Šta je novo?

Izbori 2024

Odlican primer.
27. mart puc jesu organizovali Englezi.
27. mart demonstracije su uglavnom bile spontane manifestacije bu****

Sta je postignuto demonstracijama 27. marta?
Kakvu je korist dobio i kakav interes ostvario srpski narod tim demonstracijama?

U politici postoji samo (kolektivni i suvereni) interes.
Zivimo ovako jer vise od 6 miliona ovaca ne moze da artikulise svoj suvereni interes.
Sporazum sa nacistima je trebalo prihvatiti ali je sporazum oko Kosova veleizdaja?

Sporazum sa nacistima je trebalo prihvatiti ali je sporazum oko Kosova veleizdaja?
Bas tako.
Sporazum sa nacistima skratio bi vreme koje bij KJ provela u ratu, smanjio bi sanse za uspon ustasa i stvaranje NDH.
KJ bi usla u rat kasnije.
Sporazum sa nacistima nije znacio gubitak teritorije i nije bio akt bezakonja kao sporazumi koje potpisuje Hulja.

Sporazum je stavisie bio toliko dobar, da su gen Simovic i ostali engleski spijuni, cim su ga procitali (pun tekst je bio tajna) shvatili kako su ih prevarile engleske sluzbe pa su izjavili da ce da ga postuju. 27 mart uopste nije znacio da Jugoslavija nece da postuje taj sporazum.
Sporazum je garantovao neutralnost, nije cak trazeno ni da trupe prelaze preko teritorije KJ.
Sporazum je KJ davao vise suvereniteta nego sto NATO daje vazalnim drzavam u svojim sporazumima.

PS
Sad mi je potpuno jasno da si bot.

Bas tako.
Sporazum sa nacistima skratio bi vreme koje bij KJ provela u ratu, smanjio bi sanse za uspon ustasa i stvaranje NDH.
KJ bi usla u rat kasnije.
Sporazum sa nacistima nije znacio gubitak teritorije i nije bio akt bezakonja kao sporazumi koje potpisuje Hulja.

Sporazum je stavisie bio toliko dobar, da su gen Simovic i ostali engleski spijuni, cim su ga procitali (pun tekst je bio tajna) shvatili kako su ih prevarile engleske sluzbe pa su izjavili da ce da ga postuju. 27 mart uopste nije znacio da Jugoslavija nece da postuje taj sporazum.
Sporazum je garantovao neutralnost, nije cak trazeno ni da trupe prelaze preko teritorije KJ.
Sporazum je KJ davao vise suvereniteta nego sto NATO daje vazalnim drzavam u svojim sporazumima.

PS
Sad mi je potpuno jasno da si bot.
Pa dobro znaci, moral na stranu gledamo interes i to. Sve bi se to lepo zavrsili posle rata bi nas jos i nagradili sto smo bili fini.

Sta smatras da je interes u odbijanju sporazuma oko Kosova:

Nadas se da cemo se vratiti tamo jednog momenta?
Smatras da treba skuplje da ga prodamo?
Nadas se da ce odbijanje dovesti do pada Vucica?

PS
Meni je odavno jasno da je tebi malo sta jasno

Kao najznačajniji uzrok naše političke propasti ja sagledavam opoziciju, odnosno par desetina hiljada ljudi (opozicione stranke od 1989 do danas) koji su ozbiljno nekompetentni za obavljanje poslova u oblasti državne uprave, odnosno rukovođenja državom.
Kako se u ovih 30-ak godina ta ekipa vrtela i vrtela, ali nije napustila pozicije tzv. opozicije, narod je u suštini demoralisan, letargičan i bez inicijative.
Zbog čega mi nemamo grupu od 10 ljudi koji su kompetentni da urade analizu problema, formulišu rešenje i sa njime izađu pred narod, ja ne znam.
Ali mi ta činjenica bode oči. U jednom kraju svoga srca nosim nadu da će se pojaviti u nekom trenutku grupa veoma mladih ljudi, koja razume koncept države i delovanja u okviru nje i njenih institucija i ponuditi narodu suštinu. Mislim da upravo to čeka tih 6 miliona ovaca, kako ih nazvaste.

Pa dobro znaci, moral na stranu gledamo interes i to. Sve bi se to lepo zavrsili posle rata bi nas jos i nagradili sto smo bili fini.

