Osim što u Rusiji tada na vlasti jeste bio ruski Vučić(Jeljcin), nije tačno da je Rusija Hrvatskoj isporućila S300: isporučila ga je baš Ukrajina, kojom je tada vladao antirus i proamerikanac Kravčuk. Ista zamena teza, kao kada neki ovdašnji evropatofili govore kako je Ukrajina osudila NATO agresiju na Srbiju 1999. jeste osudila, ali je njen predsednik tada bio Leonid Kučma iz ruske Partije Regiona, koju su majdanski pučisti zabranili 2014. A to što je Belorusija takođe osudila NATO agresiju, što je Lukašenko molio Jeljcina da pomogne Srbiji i čak doleteo pre početka agresije u Beograd rizikujući svoj život, to ne smeta raznim Ponošima, Đilasima, Zelenovićima, Grbovićima, Stojkovićima i drugim evropatofilnim "opozicionarima" da zdušno podrže Vučićevo uvođenje sankcija Belorusiji po diktatu iz EU.
Avione MiG-21 je Hrvatskoj takođe poslala Nemačka, koja ih je imala u inventaru vazduhoplovstva bivše DR Nemačke.
S-300 jeste isporucila Ukrajina, i to se znalo i pre. Ono sto se nije znalo, a pominje se u ovom clanku iz 2017. (koji je inace objavio i Blic) jeste da su Rusi i Belorusi obucavali Hrvate.
Sto se tice Jeljcina, i ja sam sebi tako ranije govorio da je Rusija propustila ovu, onu, trecu, petu priliku da nas brani samo i samo zbog Jeljcina. Onda sam malo sazreo pa shvatio da iako je u Rusiji predsednicki sistem, nije uvek sva odluka predsednika, nego i ostalih glavesina u Kremlju. E sad, u tom Kremlju svakako ima Rusa naklonjenih Srbiji, poput Leonida Ivasova. Ali isto tako ima i onih koje zabole za nas ili bi nam dali isti tretman kao Belorusiji - da im sluzimo cisto kao branik, pista i baza, i nista preko toga.
Isto tako, kada sam bio u Rusiji, za
Sjerbiju su culi oni koji su bili redovno u kontaktu sa turistima (osoblje hotela, brodova, turistickih atrakcija, suvenirnica) i poneki procenat ljudi koji su imali prilike da vide nesto sveta, ili su nacitani. Prosecan Rus izvan tih kategorija pojma nije imao o Srbiji. Ili bi znao samo najosnovnije stvari, a ne da se gubi u nekim idejama o panslavizmu i Pravoslavlju od Beca do Tokija.
Razlog sto sam te sinoc pitao za godine je sto imas slicne stavove o Rusiji i NATO kakve sam ja imao, s tim sto sam ja to imao i prolazio u toku puberteta, a vec do 27. sam uveliko shvatao da su sve razne nijanse sive, i da nema nista od nekih grandioznih pravednickih vizija. Pritom su tvoja ubedjenja jedno 2-3 puta intenzivnija i zadrtija, posto ja npr. ni u najjacoj fazi Rusofilije nisam bio za to da budemo Ruska baza i branik. Samo da ih se drzimo i da budemo partneri. To bese u godinama pre nego sto su nas NATO i EU opkolili sa svih strana. Onda sam prerastao sve to, sto zbog odlaska u Rusiju, sto zbog novih okolnosti koje Srbija ne moze da menja, sto zbog sazrevanja i shvatanja da u medjunarodnoj politici sve bas briga za emocije, nego gledaju svoje interese i potrebe. Ukljucujuci tu i Rusiju. Daaaleeeko je to od onih srpskih iluzija kako u Rusiji svi znaju za nas, i svi crkavaju od zelje da nam pomognu, nego im ne da NATO a pre Putina im nije dao Jeljcin.
