Šta je novo?

Izbori 2024

Uz rizik da zvučim kao Čotra, dok ima podršku i EU i SAD i Rusije i Kine, teško da će se nešto menjati.

ЕУ каква год да је није била одушевљена ни овим звучним топом и сличним хистеричним потезима вучића, а нисам сигуран колику би подршку имао да лажира резултате парламентарних избора ако их изгуби довољном разликом да свима буде јасно да је поражен.

Još mi ne ulazi u glavu kako ljudi veruju u izborni proces u zemlji gde je dokazano mnogo puta do sad da je sve obesmišljeno.

Prvo regularni uslovi, slobodni mediji pa onda izbori. Oni kradu izbore od 2014. Ne znam da li neko zaista misli da će sada biti drugačije?
Mora da napomenem da kada je u pitanju čisto glasanje i brojanje glasova, u gradskoj zoni, gde je dosta opozicionih kontrolora, imaju loš manevarski prostor. U mnogo gorim uslovima nego sada u decembru 2023, takva kakva je čorava, ćopava i kljakava opozicija je uspela da u Beogradu izbori produžetke. I to sve sa dovučenim Bosancima. Imali su sve spremno za nokaut vlasti makar u Beogradu u junu 2024. ali i u Nišu, i po nekom od manjih mesta po Srbiji. Ne samo bolesno sujetni kretenizam Đilasa, nego i nekorišćenja tih 6 meseci dodatnog manevarskog prostora da pocepaju noge žuljevima idući od vrata do vrata od strane cele ostale opozicije, učinili su svoje.

Sada za izbore postoje sledeće strateške prednosti:
- Ako ranije nisu bila pokrivena sva izborna mesta, sada mislim da (ako im ne puste na fakultete neki gas od koga se ludi pa ne pristanu), može da se organizuje armija posmatrača sve do najudaljenijeg sela. Namerno da sa njima na izborima među posmatračima bude i jedno par autohtonih seljaka domaćina iz tih mesta, a koji mogu i smeštaj da im obezbede na par dana.
- Vlast se do sada držala na potpunoj izolaciji oko 60% populacije. Sada je to palo na 40%. Među tim izolovanima je 25% koji će izaći da glasaju za Sektu, a 15% su potpuno razočarani u sve.

Koliko god da su čelni ljudi Sekte ludi, nisu nimalo glupi i vrlo su lukavi. Zato i ne pristaju na izbore pod ovim uslovima. Utoliko studenti i treba da imaju mišljenje o izborima u stilu:
"Vi na vlsti, ili uspostavite profesionalnu i odgovornu upravu, ili raspišite izbore na kojima nećete učestvovati. Jer samo raspisivanje izbora je dokaz da niste spremni da vi niste ti koji su spremni da budu profesionalni i odgovorni. I šta u tom slučaju vi tražite na izborima?" Jeste drsko i ultimativno, ali to ima mesta da pokažu verbalnu silu na nivou svog uticaja, koji je i dalje najjači u Srbiji.

Još mi ne ulazi u glavu kako ljudi veruju u izborni proces u zemlji gde je dokazano mnogo puta do sad da je sve obesmišljeno.

Prvo regularni uslovi, slobodni mediji pa onda izbori. Oni kradu izbore od 2014. Ne znam da li neko zaista misli da će sada biti drugačije?
Mora da napomenem da kada je u pitanju čisto glasanje i brojanje glasova, u gradskoj zoni, gde je dosta opozicionih kontrolora, imaju loš manevarski prostor. U mnogo gorim uslovima nego sada u decembru 2023, takva kakva je čorava, ćopava i kljakava opozicija je uspela da u Beogradu izbori produžetke. I to sve sa dovučenim Bosancima. Imali su sve spremno za nokaut vlasti makar u Beogradu u junu 2024. ali i u Nišu, i po nekom od manjih mesta po Srbiji. Ne samo bolesno sujetni kretenizam Đilasa, nego i nekorišćenja tih 6 meseci dodatnog manevarskog prostora da pocepaju noge žuljevima idući od vrata do vrata od strane cele ostale opozicije, učinili su svoje.

