Da, sve je jasno gde pripadamo, čista geografija i blizina i procentualni promet sa njima! Opet se ne treba izletati. Baš suprotno od kontriranja, ćutiš i smrdiš, možemo i mi to jednom sebi da dozvolimo, ne moramo biti najkurčevitiji uvek! Ako se brzo završi, a to je u interesu nas i Evrope, sve će biti super, opet ako potraje (a USA daju sve od sebe da tako bude) to menja neke relacije na zimu i cene koštanja i konkurentnost čitavog kontinenta!
Šteta je samo (i po nas) što je Evropa ovde izabrala svog gazdu. Uvek sam smatrao da su Nemačka (i ceo kontinentalni deo Evrope) i Rusija najprirodnije saveznice. Tehnologija, know how i neograničeni resursi = najveća svetska sila! Taman je to počelo da se ostvaruje uprkos toliko prolivene krvi u prošlom veku (ni to, verujem, nije slučajno) i onda se desi ovo. Ovako će ispaštati i jedni i drugi, s tim što će Rusi na kraju i imati svoje evroazijsko tržište od skoro 4 milijarde ljudi!
Znaju svi šta mislim o AV-u, opet mislim da je tako trenutno najmudrije! Eto osudio si, podržao si međunarodno pravo, imaš odstupnicu za sopstvenu teritoriju koju žele da otcepe, dalje kao jedna od zemalja koje zavise 100% od ruskog gasa imaš izgovor i prema zapadu (izuzeće drugih) i prema Rusima (nisi zabio nož u leđa i dalje imas podršku u UN, ali i bolje cene), dalje ništa nisi nikome ukrao, nacionalizovao, bukvalno imaš argument ti njima da deliš moralne lekcije! Na kraju te priče, pritisci, sankcije, pa to nikome nije u interesu u Evropi, mi smo njima samo jeftina radna snaga! Da ne pričam o političkim problemima i šta će biti ako sutra 100K ljudi izađe na ulice grada, a ovako izbegavaš to!