u ovoj državi krsili zakon.

Svako ko je dosao na skup, a primio je pare za to, krsio je zakon.
Svako ko je od dolaska na skup imao bilo kakvu ličnu korist, to ne moraju da budu pare, krsio je zakon.
Svako ko je naterao na bilo koji način nekoga dodje na skup, krsio je zakon.
Svako ko se juče popeo na neki traktor, krsio je zakon.
Svako ko je juče bio u Ćacilendu i svih dana od kad isti postoji i za to prima dnevnicu, krsio je zakon.
Svako ko je juče oštetio bilo šta od javne imovine, makar to bio travnjak, krsio je zakon.
....

Čitajući komentare po internetu (a ne samo upuvane plaćene medije) uočio sam da u mnogim zemljama se pokreće priča o uvođenju gornje starosne granice za glasanje, odnosno oduzimanju prava glasa starim ljudima.

Čitajući komentare po internetu (a ne samo upuvane plaćene medije) uočio sam da u mnogim zemljama se pokreće priča o uvođenju gornje starosne granice za glasanje, odnosno oduzimanju prava glasa starim ljudima.
Potrebno je samo uraditi kratak test inteligencije. Ako prođete, glasate. Glupo je da neko bez mozga glasa. Godine su nebitne ako ste sposobni za glasanje.

Juče su mnogi u ovoj državi krsili zakon.

Poenta je da se ne ogrešiš o ljude koji nisu.

Ostalo što si napisao je već notorna stvar oko koje nema spora. Zakon krše svaki dan.

@Koniljo Upravo to... Da dokaže da je čovek...

Kao ono izaberite slike sa 🚘 i 🚜 da dokažeš da nisi bot...

X ima malo kompleksniji način da ponovo pristupiš profilu koji je možda podesniji.. Kao tipičan slikovni test inteligencije..

To kod nas 80% ljudi ne bi prošlo takav neki test...

Inače nešto slično bi moglo biti ostvarivo uprkos opštem i jednakom pravu glasa iz Ustava... Kao što je potrebno proći psihološku procenu za neke poslove uprkos ustavnom pravu na rad koje ima svako itd. To bi već moglo nekako da se uredi.

Klasični testovi inteligencije nisu pokazatelj i merilo za inteligenciju u pogledu društva. Niti merilo nečije informisanosti. Štaviše, za jako malo toga su oni neki pokazatelj i merilo.

Potrebe za dokazivanjem da je neko čovek nema, jer se u Srbiji glasa samo uživo na licu mesta.

Problematika sa biračkim spiskovima i rentiranjem Orkova iz RS je već druga tema, problem druge prirode.

Poslednja izmena:
@Bender Rodriguez Imao sam u vidu neko elektronsko glasanje kao u USA...

Nisam baš dao konkretan i sprovodiv predlog u sadasnjim okolnostima u Srbiji gde se zaokružuje na papiru...

Ne možemo komplikovati stvari sa testovima posebnih vrsta inteligencije, šta još treba emocionalnu i socijalnu inteligenciju i opštu informisanost... To već nije realno...

Opšti test inteligencije je povezan sa poslovnom sposobnošću, to je sposobnost da uopšte možeš u pravni život sa svojim izjavama volje (hoću da zaključim neki ugovor, kupim, prodam, uzmem zajam, svoju imovinu opteretim, potpišem da maloletna ćerka može na ekskurziju i sve ostalo...)

Dakle te izjave volja menjaju određena pravna stanja, pravna statika prelazi u dinamiku i ta sposobnost može biti ukinuta ili ograničena i po sadašnjim zakonima ako neko ne ume da rasuđuje normalno.

Nikad mu ne možeš zabraniti da bude vlasnik. Pravna sposobnost. Ali možeš da samostalno raspolaže imovinom. Poslovna sposobnost.

Pravna statika - pravna dinamika. Po tom principu se može posmatrati i pravo glasa. I to sve dođe kao neka polazna osnova.

Birati narodne predstavnike je bitna pravna radnja sa bitnim posledicama, znači biti sposoban i imati slobodnu volju pre svega koja nekako treba da se proceni a da ne bude komplikovano i dugo.

Dakale pričam o nečemu iole, možda nekako sprovodivom u nekim okolnostima umesto "oduzeti državljanstvo, oduzeti pravo glasa.." što su puke jalove maštarije sem ako ćemo nacionalsocijalizam da uvodimo. I takvi predlozi pojedinih forumaša baš ne doprinose ničemu.

Људи, бре, какве старосне границе, какви тестови за гласање, немојте да из једног тоталитаризма тонемо у други. Идеја слободног друштва је да су у њему сви - слободни и једнаки! Велик је свет, има места за све. Не смета нама други, глупљи или старији. Смета нам што нема закона да штити права и паметних и глупих, и младих и старих, и простора да се у отвореном дијалогу нађе заједнички интерес!

Vrh