Kako si ovo zaključio? Koliko ja vidim, truje se sve u 16.
Ne sviđa mi se ovo nimalo, mislim da sekta ovako pokušava da legitimizuje buduće nasilje nad narodom. Korak ka Belorusiji
Mislim da je vrlo pogrešno napamet porediti zemlje sa vrlo različitom društveno-političkom praksom, a još gore na osnovu onih iskrivljenih slika koje stvara Zapadna masovna kultura. Računajte na to da što je za njih ta zemlja više neprijateljskija, to će se truditi da prave iskrivljeniju sliku. I Istok, i razne druge grupe neprijatelja se to trude, ali su daleko neuspešniji. Ne zato što su bolji (ista g*** po tom pitanju), već zato što su nedovoljno sposobni/perfidni. Podseća na plakate trenurtno na poljsko/beloruskoj granici, gde govore da je tamo s one strane granice neki tamo užas, i da još nije kasno da odustanete.
Preduslovi da se stvori centar moći koji je ugušio proteste 2020. su:
-1-profesionalnost snaga reda i zakona do te mere da maltene ceo narod ima zasluženo poverenje u iste, i da se oseća zaštićeno od krađe, silovanja, iznuđivanja, reketiranja
-2-vrlo jak, relevantan i profesionalan politički program vođen ekspertima i emancipovanom inteligencijom. U odbranu postojećeg poretka nisu uključeni prosto legalne snage koje mogu da primenjuju silu, već i vrlo sposobni ljudi zaslužni za visoke standarde kvaliteta u mnogim oblastima života
-3-onima koji su pokazali otpor ne oduzimaš sva sredstva za opstanak, već im ostaje mogućnost da sačuvaju svoj materijalni položaj. Cilj je da onaj ko je pokazao neprijateljstvo bude zastrašen, ali ne i uništen. Da ne dođe u položaj "nemam šta da izgubim".
-4-sistem koji svakom vrednom i poštenom čoveku daje dosta dobrih šansi, ne tražeći mu vernost Partiji. Partija inače vodi jako računa koga prima i ima smešno malo članova u odnosu na SKJ ili SNS. Vrlo je važno da čovek koji ne protestuje se oseća komforno, nediskriminisano, zaštićeno, na neki način ekonomski obezbeđeno.
-5-nepostojanje strane nadvlasti, koja ograničava način na koji ćeš se obračunati sa unutrašnjim političkim protivnicima.
-6-kvalitetni partnerski odnosi sa makar nekom silom, za dan posle gušenja neke pobune
-7-vezano za slučajnu p***iju tipa pada nastrešnice, poplave, stampeda na koncertu... zakoni, institucijalno uređenje se prevrću navrat nanos, i država pokazuje ozbiljnost hapšenjima i suđenjima u nekoliko slojeva, promenama zakona i pravilnika, hitnim radom na pravilnicima o javnim objektima visokogradnje, sve pršti od ultrazvuka i ostalih metoda za proveru nosećih konstrukcija, manjaju se nastavni programi građevinarstva, oduzima licenca CIP-u...
Možda sam nešto preskočio, ali Srbija nema ama baš ništa od pomenutog. Takođe, spoljnopolitička situacija Belorusije je daleko drugačija nego Srbije. U Belorusiji je zabetoniranost pozicije sadašnje vlasti garancija ne samo ekonomsko-društvenog napretka, nego i vojnobezbednosna. Prema Srbiji Zapad nije ni približno toliko zlonameran kao prema Istočnim Slovenima uključujući i Ukrajince. Čak je i taj fokus Zapada na Istočne Slovene velika šansa za Srbiju, mogućnost da se eskivira na način da se Zapad prosto što manje bavi Srbijom.
A vezano za unutrašnju politiku Belorusije, politički program iste, da ga napravi jedna stranka, da dobije pristup medijima, da okupi najsposobnije stručnjake, i da se sa minimalnim izmenama prosto prepiše, dobio bi na izborima 70-80% glasova obrazovanijeg dela stanovnika, i cirka 30-40% glasova neobrazovanijeg dela stanovništva.