Šta je novo?

Izbori 2024

Ok. 🙂 Ja sam spominjao da ti ljudi treba da se uključe u društvene procese i ne budu izolovani. Sve je to deo iste priče.

Nego se tebi nije dopao onaj deo o trandžilama u butiku tj. biološkim muškarcima koji traže žensku odeću i gde deda Danac od 90g nema problem sa tim tj ne konstatuje ih uopšte. 🙂

Prvi protest 3.11 su napravili Sviće. Tada su priveli Nikolu Ristića na Savskom trgu. Ne treba nikada zaboraviti kako je počelo, a posle napada na studente ispred FDU ods trane SNS batinaša 22.11 su počele blokade.

A sada su klinci iz Sviće i Stava sa dobrim delom PSG Novi Sad u pritvoru zbog verbalnog delikta dok Vesić šeta slobodno.
И онда су покушали да преузму блокаде и били са правом најурени.

Jedan od problema je sto se sve ovde se radi preko one stvari. "samo da zavrsim osnovnu skoli i vise ne gledam ove nastavnike", pa"samo da zavrsim srednju i ne gledam vise ove ljude", "ma samo da zavrsim fakultet" do "ma samo da nadjem vezu da se zaposlim i boli me ona stvar do penzije". S razlogom doduse, jer svi sa kojima si u kontaktu su nezadovoljni pa je to zacaran krug koji se samo siri. Profesori mrze svoj posao, doktori mrze svoj, prodavci svoj itd itd............Ljudi uopste nemaju osecaj za zivot nego tako.........da prodje. I onda neki kazu kako je dobro ovde
Upravo tako. to je kljuc dosta nasih problema. Većina nacije ustaje, da bi isla da spava, a spavaju da bi sutra sto pre ustali. Nema nikakvog uzivanja, sve je obaveza. Daj da odradim posao, daj da doruckujum nesto, da da pobegnem kuci pre guzve, daj da sklepam nesto za rucak, daj da odradim roditejski, daj da strpam nesto u usta za veceru i tako u krug.
Pustite vi statistike i kola po ulici, svi su nesto namrceni nervozni, dzaba mu mečka kada je u 7.20 je spreman da izadje iz iste i da se pobije ako si mu trubnuo malo jace.
Da se ja pitam 4 godine pre zakonskog roka za odlazak u penziju je poslednji datum kada mozes da iskoristis svoje biracko pravo, vise srece u sledecem zivotu

Ne pitaš se.

Ali svet se tektonski menja... Što reče Goje pa je sve moguće...

И онда су покушали да преузму блокаде и били са правом најурени.
Да су тада преузели блокаде било какав вид отпора би био угушен. Злф и псг су главни дебејски елементи који се користе за разводњавање народног бунта.

Prvi protest 3.11 su napravili Sviće. Tada su priveli Nikolu Ristića na Savskom trgu. Ne treba nikada zaboraviti kako je počelo, a posle napada na studente ispred FDU ods trane SNS batinaša 22.11 su počele blokade.

A sada su klinci iz Sviće i Stava sa dobrim delom PSG Novi Sad u pritvoru zbog verbalnog delikta dok Vesić šeta slobodno.
Dobro, pošteno. Prvi su izasli da protestuju
Ali ne mozes da ospori da su studenti u blokadi dogurali mnogo dalje od tih grupacija, u svim pogledima
Što se tiče stava i psg ns, onaj snimak ipak ukazuje na nesto jace od verbalnog delikta

Да су тада преузели блокаде било какав вид отпора би био угушен. Злф и псг су главни дебејски елементи који се користе за разводњавање народног бунта.
Da li je DB i sada sa nama u prostoriji?

Па не развија се, јер је споменут само као тривија да заголица и провоцира аргументе који следе, јер верујем да велика већина није знала за тај пример горње старосне границе.

Развијао бих неке друге аргументе, почев од овог:

Свет се драматично променио. Постао је царство старих. Просечан човек имао је практично увек 25 година (или мање). Сада има преко 45. То никада нисмо искусили, и то ће имати страшне последице по будућност. Друштво је уређено по некаквим законима који претпостављају да је старосна пирамида отприлике равномерно распоређена - 1/4 деце, 1/4 младих, 1/4 људи у пуној радној способности, 1/4 старијих (од 50). Сада имамо 1/4 деце и младих, 1/4 људи у пуној радној способности, и 2/4 старијих (од 50). Млади и стари људи имају потпуно различите потребе и погледе на Свет. Ако кажемо да смо сви једнаки, и да имамо иста права и одговорности, онда смо дошли у ситуацију да се млади више ништа не питају, нити одлучују, јер су брутално у томе онемогућени баш од нас старијих који смо Свет уредили по свом. Угушили смо их, желећи вечни живот, хијалуронску вечну лепоту, не дамо им да се виде и чују, а после се питамо где су, и како су, забога, тако пасивни. Желимо да живимо 100 година, па да нам једино дете са 70 наследи имовину, посао, државу и штасвене. Док млад човек дође на ред да оствари нека своја стремљења... Правимо од младих Мирка и Лакија Топаловића, ако не видите. Пантелија, Максимилијан, Аксентије и Милутин су већина. Сви имамо иста права, зар не? Свачији глас се исто рачуна, и непогрешиво срљамо у сценарио маратонаца.

