Mislim da svaki čovek na planeti greši i ima pogrešne stavove u nečemu, pogotovu ako je živeo pre 100 godina. Pa ne vidim zašto bi Arčibaljd Rajs bio izuzetak.
Ono u čemu se ja ugledam i pozivam na njega su njegove ispravne i dobronamerne analize našeg društva, u čemu je bio skoro pa potpuno tačan.
I smanji doživljaj, ja ne pričam o stvarima koje ne znam, a nisam kriv što me zanima sve i svašta iz mnogih oblasti a u današnje vreme glupih robota od ljudi specijalizovanih za 3 iste stvari i radnje, svako ko ima bilo kakvo šire obrazovanje i interesovanje, primitivnim zatucanim ljubomorcima deluje kao da misli da sve zna. Ne znam sve, govorim o onome što znam. A znam što šta, što i nije uvek dobro, niti sam ikad rekao da je dobro. Pogotovu u ovom vremenu gde se traže poslušni specijalizovani roboti. Ali ono što znam, to znam, i neće niko da mi to poriče i osporava bez dokaza i argumenata. A mogu ja da pričam s tobom i na tvoj način, ali mislim da ti se neće svideti ili bar neće potrajati. Tako da smiri doživljaj.
Uz dovoljno truda i volje, siguran sam da bismo i u nekoj izjavi ili pisaniju Patrijarha Pavla od 1914. do 2009. mogli da nađemo nekoliko izjava i stavova sa kojima se mi danas ne bismo složili. Zašto? Pa prvo, zato što je i on bio čovek od krvi i mesa koji je nekad grešio ili promašio. A drugo, zato što je živeo u drugo doba.
Ali to ne znači da ne možemo da uzmemo 99,99% ostalih njegovih izjava i učenja i izvučemo nešto poučno iz njih.
E isto važi i za Arčibalda Rajsa. Koji je savršeno opisao srpsko društvo i predvideo sve unutrašnje opasnosti koje mu prete, i sve do jedne su se obestinile i onda pojačale 100 puta.
Nikad nisam razumeo to uzimanje celokupnog nečijeg života i angažmana (koji obično traje po nekoliko decenija), nalaženje jedne ili dve stvari gde je omanuo ili pogrešio (opet - za nekoliko decenija), i onda otpisivanje svega ostalog što je ikad rekao i uradio, samo zbog toga. Pa po toj logici, nijedan čovek na planeti nikad više ne bi imao pravo ni o čemu da progovori, jer smo svi nekad ispali licemeri, svi smo ispali lažovi, svi smo ispali glupi, svi smo imali pogrešne stavove i poglede, svi smo bili ovakvi i onakvi... Generalno, ne razumem tu naviku u Srba da sa nekim ili nečim mora čovek da se slaže 100.00% ili ne slaže uopšte. Slažem se s onim za šta mislim da je ispravno, ne slažem se s onim za šta ne mislim, izvlačim pouke iz onih iskustava i stavova koji se pokažu kao tačnim i primenjivim.