Šta je novo?

Izbori 2024

Današnji većinski stanovnici FYROM-a su poreklom bugari, međutim bugari nisu baš čistog slovenskog porekla već su većinom asimilovani.

На просторима данашње Македоније и Бугарске су већ живели Словени и остаци романизованих староседелаца, пре доласка Бугара, који су туркијски народ, а који је заузео одређени део Балкана и Словене и остале на делу Балкана покорио, а временом су се на простору данашње Бугарске и стопили. Међутим, Бугарску су касније насељавали и други туркијски народи, попут Кумана и Печењега.
Догодила се и велика сеоба Словена са бугарских територија, после пораза бугарског хана Телеца код Анхијала 763. године, од царске војске. Словени су прешли Црно море и уз дознаке цара Константина, населили се у Малој Азији, око реке Артанаса.
Компликовано је све то.

Poslednja izmena:
Doneti transparent na kome bi pisalo "Šapiću ostani" dok se ne samounište a verujem da bi on mislio da je to stvarna podrška :ROFLMAO:
Na gradskim izborima se ne glasa za Sapica, nego za Vucica uz svu stranacko-drzavnu masineriju. Koga god da postave za kandidata, ukljucice bolesnu kampanju, da ga na silu proguraju.

1000012017.jpg

Jel ova slika odozgo novi ChatGPT otrgnut kontroli? Jel moguce da je ovo stvarno? Ili ne kapiram foru i ocigledan je meme?

А могли су на земљишту железнице у Савском амфитеатру да направе ЕХПО као продужетак постојећег Сајма. И да задрже железницу.

Postaviću ovo ovde, iako nije tema, ne bi li neko što pre video - potrebna mi je stručna informacija koju bi mogao da mi da neki arhitekta, pretpostavljam da ih ima na ovom forumu, a tiče se dotoka prirodne svetlosti u stambene prostore.

Konkretno, da li postoji neki propis u ovoj zemlji koji propisuje koliko sobe u stanu moraju minimalno imati dotok svetla? Pitao sam već neke arhitekte, kažu da pri projektovanju prozor na sobi mora imati veličinu prema površini iste i da ne postoji neki drugi standard koji bi propisivao minimalan dotok sunčeve svetlosti..

Možete mi pisati u pp da se tema ne opterećuje.

Hvala unapred!

Требало је да пишеш на форумском квизу. :)

Знам да за пословне просторе постоји тачно дефинисана количина светла, дефинисана законом о безбедности на раду.

Tako je, ali ovde se radi o stambenom prostoru, a niko nema konkretnu informaciju, osim te o veličini prozora prema površini prostorije..

Мислим да хигијенски правилници регулишу то питање код школских објеката.

a) Osvetljenje

Osnovni higijenski uslov za rad u školama, a naročito u nastavnim prostorijama za produženi ili celodnevni boravak jeste da su dovoljno osvetljene kako bi se u njima moglo normalno raditi.

Osvetljenje je dvojako: prirodno i veštačko.

Prirodno osvetljenje je dnevna sunčana svetlost. Sve prostorije u školi obavezno moraju imati dovoljno dnevne svetlosti.

Potrebna dnevna svetlost u nastavnim prostorijama obezbeđuje se na sledeći način:

- upadni ugao dnevne svetlosti na najudaljenijem mestu od prozora u nastavnoj prostoriji iznosi najmanje 23o;

- površine svih prozora u nastavnoj prostoriji iznose najmanje 1/5 površine poda nastavne prostorije;

- nastavne prostorije okrenute su, po pravilu, prema dnevnoj sunčevoj putanji (jugoistok) kako bi se rasuta sunčeva svetlost nalazila u vidnom polju svakog radnog mesta, odnosno da bi se "krajičak neba" obavezno video sa svakog radnog mesta.

Zadovoljavanjem ovih zahteva postiže se povoljna osvetljenost nastavnih prostorija prirodnim osvetljenjem, odnosno dnevnim činiocem, ili potrebnim brojem tzv. "Skaj" ("KY") - faktora odnosno oko tri skaj-faktora (jedan skaj-faktor odgovora svetlosti 50 luksa).

Veštačka osvetljenost nastavnih prostorija, prema usvojenim normama, po jednom radnom mestu iznosi: u učionicama i drugim prostorijama gde se verbalno radi, čita i piše 150 luksa, u laboratorijama i radionicama gde se precizno radi - 300 luksa, u sali za fizičko vežbanje - 120 luksa, a u pratećim prostorijama: za stepeništa i sanitarije - 60 luksa, za hodnike i druge pomoćne prostorije - 30 luksa.

Najpodesnije veštačko osvetljenje je poluindirektno električno osvetljenje. U nastavnim prostorijama treba da ima potreban broj izvora ovog osvetljenja, da su pravilno raspoređeni i da obezbeđuju dovoljno svetlosti za svako radno mesto.

Sve bi se ovo rešilo jako lako da država odgovara za trošenje našeg poreza kao kad u prodavnici kupimo nešto, pa vratimo jer nismo zadovoljni.

U suštini, mi imamo obavezu da plaćamo, a oni "pravo" da troše kako god im je želja, sto nema nikakvog smisla realno u današnjem društvu.

Evo prvi ja da prestanem ili tražim povraćaj poreza kojeg sam se naplaćao do sada jer ulicu ne mogu da mi asfaltiraju preko 15 godina, sve bi bilo drugačije, no ovo je što bi rekli "free money" za celu ekipu..

Tako bih i ja bio pametan da vodim državu, glabam od svih jer moraju da mi uplaćuju, a trošim kako mi je volja... Velika mudrost u majčinu...

Samo, nikako da se utera ljudima u pamet da za sve ovo daju pare trenutno jako nesposobnim likovima, a drndaju se kad cene rastu - e pa kreni od fundamentalnog da ne plaćaš za usluge od kojih ništa ne dobijaš, pa da vidimo koliko bi bili svi ovi pametni.

Vrh