Šta je novo?

Izbori 2024

Mnogo lose se secas.
Kada je Milosevic pao sa vlasti izlaznost je bila oko 70%, a upitno je bilo dal je dr Vojislav Kostunica u prvom krugu imao vise ili manje od 50% glasova od izaslih glasaca.

I da vas pitam, sve zajedno. Sto se BRRRREEE zavaravate?
Ko je pokrao? Na osnovu cega tvrdite takve stvari?
Koliko prigovora je izneseno? Ali smislenih pregovora, ne gluposti koje cak i da su istinite, ne menjaju izborni rezultat za vise od par promila?

Sve i da je Vucic dobio manje od 50% glasova (a nije), zar stvarno iko normalan veruje da bi ga u drugom krugu pobedio bilo koji kandidat???

I jos jedna, jako bitna stvar.
Iskreno se nadam da ljudi u opozicionim strankama ne razmisljaju onako kako ovde vecina simpatizera opozicije rezonuje, jer u tom slucaju ne sto opozicija nece biti nikada na vlasti, nego ce totalno nestati.
Sta to znaci "nemam sta da razgovaram sa pristalicama SNS-a"???
Kakve su to gluposti?
Pa osnova uspesne demokratije jeste u razgovoru i argumentima. Da nekoga na taj nacin ubedite da je vasa ideja ispravna, a ne da ga 'odbacite'. Jer samo na takav nacin pridobijanja pristalica, moze se stvoriti vecina, a vecina u demokratiji vlada, svidjalo se to nama ili ne.

A prica o obaranju vlasti na ulici?!
Vi koji pozivate na takve akcije, jel znate o cemu pricate?
Koji vam je argument da na ulici obarate stranku koja svako malo raspisuje izbore (i time daje sansu opoziciji)???

Ja bih zaista bio malo oprezniji sa lupetanjem koje moze da ima ozbiljne posledice... :(

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

U pravu ste. Ali opet je pobeda Koštunici došla u prvom krugu na malo sumnjiv način. Ko zna šta bi bilo u drugom krugu. Verovatno bi koštunica pobedio, ali meni je ostao gorak ukus u ustima, jer nije bilo sve čisto.

Ova Vučićeva pobeda je čista kao suza što se tiče broja glasova. Trebalo je ranije tražiti bolje uslove, tj. ravnopravnije.

Ja promene na republičkom nivou očekujem tek pošto Beograd "padne", tako da ćemo žvalavog gledati još 4 godine sigurno.

ps: mene je žvalavi nazvao ološem, pa imam recipročno pravo da ga nazivam pogrdnim imenima.

Vise je sumnjiva Kostunicina pobeda Milosevica nego ova Vuciceva. Vucic trenutno ima nevidjenu pdrsku naroda.

Trebalo je ranije traziti bolje uslove za izbore, ali smo svi nekako naivno verovali da ce ovi izbori ipak napraviti neke znacajne promene. Mladi su ljuti jer su se (mnogi prvi put) iscimali na izbore da bi na kraju dobili ovaj ponizavajuci rezultat, uklj. mene koji nisam vise toliko mlad.
"To nije fer" ili sto bi rekao Kalimero "To je nepravda" :)

To je generacija soc. mreza, koje su ih okupile sada na ulicama, ali soc. mreze ocito mogu stvoriti laznu sliku o tome kakve su sanse opozicije u predizbornom periodu, posto svako individualno gradi svoj virt. svet po onom sto podrzava i sa ljudima s kojima deli stavove.

Najjeziviji scenario mi je, ne krv na ulicama, nego da je ova saka mladih poslednja nada za Srbiju da bude iole normalna zemlja, da nam upravo to ukazuju ovim protestima, jer ako oni odu nama definitivno nema vise spasa.
Rezim AV, bolno predvidljiv kakav jeste, u sledcem periodu ce upravo na tome raditi - da otera tu saku mladih, lepih i pametnih ljudi, posto mu to ocito dobro ide sa opozicijom.

Podrsku koju on ima iz svih krajeva mocnog sveta nam plakativno govori o tome da 1. nikog nije briga za zivote nasih gradjana
2. da su nas svi silnici oduvek zeleli iskljucivo kao nemocne, podeljene, rasute po svetu, jos od pre Milosevica 3. da je ova borba, zbog toga, borba protiv neceg mnogo veceg od nas samih.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U[/youtube]

Милошевић замените са било којим другим политичарем

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=446070#p446070:1l4rffme je napisao(la):
vradovic » 13 Apr 2017 02:30 am[/url]":1l4rffme]Vise je sumnjiva Kostunicina pobeda Milosevica nego ova Vuciceva. Vucic trenutno ima nevidjenu pdrsku naroda.

Nema on podršku naroda. Verujem da od svojih 55 % glasova 30 % ustvari glasa za njega, veruje u njega i voli ga, a ostatak je ucenjen i potplaćen da glasa za njega, jer bi u suprotnom ostao bez posla i slično...

