Šta je novo?

Izbori 2024

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874812#p874812:2zd7e4ep je napisao(la):
Kailan » Čet Avg 26, 2021 10:31 am[/url]":2zd7e4ep]Партија која споји демократичност и стручност са једне стране и искрено родољубље и бригу за српски народ са друге стране ће без проблема себе позиционирати као квалитетна и трајна десница.
Olako si presao preko ovoga, a ovo je glavni problem i glavno pitanje!
Tj, sta je za koga "искрено родољубље и бригa за српски народ" ?

To je pitanje svih pitanja, majka i prababa svih politickih stavova.

Evo npr za nekoga to znaci vracanje u srednji vek i oblacenje opanaka i gunjeva.
I onda se opet vracamo na saradu politickih stranaka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874854#p874854:2fb3rweh je napisao(la):
chiko » Čet Avg 26, 2021 2:51 am[/url]":2fb3rweh]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874812#p874812:2fb3rweh je napisao(la):
Kailan » Čet Avg 26, 2021 10:31 am[/url]":2fb3rweh]Партија која споји демократичност и стручност са једне стране и искрено родољубље и бригу за српски народ са друге стране ће без проблема себе позиционирати као квалитетна и трајна десница.

Evo npr za nekoga to znaci vracanje u srednji vek i oblacenje opanaka i gunjeva.

Zašto, ali stvarno zašto vam je shvatanje rodoljublja, patriotizma, brige o Srbiji toliko ograničeno da vam je uvek prva asocijacija vraćanje u srednji vek i oblačenje opanaka i gunjeva? Jel stvarno ne umete da zamislite da istinsko/iskreno rodoljublje je preduslov za svako moderno, napredno, čak gradjansko društvo, ili se toliko plašite ljubavi prema Srbiji? Evo kad čujem iskreno rodoljublje prvo pomislim na izgradnju železnica, puteva, i fabrike otpadnih voda bez nameštenih tendera, kradja, i izvlačenje javnog novca. Reforma školstva, izgraditi i obnoviti stotine škola po Srbiji i podstrekivanje domaće privrede kroz subvencije, niske poreze, i plan za razvojnu politiku je isto briga za Srpski narod i iskreno rodoljublje. Ako vam je stalno strepnja za LGBT, žene, oblačenje gunjeva i opanaka i nekakvo vraćanje u srednji vek onda gospodo žao mi je da vam saopštim al jednako ste pogubni za Srpsku političku scenu kao SNS-svedoci. A tek Drakche'ovu mentalnu gimnastiku da ne bi prihvatio da su ti fini gradjaneri i 'kulturna elita' već imali priliku da urede Srbiju al su je opljačkali i sve dodatno s'je*********i neću da komentarišem...

Ako zivim u zemlji koja je uredjena kako treba sa svim tim aspektima koje si naveo - ja cu i biti rodoljub prema istoj. Ako u toj zemlji ne postoje grupe ljudi koje su ugrozene i/ili diskriminisane ali u smislu da mogu da zive normalno kao i ja - i ja i oni, tj svi cemo isto biti ili vremenom postati rodoljubi. Ne vidim problem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874874#p874874:2vp3pdpq je napisao(la):
BalkanRoyale » Čet Avg 26, 2021 12:35 pm[/url]":2vp3pdpq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874854#p874854:2vp3pdpq je napisao(la):
chiko » Čet Avg 26, 2021 2:51 am[/url]":2vp3pdpq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874812#p874812:2vp3pdpq je napisao(la):
Kailan » Čet Avg 26, 2021 10:31 am[/url]":2vp3pdpq]Партија која споји демократичност и стручност са једне стране и искрено родољубље и бригу за српски народ са друге стране ће без проблема себе позиционирати као квалитетна и трајна десница.

Zašto, ali stvarno zašto vam je shvatanje rodoljublja, patriotizma, brige o Srbiji toliko ograničeno da vam je uvek prva asocijacija vraćanje u srednji vek i oblačenje opanaka i gunjeva? Jel stvarno ne umete da zamislite da istinsko/iskreno rodoljublje je preduslov za svako moderno, napredno, čak gradjansko društvo, ili se toliko plašite ljubavi prema Srbiji? Evo kad čujem iskreno rodoljublje prvo pomislim na izgradnju železnica, puteva, i fabrike otpadnih voda bez nameštenih tendera, kradja, i izvlačenje javnog novca. Reforma školstva, izgraditi i obnoviti stotine škola po Srbiji i podstrekivanje domaće privrede kroz subvencije, niske poreze, i plan za razvojnu politiku je isto briga za Srpski narod i iskreno rodoljublje. Ako vam je stalno strepnja za LGBT, žene, oblačenje gunjeva i opanaka i nekakvo vraćanje u srednji vek onda gospodo žao mi je da vam saopštim al jednako ste pogubni za Srpsku političku scenu kao SNS-svedoci. A tek Drakche'ovu mentalnu gimnastiku da ne bi prihvatio da su ti fini gradjaneri i 'kulturna elita' već imali priliku da urede Srbiju al su je opljačkali i sve dodatno s'je*********i neću da komentarišem...
To sam naveo kao karikaturu shvatanja nekih ovde.
Da ne citiram svetskog mega cara RA, o ironiji, ko razume shvatice.