- Ako ranije nisu bila pokrivena sva izborna mesta, sada mislim da (ako im ne puste na fakultete neki gas od koga se ludi pa ne pristanu), može da se organizuje armija posmatrača sve do najudaljenijeg sela. Namerno da sa njima na izborima među posmatračima bude i jedno par autohtonih seljaka domaćina iz tih mesta, a koji mogu i smeštaj da im obezbede na par dana.
- Vlast se do sada držala na potpunoj izolaciji oko 60% populacije. Sada je to palo na 40%. Među tim izolovanima je 25% koji će izaći da glasaju za Sektu, a 15% su potpuno razočarani u sve.

Koliko god da su čelni ljudi Sekte ludi, nisu nimalo glupi i vrlo su lukavi. Zato i ne pristaju na izbore pod ovim uslovima. Utoliko studenti i treba da imaju mišljenje o izborima u stilu:
"Vi na vlasti, ili uspostavite profesionalnu i odgovornu upravu, ili raspišite izbore na kojima nećete učestvovati. Jer samo raspisivanje izbora je dokaz da niste spremni da vi niste ti koji su spremni da budu profesionalni i odgovorni. I šta u tom slučaju vi tražite na izborima?" Jeste drsko i ultimativno, ali to ima mesta da pokažu verbalnu silu na nivou svog uticaja, koji je i dalje najjači u Srbiji.

Stvarni pozitivan uticaj ove generacije će se osetiti tek za 10-tak godina. A za duboko čišćenje, ne zaboravite da ova vlast drži tipa 80% ekonomske sile ove države. Ako se ne desi baš boljševička revolucija, računajte na spremnost da se prihvati prešaltavanje politički pasivnih ekonomskih slonova, koji relativno legalno posluju (u kategoriji Mišković, Kostić (znam da je pokojnik, primer)). Vezano za spoljnu politiku, zamrzvanje evrointegracija za 2-4 godine, zamrzavanje postojeće formalno neutralne politike ka sukobu Moskovske i Kijevske Rusi, da zabranimo strancima posedovanje poljoprivrednog zemljišta, i oteramo makar Arape u tri lepe. Da Kinezima i ostalim strancima isforsiramo ekološke propise, recimo, ali Srbija je mala raspala zemlja, nemojte imati očekivanja više od toga.

"Vi na vlasti, ili uspostavite profesionalnu i odgovornu upravu, ili raspišite izbore na kojima nećete učestvovati. Jer samo raspisivanje izbora je dokaz da niste spremni da vi niste ti koji su spremni da budu profesionalni i odgovorni. I šta u tom slučaju vi tražite na izborima?" Jeste drsko i ultimativno, ali to ima mesta da pokažu verbalnu silu na nivou svog uticaja, koji je i dalje najjači u Srbiji.

Stvarni pozitivan uticaj ove generacije će se osetiti tek za 10-tak godina. A za duboko čišćenje, ne zaboravite da ova vlast drži tipa 80% ekonomske sile ove države. Ako se ne desi baš boljševička revolucija, računajte na spremnost da se prihvati prešaltavanje politički pasivnih ekonomskih slonova, koji relativno legalno posluju (u kategoriji Mišković, Kostić (znam da je pokojnik, primer)). Vezano za spoljnu politiku, zamrzvanje evrointegracija za 2-4 godine, zamrzavanje postojeće formalno neutralne politike ka sukobu Moskovske i Kijevske Rusi, da zabranimo strancima posedovanje poljoprivrednog zemljišta, i oteramo makar Arape u tri lepe. Da Kinezima i ostalim strancima isforsiramo ekološke propise, recimo, ali Srbija je mala raspala zemlja, nemojte imati očekivanja više od toga.
Slažem se, sad je kapacitet veći nego pre godinu dana, ima manje manevarskog prostora u većim gradskim sredinama. Unutrašnjost i dalje ostaje problem, ali ako je išta dobro iznedrilo iz ovih protesta jeste mogućnost veće kontrole u manjim mestima. Slažemo se da vlast neće predati na normalan način. Jedina briga je njegovo iracionalno ponašanje (da se razumemo, uvek je i bilo, mislim da samo može biti još gore s obzirom da mu je ovo borba za puko preživljavanje) i šta je spreman sve da učini kada je njegov opstanak u pitanju. Na to dodati kontrolu celokupnog medijskog prostora i okupiran državni aparat. To su jedine moje lične bojazni. Ko osmisli način borbe i strategiju koja će ovo umanjiti, taj će i odneti pobedu nad njim.

Možda grešim, ali čini mi se da ćemo opet koristiti iste metode i nadaćemo se drugačijem rezultatu.