Izbori na kojima su ljudi ucenjeni i/ili potplaceni, medijske slobode ne postoje a na velikom broju birackih mesta ni nema opozicione kontrole, se tesko mogu nazvati postenim i slobodnim. Pa samim tim ni takva pobeda (koliko god ubedljiva bila) nema bas takav legitimitet kakav bi Psiho zeleo

Ko je kriv što nema kontrole na biračkim mestima?

Pa ta naša "opozicija", koja ništa nije radila ni na isticanju medijskih sloboda. Očigledno su nesposobni i dobro im je (njihovim vođama).

Mogli su da "tužakaju" žvalavog strancima, ali postoji veliki problem, a to je da svim strancima on odgovara.

Opozicija jeste kriva za to, tu se slazem. Nedopustivo lose organizovano su to odradili.
Samo ja sam se vise osvrnuo na tu navodnu izuzetnu podrsku koju Vucic ima.

To nam isto govori o tome kakva nam je opozicija.

Svima je još uvek u sećanju DS režim. DS je radio ovo isto, tj SNS je samo nastavio gde su oni stali. Ali SNS ne krije. I ono što je najvažnije, SNS zna kako da predstavi svoja dostignuća narodu. I neke stvari iz ugla građanina izgledaju boje sad nego pod DS, evo recimo obnova pruga ili puta. Možda se to radi na gori ili neefikasniji način nego kod DS ali se radi u većem obimu i brže. A to je ono što narod vidi. I pamti. I ovi izbori su pokazali da pozitivna kampanja "glasajte za mene jer sam bolji" mnogo bolje prolazi od negativnog "glasajte za mene jer je onaj drugi gori nego ja". Tadić je vodeći negativnu kampanju uz pomoć Đilasa doživeo fijasko i ovi opet sad to ponavljaju. Sa druge strane, 2016. je DS na svom čelu imala neobrazovanog Albanca sa potencijalno kriminalnim dosijeom, i to SNS nije ni po menula u kampanji, iako je to na prvi pogled prototip argumenta za dezavuisanje političkog protivnika. Jednostavno, SNS zna znanje, a žćuti i njihovi prilepci ne znaju. I stoga treba da se ugase.

Evo na primer, ovde kod mene asfaltiraše ulicu, grebanje starog asfalta prva nedelja, prvi sloj druga nedelja, drugi sloj treća nedelja. Kod Žutih je išlo ovako: grebanje starog asfalta na proleće, asfaltiranje na jesen. I to dobro pamte ljudi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=446047#p446047:la975zai je napisao(la):
laki72 » 13 Апр 2017 12:19 am[/url]":la975zai]
Sta to znaci "nemam sta da razgovaram sa pristalicama SNS-a"???
Kakve su to gluposti?
Pa osnova uspesne demokratije jeste u razgovoru i argumentima. Da nekoga na taj nacin ubedite da je vasa ideja ispravna, a ne da ga 'odbacite'.
То је само још један у подугачком низу погажених основних начела на којима почива грађанска опција од стране наше домаће "грађанске опције". Могли би за почетак да изуче и науче шта је то демократија пре него што се самопрогласе за бастион исте против диктатуре.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=446047#p446047:la975zai je napisao(la):
laki72 » 13 Апр 2017 12:19 am[/url]":la975zai]A prica o obaranju vlasti na ulici?!
Vi koji pozivate na takve akcije, jel znate o cemu pricate?
Koji vam je argument da na ulici obarate stranku koja svako malo raspisuje izbore (i time daje sansu opoziciji)???

Овај став је јако опасан и свакога ко га предлаже бих приупитао следеће .... замислите да је рецимо Јанковић на власти и да напредњаци организују протесте да би га срушили ... да ли би и у том случају имали то мишљење о рушењу власти на улици?

Јер, ако једном погазиш правила (каква год да су), ти отвараш пандорина врата анархије коју више није могуће сузбити. И то је ркај друштва (какво год да је).

view_image.php

Čekaj, hajde prvo da se dogovorimo šta jeste demokratija a šta nije. Teoretski, demokratija je oduvek postojala, čak i u društvima koje nam istorija postavlja kao nedemokratska: u Osmanlijskom carstvu na vrhuncu njegove moći desilo se da srpski klinac, pravoslavac ode u službu (devširma je neretko bio karijerni izbor, ne samo prinuda), i postane drugi čovek Carstva, iliti prvi koji se može birati. Po tom nekom uzusu da je svako mogao da dođe na vlast možemo smatrati da je Carstvo bilo demokratsko i da je Sulejman bio demokrata. Danas imamo izbore, referendume, pi.ke lepe materine kao i mogućnost da ceo taj sistem stavimo u funkciju diktature. I to nije novost, samo što su nekadašnje ćorave kutije postale peglani listići, sendvići, vaučeri za supermarkete i kartoni zejtina. Vrlo je teško u današnjim okolnostima definisati demokratiju, posebno kad oni koji na globalnom nivou sebe predstavljaju kao "branioci demokratije" vrše najgore ratne zločine i krše suverenitete drugih država.