Lepo si naveo neka opsta mesta.
Ali si zaboravio da navedes one neuralgicne tacke, kada dolazi do sukoba tih dobrih "ideja".
Npr da li da dovodimo strane investicije i koje.
Da li da po svaku cenu ne damo Kosovo, i sta da radimo sa skoro 2 miliona Albanaca koji idu sa njim (da im placamo skolstvo, socijalu, saljemo brojne bezbednosne snage tamo i sve to placamo iz poreza).
Da li da idemo u Evropu, na Istok ili nigde.
itd

Cela prica o 2 miliona Albanaca na Kosovu je netacna i jako uvredljiva. 1999.je preko 90% stanovnistva proterano sa Kim i bilo ih je manje od 800 hiljada u Albaniji i Makedoniji kada su prebrojani na granici. Procene za 2021.su da ih ima izmedju 1 - 1.2 miliona na Kim, broj glasaca na njihovim izborima potvrdjuje te brojeve, uvek je znatno ispod 1 miliona. No sam broj je nebitan, nisu oni st*** vec ljudi i gradjani kao i svi ostali, zato je glupo plasenje naroda nekim "hordama Albanaca" koji ce da nas uniste. Natalitet im se jako smanjio i retke su albanske porodice sa vise od dvoje dece. Privreda im je nepostojeca, godisnje tu teritoriju napusta oko 40-50k ljudi sto je na nivou srpske emigracije, iako su mnogo manji. Ako budemo imali strpljenja i nepotkupljive politicare (misaona imenica nazalost), mi mozemo da pobedimo na duze staze. Omogucimo im konfederalni status u okviru Srbije, da imaju sva prava kao sto bi imali u sastavu Eu i da cekamo, da prodju Kurtiji i Haradinaji i slicni tako da sami shvate da ne mogu nista bez nas i naseg priznanja, koje nece nikada da stigne. Kada se promeni svest kod stanovnistva da je to bolje resenja od beskrajne stagnacije i ekonomskog beznadja mozda se neko od njih i javi da pregovaramo. Mi samo treba da budemo strpljivi i cekamo. U Eu nas svakako ne zele niti mogu da prime sledece dve decenije pa nista ne gubimo.

Aman ljudi, šta uopšte znači da "idemo u Evropu"?????
Ima li stvarno da još veruje u tu bajku?

Koju Evropu? Kakvu Evropu?
Sve se raspada, puca po šavovima, ali iluzija "puta u Eveopu" i dalje traje.

Čak i ako opstanu, oni nas ne žele. Bar deset godina ćemo čekati dok se oni samo unutar EU ne dogovore žele li proširenje ili ne.
Cela konstrukcija im je korumpirana, prenaduvana, bespotrebna i počinje da generiše ozbiljan pritisak u glasačkim telima zemalja članica.
EU priču gura i održava elita - pitanje je koliko dugo će to biti moguće.

Šta god bilo... niti mi trebamo njima, niti oni nama - osim u trgovini. A trgovina može da se reši i mimo ulaska u EU.

Šta činiti?
Prosto:
- pravi se mrtav u smislu ne talasaj mnogo, koliko god da je to moguće
- pravi se naivan i forsiraj priču u putu u Evropu iako je svima jasno da od toga nema ništa
- budi vojno neutralan
- održavaj konstruktivne bilateralne odnose kako sa velikim silama tako i sa manjim zemljama i na tom osnovu gradi ekonomsku saradnju.
- moli Boga da, kad oluja krene, nas neće da potkači mnogo.

I to je to...

