da. To je bio poklic.Мислим да је поклич био Слобо слободо. Није се пуно србовало, можда до Његоша и Карађорђа. Није Слоба волео браде и шубаре.
Sta ces sad?Dolazim kuci kaze cale trazili te na fiksni iz SNS-a
Izgleda pucaju iz svih topova ne bi me cudilo da krenu da salecu ljude po svim ulicama i molovima (MC ne mora da brine)
Они имају отворене сепаратистичке претензије од самог стварања Југославије, само су чекали погодан моменат.Hrvatska ima fascinantnu geografiju. Toplo more i zaledje + Slavoniju. Razvijeni sever i severozapad.
Od turizma sigurne pare.
Bez obzira na snazan separatizam, Hrvatska i Slovenija ne bi bile u stanju da se otcepe da kod nas nije bilo pocelo bahato Srbovanje.
Srbija ima stalnu krizu upravljanja, koju vidite od nivoa stambenih zajednica do drzave.
Nekakv deficit.
Srpski politicari ne znaju da upravljaju ni Srbijom danas, a zamislite koliko je to bio krupan zalogaj 1918. kad su upravljali Jugoslavijom.
Tačno ali do kraja 2019. Sada plaćaju cenu nesuverenosti.Suština mog posta je bila da su zemlje koje su se okrenule zapadu bolje prošle
Jugoslavija se mogla stvarti pametnije.Они имају отворене сепаратистичке претензије од самог стварања Југославије, само су чекали погодан моменат.
Ми и даље патимо од последица југословенства и титоизма. Прво нам одржава кризу идентитета, а друго кризу политике.
Dobar kontraargumentHahahaha
СХС је створена на лош начин, попут Аустроугарске, уместо да је створена попут Велике Британије, уједињено краљевство, да имамо Србију и Црну Гору као краљевине у оквиру СХС и државу СХС као трећи ентитет.Jugoslavija se mogla stvarti pametnije.
Srbija je imala odresene ruke.
Mogla je.
Ostaviti Kralja Nikolu na vlasti u CG, a ne preuzeti CG na prljav nacin.
Oblasti austrougarske tretirati kao pokrajine i sa svakom praviti poseban sporazum i tako ih drzati u slabijoj poziciji.
Posebno Bosna, Dalmacija i Hrvatska. Sa svakim poseban ugovor.
Da razmisli da li postoji ikakav interes Srba da Slovenija bude u Jugoslaviji.
Da razsmisli da li joj je potrebna cela Makedonija, neprijateljstvo Makedonaca i teror nad njima. (VMRO je ubio visestruko vise zandara nego ustase)
Ko je citao istoriju zna da u Srbiji nikad nije bilo politicke pameti. Ni 1812. ni 1878. ni 1914. ni 1941. ni 1990. ni 2023.
Osobe sa politickom pameti su eliminisane ili marginalizovane. Kao Knez Pavle ili Stambolic ili Kostunica.
A ko nije sposoban sobom da upravlja, onda upravlaju njime drugi.
ne mozemo da ih krivimo sto su znali da se postave i sto njihovi tadasnji politicari nisu mogli da budu tako lako podmiceni dobrim pozicijama.СХС је створена на лош начин, попут Аустроугарске, уместо да је створена попут Велике Британије, уједињено краљевство, да имамо Србију и Црну Гору као краљевине у оквиру СХС и државу СХС као трећи ентитет.
Опет, АВНОЈ се у кројењу ДФЈ/ФНРЈ водио смерницама Дрезденског конгреса КП где је дефинисано да се већински народ жигоше као шовинистички и због тога кажњава касапљењем територије и надлежности.
Опет, Хрвати су се држали себе и нису дали да нпр. Далмација и Славонија буду покрајине.
Твоја теза - Хрватска је развијенија од нас зато што се окренула западу, а били смо исти. Чињеница - Хрватска је развијенија од нас барем последњих 200 година и никад нисмо били исти, само смо у једном кратком раздобљу били ближе него иначе. По извору који си ти навео, најближе смо били на 82% њиховог гдп-а по глави становника, дакле 18% у најбољем случају. Даље, Хрватска се није окренула западу, Хрватска је током 800 година историје била интегрални део запада. Само су се вратили где су и били.Suština mog posta je bila da su zemlje koje su se okrenule zapadu bolje prošle, a ne to koliko je puta bolja hr, kao da je to merljiv podatak, ne znam što si se uhvatio oko toga.
A to si i sam potvrdio daljim postom.
