Šta je novo?

Izbori 2024

Ušli smo u fazu mrtvila. Da pitaš ljude zašto žive u Srbiji, verovatno ni sami ne znaju. Krećeš se po inerciji pa gde stigneš. Više ne reaguješ na lopovluk, na Kosovo, na izbore.

Ne možeš protiv rogatih. Kinezi, Arapi, Rusi, Amerikanci, svi su na strani Vučića. EU zabole za Srbiju i stanje u njoj. Ovome sve ide na ruku. Mislim da će pokušati da izmeni ustav i da biti predsednik i posle 2027. godine. Svako će vladati još, sve dok ima rudnika i para.
Da.
Ipak, po menije i takvo stanje bolje od onog laznog entuzijazma koji smo imali pred izbore.
Prema kineskoj filozofiji, mora se smanjiti nesklad "izmedju reci i stvari" ili izmedju stvarnosti i ideja (o stvarnosti) , kako bi se danas reklo.
To znaci, eliminisati laz koju zajedno sire N1 i Hulja.
Eliminisati odvratnu progresivisticku laz, nacionalno foliranje iz desnog ugla.
Ideologije su mrtve u Srbiji, postoji samo skupstinska snicla.
U Srbiji nema tenzije, nema zelje za promenom, vlada mrtvilo.
Svest o tome je korak napred, a ceka nas jos milion koraka.

Vama zapadnjacima je i Vučić dobar jer poklanja Kosovo. Što bi rekao Pavle Grbović: "Ako Vučič okrene Srbiju zapadu...".
Vama je dobar i kad ga ne poklanja kao do sad. Daje vam opravdanje za cemer. Plus volite i njegov 'program', samo mu ne verujete da je iskren.

Mislim da je moguce bez rata.
Srbija se sigurno nece suprotstaviti ujedinjenju Kosova i Albanije.
Politicke snage kojie bi se suprotstavile su beznacajne i pitanje Kosova ne zanima vecinu stanovnika Srbije.

У интересу САД и ЕУ је да су Албанија и Косово две државе. Да тако није, Косово би одавно било припојено Албанији. Припајање Косова Албанији би запалило Албанце у Македонији, Грчкој и Црној Гори, узрокујући потенцијалан сукоб између НАТО држава. Да не причам о томе да би дало легитимитет да се Република Српска припоји Србији, те би запалило и БиХ. Албанци нису задовољни тиме што су раштркани у 5, односно 6 држава. За Албанце на Косову, Косово је исто привремени пројекат.

Дакле, не ради се толико о интересима Србије, колико о интересима запада. Интерес запада је да држи статус кво, којим нико од балканаца није задовољан, али смо сви њихова дечица и све нас подједнако воле или то бар тако на површини изгледа. Међутим, када се брана не постави добро, вода ће кад-тад негде пробити. Поновни сукоби на Балкану су неизбежни, били они за 5 или 50 година.

Poslednja izmena od urednika:
У интересу САД и ЕУ је да су Албанија и Косово две државе. Да тако није, Косово би одавно било припојено Албанији. Припајање Косова Албанији би запалило Албанце у Македонији, Грчкој и Црној Гори, узрокујући потенцијалан сукоб између НАТО држава. Да не причам о томе да би дало легитимитет да се Република Српска припоји Србији, те би запалило и БиХ. Албанци нису задовољни тиме што су раштркани у 5, односно 6 држава. За Албанце на Косову, Косово је исто привремени пројекат.

Дакле, не ради се толико о интересима Србије, колико о интересима запада. Интерес запада је да држи статус кво, којим нико од балканаца није задовољан. Међутим, када се брана не постави добро, вода ће кад-тад негде пробити. Поновни сукоби на Балкану су неизбежни, били они за 5 или 50 година.
Mislim da je interes USa odrzavanje neprekidne tenzije u jednom sirem potencijalnom zamrznutom sukobu.
Tako da se slazem.

Вучић ће признати све у вези Косова, само никад неће званично признати да га је признао.
Што се тиче избора, одбијање било каквих мандата у Републичком парламенту и Скупштини града равно је самоубиству, исто као и бојкот.
Ако се опозиција не избори за поновљене изборе под бољим условима, треба да прихвати мандате али да бојкотује Скупштину. Што се тиче београдских избора, ја сам дубоко разочаран јер сам схватио да је Београд мртав град и да је незадовољство овом влашћу много веће у неким градовима у унутрашњости него у Београду. Добра ствар је што је у таквим градовима незадовољство локалном влашћу много веће од незадовољства републичком влашћу, тако да се можемо надати победама опозиције на локалним изборима у неким градовима и општинама у унутрашњости, али коначно и у неким београдским општинама. Тако ће опозиција створити финансијско и политичко упориште за даље деловање. Бојкот локалних избора на пролеће би за опозицију био потез раван самоубиству.