Slazem se najbolje je da se ponasamo sa Eu kao sto oni rade sa nama vec 20 godina, malo osmeha i laznih obecanja(promenite vlast pa stize 30 milijardi evra, pare su vec spremne, posle 5.oktobra a pa niste vi to najbolje razumeli ali polako mozda i dobijete 30 milijardi u investicijama sledecih decenija, pa jos samo Milosevic, jos samo generali, jos samo Mladic, jos samo Karadzic, jos samo Briselski sporazumi, jos samo medjusobno priznanje...)Ekonomska saradnja sa Eu je neophodna i regionalni projekti nam mnogo znace kao i donacije Eu, iako daleko manje od onoga sto dobijaju clanice su bolje nego nista.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874920#p874920:ku8xqfsu je napisao(la):
Sweet Dee » 26 Aug 2021 01:12 pm[/url]":ku8xqfsu]Cela prica o 2 miliona Albanaca na Kosovu je netacna i jako uvredljiva. 1999.je preko 90% stanovnistva proterano sa Kim i bilo ih je manje od 800 hiljada u Albaniji i Makedoniji kada su prebrojani na granici. Procene za 2021.su da ih ima izmedju 1 - 1.2 miliona na Kim, broj glasaca na njihovim izborima potvrdjuje te brojeve, uvek je znatno ispod 1 miliona. No sam broj je nebitan, nisu oni st*** vec ljudi i gradjani kao i svi ostali, zato je glupo plasenje naroda nekim "hordama Albanaca" koji ce da nas uniste. Natalitet im se jako smanjio i retke su albanske porodice sa vise od dvoje dece. Privreda im je nepostojeca, godisnje tu teritoriju napusta oko 40-50k ljudi sto je na nivou srpske emigracije, iako su mnogo manji. Ako budemo imali strpljenja i nepotkupljive politicare (misaona imenica nazalost), mi mozemo da pobedimo na duze staze. Omogucimo im konfederalni status u okviru Srbije, da imaju sva prava kao sto bi imali u sastavu Eu i da cekamo, da prodju Kurtiji i Haradinaji i slicni tako da sami shvate da ne mogu nista bez nas i naseg priznanja, koje nece nikada da stigne. Kada se promeni svest kod stanovnistva da je to bolje resenja od beskrajne stagnacije i ekonomskog beznadja mozda se neko od njih i javi da pregovaramo. Mi samo treba da budemo strpljivi i cekamo. U Eu nas svakako ne zele niti mogu da prime sledece dve decenije pa nista ne gubimo.
Лепо си то написао, поготову да их нема 2 милиона - нема ни милион. Гласине су чудо - један таксиста у Приштини (лик из Јерковића који кука што се 1999. одселио, јер му ћерке сад говоре албански!) ми је негде 2006. рекао да град има милион становника, док је његов колега из Новог Сада, на бруталном гаријевском изговору констатовао да је Приштина двомилионски град - само не знам зашто ми преузимамо такве рачунице.

Дабоме, ту бих додао само једну могућност: развој Косова који би прекинуо стагнацију и безнађе - колико год нама можда изгледало неочекивано јер смо склони да их потцењујемо, то може да се деси; Арбанаси су ипак европски народ, а њима је за развој у принципу потребан довољно дуг проток времена.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874883#p874883:xcj88mvy je napisao(la):
nex999 » Čet Avg 26, 2021 12:56 pm[/url]":xcj88mvy]Ako zivim u zemlji koja je uredjena kako treba sa svim tim aspektima koje si naveo - ja cu i biti rodoljub prema istoj. Ako u toj zemlji ne postoje grupe ljudi koje su ugrozene i/ili diskriminisane ali u smislu da mogu da zive normalno kao i ja - i ja i oni, tj svi cemo isto biti ili vremenom postati rodoljubi. Ne vidim problem.

A koja grupa ljudi je danas u Srbiji ugrožena/diskriminisana?
Konkretno?

Dosadasnje vladajuce elite, uskljucijuci i Milosevica, su govorile i najavljivale ulazak Srbije u EU, ali to one nisu stvarno htele.
Poslednji na vlasti koji je stvarno video Srbiju u EU je bio Ante Markovic.
Sve politicke opcije koje su u Srbiji najglasnije protiv EU prizivaju haos, izolaciju i talibanizaciju drzave. A to niko ne zeli.

Samo marginalne političke opcije, bez nekog uporišta u glasačkom telu danas javno govore protiv EU.
Što se Markovića tiče, interesantno kako zaboravljaš kontekst - vrapci već znaju da je ulazak u EU u 1990. godini imao itekako smisla, kao što ulazak u EU u 2020tim nema mnogo smisla, jer ta EU nije ona EU iz 90tih godina, niti nas na kraju krajeva želi...