Sta smatras da je interes u odbijanju sporazuma oko Kosova:

Nadas se da cemo se vratiti tamo jednog momenta?
Smatras da treba skuplje da ga prodamo?
Nadas se da ce odbijanje dovesti do pada Vucica?

PS
Meni je odavno jasno da je tebi malo sta jasno

1. Nadas se da ce odbijanje dovesti do pada Vucica? Sanse z ato bice vece jer ovako on postaje garant US interes aovde i zavodi krvavu diktaturu.

2. Smatras da treba skuplje da ga prodamo? Ako vec dajemo, neka nam daju nesto zauzvrat.

Kao najznačajniji uzrok naše političke propasti ja sagledavam opoziciju, odnosno par desetina hiljada ljudi (opozicione stranke od 1989 do danas) koji su ozbiljno nekompetentni za obavljanje poslova u oblasti državne uprave, odnosno rukovođenja državom.
Kako se u ovih 30-ak godina ta ekipa vrtela i vrtela, ali nije napustila pozicije tzv. opozicije, narod je u suštini demoralisan, letargičan i bez inicijative.
Zbog čega mi nemamo grupu od 10 ljudi koji su kompetentni da urade analizu problema, formulišu rešenje i sa njime izađu pred narod, ja ne znam.
Ali mi ta činjenica bode oči. U jednom kraju svoga srca nosim nadu da će se pojaviti u nekom trenutku grupa veoma mladih ljudi, koja razume koncept države i delovanja u okviru nje i njenih institucija i ponuditi narodu suštinu. Mislim da upravo to čeka tih 6 miliona ovaca, kako ih nazvaste.
Pa neće niko od tih mladih da ulazi u kaljugu naše politike i žrtvuje svoje živce, zdravlje i mir.. da ga razapinju i pljuju mediji, da mu prete batinaši i da trpi razne pritiske..ako si u vlasti, podrazumeva se da moraš da koketiraš sa kriminalom, državnim naročito, da praviš kompromise koje moralan i pošten čovek ne želi...

Eto, hajde mi sa Beobilda da osnujemo stranku. Hoće neko? Mhm... Svi bismo mi da se neko drugi uprlja i žrtvuje se, a mi samo da ga zaokružimo na izborima..

Pa neće niko od tih mladih da ulazi u kaljugu naše politike i žrtvuje svoje živce, zdravlje i mir.. da ga razapinju i pljuju mediji, da mu prete batinaši i da trpi razne pritiske..ako si u vlasti, podrazumeva se da moraš da koketiraš sa kriminalom, državnim naročito, da praviš kompromise koje moralan i pošten čovek ne želi...

Eto, hajde mi sa Beobilda da osnujemo stranku. Hoće neko? Mhm... Svi bismo mi da se neko drugi uprlja i žrtvuje se, a mi samo da ga zaokružimo na izborima..
U Srbiji vlast vise ne moze da se promeni na izborima.

Bravo! Ako taj neko s Beobuilda ima hrabrosti, ja cu ga podrzati i glasati. Ali da ce da ustane posle desetog padanja, a ne posle prvog hapsenja da odustane.
Potrebno je da bude mentalno jak, ne fizicki jak. Fizicka jacina se ne trazi, toga kod politicara uglavnom nema, bar u 90% slucajeva.

Pa ne samo da glasaš, nego i da budeš funkcioner te stranke, da se izložiš javnosti, da trpiš sve i svašta zarad opšteg dobra..

Ko je na to spreman? Sebi da upropasti život?

Ne može samo taj jedan da se žrtvuje za sve..

Ja mislim da @MC_ mozda i moze to da podnese. Covek se svakodnevno bavi politikom. Covek zivi politiku. :)
Ako si jednostavno od tog stofa da mozes da budes politicar, onda se bacas na posao.
I da dolazis na zasedanja, i budes prisutan na raznim sednicama, gde dolazi nizi sloj ljudi, koji jedva poveze prosto prosirenu recenicu. Za to treba gomilu strpljenja.
Momci koji su oratori, vole brbljanje, a manje rad, su idealni za to. Koji mogu 10 ili 50 puta da ponove istu stvar.
Ja to ne mogu, mene to ogranicava jer imam kratak fitilj. Najvise 2-3 puta mogu da ponovim iste stvari, posle toga gubim zivce i odustajem.