Управо сада, имамо на делу генерацијски сукоб, пре свега. Ко то не види у студентским протестима, не види ништа. Просто, Свет не може да функционише више по истим законима, и ти закони морају драматично да се мењају. Устав је био добар за двадесети век, сада је превазиђен, не може квалитетно да управља данашњим временом, а камоли будућим.
... rumoresque senum severiorum...

Сви проблеми које си навео су валидни, али ниједан није генерацијски проблем. Проблем праведности у приступу јавним ресурсима, могућностима за реализацију личног потенцијала, располагање добрима (стицање и коришћење)... сви ови проблеми постоје унутар сваке генерације. Преносити ове проблеме на међу-генерацијску раван игнорише много дубље узроке настајања ових проблема и чини неправду свима онима који трпе због тих проблема, без обзира на то којој генерацији припадају.

Не можемо једну неправду решавати другом неправдом, а искључивати једну друштвену групу из процеса јавног дијалога и одлучивања (зато што "они" имају "све") би било ништа друго него неправда.

Imaš to i na drugoj temi okačeno i tamo sam lajkovao, pozdravljam.
Treba samo da bude unisono...

Ali svet se tektonski menja... Što reče Goje pa je sve moguće...
Menja se definitivno, ko to ne vidi još sedi u plavoj sali sava centra u januaru zime gospodnje 1990. godine. Kako smo sve tektonske promene nespremno docekivali tako cemo i ovu i svaku sledecu.
Jedino smo se malo omrsili lesinarenjem nad rusima, ukrajincima, sirijcima i ostalim pridoslicama, ostalo mrka kapa. Ko putari u decembru

Sto vise prolazi vremena, mislim da je FON uradio genijalnu stvar. Iako sam i ja 2h cekala i besna sam, ali sad najvise na sebe.

Ako razmislimo, 1500ljudi se moglo okupiti u 22h i za velike skupove, a inace to ide teze.
U situaciji kada se borimo za svoju buducnost mi smo srecniji da mahnemo Noletu, a njegova poseta nece resiti nista, vlast ignorise i vece pritiske.
Novak je vec podrzao studente i radio je to. Ovo je nama pokazalo da nam *skupovi nisu jednako vazni, kao da slikamo tenisku zvezdu.*

Na ovaj nacin su *privukli i veliki broj studenata* koji nisu akzivni blokaderi, sada ce mozda biti

Osim toga, na Politicki Globus Srbije sinoc su isli da čuvaju Poljoprivredni faks Jer je bilo najava za okupljanje batinasa
(da li je Zvezda imala neku utakmicu pa su oni bedni navijaci imali okupljanje, oni koji " brane" da se peva na tribinama ovim jadnicima koji to postuju, ali to nisam sigurna),

a batinasi su imali izgleda INFO SA FAKULTETA da je *pored Trosarine trebala neka sira akcija na vise mesta u gradu* ali su STUDENTI ODUSTALI ZBOG BATINASA ali ovo nije provereno.
Bio je odbojkaski derbi koji se igrao u hali Master u Zemunu pored hepi televizije.

Nego, hajde da se bavimo budućnošću. Zanimljiv razvoj situacije

Dokazano da svaka promena mora da krene iz Niša.

Што се тиче дискусије коју је @GOJE покренуо, ја би само једно казао. Некад су људи били матори са 40 а сада смо ми са готово 50 млади :) , без обзира на високе притиске, петне трнове и остао. Није све у бројкама :bubanj: .

1000030665.png

Ovaj, fonovci smarate sto tretirate ljude kao debile, ljude koji su stali iza vas svih ovih meseci i bore se za i vasu, ali i za svaciju buducnost. Sad ste vi smekeri i vrsite eksperiment nad sopstvenim narodom, koji je, jelte glup, i doci ce da vidi udaraca zute loptice, a nece da se iscima oko drugih, bitnih stvari. Ne serite. Dobijate maksimalnu podrsku, svi smo tu, ruzno je reci, ali da, pored toga sto nas stotine hiljada izlazi rame uz rame sa vama, mi vas i hranimo, saljemo cebad, duseke, toalet papir...

1000030666.jpg

A je li? Moze li onda da se donose EU zastava? Moze li Marinika da dodje da ne bude proterana? Moze li 15.3. da se obracuna sa cacijima ko hoce? Da proba da se uradi nesto van setnjice? Ja nisam ni za EU zastave na protestima, ni za Mariniku, ni za tucu sa cacijima, ali to slepo pracenje i disciplina i jedinstvo je i dovelo do uspeha, nemoj sad tu - mi nismo da nas bi pratite nego da posaljemo poruku.