Današnja EU je bleda senka ekonomske moći i ljudskih sloboda u poređenju sa EU iz 1990te godine.
Današnja EU je nazadno društvo koje se ne reprodukuje, koje štampa ogromne količine novca bez pokrića, koje je u ekonomskoj stagnaciji, koje uvozi migrante koje nikada neće asimilovati, vođeni pohlepom kapitala da se po svaku cenu obezbedi radna snaga da bi motor mogao da nastavi da radi, bez obzira koliko trokira, koja prolazi kroz fantastičnu metastazu opštedruštvene dekadencije itd itd... da ne govorim o cenzuri (Snowden????), uvođenju verbalnog delikta, cancel kulturi, policijskoj državi, prisluškivanju sopstvenih građana pod izgovorom borbe protiv terorizma, apsurdnoj promociji LGBTXYZ narativa i tako dalje.

Dakle - ekonomski donekle ima nekog smisla da sa njima imamo veze.
Moralno - dekadencija je izvitoperila to društvo do neprepoznatljivosti (interesatno, forumaši to ne vide, nego stalno insistiraju na Srbiji kao objektu kritike, zaostalosti, primitivnosti itd)...

Evropa, tj EU je jedna stara baba koja i dalje živi u lepo nameštenom salonskom stanu, ali koja nema dece i nema ništa drugo osim da gleda u stare albume sa slikama kada je bila mlada, lepa, poželjna i interesantna svima...

Ona me može da se pomiri sa činjenicom da se centar sveta pomera na istok i da je svakim danom sve manje relevantna.
A i dalje se ponaša kao riba... i sve to izgleda u isto vreme i smešno i veoma tužno.

Većina ljudi u Srbiji gledajući prave, nenameštene ankete je protiv strane okupacije EU imperije. Naravno simpatizera stranih okupatora je uvek bilo, tako su i nastali podnarodi: Muslimani, Hrvati, Crnogorci, Vučićevci itd, ali većinski narod je u Srbiji još uvek slobodarski pa je pogrešno reći da on danas podržava stranu EU okupaciju.

ЕУ је тренутно у тихој кризи коју тренутно маскира светска пандемија. Ја очекујем издвајање Вишеградске групе као засебног савеза и сматрам да са њима треба сарађивати на економском плану.

Da, bas vidim kako im lose ide, pogotovu ovaj deo sa "fantastičnom metastazom opštedruštvene dekadencije" :laugh:

Postoje stvari za koje se vredi boriti, ali unutar EU. Ne vidim kako bi Srbija mogla da napravi taj korak prema pravnoj drzavi (i tu se odrzi) van EU, ali vidim da ce u suprotnom Srbija postati jedino "ostrvo" izmedju EU drzava koja ce misliti da je odbijanjem clanstva ucinila nesto mnogo pametno, a ustvari je poslednji bastion bezvlasca, sam bahatim kleptomanima koji lazu narod.

To je ona Slobina mantra "poslednji bastion slobode" (ili kako je vec rekao), a ustvari poslednja kloaka Evrope.

Нисам нешто приметио да су Румунија и Бугарска постале правне државе уласком у ЕУ. А ни Хрватска. Реално наш главни циљ уласка у ЕУ јесте финансијска корист, али од тога изгледа да нема ништа.

Drakče,

Ništa mi ne odbijamo... ko je rekao da odbijamo?
Oni nas neće, a ne mi njih. Lepo ljudi kažu - sačekajte 10 godina dok se ne smislim šta ćemo i kako ćemo u pogledu politike proširenja.

A ako ne vidiš koliko evra emituje ECB svakog meseca bez pokrića, koliko je natalitet pao, koliko problema emigranti stvaraju svakodnevno na ulicama, ako ne vidiš trandže koje dovode u obdaništa da pričaju deci o bog zna čemu, ako ne vidiš da pričaju o desetinama polova tj da pol nije biološka odrednica nego društveni konstrukt, ako ne vidiš progon novinara koji objavljuju materijal koji država ne želi da bude objavljen (Snowden???), ako ne vidiš legalizaciju cancel kulture i cenzure u ime sprečavanja širenja "fake news", onda stvarno ne znam šta da ti kažem.

Lakše je guslati priču iz devedesetih, kad su stvari izgledale mnooogo drugačije od danas... pa još i Slobu uvodiš u priču... trideset godina prođe čoveče,a ti i dalje guslaš o Slobi.

Ti si očigledno nesvestan sveta u kojem živiš.
Ti gledaš u EU iz devedesetih, a nisi primetio da to više veze sa realnošću nema...