1. Nadas se da ce odbijanje dovesti do pada Vucica? Sanse z ato bice vece jer ovako on postaje garant US interes aovde i zavodi krvavu diktaturu.

2. Smatras da treba skuplje da ga prodamo? Ako vec dajemo, neka nam daju nesto zauzvrat.
Znaci ako mi, u trenutku kada prakticno ceo nas kontinent jedva ceka lutku za udaranje na kojoj ce iziveti frustracije koje ne mogu na Rusiji, odbijeno sporazum, nama ce u sledecoj iteraciji ne samo ponuditi vise, nego i smeniti Vucka umesto nas, glatko i bez posledica.

Sve mi se nesto cini da ce se i ‘23 pridruziti ‘91, ‘99 pa i kako ti kazes ‘41, kao godinama kada nismo razumeli ne samo koje karte imamo nego i koju igru igramo.

Ja mislim da @MC_ mozda i moze to da podnese. Covek se svakodnevno bavi politikom. Covek zivi politiku. :)
Ako si jednostavno od tog stofa da mozes da budes politicar, onda se bacas na posao.
I da dolazis na zasedanja, i budes prisutan na raznim sednicama, gde dolazi nizi sloj ljudi, koji jedva poveze prosto prosirenu recenicu. Za to treba gomilu strpljenja.
Momci koji su oratori, vole brbljanje, a manje rad, su idealni za to. Koji mogu 10 ili 50 puta da ponove istu stvar.
Ja to ne mogu, mene to ogranicava jer imam kratak fitilj. Najvise 2-3 puta mogu da ponovim iste stvari, posle toga gubim zivce i odustajem.
Ako je to tebi najveći problem u bavljenju politikom, onda si car..

Treba izdržati vređanja, niske udarce, batinaše ispred kuće, pretnje porodici, ucene lokalnih i većih kriminalaca.. medijski linč...e tako bi prošao neko ko je iskren, pošten i moralan, kada bi počeo da se bavi politikom u Srbiji i ozbiljno pretendovao na preuzimanje vlasti i razmontiranje ove kriminalne hobotnice koja davi zemlju.

A nije isključeno ni da bi ostao bez glave.

Udarci ispod pojasa i vredjanja nisu problem. Problem je neodustajanje.
Poznajuci sebe, verovatno bih bio mrtav. Ili bi neko drugi nastradao.
Navikao sam na to sve, sigurno bi pala krv. Nesto poput Olivera Ivanovica. Taj se nije plasio s obzirom na pretnje.
Obicno oni koji su nepokolebljivi, plate glavom.
Tu nema balansiranja mnogo... ubedjen si u nesto, verujes u svoje ideale, pare te ne zanimaju - ides do kraja.

Kad smo vec kod svega toga, nekad se plasim za Cutu.

A zao mi je sto nemamo 100 takvih, pa da deratizujemo zemlju jednom za svagda.
Ideja da je to jedini nacin da neko doprinosi politickoj promeni i boljitku zemlje je ravna ideji da je jedini nacin da neko bude patriota ili heroj to da uzme pusku u ruke i ode da jurisa na neprijatelja u ime svoje zemlje.

Takodje, nisu svi kova za politicare. Nije svako brz na jeziku. Nije svako ko je dobar govornik automatski i dobar upravnik i obrnuto. Nema svako isti tip i istu kolicinu harizme. Nema svako osecaj za marketing, za psihologiju, za publicitet... Nema svako obrazovanje ILI obucenost (pravo, samouprava, menadzment, birokratija, diplomatija) da bi bio politicar. Isto tako, nema svaki ratnik sve potrebno za politicara. Nema svaki ratnik sve potrebno da bude inzenjer i naucnik za svoju zemlju.

Kazem, to je kao kada bismo rekli da je patriota, heroj i vojnik samo pesadinac koji jurisa na rov ili bunker. Kompleksnije je i sire od toga. Ta vremena i takve kategorizacije su prosle jos pre 100 godina. Nije ovo anticka Sparta.

Poslednja izmena:
A kako drugačije ćemo da doprinesemo političkim promenama? Ok, izađemo na izbore i glasamo za ovo što se nudi iz opozicije.. samo to što se nudi neće nikad na izborima da pobedi Vučića.