Ово што Нова пише је тачно оно што се не сме дозволити. Експертска влада нема разлога да има политичаре јер онда није експертска већ политичка. Зашто би се у прелазној влади нашли политичари из актуелне власти када пола године не могу и неће да испуне захтеве због којих је и настала толика криза? Да поставе фер изборне услове које одбијају да поставе задњих 12 година? Ко их је тачно спречавао да то ураде до сада? Зашто би се тачно представници опозиционих политичких партија које бојкотују изборе нашли у прелазној влади? Одакле им мандат да у било којој мери утичу на власт без избора?

Прелазна влада мора да буде техничка а то значи да се бирају стручњаци ван политичких партија или бар ван високих функција у политичким партијама. Све остало је будалаштина, нема разлога да се толерише "експертска влада" у виду функционера СПС-а, СНС-а, ДС-а итд. Они да знају шта раде не би довели земљу у ово стање

Zakljucak koji se iz svega moze izvuci je da smo samo zajedno jaci i pametniji. Dolazi se se do boljih resenja, cuje se glas razuma, radi se racionalno... Gotovo sve individualne ove akcije propadnu, poput govornika u NS-u.

Ово што Нова пише је тачно оно што се не сме дозволити. Експертска влада нема разлога да има политичаре јер онда није експертска већ политичка. Зашто би се у прелазној влади нашли политичари из актуелне власти када пола године не могу и неће да испуне захтеве због којих је и настала толика криза? Да поставе фер изборне услове које одбијају да поставе задњих 12 година? Ко их је тачно спречавао да то ураде до сада? Зашто би се тачно представници опозиционих политичких партија које бојкотују изборе нашли у прелазној влади? Одакле им мандат да у било којој мери утичу на власт без избора?

Прелазна влада мора да буде техничка а то значи да се бирају стручњаци ван политичких партија или бар ван високих функција у политичким партијама. Све остало је будалаштина, нема разлога да се толерише "експертска влада" у виду функционера СПС-а, СНС-а, ДС-а итд. Они да знају шта раде не би довели земљу у ово стање
Нова покушава да прогура своју агенду која је иста она коју су имали активисти чији је разговор снимљен пред протест 15. Они нису саборци и треба се пазити њихових потеза као и потеза опозиционих политичара. Много њих ту има којима не смета уопште да напредњаци седе у фотељама док год дају и њима понеку фотељу за седење.

Moram i da dodam da se pravi ovde kreteni od naroda kao da su svi potrcali da vide i dodirnu Novaka, nevezano od protesta.

Ne, Novakova podrska je znacajna i to bi odjeknulo i ovde i u svetu, fonovci kao nisu kacili Madonin stori? Naravno da jesu. Ljudi su Novaka na predavanju shvatili kao bitnu stvar za dobijanje neke sire podrske, ne kao idolopoklonstvo. Sto su kacili Boba Geldofa pre neki dan? Sto je on bitan? Hoce mene da okace? Naravno da nece i ne treba.

1000030667.jpg

Ja sam prosao jednom pored 25. maja, Novak trenira normalno uz reku, na javnom prostoru, bez obezbedjenja, niko ga ziv nije smarao. Ko hoce da vidi Novaka, moze da ga vidi kad je u Beogradu, mnogo me nervira ovaj narativ kao da je vest o Novaku odjeknula zato sto je krezubi narod zeleo da dodirne svetog coveka.

Milioni pregleda su zbog znacaja te vesti, tako je svuda u svetu, nemoj sad da izigravamo Dalaj Lame. Jednostavno je tako, da Novak izadje da proseta i posle ga caci zakaci autom, ceo svet ce izvestiti o tome, ako mene zakaci caci autom, malo ce Nova i N1 pricati o tome i to je to, sutra ce se zaboraviti. Sad cete fonovci ovim performansom izmeniti svest celog sveta. Budalastine.

Управо, а оно што ме додатно брине је формирање нечега што видех да су већ назвали студентславцима, а од јутрос ми је видљиво свуда по нету, а то су људи који су студенте претворили буквално у безгрешне свете краве и хистеришу на сваку критику, колико год била добронамерна. Такво понашање је јако опасно, не можемо да дозволимо да опет упадамо у култове личности, само овај пут не једне личности него одређене групе. Баш такво понашање подстиче студенте на акције попут ове синоћ и може да им замагли разум убудуће и скрене их на криви пут.

Ne, Novakova podrska je znacajna i to bi odjeknulo i ovde i u svetu, fonovci kao nisu kacili Madonin stori? Naravno da jesu. Ljudi su Novaka na predavanju shvatili kao bitnu stvar za dobijanje neke sire podrske, ne kao idolopoklonstvo.
Upravo se o ovome radi. Novakova podrška na ovakav način bi odjeknula u svetu i imalo bi prostora da se podigne na viši nivo.

Osim toga, prosečnoj srbendi je jako bitno šta o svemu misli Novak jer ga već vide kao budućeg predsednika (iako ne vidim koje kvalifikacije za to ima i zašto ako dobro igra tenis automatski znači da bi bio i dobar predsednik). U tom smislu, njegovo pojavljivanje bi značilo i širi podršku u društvu, jer ako je Novak za nekog znači da je taj ispravan.

Ljudi su se ponadali njegovom prisustvu upravo zbog toga, a ne do bi mogli da dođu da ga vide ili dodirnu.

Vrh