Tačnije, Turšija najverovatnije ima Aspergerov sindrom. Ne samo da se uklapa u njegov stil ponašanja, gestikulacije i govora, nego bi objasnilo i zašto je uspešan u nekim predmetima. Jer nije retkost da ljudi koji su nesposobni za život generalno, ili nesposobni za neke trivijalne stvari, ljudi za koje se iz aviona vidi da "nešto im fali", budu odlikaši u nekim disciplinama gde je ključ uspeha skladištenje informacija ili nalaženje obrazaca. A zato budu delimični ili potpuni invalidi kad se radi o emotivnoj i socijalnoj inteligenciji.
Verujem da je svako od nas na faksu znao nekog ko je delovao kao čudak i bio nesposoban za 80% stvari, ali bi rasturao u nekim predmetima ili situacijama. A to najčešće bude upravo Aspergerov sindrom. Na svakih 200-300 ljudi nađe se neki takav ili sličan tome. Mislim da je i kod ovog upravo to. Na stranu sad šta mislim o njemu kao čoveku, kažem kao konstataciju da mislim da on definitivno nije skroz mentalno normalan.
Najveći broj ljudi, dece iz tog spektra pokazuje talenat npr. u umetnosti ili šahu, nekad hemiji...
Mislim da kod njega nije u pitanju Asperger, nešto iz spektra autizma-možda, ali na Asperger s. ne liči.
https://www.webmd.com/brain/autism/mental-health-aspergers-syndrome
Nikada nisam osuđivala ljude koji su bolesni ili koji imaju nekakav poremećaj, štaviše, za takve ljude imam neuporedivo više strpljenja nego za ostale ali Turšija jr. je brateee...
On se ponaša infantilno, bori se da bude u centru pažnje, nametljiv...on kao da nije sindrom već neka psih.dg. odnosno preplitanje raz.dg. Toliko lupeta da je to možda interesantno samo nekim neobrazovanim starcima iz nekih gudura koji nemaju ni TV, pa da on može da ih impresionira. Laže da bi izazvao divljenje. Sve nabrojano je više odlika
zdravih a bolesnih nego bolesnih koji se podvode pod zdrave.
Čak i te rukavice pominjane u
Kameleonu su predstava
sama po sebi:
Na anatomiji tokom osteologije (vežbe sa ljudskim kostima) se ne koriste rukavice, posle, tokom vežbi na formalinskim leševima se koriste ali samo tokom predispitnih vežbi, inače se koriste specijalne pincete (bar je tako bilo nekada) kako bi se odizali presečeni mišići, vene, nervi koji se nisu raspali, ali u suštini se uglavnom ni tada ne koriste rukavice; na praktičnom delu ispita profesor odiže sve to i ispituje studenta šta je šta. Na obdukcionim vežbama u okviru patologije se nisu koristile rukavice jer su studenti prosto samo svedoci autopsije: da, navlače se oni ogromni zeleni mantili koji se pertlaju na leđima (neću pisati šta se dalje radi) ali studenti ne mere organe, ne seku, ne prave rezove, ne prave preparate itd. Znači da se zaključiti da dečko laže. Povlašćeni studenti su imali mnogobrojne beneficije (npr.da uz indeks smeju van anat.instituta da iznose kosti, čak i kosti lobanje kako bi spremali ispit), ali da rade u hiruškoj sali tokom III g. je laž. Čak i rukavice, ko je morao da nosi zna da su bolje one
fit, koje se neće svlačiti zato što ti za rad treba što manje
prepreka.
Što se tiče studenata i akcije "DezInformer": očekujem da nas studenti prijatno iznenade, tj.da uopšte nije ono što bi delovalo očigledno, zato sam u slatkom iščekivanju.
Izvinjavam se na dužem postu kao i osetljivom sadržaju iznesenom u opisu praktičnih vežbi; sve je bilo u cilju demistifikacije i preveniranja kako ljudi ne bi nasedali na laži vezane za ovu materiju.