Može i tako da se posmatra. Ali isto tako stoji činjenica da je u Rusiji za vreme kraljevine bio strašan jaz između bogatih i siromašnih i razvijenih i nerazvijenih delova zemlje. Tragove toga sam video lično kada sam bio na dugom putovanju kroz tu zemlju, i posmatrao njihove dvorce i njihove obične seljačke kuće od pre 100 godina. Nebo i zemlja. Dvorci pršte od ukrasa i lepote, a kuće običnih ljudi kao neke kolibe, okružene (nekada) blatom i pustošem. A i mimo toga sam se informisao, pa sam čuo i od njih samih da mnogi za vreme kralja nisu imali ništa, dok su se ovi kupali u raskošu. Da nije bilo tako ne bi ni ta revolucija bila tako krvava, ne bi se toliko ljudi pobunilo.
Da se vratim na temu - isto važi i za nas i Jugoslaviju. Evo pre svega nedelju dana sedim sa dva mlađa drugara i oni se sami dotaknu teme kapitalizam vs. socijalizam.
Jedan kaže ''pre komunizma, moji deda i baba su živeli u malom Bosanskom selu, nisu imali ni put, ni kanalizaciju, ni struju. Sve su to dobili kada su komunisti gradili širom zemlje''.
Drugi pak kaže kako zna čoveka čiji su roditelji pre rata imali celu jednu zgradu u Beogradu na Lionu valjda, znači celu zgradu sa 8 ili 10 stanova, a onda su im posle rata komunisti to oduzeli. I ostavili im jedan ili dva stana ko veli ajd kao, evo vam da ne budete prosjaci. I ako sam dobro razumeo, nisu još uvek povratili to vlasništvo, možda su u još u procesu a možda su i digli ruke.
I tada uočim jednu tako prostu i očiglednu stvar, ali koju mnogi ljudi ovde često previđaju i ne kapiraju:
Iz ugla Osobe A, njen život je postao mnogo bolji dolaskom komunista.
Iz ugla Osobe B, njen život je postao mnogo gori dolaskom komunista.
Samim tim,
ako pitamo Osobu A šta misli o uređenjima, ona će reći da je komunizam jedini dobar.
Ako pitamo Osobu B, ona će reći da je komunizam zlo. Ako uradimo presek njihovih izjava, dolazi se do zaključka da nije ni dobar ni loš odnosno može da bude i dobar i loš. I, ko je onda u pravu? Kako kvantifikovati i uporediti npr XYZ ljudi koji su procvetali kad je bio komunizam, sa XYZ koji su propali i ispaštali. Imaš deset ljudi u sobi, pet voli Partizan, pet Zvezdu. Koji je zaključak, koji klub voli ta populacija? Pa nijedan, ne može da se odgovori na takvo pitanje na taj način.
Znam da ti spadaš u ljude koji preziru socijalizam i komunizam, i zato mi nije namera da bilo šta sugerišem il ibranim. Jer na kraju krajeva, znam koliko retko i koliko teško ljudi menjaju stavove oko bilo čega. Samo ističem da ako posmatramo stvari iz Perspektive A, imamo jedan zaključak. Ako posmatramo stvari iz Perspektive B, imamo sasvim drugi, suprotan zaključak. Ja sam zato među onim ljudima koji uzimaju SVE faktore i činjenice u obzir, i umesto da polažem sve na prekidač ili KLACKALICU dobro-zlo, ja to postavljam na SKALU pa onda tu gledam kako se činjenice raspoređuju i lično mislim da je, kada se sve sabere i oduzme, istina po običaju negde između ta dva. I verujem da je i u slučaju Rusije bilo tako.
I da, upravo ovi gore opisani fenomeni objašnjavaju zašto u Srbiji ima jako malo ljudi sa umerenim mišljenjem o bilo čemu, i zašto su toliko dugo prisutne podele na komuniste i kapitaliste i na partizane i četnike. Zato što su neki promenom uređenja strašno puno izgubili, a neki su strašno puno dobili. I zaključak se menja u zavisnosti od toga kako se menja perspektiva i doživljaj.