Mora neko nov i nekompromitovan da formira stranku i da se žrtvuje.

Nekog takvog ne vidim..

Zanimljivo, u knjizi Miroslava Krleze iz cca 1938. pisac povlaci tezu "dajte mi hiljadu karaktera".
Hoce da kaze da je tadasnja kraljevina toliko korumpirana i trula da bi samo hiljadu ljudi sa nesto karaktera preokrenulo situaciju u potpunosti.
Nekoliko godina kasnije ti ljudi su se zaista pojavili.

A kako drugačije ćemo da doprinesemo političkim promenama? Ok, izađemo na izbore i glasamo za ovo što se nudi iz opozicije.. samo to što se nudi neće nikad na izborima da pobedi Vučića.

Mora neko nov i nekompromitovan da formira stranku i da se žrtvuje.

Nekog takvog ne vidim..
Sta bi bilo kad bi Djokovic osnovao stranku?
POrodica mu jeste korumpirana, ali on nije jos.

Takodje, nisu svi kova za politicare. Nije svako brz na jeziku. Nije svako ko je dobar govornik automatski i dobar upravnik i obrnuto. Nema svako isti tip i istu kolicinu harizme. Nema svako osecaj za marketing, za psihologiju, za publicitet... Nema svako obrazovanje ILI obucenost (pravo, samouprava, menadzment, birokratija, diplomatija) da bi bio politicar. Isto tako, nema svaki ratnik sve potrebno za politicara. Nema svaki ratnik sve potrebno da bude inzenjer i naucnik za svoju zemlju.

Kazem, to je kao kada bismo rekli da je patriota, heroj i vojnik samo pesadinac koji jurisa na rov ili bunker. Kompleksnije je i sire od toga. Ta vremena i takve kategorizacije su prosle jos pre 100 godina. Nije ovo anticka Sparta.

Cudo nevidjeno, da se slozim sa Benderom.

Takodje, vecina ljudi nije u situaciji da politikom moze da se bavi kao full time poslom. Moras biti ili iz bogate porodice ili covek vec ostvarene karijere i pasivnog prihoda.

Ako ne, onda si partijski vojnik u nadi za uhlebljenjem, kompromitovan u startu. To je uvek bila zabava za visu srednju klasu na gore.

Nije da takvih ljudi nema, samo nije ni neki ogroman rezervoar iz kog moze da se vadi.

Po bilioniti put...

Ne mora niko da pobedi Nelecenog. Dovoljno je da mu smanji udeo na politickom trzistu sa 90% na 55%. I sve bi bilo jako, jako drugacije.

Covek koji ima 55% moci se ponasa veoma drukcije nego kancer koji suvereno vlada sa 90% udela i jednoumljem. I sto mu se duze da da vlada sa 90% to postaje jaci i vestiji u tome. Paretto princip, ili prostije objasnjeno i sroceno - princip kartela.

Uopsteno govoreci, kada bi svi na svetu radili, birali (npr proizvode) i glasali tako da nikada nijedna stranka, nijedan svetski blok, nijedna kompanija, nijedan kartel, nijedna ideologija nema apsolutisticku prevlast ili monopol ili kartel, tipa 90% problema ne bi ni postojalo. Ali mnogi jos nisu evoluirali dotle da razumeju to (nemam drugo objasnjenje, jer logika iza toga ne moze biti jednostavnija i ociglednija). Mozda ce uskoro AI pomoci nekima da to pocnu da razumeju. Salim se, lol, nece, bice jos suplji...

Poslednja izmena:
Sta bi bilo kad bi Djokovic osnovao stranku?
POrodica mu jeste korumpirana, ali on nije jos.
Zašto bi on to uradio? Sad kad je na kraju karijere i može da provede život bilo gde u svetu i uživa u milionima, on bi kao trebalo da se žrtvuje za Srbiju? Nemoj da si smešan..

Uzgred, pokušao je Vidić nešto slično nedavno sa izborima u FSS, pa vidimo kako je prošao..

Po bilioniti put...

Ne mora niko da pobedi Nelecenog. Dovoljno je da mu smanji udeo na politickom trzistu sa 90% na 55%. I sve bi bilo jako, jako drugacije.