Sta si ti ? Komunista? Posto vidim da pljujes i zapad i istok i sve redom ? Jel si za SNS ili protiv? Ajde saberi se malo jedan dan pises jedno drugi dan drugo.
Pravo, razmišljati svojom glavom i u skladu sa interesima države i naroda. Trenutno imamo vlast koja vlada u skladu sa sopstvenim, ličnim interesima.

Mislim da je interes USa odrzavanje neprekidne tenzije u jednom sirem potencijalnom zamrznutom sukobu.
Tako da se slazem.
Zasto bi interes USA bio odrzavanje neprekidne tenzije u njihovoj sferi uticaja? Nije kao da vec nemaju pune ruke posla sirom planete.

Ako nista drugo, to je interes Rusije. I zamisli mi, najrusofilnija nacija u Evropi pored Belorusije, smo upleteni u najvise tenzija.

Интерес САД је да има што више држава које ће у међународним организацијама да гласају у њиховом интересу и да има што више територија ван САД на којима може да слободно обавља активности.

Ako nista drugo, to je interes Rusije.

Зашто би то био интерес Русије?

Интерес САД је да има што више држава које ће у међународним организацијама да гласају у њиховом интересу и да има што више територија ван САД на којима може да слободно обавља активности.

Зашто би то био интерес Русије?
Zato sto hladnoratovska granica ne prolazi vise kroz Balkan vec je negde u Ukrajini.

Nemiri ovde su duboko u americkom ‘dvoristu’.

Zato sto hladnoratovska granica ne prolazi vise kroz Balkan vec je negde u Ukrajini.

Nemiri ovde su duboko u americkom ‘dvoristu’.

Дакле, Русија је крива за ратове у Хрватској, БиХ, КиМ? Или ако није, кад је то почела да "потпаљује" и на који начин?

По истој логици коју си рекао за САД - као да Руси немају пуне руке посла на домаћем фронту? Или Руси могу на више фронтова, а САД не?

Poslednja izmena od urednika:
Дакле, Русија је крива за ратове у Хрватској, БиХ, КиМ? Или ако није, кад је то почела да "потпаљује" и на који начин?

По истој логици коју си рекао за САД - као да Руси немају пуне руке посла на домаћем фронту? Или Руси могу на више фронтова, а САД не?
Devedesetih je hladnoratovska granica jos uvek bila sveze pomerena a mi smo i dalje racunali da je ista. Inace su USA na pocetku bile za ocuvanje Jugoslavije i bile prilicno pomirljive prema Milosevicu.

USA ima dosta vise potencijalnih frontova od Rusije trenutno. Pri tom, ovo je sukob u tudjem dvoristu, ne nesto sto Rusiji previse smeta.

Da bi lakse razumeo, situacije je slicna kao kada USA potpaljuje Gruziju i Kazahstan. Ne moraju da se angazuju mnogo a prave dosta problema Rusiji.

САД је била за приватизацију провреде у Југославији. Да се откуп друштвених станова ради из кредита приватизованих банака. Да њихове фирме купе све што им одговара.
Слоба је хтео да задржи друштвена предузећа са партијским директорима и тако да финансира партију и држи капиларне гласове.
Ту су се размимоишли пламови САД и СПС. И то је разлог крвавог распада са наше стране. Други народи су гледали да остваре своје планове о одвајањима и националној хегемонији.

Zasto bi interes USA bio odrzavanje neprekidne tenzije u njihovoj sferi uticaja? Nije kao da vec nemaju pune ruke posla sirom planete.

Ako nista drugo, to je interes Rusije. I zamisli mi, najrusofilnija nacija u Evropi pored Belorusije, smo upleteni u najvise tenzija.
Zato sto su svi konflikti na nasim prostorima u kojima su USA posredovale ostavljeni sa tenzijom. Bosna, Kosovo, Makedonija, cak i odnos Srbije i Hrvatske. Svi ti konflikti su ostavljeni u stanju da u svakom momentu mogu da eskaliraju.

Ovo je inace omiljeni metod Anglosaksonaca. Izazvati sto vise sukoba i pojavljivati se kao medijator.

Nije normalno da je npr BiH jedan nestabilni provizorijum posle 30 godina od rata. Recimo kao da je 1975. a Nemacka i Francuska da su pod tebzijom sukoba.

Poslednja izmena:
Вучић ће признати све у вези Косова, само никад неће званично признати да га је признао.
Што се тиче избора, одбијање било каквих мандата у Републичком парламенту и Скупштини града равно је самоубиству, исто као и бојкот.
Ако се опозиција не избори за поновљене изборе под бољим условима, треба да прихвати мандате али да бојкотује Скупштину. Што се тиче београдских избора, ја сам дубоко разочаран јер сам схватио да је Београд мртав град и да је незадовољство овом влашћу много веће у неким градовима у унутрашњости него у Београду. Добра ствар је што је у таквим градовима незадовољство локалном влашћу много веће од незадовољства републичком влашћу, тако да се можемо надати победама опозиције на локалним изборима у неким градовима и општинама у унутрашњости, али коначно и у неким београдским општинама. Тако ће опозиција створити финансијско и политичко упориште за даље деловање. Бојкот локалних избора на пролеће би за опозицију био потез раван самоубиству.
pa neka bude samoubistvo opozicije. Beskorisni su. Imacemo daleko cistiju situaciju sa jasnim neprijateljem.