Janković najavio pokret. Dobijamo novu opoziciju sa njegovim pokretom + DJB i Dveri. DS će nadamo se konačno nestati sa političke scene. Vreme je za nove ljude. :)
Sada samo još fali Beli. Bože, šta bih ja dao da ga vidim u skupštini :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=446133#p446133:fdb1kq6z je napisao(la):
tragac » 13 Apr 2017 12:50 pm[/url]":fdb1kq6z]Čekaj, hajde prvo da se dogovorimo šta jeste demokratija a šta nije. Teoretski, demokratija je oduvek postojala, čak i u društvima koje nam istorija postavlja kao nedemokratska: u Osmanlijskom carstvu na vrhuncu njegove moći desilo se da srpski klinac, pravoslavac ode u službu (devširma je neretko bio karijerni izbor, ne samo prinuda), i postane drugi čovek Carstva, iliti prvi koji se može birati. Po tom nekom uzusu da je svako mogao da dođe na vlast možemo smatrati da je Carstvo bilo demokratsko i da je Sulejman bio demokrata.

???!!!

Ово је, ипак, први пут од најезде Хуна и Авара да је ико Османско царство сврстао у демократске творевине.

Иначе, најупрошћеније речено, "класична" демократија је проста владавина већине (дабоме, ни назнаке тога није било ономад, у Стамболу, на Босфору, а јесте у старих Атињана), а савремена демократија подразумева и владавину већине, али уз јасне границе које се не смеју прећи да та владавина не би постала тиранија већине над мањином. У томе се српско друштво у последње две и по деценије баш и не сналази најбоље.

Osmanlijsko carstvo jeste demokratska tvorevina isto kao što su i mnoge današnje republike sa višestranačkim sistemom. I to ne samo one male poput Srbije. Evo ti Tramp "ukinuće Obamacare", #prijatelj Rusa i protivnik NATO" dokle je već sad stigao, a za godinu gde videćemo gde će biti. Glasaš za imena a dobiješ modernu verziju sultanata gde se sve unapred zna, a biraš samo one koje ćeš prve da vidiš u dnevniku.

@laki
da li bi i kako razgovarao sa pristalicama recimo Nediceve vlade? Ubedio bi ih argumentima da nisu u pravu?

Ljudi o cemu pricamo???? Toma Nikolic je legalno dosao na vlast, jer su postojali koliko-toliko slobodni izbori i jer je ljudima dozlogrdio Tadic i njegov rezim. Ova vlast NECE OTICI na izborima, pokrasce ih, nece priznati rezultate, kako god vam drago. Pokazuju silu na svakom koraku, i jos treba da sila da se moli da ne bude prejaka???

Јанкула оснива политички покрет. добра ствар, нема ДС-а. лоша ствар, накачио му се Живковић. човек никако да схвати да може да успе само ако се реши свих жутих гована и њихових отпадака

Barem nije ušao u koaliciju sa DS-om, a Živković je bolja opcija od njih. Ja se samo nadam da se Janković i DJB neće medjusobno napadati kao do sada. Zajedno imaju veliki potencijal ako saradjuju a DS sigurno neće više ući u skupštinu pošto će se ostatak glasača DS-a preliti na Jankovića. RIP DS.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=446138#p446138:2d817518 je napisao(la):
And7rey » 13 Apr 2017 01:06 pm[/url]":2d817518]Janković najavio pokret. Dobijamo novu opoziciju sa njegovim pokretom + DJB i Dveri. DS će nadamo se konačno nestati sa političke scene. Vreme je za nove ljude. :)
Sada samo još fali Beli. Bože, šta bih ja dao da ga vidim u skupštini :lol:
Sa sve Živkovićem. Polako mi se sve više gadi Janković.
Počele su telefonske ankete u kojima se pominje Djilas. Nije mi jasno koja je njegova priča.

е Харли, први пут сам од тебе чуо да је Живковић добра опција о.О и још да има потенцијал сарадња са ДЈБ-ом

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=446160#p446160:2nrmx871 je napisao(la):
JohnnyLee » Čet Apr 13, 2017 3:45 pm[/url]":2nrmx871]е Харли, први пут сам од тебе чуо да је Живковић добра опција о.О и још да има потенцијал сарадња са ДЈБ-ом
Samo sam rekao da je BOLJI od DS-a, tj. manje zlo. Radulović i Dušan Pavlović su saradjivali sa Novom Strankom kada je ona bila osnovana, ali su je na kraju napustili.

Vrh