Prvo, Otvoreni Balkan već ima svoju temu. A drugo, koji to ''svi koji pokušavaju da mi odgovore''? Pošto je do sad o tome pisao samo dragan. A on, pored toga što je juče izvređao i mene i druge ljude na temi o SSM, ima svoj bandoglav mašinski stil pisanja i odgovaranja, gde neće nikad konkretno i koncizno da iskaže poentu nečega ili da jasno odgovori na nešto, nego ili napiše jednu rečenicu, ili kači tekstove, videe i elaborate.
Elem, transport robe na ovakvim relacijama treba da se obavlja prvenstveno železnicom. Transport ka i od mora ne ide bez železnice, to piši propalo. Iako je i pruga u Crnoj Gori katastrofalna, ipak funkcioniše i kroz nju idu teretni vozovi u i iz Srbije. U slučaju Albanije, Albanija da bi poslala voz do Srbije, mora da prođe kroz Crnu Goru. Znači, da bi ta ideja funkcionisala, potrebna je volja i odobrenje CG. Jer pruga iz Albanije na Kosovo i Albanije u Makedoniju NE POSTOJI.
Ok, recimo da smo mi opet jedini pametni u svetu i da ćemo ono što drugi rade železnicom, da radimo kamionima. Opet imamo sličan problem. U Albaniji postoji autoput i on ide na Kosovo do Prištine. Tu onda nastaje problem jer između Prištine i Srbije nema autoputa. Ok, izgradiće se jednog dana. Neka ga. Opet ostaje politički problem - Srbija ne priznaje Kosovo, Kosovo ne priznaje Srpsku vlast nad svojom teritorijom. I to će biti tako još bar nekoliko decenija. I jedna i druga zemlja imaju debile od političara koji na tom cirkusu i beskrajnoj krizi kupe glasove i slavu. Što znači da sutradan, bez obzira što su Vučić i Rama sada naprasno BFF, ako neko na Kosovu odluči da neće više da učestvuje u tome, svi kamioni moraju ili da prolaze kroz mukotrpne birokratije, ili da idu preko Makedonije.
Da ne pričam koliko je slepački da se pravi ovakav savez, koji će sigurno da zasmeta Evropi pre ili kasnije. I ne samo to, nego računajte da kad Makedonija i Crna Gora uđu u EU -
a ući će otom potom - da će oni da izađu iz cele te priče i pod pritiskom se neće više petljati u to. I šta ćemo onda?
Ovo je čisto politički projekat, koji će biti kratkog daha i mizernih rezultata. A završiće se tako što će neki ili svi drugi članovi ove zajednice ući u druge ortakluke, a nas otkačiti. I kao i uvek u istoriji, ostaćemo, zajedno sa Bosnom izgubljenom u prostoru i vremenu, sami za sebe, izolovani i uskraćeni beneficija koje drugi oko nas koriste i praktikuju. Živi bili pa videli.