Тако је, треба све општине и градови у Србији да остану под контролом власти, као и локални медији...

Zato sto su svi konflikti na nasim prostorima u kojima su USA posredovale ostavljeni sa tenzijom. Bosna, Kosovo, Makedonija, cak i odnos Srbije i Hrvatske. Svi ti konflikti su ostavljeni u stanju da u svakom momentu mogu da eskaliraju.
Da da, i USA su najzasluznije za to lol.

Devedesetih je hladnoratovska granica jos uvek bila sveze pomerena a mi smo i dalje racunali da je ista. Inace su USA na pocetku bile za ocuvanje Jugoslavije i bile prilicno pomirljive prema Milosevicu.

USA ima dosta vise potencijalnih frontova od Rusije trenutno. Pri tom, ovo je sukob u tudjem dvoristu, ne nesto sto Rusiji previse smeta.

Da bi lakse razumeo, situacije je slicna kao kada USA potpaljuje Gruziju i Kazahstan. Ne moraju da se angazuju mnogo a prave dosta problema Rusiji.

Ја мислим да је то стратешка грешка САД. 2007. године, у време кад је Србија била снажно прозападно оријентисана они дају Косову независност, што је довело до многих последица и локално и глобално. Локално се Србија и Српска постепено окрећу ка Русији (тзв. "седење на две столице"), док Русија војно осигурава Абхазију и Jужну Осетију, блокирајући тада америчког савезника Грузију. Те године је био и познати Путинов говор у Минхену, који тада многи нису схватили, да би му се тек после 15 година враћали, а затим су га потпуно изопштили из претрага на јутјубу. Занимљиво је да је данашња спољна политика Грузије јако слична политици Србије, само са обрнутим улогама запад-Русија. Русија им је отела део територије, али су економски зависни од Русије. Нама је запад отео део територије, али смо економски зависни од запада.

Ја мислим да је то стратешка грешка САД. 2007. године, у време кад је Србија била снажно прозападно оријентисана они дају Косову независност, што је довело до многих последица и локално и глобално. Локално се Србија и Српска постепено окрећу ка Русији (тзв. "седење на две столице"), док Русија војно осигурава Абхазију и Jужну Осетију, блокирајући тада америчког савезника Грузију. Те године је био и познати Путинов говор у Минхену, који тада многи нису схватили, да би му се тек после 15 година враћали, а затим су га потпуно изопштили из претрага на јутјубу. Занимљиво је да је данашња спољна политика Грузије јако слична политици Србије, само са обрнутим улогама запад-Русија. Русија им је отела део територије, али су економски зависни од Русије. Нама је запад отео део територије, али смо економски зависни од запада.
Pa ne znam bas koliko smo snazno prozapadno orijentisani bili, premijer Kostunica, najjaca stranka radikali. Vise smo bili ne toliko anti-Zapad koliko je kod nas uobicajeno.

Nezavisnost Kosovu su dali jos '99 sto se njih tice, ovo ostalo je samo titranje nas da nas bas skroz ne izgube (dosta neuspesno).

Коштуница је био дебело анти Руски настројен, и ако не изгледа тако. Отуд и Путиново понижење Србије са одликовањем Месића за дан победе. А НАТО подржка независном Косову је само одгурало бројне гласаче у СНС табор заувек.
САД је изгледа било битније да се додвори 1,5 милиона албанаца на Косову и по цену да заувек око 4 милиона Срба гурне у тврдокорну русофилију.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_

Ovo je inace omiljeni metod Anglosaksonaca. Izazvati sto vise sukoba i pojavljivati se kao medijator.

Nije normalno da je npr BiH jedan nestabilni provizorijum posle 30 godina od rata. Recimo kao da je 1975. a Nemacka i Francuska da su pod tebzijom sukoba.
Zar nisu konflikti prisutni na Balkanu zbog mnogih naroda na malom prostoru koji se istorijski ne podnose? Smatram da nikad nece biti totalnog mira i saradnje na ovim prostorima makar ne za narednih 100 godina. Velika mrznja vlada

Poslednja izmena:
Preletač Dejan Bulatović pisao na tviteru da ima neku informaciju da se Đilas povlači sa čela SSP-a i da stranka prelazi u ruke Marinike Tepić. Koliko je informacija od njega pouzdana, ne znam, bio je njihov bivši član. Ili stvarno ima info ili samo piše tračeve kako bi uneo neki nemir u njihovoj stranci.

• Sviđa mi se

Interes im je da izazivaju ratove, jer tako imaju izgovor da drže vojsku na području koje žele da okupiraju.

• Sviđa mi se
Vrh