Tvoj dalji post govori kako je neko kroz istoriju bio ispred pa je i danas, i da su te stvari nepromenjive. Imaš desetine primera koji govore drugačije. Da hoću da banalizujem rekao bih da ako je tako, onda niko ništa ne mora da radi jer sve je već rešeno. Tolike zemlje su danas simboli uspeha, a pre sto godina bile divljaštvo.
Za 3-4 decenije može država da se preporodi, a ti govoriš da je nečija situacija, koja je tu negde bila s našom nedostižna.
Evo i ovde ako pogledaš podatke, 10-15% bi bila hr u boljoj situaciji, ako isključiš kosovo, pošto mi sve podatke i danas gledamo bez kim. A kakva je sad situacija?GDP in Yugoslavia: 1980-1989 | World History Commons
worldhistorycommons.org
gdp per capita croatia - Google Suche
www.google.comgdp per capita serbia - Google Suche
www.google.com
Solidno nam ide ovo "mi imamo nezavisnu politiku", i "ne treba nama jevropa".
Bugari su isto pogrešili. Bili su veću Austrougari od Austrougara. Imali su u jednom trenutku izalazak na Egejsko more. Promašili su stranu u ratu i samouništili se.Твоја теза - Хрватска је развијенија од нас зато што се окренула западу, а били смо исти. Чињеница - Хрватска је развијенија од нас барем последњих 200 година и никад нисмо били исти, само смо у једном кратком раздобљу били ближе него иначе. По извору који си ти навео, најближе смо били на 82% њиховог гдп-а по глави становника, дакле 18% у најбољем случају. Даље, Хрватска се није окренула западу, Хрватска је током 800 година историје била интегрални део запада. Само су се вратили где су и били.
Суштина мог поста је да се јако тешко мења економски однос снага међу државама кроз историју. Ако је једна држава била развијенија од друге током периода од 200 година, највероватније ће тако остати и у будућности. Једна држава може да се економски препороди за 30 година, али ако ћеш ту државу да поредиш са неком другом, као нас са Хрватском нпр, па неће Хрватска стајати у месту док се ми развијамо. Којим темпом ми морамо брже да напредујемо од њих да би смо их стигли и у ком раздобљу? Нисам ја написао да ми не можемо да се развијамо и унапредимо нашу економију, него да тешко можемо да стигнемо и престигнемо некога ко је историјски гледано константно испред нас те да то ни не треба да нам буде циљ.
Ако смо са неким за поређење, то би пре свега била Бугарска. Taчније, да смо били паметнији него што јесмо, очекујем да би нам плафон у развоју био да смо по gdp per capita негде између источних и западних комшија.
Тадић је побеђивао зато што је леп за средовечне даме, Тома зато што је домаћин чоек из народа, Дачић лепо пева, Динкић имао Кикија Лесандрића у кампањи.Hrvati su mogli debelo da naj...bu raspadom i porazom AU monarhije. Ipak, bili su vešti i izvukli su se. Možete misliti koje bi posledice bile po Srbiju da su Centralne sile pobedile u WWI. Srbi kao narod ne konstatuju pametne ljude u politici. Oni su na marginama, Srbi vole populiste. Dobar deo populacije Srbije je infantilan pa u skladu sa tim bira i vlast.
Ponoš i Miloš Jovanović nisu interesantni, narod ih ne konstatuje. Verujem da dobar deo populacije ni ne zna ko su oni. Nama je Dačić sve i svja u politici.
To mu je bilo zaduženje. Ne možeš ti birati šta ćeš raditi. To je klasičan SNS spin.Понош је човек коме је једино каријерно достигнуће прављење макета МиГ-ова за време бомбардовања. Док су трајале борбе око његовог Книна преседео је у Београду. Он није требао да добије ни чин виши од потпуковничког. Наравно да се таква персона бауља по српској политици, за боље и није.
Мислио сам на његов целокупни опус. Његово начелниковање је вероватно најгоре у историји српске војске. Додуше, он је само финиширао један процес који је почео 5. октобра. Он и Шутановац су гробари српске војске.Па није он могао да бира задужење, у војсци се зна ко шта ради. Он је био задужен за електронско извиђање, ометање и противелектронска дејства.
Слободан Милошевић га је одликовао за заслуге у рату.
Није имао избора, морао је да остане у ВЈ док се ратовало у његовој Крајини .To mu je bilo zaduženje. Ne možeš ti birati šta ćeš raditi. To je klasičan SNS spin.