Kako je to povećan kapacitet kontrole izbora?
Kapacitet kontrole izbora se može povećati kroz građansko delovanje. Jedna od ideja zborova, po mom skromnom mišljenu, jeste da se aktiviraju građani na lokalu i da učestvuju u izbornom procesu kao kontrolori. Uz ovu pretpostavku, postoji mogućnost za povećanje kontrole.

Kao neko ko učestvuje u kontroli izbora od 2018. godine mogu vam reći da kapacitet kontrole izbora je subjektivna stvar jer puno toga što vlast radi nisu legalne stvari i ponekad bukvalno treba počiniti prekršaj da bi se sprečila zloupotreba od strane predstavnika vlasti. Krade se na biračkim mestima, ali znatno više van njih. Zato su kontrolori na biračkim mestima dobar temelj, ali je potrebno imati i ljude koji kontrolišu dovoženje ljudi, kupovinu glasova, izvlačenje simpatizera odlaskom na njihove adrese sa spiskovima i.t.d

Ako studenti ne izađu na izbore ali žele da pomognu u vezi kontrole, to bi bio pun pogodak, ali moraju da imaju razumevanje šta trebaju da rade na biračkom mestu i van njega. Jedan opasni stariji DS kontrolor koji je veteran 90tih mi je rekao 2024. godine da jedino znaš da sprečiš krađu glasova na biračkom mestu ako znaš kako da ih kradeš, isto kao i u pokeru.

Kao neko ko učestvuje u kontroli izbora od 2018. godine mogu vam reći da kapacitet kontrole izbora je subjektivna stvar jer puno toga što vlast radi nisu legalne stvari i ponekad bukvalno treba počiniti prekršaj da bi se sprečila zloupotreba od strane predstavnika vlasti. Krade se na biračkim mestima, ali znatno više van njih. Zato su kontrolori na biračkim mestima dobar temelj, ali je potrebno imati i ljude koji kontrolišu dovoženje ljudi, kupovinu glasova, izvlačenje simpatizera odlaskom na njihove adrese sa spiskovima i.t.d

Ako studenti ne izađu na izbore ali žele da pomognu u vezi kontrole, to bi bio pun pogodak, ali moraju da imaju razumevanje šta trebaju da rade na biračkom mestu i van njega. Jedan opasni stariji DS kontrolor koji je veteran 90tih mi je rekao 2024. godine da jedino znaš da sprečiš krađu glasova na biračkom mestu ako znaš kako da ih kradeš, isto kao i u pokeru.
Sređivanje biračkih spiskova danas, i pre 10 ili 30 godina nisu ista stvar. To vrlo jednostavno može da se uradi. Problem je što aktuelna vlast ne želi. Kao osnova za stređivanje spiskova je umrežavanje podataka se portala e-građanin sa podacima ministarstva sa državnu upravu i lokalnu samoupravu. Postoje načini autentifikacije profila kao što su: ugovor o renti, ugovor o hipotekarnom kreditu, vlasnički list nepokretnosti, računi za struju, izvodi iz banaka, mobilni telefon, JMBG, vozačka dozvola, izvod iz matične knjige umrlih itd.

Kod nas bi, zbog svega što se dešavalo pored navedenog, morao da padne i terenski rad, kao dodatni set kontrole.

Poslednja izmena:
Nisam ulazio u detalje u vezi biračkog spiska, time se bave pravni timovi opozicije, ali podržavam predlog CRTE predložen prošle godine koji je i prva stavka opozicionog predloga prelazne Vlade. Takođe veoma su bitni predstavnici opozicije u RIK-u, GIK i OIK-u. Zato je bojkot isto glupost jer partije koje bojkotuju nemaju svoje predstavnike u ovim telima koje kontrolišu rezultate izbora na nivou republike, lokalnim izborima to jest grada i opštine.