Covek koji ima 55% moci se ponasa veoma drukcije nego kancer koji suvereno vlada sa 90% udela i jednoumljem. I sto mu se duze da da vlada sa 90% to postaje jaci i vestiji u tome. Paretto princip, ili prostije objasnjeno i sroceno - princip kartela.

Uopsteno govoreci, kada bi svi na svetu radili, birali (npr proizvode) i glasali tako da nikada nijedna stranka, nijedan svetski blok, nijedna kompanija, nijedan kartel, nijedna ideologija nema apsolutisticku prevlast ili monopol ili kartel, tipa 90% problema ne bi ni postojalo. Ali mnogi jos nisu evoluirali dotle da razumeju to (nemam drugo objasnjenje, jer logika iza toga ne moze biti jednostavnija i ociglednija). Mozda ce uskoro AI pomoci nekima da to pocnu da razumeju. Salim se, lol, nece, bice jos suplji...
Morao sam da editujem.. Nisam te najbolje razumeo..Jedan forumaš gore se zapitao zašto u Srbiji nema 10 mladih ljudi koji bi počeli da se bave politikom i doneli promene. Ja sam odgovorio da to ljudi neće jer pošteni ne žele da se valjaju u političkom blatu i upropašćuju sopstvene živote, predložio da li bi neko sa Beobilda bio spreman da osnuje stranku i da se žrtvuje, da bi ti napisao da to nije jedini način da neko doprinosi političkoj promeni..

Pa ko je rekao da je to jedini put? Komentarisali smo nepostojanje želje kod ljudi da se upuštaju u to blato, a ne da li je to jedini način političke borbe..

Imamo opoziciju, samo vidimo kako prolazi na izborima i da narodu očigledno još uvek nije toliko loše kada ne želi da opozicija zaigra značajniju ulogu..

Poslednja izmena:
Ja bih Bendera podržao na čelu stranke i mislim da on ima kapacitet da tu borbu iznese... Mislim da ima čelične živce, svakakve tipove ljudi je ovde izdržao, malo je nervčik, ali pri tom ne mislim ništa loše, jer se iza toga krije bezgranična pravdoljubivost, a prosečan čovek se bolje identifikuje sa nekim ko pokazuje emocije, ponekad pogreši, nije proračunat... Meni Savo Manojlović ima taj kapacitet i Ćuta donekle, volim te kontraše i političare ležerne pojave, da na prvu nisu preambiciozni, ježim se skupih satova i ostalo što uz to ide.. To mi uopšte ne uliva poverenje...

Barem kad gledamo tu estetiku jednog političara, svestan sam da ne zavisi sve od toga... Vučić se isto hvali da je čist ali se okružio lopužama i hohštaplerima pa mu dođe na isto...

Tako da ako već tražimo među forumašima mislim da bi on bio dobar izbor...

Ko je za, ko je protiv, ima li uzdržanih? 😁😄

Ha. Đoković je dobar jedino ako ste za srpski svet i klečanje pred Putinom. Loličko 😂

Pa eto, očigledno je većini u Srbiji dobro pod Vučićem, kad već 10 godina ubedljivo pobeđuje... oni što ne glasaju pretpostavljam da ga prećutno podržavaju, inače bi glasali protiv... ili im se ne sviđa niko iz opozicije i nisu motivisani da im daju glas..
Pa ima svacega, pa i toga. A ima i njegovih agenata koji se staraju da taman kad se formira klatno koje bi da se zaleti i odvali pacijenta sa prestola, da se sve izrelatvizuje, apsurdizuje i ismeje pre nego sto ljudi shvate koliku moc zapravo imaju. To sam gledao vise puta zadnjih godina, ne samo u javnosti nego i ovde na forumu. Zato i pricam toliko cesto o takvim izdajnicima naroda. Elem, kao sto Murija vlada celom zemljom sa 50.000 ljudi glede zakona i prisile, tako i Partija uz par hiljada svojih piona vlada celom zemljom i narodom glede politicke atmosfere i volje.

Ali oni imaju masne kapitale, obuke i mehanizme koji im pomazu u tome. To su timovi i timovi ljudi kojima je dnevni posao to da nasankaju i omadjijaju mase i delove naroda.

Vrh