Znam da su sanse da korigujes bilo sta u svojim stavovima vrv. oko 1%, i zato ni ne odgovaram na neke tvoje stavove i izjave, jer velim zasto da ulazim(o) u rasprave iz kojih se nista konstruktivno nece stvoriti. I to je u redu, svako neka ima svoj stav, jer ima i pravo na to. Samo ti prijateljski savetujem da malo olabavis te ekstremisticke i iskljucive poglede na svet, jer ce te odvesti ili u jos jace zablude ili u brz i jak pad u razocarenje. Sama tvoja izjava da su samo Ameri i NATO zli, a Rusi takoreci neka sila dobra, dok granatiraju civilne zgrade i elektrane, bas kao tebi mrski NATO 1999. pokazuje da si se ukopao i zabunkerisao u ekstremno nerealnim i opasnim stavovima.
Ja nikad necu podrzati aktuelne gmazove u Ukrajinskoj vlasti u svemu ovome i necu vikati Slava Ukraini, ali svakako necu podrzati ni to da Rusi tovare bombama civilne zgrade i elektrane, svesno iduci na to da ostave milione ljudi bez struje, vode, grejanja i krova nad glavom jer su nesposobni i neizmerno glupi da nauce da bolje ratuju.
Prijateljski ti kazem, mani se tih deluzija da su u medjunarodnoj politici jedni cisto zlo a drugi cisto dobro. Malo je modernih drzava koje su na skali zlo-dobro blize ovom dobrom, a cisto dobra drzava ne postoji. Mozda neka od onih ostrvskih nacija ili tako nesto. Ali to sto su Ameri i NATO zli, ili negde na zloj strani skale, ne cini Ruse automatski dobrim. Ako ti vec nije dovoljno ovo sto rade civilima i infrastrukturi u Ukrajini (opet, bas kao tebi omrazen NATO 99') prodji malo kroz istoriju te, i zemalja oko nje i zemalja koje su bile pod njenom kontrolom. Da kazemo da je jedna drzava mrzi pa ajd kao, izuzetak, nije merodavno. Da kazemo i dve, tri... Ali njih mrzi - ili je ne podnose - bezmalo 10ak zemalja iz njenog okruzenja i jos 5 izvan njenog regiona. Svi koji su bili pod njima, jedva su docekali da im vide ledja. Ako mislis da gresim, a ti me slobodno ispravi i demantuj. Samo sto nema toga, neces naci jednu zemlju koja je bila pod njihovom kontrolom a da je zele nazad. Cak ni Belorusi. Jer da ih toliko zarko zele nazad, spojili bi se u federaciju, a ne bi ipak gledali da zadrze jedan-dva sloja autonomije.
Rusi su losi saveznici. Uvek bili i ostali.To ne kazem sa namerom da pljujem vec kao kritiku prema toj zemlji koju sam i ja nekad gotivio i zeleo joj da bude bolja. Jednostavno su rdjavi i neuki kao saveznici i diplomate. Nema koga nisu pokusali da za**bu na neki nacin. Belorusima da preuzmu MZKT. Alziru uvaljivali Mig-29ke napravljene od starih delova. Indusima menjali uslove u nekoliko projekata i uslova. Kubu pustili niz vodu jer ih mrzi da se angazuju oko nje na jos neki nacin osim slanja polovnih raskantanih Lada i Kamaza. Tako se ne odrzavaju saveznistva, pogotovu kada si u svetu vec na losem glasu, i tvoji rivali drugima nude sargarepu a ti im nudis truli krompir ili stap ako odbiju.
Razumi, niko se nikad nije ovajdio od Rusije. Ako ti nesto znaci, i ja sam nekada negirao taj stav, ali onda sam shvatio gorku istinu, da u medjunarodnoj politici nikoga ne zanimaju moral, etika, postenje i emocije. A posebno ne jake, imperijalisticke i ponosite sile, koje su navikle da se raskusuravaju malim i slabim zemljicama poput nase.