Detaljan CRTIN predlog nacrta Zakona o dopunama zakona o jedinstvenom biračkom spisku je ovde:

MAKRON SE OGLASIO NA SRPSKOM POSLE RAZGOVORA S VUČIĆEM "Ponovio sam želju da Srbija nastavi da napreduje ka EU"

Ma jedi bre g...
Šta očekuješ od likova koji zabrane političkim protivnicima da se kandiduju tako što ih strpaju u zatvor? Na stranu korupcija Le Penove, zaista misliš da su ostali pošteni? Isto i u Rumuniji. EU birokrate poštene, a desničari lopovi... Kako da ne. Onda studenti idu biciklom u Strazbur da se žale Ursuli von der Liar i Makaroni na korupciju u Srbiji i na nepoštene izbore? Mislim da su EU fanatici u Srbiji jedini u celoj Evropi koji veruju da su EU birokrate poštene i moralne.

p.s. Sve EU birokrate studente u Srbiji vide kao protivnike i opasnost po njihove interese. Studenti ne podržavaju politički sistem Kurte i Murte, ne veruju političarima. To je sve u suprotnosti sa interesima Žan Mišela, Ursule i Makrona. Ako padne Vučić, to može preći u talas opšteg nepoverenja u političare širom Evrope.

Većinski se slažem, nego sam se osvrnuo na ovog smrada koga posebno ne podnosim, i njegovu pomisao da će to je sklepao nešto na srpskom da poništi sve što nam je do sad uradio. I da nas opet privoli da se ložimo na EU članstvo, isto ono za koje je on sam rekao pre godinu dana da se više neće deliti i realizovati.

Težak ljigavac, njega i Šolca treba najpre umlatiti a onda ih izbaciti iz vozila u pokretu u neki od getoa divljih migranata koje raso puštaju u svoje zemlje dok nas i još neke decenijama zavitlavaju i ponižavaju.

Kapacitet kontrole izbora se može povećati kroz građansko delovanje. Jedna od ideja zborova, po mom skromnom mišljenu, jeste da se aktiviraju građani na lokalu i da učestvuju u izbornom procesu kao kontrolori. Uz ovu pretpostavku, postoji mogućnost za povećanje kontrole.
A šta kada se uočena nepravilnost potpuno ignoriše i sve službe se naprave mrtve?

Pominjao sam već slučaj kada je predsednik izbornog mesta izneo listiće u kafanu gde je snimljen kako ih prepravlja.
Prigovor poslat opštinskoj izbornoj komisiji koja je izjavila da "nije zabranjeno ići u kafanu".
Podneta prijava policiji..

I ništa.....

Trenurno moraš bar da budeš na njihovom nivou da ih sprečiš u krađi. A i ne krade se samo na biračkom mestu, mi ne znamo šta se dešava u Riku iza dva reda žandarmerije.

Onda ako to znamo sve, kako očekivati normalne izbore u neregularnim uslovima?

Stalno se vraćamo na početak, to je ključ, i OKG SNS će se svim silama truditi da zadrži status quo.

Kako se boriti protiv toga ako nemaš ljude u sistemu koji će da mu otkažu poslušnost i kažu mi nećemo to da uradimo?

O tome se lome koplja evo već 10 godina. Da li bojkotovati ili pokušati ući u sistem i delovati iznutra.
Oba pristupa su propala. Bojkot nije doveo do stvarnog spoljašnjeg pritiska da se izborni uslovi poprave i donekle unormale. Ni ulazak u institucije nije doneo ništa posebno, osim kao karta za pojedine opozicionare da prelete kad dostignu odgovarajuću vrednost.

Kako se boriti? Ne znam. Ne zna ni opozicija. Možda studenti inzedre neku novu ideju koja će poboljšati stvari. Ako su uspeli ovoliko da ga slude za 5 meseci, možda uspeju i da obezbede slobodne izbore.

Profesori na Univerzitetu umetnosti u Beogradu umesto 20.03. danas dobili drugi deo plate za februar - asistenti 180 din, redovni profesori 230 din. :mad:

Ako se računa u odnosu na iznos koji su trebali da prime, dobili su oko 3 promila punog iznosa plate.

Dopuna - na Univerzitetu u Kragujevcu za drugi deo plate primili 0,02 RSD! Da, dobro ste videli, dve pare!

Poslednja izmena:
Na breditu se glasa za novu vladu i ministre, za sad to izgleda ovako

1000030490.jpg

Jako teško da se neko ko je CEO velike evropske bankarske grupacije (mislim da je Erste, ali mrzi me sad da tražim) prihvati poziva ministra finansija za neuporedivo manju apanažu. Inače Radovan je odličan menadžer, nema sumnje.

Dodatno, nisu problem samo prvi ljudi. Degradirani su kadrovi do najniže instance, po svim ministarstvima, bez izuzetka.

Vrh