Sloba je bio za EU, čak je na jednim izborima tamo u dejtonsko vreme SPS koketirao s tim u kampanji. Od tog čoveka naprednih shvatanja oženjenog feministkinjom pravi se nekakav mračnjak, što on nije bio, već samo izuzetno loš i štetan državnik, konstitucije ličnosti nepodobne za funkcije koje je obavljao.

Ja sam na liniji najvećeg kritičara EU, Vaclava Klausa, kada ga je, posle sve kritike, jedan srpski novinar upitao: "Znači, vi ste protiv ulaska Srbije u EU?", a ovaj odgovorio: "A, ne, nikako! Vi prvo uđite, pa onda kritikujte!" Al to sve ako nas puste tamo.

Ne treba se zamerati, nego javno i dalje treba biti na "evropskom putu"
Ali treba više jednom zbaciti tu ideologiju u glavama kod nas u Srbiji, da je to shining temple on the hill - gde ljudska prava, ekonomija i društvo cvetaju, a čije društvo treba da nam bude u svemu uzor. Sve je to miraž, fama, dim...

Ionako je naš "evropski put" samo linija manjeg otpora, način da se ne zameramo previše... znaju i oni kao što znamo i mi da od toga nema ništa. I to prevashodno iz razloga što nas oni nikada tamo neće ni primiti.

Hladne glave, paralelno sa ovim gore navedenim majmunisanjem, treba graditi realne bilateralne veze sa drugim državama i razvijati se u granicama mogućeg. To je budućnost - a ne ovaj EU cirkus koji samo što se nije raspao.

Sloba je bio internacionalista, komunista, on bi prvi hteo u EU. Srbijom vec 100 godina vladaju internacionalisti, Kina ili Severna Koreja su u odnosu na nas pojam pluralizma misljenja, kod njih je jednopartijski sistem tek 70 godina, imaju jos ihaha nas stignu do 100 godina, a i tada su velike sanse ce im bezimo jer je ovde zakonom zabranjena propaganda rodoljubnih partija jer se to zakonom brani kao diskriminacija onih koji nisu naseg roda. Dakle u Srbiji je internacionalizam pod zakonskim moranjem! Terorišući druge kako su ugroženi, ko jadni Albanci na Kosovu koje terorisu Srbi koji su istrebljeni.

@Perkan

Тако нешто ће и да ради, ко год буде дошао на власт у Србији. Нешто ни нема алтернативе.

Иначе, неко Свето римско царство немачког народа ће бити, у овом или оном облику, не може Централна Европа да остане скроз распарчана - а неће ваљати ако ми опет западнемо међ` Османлије. Опет, ту је и овај вишеградски Интермаријум...

Мислим да ће ЕУ као економска унија трајно остати, а за остало - видећемо.

Него да прво ми уредимо своју земљу по начелима разума, мене то највише занима.

Rodoljubiva Srbija treba posalje u Sveto Rimsko Carstvo propovednike koji ce ih uciti da su nastali germanizacijom Luzickih Srba. Kao sto smo Rimsko i Osmansko unistili iznutra, samo da se dokopamo pozicija i prirodnom teznjom korupcije iznutra unistimo organizam, tako cemo sad i Nemacko. Nisu džabe rekli : Kad Srbija udje u EU ona ce se raspasti, ima puno mudrosti u toj sali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875007#p875007:68z3355e je napisao(la):
Пантограф » Čet Avg 26, 2021 4:42 pm[/url]":68z3355e]@Perkan

Slažem se!
Ali, nemoguće je pretvarati se da "spolja" ne postoji.
Samim time, mi moramo da se pozicioniramo - mislim da je ovo trenutno majmunisanje sa EU putem i vođenje umereno nezavisne spoljne politike optimalno u datim okolnostima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875013#p875013:1lgme0i8 je napisao(la):
Perkan » Čet Avg 26, 2021 4:49 pm[/url]":1lgme0i8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875007#p875007:1lgme0i8 je napisao(la):
Пантограф » Čet Avg 26, 2021 4:42 pm[/url]":1lgme0i8]@Perkan

Slažem se!
Ali, nemoguće je pretvarati se da "spolja" ne postoji.
Samim time, mi moramo da se pozicioniramo - mislim da je ovo trenutno majmunisanje sa EU putem i vođenje umereno nezavisne spoljne politike optimalno u datim okolnostima.
Majmunisanje, a? Genijalno.. Čudno da te neko nije pitao da li udaraš nešto ili samo majmunišeš desnicom?

Vrh